🔒Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)
-
Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)
Uzmundrinājums skatītājiem!
Ja Tev liekas,ka sāc pārvērsties par ņaudekli,ņirkstuli un visādu citādu nosodekli...ja tev liekas,ka putra par cietu un ūdenim jau ne tā krāsa...ja Tev liekas,ka uz ielas kāds par skaļu krešķ vai smejas,tad
uzkāp ērgļa ligzdā,atplet rokas kā spārnus,ievelc elpu un atver sirdi debesīm.....un Tad mēģini lidot.
Nelido tie,kuriem ir bail
Kuriem baiļu nav tie- lido.
Es par lidošanu.Jo lidotāji vienmēr zin,ko dara.
Es zinu,es zinu un,ka es Jums saku- Durbe šodien būs klāt.
Ja Tev liekas,ka sāc pārvērsties par ņaudekli,ņirkstuli un visādu citādu nosodekli...ja tev liekas,ka putra par cietu un ūdenim jau ne tā krāsa...ja Tev liekas,ka uz ielas kāds par skaļu krešķ vai smejas,tad
uzkāp ērgļa ligzdā,atplet rokas kā spārnus,ievelc elpu un atver sirdi debesīm.....un Tad mēģini lidot.
Nelido tie,kuriem ir bail
Kuriem baiļu nav tie- lido.
Es par lidošanu.Jo lidotāji vienmēr zin,ko dara.
Es zinu,es zinu un,ka es Jums saku- Durbe šodien būs klāt.
Saņēmu Jāņa atbildi par gredzenošanu. Uzdevu viņam jautājumu arī par iespējamo dzimumu.
Vispirms jāatvainojas, ka nepareizi uzrakstīju gredzena burtu, Mārim bija taisnība, nevis K, bet H.
Ievietoju Jāņa Ķuzes vēstuli pilnībā:
Par gredzeniem - Durbertam uz labās kājas tika uzlikts tā saucamais valsts gredzens ar krāsu kombināciju "zils virs melna" un kodu H390. Gredzenošanas programma pēdējo gadu laikā ir mainījusies - savulaik uz kreisās kājas tika likti t.s. "gada gredzeni", kuriem krāsa mainījās katru gadu, bet bija visām valstīm kopīga. Šo gredzenu krāsu nolasīšana ļāva saprast putna šķilšanās gadu. Kopš 2012. gada kārtība ir mainīta un uz kreisās kājas tiek likti melni gredzeni (visās iesaistītajās valstīs), kur valstij specifisks ir tikai pirmais burts, Latvijas gadījumā tas ir "K". Šim gredzenam ir lielāka nozīme valstīs, kur "valsts gredzeni" ir grūti nolasāmi, labs piemērs ir Durbe ar savu zili balto gredzenu, kas praktiski nav salasāms. Latvijas valsts gredzeni ir ar ļoti labu krāsu kombināciju (tumšs fons), turklāt nesen Zviedrijā tika izgatavota jauna gredzenu sērija ar ļoti labu burtu/ciparu dizainu (šāds gredzens tika uzlikts ar'/i Durbertam), šie gredzeni ir labi nolasāmi. Uzskatu, ka šādā gadījumā kreisās kājas gredzenam nozīme ir mazāka, un mēs varam iztikt tikai ar zili melno labās kājas gredzenu.
Par dzimumu - tā kā stulma mērīšana nav pilnībā precīza metode, šos mērījumus nu jau vairākus gadus kā neveicu. Šim mērķim tiek ievākts spalvu paraugs, kas tiek izmantots DNS analīzēm. Kad tās būs veiktas, noteikti informēšu par rezultātiem:)
Veiksmi,
Jānis
Vispirms jāatvainojas, ka nepareizi uzrakstīju gredzena burtu, Mārim bija taisnība, nevis K, bet H.
Par gredzeniem - Durbertam uz labās kājas tika uzlikts tā saucamais valsts gredzens ar krāsu kombināciju "zils virs melna" un kodu H390. Gredzenošanas programma pēdējo gadu laikā ir mainījusies - savulaik uz kreisās kājas tika likti t.s. "gada gredzeni", kuriem krāsa mainījās katru gadu, bet bija visām valstīm kopīga. Šo gredzenu krāsu nolasīšana ļāva saprast putna šķilšanās gadu. Kopš 2012. gada kārtība ir mainīta un uz kreisās kājas tiek likti melni gredzeni (visās iesaistītajās valstīs), kur valstij specifisks ir tikai pirmais burts, Latvijas gadījumā tas ir "K". Šim gredzenam ir lielāka nozīme valstīs, kur "valsts gredzeni" ir grūti nolasāmi, labs piemērs ir Durbe ar savu zili balto gredzenu, kas praktiski nav salasāms. Latvijas valsts gredzeni ir ar ļoti labu krāsu kombināciju (tumšs fons), turklāt nesen Zviedrijā tika izgatavota jauna gredzenu sērija ar ļoti labu burtu/ciparu dizainu (šāds gredzens tika uzlikts ar'/i Durbertam), šie gredzeni ir labi nolasāmi. Uzskatu, ka šādā gadījumā kreisās kājas gredzenam nozīme ir mazāka, un mēs varam iztikt tikai ar zili melno labās kājas gredzenu.
Par dzimumu - tā kā stulma mērīšana nav pilnībā precīza metode, šos mērījumus nu jau vairākus gadus kā neveicu. Šim mērķim tiek ievākts spalvu paraugs, kas tiek izmantots DNS analīzēm. Kad tās būs veiktas, noteikti informēšu par rezultātiem:)
Veiksmi,
Jānis
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
-
Nevarēju atbildēt, jo met ārā ne tikai no kameru skatiem, bet arī no Forumiem. Uzraksts Forbidden! Aizliegts!Hildiņa wrote: Maz-ko-zinu , es arī neuztraucos par Durberta ēšanu - drīzāk par to ,lai šajā vientulības laikā te neiemaldītos kāds nevēlams viesis.....
Man katru reizi sākumā šķiet, ka esmu izbanota par kādu nepiedienīgu ierakstu.

Bet, runājot par apdraudējumiem, man šķiet, ka vārnas apciemojums mums vairs nedraud ne ar ko briesmīgu. Durberts jau ir daudz lielāks par vārnu. Vai es atkal maldos?
-
Paldies, Vērotāja!
Tomēr "K", kā noprotams no vēstules.
Kad izlabosi, vari izdzēst.
Kad izlabosi, vari izdzēst.
Last edited by Maz-ko-zinu on 27 May 2015 13:22, edited 1 time in total.
13;12 Durberts klaigā mazliet, varbūt redz vecākus? 

Liels paldies par gredzenošanas skaidrojumu!Vērotāja wrote:Saņēmu Jāņa atbildi par gredzenošanu. Uzdevu viņam jautājumu arī par iespējamo dzimumu.
Veiksmi,
Jānis

-
man arī gribējās uzrakstīt - "Durberts kādu uzrunā"Linda wrote:13;12 Durberts klaigā mazliet, varbūt redz vecākus?
Nē, nē, tomēr Jāņa vēstules pirmajā rindā nav kļūda, pareizi ir H390.Maz-ko-zinu wrote:Paldies, Vērotāja!
Ar to K arī es samulsu, jo biju lasījusi par to, ka Latvijai ir burts K un tāpēc to pieņēmu kā aksiomu.
Bet no vēstules kļūst skaidrs, ka ar K ir nevis krāsainie gredzeni (kā zils/melns H390), bet ja lieto pilnīgi melnus gredzenus.
Un Durberta kājiņa arī parāda - H390
Kamēr forums nestrādāja, uzrakstīju NoraiR vēstuli par to. Viņa atbildēja, ka šodien DD pārlika uz jaunu serveri un cerams visas pieslēgšanās problēmas ar to būs aiz muguras.
16.57 Ērglis lido gar ligzdu

Jā , apmeta 2 lokus un man liekas ,ka palika kokā,kas aiz labās puses čiekurainā zara .
Bērns lamājas, kāds no vecākiem lidinās apkārt ligzdai.
16:57 šķiet , ka vecāki atgriezušies. ligzdā nelido, bet met lokus
17:00 uz labā zara uzlaidās kāds putns, vai nu vecāki, bet tik pat labi varēja būt kāds lauku balodis vai kas tāds... Durberts padusmojās un tas aizlaidās 

jā tur kādu laiku pasēdēja ērglis, taču Durberts tobrīd dikti bļāva uz otru(?), kaut kur aiz kameras...Hildiņa wrote:Jā , apmeta 2 lokus un man liekas ,ka palika kokā,kas aiz labās puses čiekurainā zara .
Jautājums - Vai Jūras ērgļi mēdz uzbrukt citiem jūras ērgļiem? Domāts tagad, kad jau pārošanās laiks un ģimenes veidošana garām? Vai Durbertam var uzklupt sveši jūras ērgļi?
No kā vispār būtu šinī laikā jābaidās, kad čalītis jau izaudzis makans? Nedomāju, ka vārna vairs būtu drauds...?
No kā vispār būtu šinī laikā jābaidās, kad čalītis jau izaudzis makans? Nedomāju, ka vārna vairs būtu drauds...?
Last edited by Prizhs on 27 May 2015 17:12, edited 1 time in total.
Domāju, ka nevar uzbrukt. Durberts ir pārāk liels. Un viņš taču sēž savā ligzdā, ja tas ērglis ir svešs, viņš taču nevar zināt, ka Durbertam kaut kur tuvumā nav vecāki.
eee... nu ir vienreizējs ātrums forumam 

16.58 Ierakstīju video par ērgļa lidojumu gar Durberta ligzdu
Ātrums tiešām iespaidīgsAgy wrote:eee... nu ir vienreizējs ātrums forumam