Lielie dumpji Latvijā 2015

Botaurus stellaris - Eurasian Bittern
Locked
Emotion

Re: Lielie dumpji Latvijā 2015

Post by Emotion »

krauklis arī ir tikpat negausīgs un ļauns kā vārnas?
Ragana neparastā

Post by Ragana neparastā »

Emotion,neviens putns man liekas jau nav ļauns.Dabā viss sakārtots,pakārtots un līdzsvarots.Es skatos uz putniem un redzu cilvēkus,vēroju cilvēkus un redzu putnus.Baigi interesanti šitas.
Bet Dumpenes kundze tāda -apaču cepure ka nu.Nenobrīnīties.
Ģeogrāfs

Post by Ģeogrāfs »

Cik skaists vienā stūrītī saulriets!!
Brūnā Lācene

Post by Brūnā Lācene »

Emotion wrote:krauklis arī ir tikpat negausīgs un ļauns kā vārnas?
Asari grib dzīvot, bet kādam asarim nākas pārtampt par jūras ērgļu pusdienām. Savukārt, vienu jūras ērgļa olu sabojāja vārna. Kraukļa un vārnas bērnus ēd kāds cits- varētu būt caunas, kaijas, piemēram (neesmu biologs).
Es iespraudu sīpolu diedzēties burciņā- pēc pāris nedēļām, ilgi ar sevi aprunājos, līdz tomēr apēdu smukuli- domāju, sīpols negribēja nonākt manā vēderā- es arī negausīga ļaunīte! ;)
Visi viens otru ēd.
Last edited by Brūnā Lācene on 22 May 2015 21:00, edited 1 time in total.
Makss

Post by Makss »

Ko ēd sīpols ? :roll: :lol:
Brūnā Lācene

Post by Brūnā Lācene »

Makss wrote:Ko ēd sīpols ? :roll: :lol:
Maks- Tu mani sasmīdināji! Gan jau kaut ko ēd- tāpat neaug :)
Mani un Tevi ēd baktērijas un vīrusi. Bet bez bifidobaktērijām, kas zarnās dzīvo, mums abiem drīz būtu kirdik... Kurš no kā pārtiek?
Aizfilozofējos :roll:
Ragana neparastā

Sīpols ēd zemi,bet zeme varbūt gribēja atpūsties. :lol:
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Ragana neparastā wrote:Sīpols ēd zemi,bet zeme varbūt gribēja atpūsties. :lol:
"No zemes Tu nāc, un par zemi tu paliksi". Tad iznāk ka viņš ēd mani?! :lol:
Aplis ir noslēdzies!
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Ragana neparastā

MĀRIS wrote:
Ragana neparastā wrote:Sīpols ēd zemi,bet zeme varbūt gribēja atpūsties. :lol:
"No zemes Tu nāc, un par zemi tu paliksi". Tad iznāk ka viņš ēd mani?! :lol:
Aplis ir noslēdzies!
Jā,jā viņš ēd arī tevi.Tu mizo sīpolu,bet viņš pliukš tev pa acīm.
Brūnā Lācene

Post by Brūnā Lācene »

Anekdote:
Divi draugi sarunājas:
Pirmais saka: "Nu tu zini, mēs visi mirstam. Tu arī reiz nomirsi."
Otrais saka: "Nu, jā, nomiršu, nu un?"
"Tad tevi apglabās..."
Otrais draugs: "Apglabās, nu un tad?"
"Tad tevi ēdīs tārpi."
Otrais: "Nu un?"
Pirmais: "Tad tu satrūdēsi."
Otrais: "Jā, a kas tad?"
Pirmais draugs: "Tad uz tava kapa uzaugs zālīte."
Otrais: "Nu, izaugs zālīte...?"
Un tad es nākšu pie Tevis un teikšu: "Jān, Jān, kāāā tu esi pārvērties!"
Ragana neparastā

22:15 guļ ,bet knābis kaut kur vēderā. :lol:
Emotion

Post by Emotion »

:lol: :lol: :lol: :lol:
----------
lācene, nu nezinu vai tie tur, īsā pamācībā mīlēšanā, bij draugi :geek:
Jānis R

Post by Jānis R »

Labdien visiem!
Pirms pāris dienām notikušās mazuļu pazušanas patiesos iemeslus precīzi noskaidrot laikam nevarēsim nekad, jo tieši tad kamera bija pārstājusi darboties. Tikai šodien radās iespēja apskatīt ierakstus un attēlus par šiem notikumiem. Jāteic, lielāko daļu jau esat šeit aprakstījuši un izanalizējuši. Kopsavilkumam šeit piedāvāju dažas versija un to iespēju vērtējumu.
1. Skaidrs, ka plēsējs ir tieši putns, nevis kāds zīdītājs (Amerikas ūdele un jenotsuns būtu tad kā ticamākie kandidāti). Par to liecina izmaiņas niedru izkārtojumā virs ligzdas uzreiz pēc cāļu pazušanas http://193.40.124.24/2015-lielais-dumpi ... -14-31.JPG vs http://193.40.124.24/2015-lielais-dumpi ... -14-32.JPG.
2. Kamerā bieži dzirdama gan vārnu, gan kraukļu (retāk) klaigāšana. Te jāsaka, ka dumpja ligzda atrodas salīdzinoši tuvu mežam un vārnveidīgie itin bieži uzturas krastmalas kokos un dažkārt pārlido arī niedrāju. Tomēr vārnviedīgie tik noslēgtā telpā, kāda ir viscaur ar niedrēm ieskautā ligzda, varētu vairīties sēsties. Tas nenozīmē, ka tie nevar šādu ligzdu postīt un cāļus aiznest. Tomēr no vārnas vai kraukļa es sagaidītu mazliet uzmanīgāku uzvedību – vairākus pielidojumus, kas ļauj izpētīt situācijas un pašus upurus. Arī tūlītēja (jauna un nezināma!) medījuma aiznešana mazina aizdomas paŗ vānveidīgajiem. Tie drīzāk būtu ja ne noknābuši pavisam, tad paknābājuši dumpēnus turpat uz vietas. Vēl neticamāka šķiet iespēja, ka vārna vai krauklis var aiznest divus dumpēnus vienlaicīgi.
3.Teorētiski cāli aiznest varētu arī sudrabkaija. No notikumu attīstības ātruma viedokļa (iztrūkst ieraksta tikai par pāris minūtēm) kaija liktos piemērots kandidāts, jo tās barošanās stratēģija zināmā mērā tiek realizēta ar „paķert – norīt – aizlaisties” taktiku. Tomēr grūti iztēloties, ka šajā laikā var norīt uzreiz divus cāļus. Sudrabkaijas es sliecos atstatāt tikai kā teorētisku varbūtību, jo vairumā gadījumu tās šo teritoriju augstu pārlido, nevis meklē tajā barību.
4. Ticamākā versija, manuprāt, ir niedru lijas uzbrukums. Pirmkārt jau tādēļ, ka turpat netālu ir šīs sugas pāra teritorija (ligzda atrasta nav, bet novērojumi liecina par tās esamību) un tās regulāri medī arī šīs dumpju ligzdas apkārtnē. Otrkārt, pēc cāļu pazušanas tieši niedru lijas bija tās, kas nepārprotami „interesējās par ligzdu” un izraisīja dumpju mātītes uztraukuma saucienus. Turklāt abu dzimumu putni (pāris?). Videofailā http://193.40.124.24/2015-lielais-dumpi ... -14-51.mkv plkst. 14-57-22 uz kreiso pusi aizlido niedru liju tēviņš, vēlāk, ap 14-57-32, uz to pašu pusi aizlido un, apmetusi loku, atkal ligzdu pārlido mātīte. Niedru lijas uzbrukuma versija nav pretrunā arī ar notikumu īso laiku. Var ticami iztēloties, ka lija zemā lidojumā pamana ligzdu, uzreiz „krīt tajā iekšā” un ar kājām saķer ko nu var saķert četru cāļu „kunkulī”. Mirkli pastāv, pietur medījumu un ceļas spārnos. Tikai paliek jautājums – ja medības bijušas tik sekmīgas, kādēļ jau pēc 20 min. abi putni atkal ir virs dumpju ligzdas? Varbūt lijām neizdevās medījuma nodošanas manevrs, ko tās izpilda gaisā....
Visos variantos nevar izslēgt varbūtību, ka aiznests ir tikai viens dumpēns, bet otrs pazudušais cālis briesmu brīdī ligzdu pametis pats un nav varējis atgriezties (ligzdu pametis bija taču arī viens no šobrīd palikušajiem).

Lai vai kā - visi šie ir tikai minējumi. Nepārprotamu pierādījumu mums nav!
Ragana neparastā

4;48 Dumpēni un Dumpene guļ.Paldies par info,es pat papētīju kāda tā niedru lija izskatās.O jā tāda abus divus mazulīšus mierīgi varēja saķert,un uzšaut ar vēzienu pa kameru,lai mēs neko neredzam.
Ragana neparastā

5:51 vēl ligzdā,Dumpene ir soņa
Ragana neparastā

7:07 mazie vieni,lielākais cītīgi vēro-kas virs galvas,kas blakus,mazais guļ
Ragana neparastā

starp citu par stagariem-Dumpenes iecienītajiem.Izrādās stagaru tēviņš izvēlas vissmagākos zāļu stiebrus,kas neuzpeld.Tos nostiprina smilšainā dibenā.Sienus un griestus salipina ar savu lipekli un aizbāž visus caurumiņus ar sūnām.Bet ligzdas sienās viņš atstāj 2 durvis.Tas gan no V.Bianki 1955.Meža avīzes.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

23.maijs

Labrīt! :D

Jānis R, liels paldies par jūsu komentāru šai situācijai! Ļoti uzskatāmi un iztēli rosinoši. :P
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Cīrulīte

Post by Cīrulīte »

Jā, paldies Jānim R. Es arī gāju pētīt, kāda tā niedru lija. Izskatās iespaidīga. Vai jums ari neliekas, ka dumpēni pēc šī notikuma ir pieklusuši? Agrāk viņi vairāk trokšņoja.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Liels paldies, Jāni, par situācijas izskaidrošanu.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Locked

Return to “Lielais dumpis”