Ligzdu viņi pamet tāpēc, ka ligzda piesaista plēsejus. Kad dumpēni atrodas kaut kur izklaidus niedrēs, tiem uzbrukt ir daudz sarežģītāk un pat, ja kāds tiek noķerts, citi paliek dzīvi. Mātīte baro jaunos putnus līdz viņi iegūst lidzspēju. Tas notiek apmēram divu mēnešu vecumā.Maz-ko-zinu wrote:Lasot par lielo dumpi, nekur neatradu informāciju, ka tiem būtu divi "metieni" gadā. Tad jau laikam nav. Tad nav mazliet izprotams - kāpēc mazie tik atri pamet ligzdu? Vienīgi, ja arī dzīvojot ārpus ligzdas, dumpju matīte turpina viņus barot daudz ilgāk.
Lielie dumpji Latvijā 2015
- roosaluristaja
Re: Lielie dumpji Latvijā 2015
-
Paldies!roosaluristaja wrote:Ligzdu viņi pamet tāpēc, ka ligzda piesaista plēsejus. Kad dumpēni atrodas kaut kur izklaidus niedrēs, tiem uzbrukt ir daudz sarežģītāk un pat, ja kāds tiek noķerts, citi paliek dzīvi. Mātīte baro jaunos putnus līdz viņi iegūst lidzspēju. Tas notiek apmēram divu mēnešu vecumā.Maz-ko-zinu wrote:Lasot par lielo dumpi, nekur neatradu informāciju, ka tiem būtu divi "metieni" gadā. Tad jau laikam nav. Tad nav mazliet izprotams - kāpēc mazie tik atri pamet ligzdu? Vienīgi, ja arī dzīvojot ārpus ligzdas, dumpju matīte turpina viņus barot daudz ilgāk.
- Ligzdas gariņš
Nez vai nakšņot ģimene nāks uz ligzdu?
-
Dumpe atgriežas - mazais uzreiz pie knābja.
Kaut kas tam tomēr tika.
Dumpe aiziet.
Esmu pamanījusi, ka tieši mazais ir lielākais brēkulis un mūžīgā badā. Lielais ir mierīgāks.
Kaut kas tam tomēr tika.
Dumpe aiziet.
Esmu pamanījusi, ka tieši mazais ir lielākais brēkulis un mūžīgā badā. Lielais ir mierīgāks.
-
Lielais ilgi trenē spārnu muskulatūru.
Jau tīri labi apspalvojies. Vairs nav pliki, ar plānu adu apvilkti spārnu gali, kas pirmajā brīdī man izskatījās pēc knābīšiem. Tas bija, kad putnēni tikai šķīlās no olām un mēs ar nepacietību gaidījām, kad kārtējo knābīti ieraudzīsim.
Jau tīri labi apspalvojies. Vairs nav pliki, ar plānu adu apvilkti spārnu gali, kas pirmajā brīdī man izskatījās pēc knābīšiem. Tas bija, kad putnēni tikai šķīlās no olām un mēs ar nepacietību gaidījām, kad kārtējo knābīti ieraudzīsim.
- Attachments
-
- lielais jau vicina spārnus.png (399.89 KiB) Viewed 3049 times
Last edited by Maz-ko-zinu on 01 Jun 2015 09:03, edited 1 time in total.
Labrīt, visiem! Nu trakas lietas notiek šajā ligzdā--faktiski jau trešais uzbrukums
.Mazie malači--paspruka abi katrs uz savu pusi
Mazākais knapi ierāpās atpakaļ ligzdā--grūti gāja,bet tika atpakaļ 

-
09:07 - Un atkal ķērcieni debesīs un nu jau "mazie" izstiepjas, piepūšās, kā pudeļbirstes un dusmīgi vervelē, atdarinot māti
Last edited by Maz-ko-zinu on 01 Jun 2015 09:17, edited 1 time in total.
9:13 Kur otrs bēbis pazudis????

Last edited by mega2 on 01 Jun 2015 09:16, edited 1 time in total.
-
09:13 - Dumpe ir ligzdā.
Man kamera bija atslēgusies. Tūlīt pontus palūkošu.
Nav pazudis. Aiz lielā stāv.
P.S. Dumpe atgriezās 09:09
Man kamera bija atslēgusies. Tūlīt pontus palūkošu.
Nav pazudis. Aiz lielā stāv.
P.S. Dumpe atgriezās 09:09
Last edited by Maz-ko-zinu on 01 Jun 2015 09:19, edited 1 time in total.
- roosaluristaja
http://www.looduskalender.ee/node/23730Ligzdas gariņš wrote:Nez vai nakšņot ģimene nāks uz ligzdu?
It kā tā nevajadzētu notikt, bet pilnīgi droši to šī teksta autori nevar apgalvot.
Redzu,redzu!!!
Vai nu bija paslēpies aiz otra sihroni,vai atstājis ligzdu uz brīdi 

-
Abi drosmīgi tēloja piepūtušās pudeļbirstes un skaļi vervelēja. Fotogrāfijā to nevar redzēt, bet vērojot notikumus - varēja.mega2 wrote:Redzu,redzu!!!Vai nu bija paslēpies aiz otra sihroni,vai atstājis ligzdu uz brīdi
Bezmaz vai uzrakstīju "vērojot klātienē"

Last edited by Maz-ko-zinu on 01 Jun 2015 09:28, edited 1 time in total.
Tas vienkārši jau ir ārprāts. Strādāju. Garām ejot uzmetu acis ekrānam- viss it kā normāli- NĒ! Dumpes ligzdā redzu tikai vienu mazuli! Darbi paliek "karājoties gaisā", jāskatās forumā- kas noticis, vai kārtējais uzbrukums! Nē, tur miers, paldies Dievam. Un tā tas laiks paiet- veselas piecas minūtes es strādāju, strādāju, strādāju, tad fiksi vienu stundiņu apskatos jaunumus ligzdās. prātā sajukt var!

Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
-
Veiksmi darbā!MĀRIS wrote:Tas vienkārši jau ir ārprāts. Strādāju. Garām ejot uzmetu acis ekrānam- viss it kā normāli- NĒ! Dumpes ligzdā redzu tikai vienu mazuli! Darbi paliek "karājoties gaisā", jāskatās forumā- kas noticis, vai kārtējais uzbrukums! Nē, tur miers, paldies Dievam. Un tā tas laiks paiet- veselas piecas minūtes es strādāju, strādāju, strādāju, tad fiksi vienu stundiņu apskatos jaunumus ligzdās. prātā sajukt var!![]()
![]()
Centīsimies visu sīki fiksēt

-
Lielais izgāja dažus soļus no ligzdas un kādu minūti tur arī uzturējās. Drīz mums būs jauni satraukumi - atvērsim datorā ligzdu, bet tā būs tukša. Un mēs nervozi minēsim - staigā vai - kas?
-
Man nerāda. Kā citiem? Tas notiek visiem vienlaicīgi?
Putnu dzīves iepazīšana un mīlestība uz tiem vieno cilvēkus.

-
10:19 atkal bija kaut kas satraucošs,mazie kā birstītes,atnāca māte un galva izstiepās vispār 10cm ārpus ekrāna
mazie uzpūtušies pret debesīm satraukti