Melnie stārķi Siguldas novadā, 2018 (Gaja un Kaupo)

Ciconia nigra - Black Stork
Locked
Feja

Re: Melnie stārķi Siguldas novadā, 2018 (Gaja un Kaupo)

Post by Feja »

13.57
Image

14.03 Viens no jauniešiem ligzdas vidū starp pārējiem trenē palēcienus. Izdevās augstu uzlekt. :)
Image
14.07
Image

Video/liznm -Melnais stārķis~High jumps & tandem jumps~ 14h04 2018/07/20
Last edited by Feja on 20 Jul 2018 17:26, edited 1 time in total.
Feja

Post by Feja »

16.34 Bīstami, bet viss labi.
Image

Image

Image
17.50 Pēc iepriekšējo dienu pārmērīgās ēšanas, līdz šim ir bijušas 3 barošanas. Agrās rīta brokastis bija jau ligzdā, pārpalikumi no vakardienas.
Feja

Post by Feja »

20.03 Kad vietas maz pastaigām, tad der arī brāļa/māsas mugura.
Image

Image
Feja

Post by Feja »

21.01 Kaupo atlidojis ar vēlajām vakariņām. Neredzēju, ko piedāvāja. 4.barošana.
Image

Image

21.02 Un viss tika salasīts. :)
Image
Made

Post by Made »

Feja wrote: 15 Jul 2018 10:25 10.09 Vēl nedaudz vairāk par nedēļu visi 4 būs kopā. Tālāk, kā nu sanāks, jo divi vecākie, kuriem šodien ir 59 dienas dosies pirmajā lidojumā. Rasa un Raivis 2016. gadā pirmo reizi izlidoja ~69-70 dienu vecumā. Stārķi (jaunie putni) pirmo reizi pamet ligzdu pēc 65 dienu vecuma -https://lv.wikipedia.org/wiki/Melnais_st%C4%81r%C4%B7is
Es sapratu no Māra Strazda, ka "normāls vecums, kad stārķiem jāsāk lidot ārā no ligzdas, ir 78-85 dienu vecumā. Ja ātrāk pamet ligzdu, tad tas jau ir nedabīgi (pie nosacījuma, ja neizdzen no ligzdas). Var protams liderēties pa zariem apkārt, bet svarīgi, lai līdz tam vecumam atgriežas ligzdā kā pieturvietā."

Tad nu katram gadījumam labāk negaidīt agru izlidošanu ("piesiet!" :P priecāties par katru dienu tuvāk optimālajam vecumam) un lai tā "pirmā izlidošana" no ligzdas nav "ligzdas pamešana"...
Feja

Post by Feja »

Made wrote: 20 Jul 2018 23:46 ...Tad nu katram gadījumam labāk negaidīt agru izlidošanu ("piesiet!" :P priecāties par katru dienu tuvāk optimālajam vecumam) un lai tā "pirmā izlidošana" no ligzdas nav "ligzdas pamešana"...
Pēc 65 dienu vecuma jaunie stārķi pirmo reizi izlido no ligzdas un atgriežas, nevis to pamet ( tā vismaz ir novērots).

"Piesiet" un priecāties jau varētu, bet, ja godīgi, tad es gaidu vecāko stārķēnu ātrāku izlidošanu un protams atgriešanos, jo katru dienu, vērojot šo tiešraidi, es redzu arvien biežāk situācijas, kad kāds ir uz izvelšanās robežas - ne palekt, ne normāli spārnus vingrināt. Labāk, lai visi 4 izlido (tomēr lielāka iepēja uzsākt migrāciju), nevis kāds pa vidu priekšlaicīgi izveļas, nezinot sekas. Lai sāk pamazām maisīties - viens ligzdā, otrs ārā. ;) Es spriežu no praktiskās puses. :) Un pats, pats galvenais- lai vecākiem pietiktu barība turpināt barot 4 pieaugušus stārķus. Mani interesē, kā notiks šajā ligzdā, jo vērojot iepriekšējos gadus Ozola un igauņu Karla tiešraides, arī ungāru Tobiasa tad mammas (Zīle, Kati un Sāra) bērnu barošanu pārtrauca diezgan laicīgi, tēti baroja vieni līdz bērnu ligzdas pamešanai. Tieši par šo mums vakar ar Liz stārķu čatā bija diskusija.

M. Strazds ir rakstījis par jauno putnu ilgāku atrašanos ligzdā un tā labumu, bet interesanti ir tas, ka mūsu slavenība Mare 2016. gadā bija vēlais bērns un kad citu ligzdu jaunie putni augusta mēnesī (8-14.augusts) jau devās ceļā, tad māsas Mare un Bille, kas bija aprīkotas ar raidītājiem ( 14.8.- attiecīgi 72 un 70 dienu vecas) atradās ligzdā (goris.lv). Pēc Mares sekošanas kartes iznāk, ka izlidojusi 17. augustā 2016. gadā. Ja galīgi neesmu salaidusi kaut ko dēlī, tad iznāk 75 dienu vecumā, tātad ligzdu pameta ātrāk. Nu nebija stārķu meitenei pareizais vecums, bet Mare ir dzīva, sveika un vesela. :)
Made

Post by Made »

Feja, Tavā tekstā no Wikipēdijas bija vārds "pamet" ("pirmo reizi pamet ligzdu pēc 65 dienu vecuma") turklāt es īsti nezinu, kas tieši domāts manis citētajā tekstā ar "liderēties pa zariem apkārt", tāpēc arī teicu, ka labāk ir tā, kā dabiskāk stārķiem, nevis kā mums cilvēkiem tas liekas labāk.
Māris Strazds minēja savu ciparu un es nezinu, kāda statistika tam skaitlim ir apakšā. Movebank datos par putniem var atrast to izšķilšanās dienu un pirmo lokācijas dienu, kas var nebūt tas pats, kas ligzdas pamešana.
Made

Post by Made »

Feja wrote: 21 Jul 2018 01:27 Ja galīgi neesmu salaidusi kaut ko dēlī, tad iznāk 75 dienu vecumā, tātad ligzdu pameta ātrāk. Nu nebija stārķu meitenei pareizais vecums, bet Mare ir dzīva, sveika un vesela. :)
Nesaprotu.. Māris Strazds jau tieši raksta, ka 65 dienas ir par agru, ka dabiski ir 78 dienas. Un 75 ir tuvāk 78 nevis 65... :roll: tātad tieši tuvāk pareizajam vecumam.. šajā piemērā es vairāk domāju par Billi, kurai arī kādas 74 dienas varēja būt, bet liktenis pretējs..
Tāpēc jau es saku , ka nezinu MS statistiku, bet pieļauju, ka viņam ir gan vairāk datu un novērojumu sakrājies.
sandra3006

Post by sandra3006 »

21.jūlijs
Labrīt!
6.09 Cik skaisti visiem galviņas kopā :P

Image

Image

6.53 Kaut kas noticis kamerai - jāparemontē!

Image
sandra3006

Post by sandra3006 »

7.43 Brokastu gaidās

Image

7.45 pirmās brokastis, atnesa Gaja

Image

izbira daudz smalkumu, kuri tika kārtīgi salasīti!

Image
sandra3006

Post by sandra3006 »

7.52

Image

7.55 gaidam otrās brokastis!

Image
Feja

Post by Feja »

Made wrote: 21 Jul 2018 03:05 Nesaprotu.. Māris Strazds jau tieši raksta, ka 65 dienas ir par agru, ka dabiski ir 78 dienas. Un 75 ir tuvāk 78 nevis 65... :roll: tātad tieši tuvāk pareizajam vecumam.. šajā piemērā es vairāk domāju par Billi, kurai arī kādas 74 dienas varēja būt, bet liktenis pretējs..
Tāpēc jau es saku , ka nezinu MS statistiku, bet pieļauju, ka viņam ir gan vairāk datu un novērojumu sakrājies.
Labrīt!
Ja runa ir par Tevis nosauktām 78-85 dienām, tad es runāju par pirmo izlidošanu, nevis aizlidošanu. No Vikipēdijas - Jaunie putni pamet ligzdu pēc 65 dienām, kolīdz iemācās lidot. Mare dodoties migrācijā 75 dienu vecumā, iespējams pirmo reizi izlidoja no ligzdas 65 -70 dienu veca ( tikai minu) un tusēja pa ligzdas apkārtni, apguva lidotprasmi un protams lidoja uz ligzdu atpakaļ.

Es uz ātro paskaitīju, ka tajā pašā 2016. gadā Rasa - Raitis pirmo lidojumu veikusi apm. 69-70 dienu veca, bet ligzdu pametusi uz visiem laikim apmēram 85 dienu vecumā, kas skaitās labais vecums. Tad salīdzinoši, Mare devusies ceļā 10 dienas ātrāk un viss noticis ātrāk un straujāk. No Rasas - Raita ziņu vairāk nav jau sen, bet Mare ir dzīva. Es ar to gribu pateikt, vai izdzīvošanas trumpis ir ilgā bērnības pavadīšana ligzdā un tās tuvumā....
Made

Post by Made »

Mēs jau nezinām, ko tie teicēji ir domājuši ar ligzdas pamešanu un atrašanos ligzdā (es to atzīstu, ka nezinu, bet Tu sakies zinām). Konkrēti es pieļauju "došanos migrācijā". Tas, kāpēc es to vispār gribēju pateikt - ka mums domās nevajadzētu steidzināt dabiskos procesus vai skriet tiem priekšā. Tas ir viss.
Feja

Post by Feja »

Made wrote: 21 Jul 2018 09:22 Mēs jau nezinām, ko tie teicēji ir domājuši ar ligzdas pamešanu un atrašanos ligzdā (es to atzīstu, ka nezinu, bet Tu sakies zinām). Konkrēti es pieļauju "došanos migrācijā". Tas, kāpēc es to vispār gribēju pateikt - ka mums domās nevajadzētu steidzināt dabiskos procesus vai skriet tiem priekšā. Tas ir viss.
Vai tiešām es kādu no 4 stārķiem esmu spējīga izdzīt no ligzdas? Arī domās. Šī jau ir piesiešanās maniem iepriekš rakstītiem komentāriem. Piedod, Made - kā māku, tā uztveru vēroto, rakstu un spriežu. Varbūt reizēm nepareizi, bet šī tēma reti vairs kuru no foruma piesaista. Mani vēl tā drusciņ interesē. Pavisam ideāli būtu, ja pa reizei pats M.S. šeit ieskatītos un uzrakstītu savu profesināļa viedokli par šiem četrīšiem, kas laikam nav tik bieži sastopams.
Made

Post by Made »

Kāpēc Tu sagrozi? Vai es teicu, ka Tu tā domā? Es tīri profilaktiskos nolūkos pateicu, ka 65 dienas nav vēl nekāds laiks un nekur nav jāsteidzas :P
Feja

Post by Feja »

9.45 Gaidam vecāku jau no 9.43.
Image

9.47 Protams, ka tas ir Kaupo, kas pirms brokastu atnesašanas pakacina bērnus. :)
Image

Kad gribās ēst, tad arī strauta nēģi iet pie dūšas. Mazie tos jau grābj no Kaupo knābja. :)
Image
sandra3006

Post by sandra3006 »

Mieru, tikai mieru!
Beidzat kasīties!
Skataties stārķīšus! :P
9.47 Kaupo ar otrajām brokastīm, liekas maz kas izbira.

Image

Image
Feja

Post by Feja »

10.17 Pilna ligzda skaistuļiem - melnīšiem. :) Diviem vecākajiem šodien ir 65 dienas.
Image
Pieskatiet kāds šos brašuļus. Šodien līdz vakaram vairāk nesanāks būt pie datora. ;)

10.54 Mamma Gaja steidz uz ligzdu un ir 3.barošana. :) Redzēju mazas sudrabotas zivtiņas un kaut kas vēl tumšs.
Image
Last edited by Feja on 21 Jul 2018 11:02, edited 1 time in total.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Labrīt!
Paldies, meitenes, par komentāriem, tie viens otru papildina un paplašina skatījumu uz mazo stārķu turpmākajās nedēļās sagaidāmajiem piedzīvojumiem.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Labrīt.

Made, Feja, Wikipēdijas angļu versijā ir atbilde uz jūsu diskusiju:

https://en.wikipedia.org/wiki/Black_sto ... ef-:6_19-9
Fledging takes 60 to 71 days, after which the young joins the adults at their feeding grounds.[18] However, for another 2 weeks, the young continue to return to the nest, to be fed and to roost at night.[18]

Latviski: Augšana ilgst 60-71 dienu, pēc kā jaunieši pievienojas pieaugušajiem to barošanās vietās. Tomēr vēl divas nedēļas jaunieši atgriežas ligzdās, lai saņemtu pārtiku un nakšņotu.

Tātad viss ir pareizi, 60-71 dienā viņi izlido no ligzdas un vēl divas nedēļas ligzdā atgriežas, līdz 60/71+14 = 74/85.dienā dodas prom migrācijā.

Pap.
Čehu Wikipēdija (atzīmēta ar zvaigzni) nosauc līdzīgus skaitļus kā angļu versija, lai gan atsauces ir uz citiem avotiem un autoriem:
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8C%C3 ... Dern%C3%BD
Oba také mláďata na hnízdě krmí nejméně další dva měsíce (až 73 dní). V té době jsou již mláďata schopná letu, ale zůstávají ještě přibližně další dva týdny na hnízdě, kde je rodiče přikrmují.
Latviski: Abi baro bērnus vismaz divus mēnešus (maksimāli līdz 73 dienām). Pēc šī laika jaunieši spēj lidot, bet viņi atgriežas apmēram divas nedēļas ligzdā, kur viņus vecāki baro.

(čehu autori - 60/73 + 14 = 74/87.dienā dodas prom migrācijā.)
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Locked

Return to “Melnais stārķis”