Lielie dumpji Latvijā 2015

Botaurus stellaris - Eurasian Bittern
Locked
Elina

Re: Lielie dumpji Latvijā 2015

Post by Elina »

lianaliesma wrote:Interesanti...

Hagnat no LK ir apkopojis šīs ligzdas vērojumus: Laiku, kad Mamma Dumpe atradās ligzdā, un kad bija aizgājusi medībās.

Paldies viņam! / Thank you, Hagnat! :P
Ļoti interesanti! Paldies!
Varbūt kāds var atzīmēt arī uzbrukuma laikus? Vai pēc uzbrukuma Dumpiene ligzdā uzturējās ilgāk vai arī tas neko neietekmēja?

18:59 Mazie sapūtās un izklausījās ka pāri pārlaidās vārna vai kāds cits ķērcošs putns. Pēc mirkļa klāt bija arī Dumpiene, kas ar savu ierašanos pārbiedēja bērnus tā, ka viņi no ligzdas izkrita
19:00 Stream not found
Last edited by Elina on 01 Jun 2015 19:00, edited 1 time in total.
magic

Post by magic »

18.59 Kaut kāds apdraudējums. Mazie sāk čiepstēt un bēgt no ligzdas. Momentā uzradās Dumpe. Tas bija viens mirklis un viņa klāt ne no kurienes.

Un man tieši kamera atslēdzās :o

Kamera parādījās. Šķiet viss labi.
"Mana ideja par maģiju nav saistīta ar skatuves trikiem un ilūziju. Visa pasaule ir maģiska. Daba ir vislabākā burvju māksliniece. Tās maģija ir neizsakāmi bagāta un viss ko mums vajag darīt ir novērtēt to." - MJ "Magic"
Elina

Post by Elina »

19:02 Kamera atkal strādā un mazie ķēras mammai knābī, lai tiktu pie agrām vakariņām. Neesmu droša vai pie kaut kā tika
19:07 Mazais beidzot no mammas kaut ko izspieda. Bet tā ķeršanās knābī izskatās pabriesmīgi.
19:08 Ķeršanās knābī un čiepstēšana turpinās
Last edited by Elina on 01 Jun 2015 19:08, edited 1 time in total.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Drausmīgi pārbijos. Tāpēc skreenshotu nebūs.
18:59 - mazie ligzdā skaļi vervelē, izstiepūšies un piepūtušies. No kadra aizmugures no debesīm gāžās virsū kas liels un tumšs. Mazie pajūk kur nu kurais. "Lielais briesmīgais" iesoļo ligzdā - tā ir Dumpe, kura padzirdējusi bērnu skaļo trauksmes signālu, metusies palīgā. Iešu pēc Pontu arhīva bildēm.
Arhīvā ir tikai 18:58 - bērni guļ.
18:59 - sapūtušās pudeļbirstes.
19:00 - bildes nav
19:01 - bildes nav
19:02 - Dumpe baro jaunāko mazuli.
magic

Post by magic »

Tie mazie gan tagad visu laiku čiepst. Dumpe līdzās. Viss mierīgi.
"Mana ideja par maģiju nav saistīta ar skatuves trikiem un ilūziju. Visa pasaule ir maģiska. Daba ir vislabākā burvju māksliniece. Tās maģija ir neizsakāmi bagāta un viss ko mums vajag darīt ir novērtēt to." - MJ "Magic"
magic

Post by magic »

19.14 Dumpe piekārto ligzdu. Vienu salmiņu te, otru tur. Trešo no ūdens izceļ.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Foto no pontu

:P
Image
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Ja es pareizi saprotu, 21.maijā, kad pazuda divi mazuļi, Dumpe tikai nedaudz samazināja savu prombūtnes no ligzdas laiku, bet nākamājās dienās tas atkal strauji pieauga. Ko vēl var izsecināt no tā grafika?
Protams, mēs nevaram zināt, varbūt pirms uzbrukuma tā vairāk attālinājās no ligzdas, bet pēc - staigāja tuvāk un attālumu samazināja. Nezināmā ir daudz.
Tagad jāapskatās, kad bija otrs uzbrukums - vai 24., kad atkal ir straujš prombūtnes laika kritums?
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Maz-ko-zinu wrote:Ja es pareizi saprotu, 21.maijā, kad pazuda divi mazuļi, Dumpe tikai nedaudz samazināja savu prombūtnes no ligzdas laiku, bet nākamājās dienās tas atkal strauji pieauga. Ko vēl var izsecināt no tā grafika?
Protams, mēs nevaram zināt, varbūt pirms uzbrukuma tā vairāk attālinājās no ligzdas, bet pēc - staigāja tuvāk un attālumu samazināja. Nezināmā ir daudz.
Tagad jāapskatās, kad bija otrs uzbrukums - vai 24., kad atkal ir straujš prombūtnes laika kritums?
31. maijā plkst. 19.08. Arī 21. maijā. Arī 24. maijā ap 12.00.
Last edited by MĀRIS on 01 Jun 2015 19:41, edited 2 times in total.
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Bērni ir nolikti gulēt. Dumpe virsū. No apakšas ik pa brīdim dzirdami neapmierināti brēcieni un lien kādas ķermeņa daļas laukā.
Attachments
Jāguļ!.jpg
Tas ir mazā knābis, kas izlīdis.
Tas ir mazā knābis, kas izlīdis.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

MĀRIS wrote:
Maz-ko-zinu wrote:Ja es pareizi saprotu, 21.maijā, kad pazuda divi mazuļi, Dumpe tikai nedaudz samazināja savu prombūtnes no ligzdas laiku, bet nākamājās dienās tas atkal strauji pieauga. Ko vēl var izsecināt no tā grafika?
31. maijā plkst. 19.08. Arī 21. maijā.
Māri, ir bijuši vēl uzbrukumi, ja pareizi atceros. Kad Dumpe kadra aizmugurē vēl uzlēca uz niedrēm. Es vēlāk pārskatīšu forumu.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Maz-ko-zinu wrote:
MĀRIS wrote:
31. maijā plkst. 19.08. Arī 21. maijā.
Māri, ir bijuši vēl uzbrukumi, ja pareizi atceros. Kad Dumpe kadra aizmugurē vēl uzlēca uz niedrēm. Es vēlāk pārskatīšu forumu.
Vēl 24. ap 12.00
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Es ar savu - ne absolūto dzirdi - sobrīd varu atšķirt divus dumpēnu valodas "vārdus". Tas, kas šobrīd bija ir tulkojams, kā "negribu!", "nepatīk!" un "dod ēst!" un otrs - skaļa vervelēšana, kas droši vien nozīmē - "briesmas", "palīgā!" Vēl esmu dzirdējusi, kā Dumpe šņāc dusmās uz uzbrucējiem. Viņai vēl bez vervelēšanas tikai zemākā toņkārtā, ir dzirdētas citas skaņas, bet tās es vēl nemāku aprakstīt.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

MĀRIS wrote: Vēl 24. ap 12.00
Tad jau tas grafikā ir precīzi atspoguļojies.
summerkid

Post by summerkid »

20:53 Dumpe pucē spalvas un neliekas zinis par bērniem, kas pieprasa ēst.

Image
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

20:49 - Durbe aiziet neapmierinato brēcienu pavadīta. Ka vienmēr - jaunākais.
20:50 - Dumpe jau atpakaļ
Mazie ķeras knābī, spiež. Dumpe neļaujas un pirmo reizi redzeju, ka tā ar knabi atgaiņājās no uzstājīgiem prasītājiem. Vecākais samierinās uz brīdi, jaunākais negrib rimties. Arī vecakais izmēģina vēlreiz. Tad samierinās ar likteni, palien zem Dumpes. Abi palikuši bešā.
Atslēdzās kamera. Bet pirms tam Dumpei bija īpatnēja poza - viņa nevis tupēja, kā agrāk, bet atradās pustupus stāvoklī.
Attachments
Vair ne tik ērti.jpg
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Tie bērni vairs nevar satilpt zem Dumpes.
Ta arī guļ - tikai pa pusei zem viņas viens.
22:01
Attachments
nesatilpst.jpg
Brūnā Lācene

Post by Brūnā Lācene »

2.jūnijs

Labrīt Engurē! Izskatās, ka tur šorīt slapjš ir ne vien no apakšas, bet arī no aukšas mitrs :)

6.15 Mammas nav mājās. Abi dumpēni tup, kopā saspiedušies. Ap 6.17 Kāds troksnis debesīs lika abiem saausīties un izstiept kaklus. Par laimi, uztraukumam nebija pamata. 6.19 Atkal rāmi tup.

Kas tā par traku putna dziesmu fonā ap 6.22-23? Kas tā dzied?
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Labrīt!
Arī tagad - 08:23 Dumpes nav. Ligzdā viss mierīgi.
Dumpēni tup, saspiedušies kopā.
Attachments
2.jūnija rīts.jpg
Made

Post by Made »

Pirms laiciņa bija atnākusi. Tā lēnām nāca, atļāva lielajiem mazajiem sevi paplucināt un atkal aizgāja. Nezinu, vai viņi arī kaut ko dabūja paēst, bet kaklus izvingrināja visi :) Viņi cenšas pēc kārtas, otrs rāmi gaida izdevību, bet reizēm gandrīz reizē paķer.
Locked

Return to “Lielais dumpis”