Latvijas Radio 1 5.novembrī 10:07
Zināmais nezināmajā. Kā atšķiras dažādas aizsargājamo dabas teritoriju formas.
https://lr1.lsm.lv/lv/lr/arhivs/?channe ... 9&m=11&d=5
Pirmās 20 minūtes runā par pūču dzimtas sugām Latvijā, viesos Andris Avotiņš. Pēc tam viesos Gita Strode (DAP) un Jānis Ķuze sarunā par aizsargājamajām dabas teritorijām un to daudzveidību, savstarpējo iekļautību, mikroliegumiem, buferzonām utt. un īpašnieku informētību par to, ko drīkst vai nedrīkst tur darīt. Tajā sakarā
no 24:45 divas minūtes runā par Rustūžu purva gadījumu kā piemēru. Labi tika uzsvērta iespēja dibināt pašvaldību aizsargājamās teritorijas.
Mazliet apkopojot Rustūžu purva IVN situāciju fināla posmam:
Man gan nav tagad skaidrs, kādā stadijā ir IVN izskatīšana (oranžais bloks ir atlikušie klucīši), kā arī darbības, kādām būtu jānotiek kūdras projekta noraidīšanas gadījumā un vai Limbažu novada pašvaldības vēstulē minētie lūgumi iekļaujas kaut kur starp oranžā bloka pasākumiem.. un, ja nesanāk ES mēroga statuss (valsts mēroga ĪADT jau ir, bet nepalīdz), kurā vietā novads varētu sākt pašvaldības statusa noteikšanas procedūru (ievērojot to, ka ir jāmaina teritorijas plānojums, tam vajag pamatojumu).
Nez, vai ES biotopu kartēšanas darbi purviem ir beigušies?
Vērotāja wrote: ↑16 Oct 2019 21:42
Made, manas domas, ka ietekmes uz vidi novērtējums ir bezkaislīgs (tādam tam jābūt!). Un tas nedrīkst būt atkarīgs no tā, vai cilvēkiem ir interese par kādu objektu vai nav.
Negribas domāt, ka būtu korupcija. Ticu, ka nē.
Paskatījos VPVB lapā uz darbinieku sarakstu - kuri no viņiem (direktors un 6 darbinieki Ietekmes uz vidi novērtējumu daļā?) un
pēc kā vadoties pieņems lēmumu? Noskatoties 15.07.2015 Rīta Panorāmas interviju ar Arnoldu Lukševicu par "Rail Baltica", radās zināma skepse, jo atbildot uz jautājumu, vai Igaunijā arī ir pretestība dzelzceļa projektam, viņš izteicās, ka uz sabiedriskajām apspriešanām jau nāk tie, kas ir pret, bet tie, kas projektu izmantos, nenāk. Man tas radīja priekšstatu, ka viņaprāt tie, kas "par" projektu, a priori ir tie labie. Un ja tā padomā - vai šajos IVN atzinumos bieži ir tā, ka daba ir uzvarējusi naudu? Ne vienmēr naudu korupcijas izpausmē, vienkārši arī lēmēji ir tikai cilvēki ar savām dzīves vērtībām, zināšanām, prasmēm, horizontu.. un ja daba nav iemācījusies ilglaicīgiem argumentiem pārliecināt īslaicīgu skatījumu.. (nauda novelk citus argumentus uz mērīšanu naudā)