Sarunas par dabu
- Lianaliesma
Re: Sarunas par dabu
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.

- Lianaliesma

- Lianaliesma
lianaliesma wrote: ↑10 Jun 2018 01:35Simba wrote: ↑10 Jun 2018 00:05 ... kaitina tā "nejaucība", emocijas utt,...
... tiek malts malšanas pēc...
... mulsinām tos simtus...
... ļoti žēl par Jāņa Ķuzes lēmumu negredzenot Durbes ligzdu. Jo Jānim Durbes ligzda tā jau ir sāpju bērns. Neesmu personīgi ar viņu pazīstama un viņa patiesos argumentus nezinu, bet varu galvu likt ķīlā, ka komentāri par sabojātajām putnu bērnībām ir kas tāds, ko vēlreiz negribas lasīt citas ligzdas kontekstā, par kuru tā jau sāp sirds.![]()
Kaitina emocijas? Masu presings foruma debatēs? Tiek malts malšanas pēc? Mulsinām simtus? ...
Tieši emocijas ir tas, kas liek cilvēkiem iestāties pret tiem, kas dara dabai pāri.
Burtiski uz dažiem komentāriem par to, ka nav labi traucēt putnus ligzdošanas sezonas laikā un ko apliecina tiešraides no ligzdām, – šāda! reakcija un pārliecība par savu neapgāžamo patieso redzējumu, atšķirībā no citiem......
Es, un ticu, ka milzum daudz citu cilvēku ciena Jāni Ķuzi (un Māri Strazdu, un citus speciālistus dabas aizsardzībā) ne mazāk kā Simba un Māris. Un jo vairāk par to, ka viņam (J.Ķ.) arī Durbes ligzdas pieredze sāp. Joprojām.
Man ir kauns par to, ka, apgalvojot, ka pašiem ir pretestība pret gredzenošanu, tomēr nav drosmes un atbildības to atzīt, kaut arī dažādu apstākļu dēļ situāciju izmainīt varēs ne tik drīz, tas nemaina būtību.
Gredzenošanas pamatojums kā tāds jau sen pasaulē ir apšaubīts un tāpēc jau šodien daudzviet tā netiek izmantota masveidīgi, bet tikai konkrētu projektu ietvaros. Tiešraižu vērojumi arī par to pārliecina. Un esmu pārliecināta, šīs sarunas pasaulē, ne tikai šajā forumā, raisīsies tikmēr, kamēr situācija nemainīsies.
Jāņa Ķuzes lēmums negredzenot Durbes ligzdas mazuļus ir tiešām drosmīgs un gudrs lēmums no dažādiem aspektiem, par ko mana un daudzu simtu cieņa vēl dziļāka. Tieši pateicoties tādiem cilvēkiem, dabas aizsardzība pasaulē turpina iet savu pārliecinošu ceļu. Līdzās tam, ka DABA IR JĀAIZSARGĀ no cilvēces vēsturiski pieļautām kļūdām, jaunajai paaudzei ir svarīgi rādīt piemēru, kā NEIEJAUKTIES DABAS PROCESOS, mācoties ar dabu cieņas pilni sadzīvot.

- Lianaliesma
Hildiņa wrote: ↑10 Jun 2018 07:31No visiem komentāriem, kas te pausti , d.e.teiktais atbilst manām domām par 100%d.e. wrote: ↑09 Jun 2018 23:22Neba no tā, cik.laika katrs pavadām drukājot komentārus te kāds jaukāks vai nejaukāks taps un vēl jo vairāk domāju, ka viedokļu atšķirībai nebūtu jābūt par pamatu šķirot cilvēkus labajos vai sliktajos. Ornitologi pauž savu profesionāļa viedokli un mēs varam tam piekrist, varam nepiekrist, varam censties pārliecināt un panākt gredzenošanas pārtraukšanu. Brīžiem šķiet, ka tiek pārspīlēts ar tām emocijām. Neredzu šajā ligzdā šoreiz nekādas dramatiskas izmaiņas vecāku uzvedībā. Mazie aug, nu jau ir kārtīgu pusaudžu vecumā....Kā mēs pusaudžus audzinam? Protams, ēdamo sagādājam, protams parunājamies, komunicējam, bet vakara pasaciņu nelasam un šūpuļdziesmas uz nakti nedziedam.Putni labāk.par cilvēkiem zin, kad bērnam jāpieaug un jākļūst patstāvīgam, citādi tie aizietu bojā....Cilvēks turppretīm reizēm arī 30 gadīgu bērniņu uzskata par aprūpes objektu. Nesaku, ka putniem gredzenošana nav stress un ka nav gadījumu, kad tas kaitē, tāpēc jau arī ir šī diskusija gredzenot vai nē. Tomēr katru sekundi pēc gredzenošanas turpmāk skatīt caur "nabaga bārenīšu, kuriem atņemta bērnība" prizmu, es neredzu pamatu. Lai mums visiem jauka vērošana un veselīgiem putnu bērniem pilnas ligzdas !

- Lianaliesma
lianaliesma wrote: ↑11 Jun 2018 13:54Ligzdas gariņš wrote: ↑11 Jun 2018 12:14 ...
man arī diezko nepatīk šīs iejaukšanās,bet neviens to nedara tīšu prāt...Pilnīgs murgs - kurš saka, ka tīšuprāt?
Paši ornitologi atzīst (Jānis un Urmass), ka tiešraides ir nesen, un līdz šim nebija zināms, kas notiek ligzdā pēc cilvēka pabūšanas tajā. Tagad var vērot un līdz ar to ir dabiski izdarīt secinājumus, tas pat ir jādara. Latvijā un Igaunijā vispār nevarēja līdz šim vērot netraucētas ērgļu ligzdas sezonu, šogad Durbes ligzda būs pirmais precedents, pēc kā, protams, arī nevar izteikt vispārinājumus, tomēr - vismaz ir iespēja pavērot un iztēloties, kas notiek daudzajās ērgļu ligzdās, kuras neredzam tiešraidē.

Vai tiešām šo presingu bija vajadzīgs ielikt ne tikai šeit, bet arī pie Oša ligzdas ?lianaliesma wrote: ↑11 Jun 2018 13:56lianaliesma wrote: ↑11 Jun 2018 13:54Ligzdas gariņš wrote: ↑11 Jun 2018 12:14 ...
man arī diezko nepatīk šīs iejaukšanās,bet neviens to nedara tīšu prāt...Pilnīgs murgs - kurš saka, ka tīšuprāt?
Paši ornitologi atzīst (Jānis un Urmass), ka tiešraides ir nesen, un līdz šim nebija zināms, kas notiek ligzdā pēc cilvēka pabūšanas tajā. Tagad var vērot un līdz ar to ir dabiski izdarīt secinājumus, tas pat ir jādara. Latvijā un Igaunijā vispār nevarēja līdz šim vērot netraucētas ērgļu ligzdas sezonu, šogad Durbes ligzda būs pirmais precedents, pēc kā, protams, arī nevar izteikt vispārinājumus, tomēr - vismaz ir iespēja pavērot un iztēloties, kas notiek daudzajās ērgļu ligzdās, kuras neredzam tiešraidē.
- Lianaliesma
Hildiņa,
īsti nesapratu domu...
Saliku vienkopus to komentāru kopijas, kas izmētāti atsevišķajās ligzdu tēmās. manuprāt, šis ir vienīgais ligzdu vērojumu forums, kurā tiek dokumentēti redzētie notikumi un vērotāju komentāri. Iespējams, ornitologiem, kas pēc pašu teiktā tiešraides skatās ar vērotāju acīm, tad vieglāk tos pārskatīt vienuviet un tas var dot kādu atziņu darbam.

Turēšu īkšķi , lai nepazustu ne ērgļu mammas , ne forumieši .
Man tas nezin kāpēc atgādina vecu anekdoti:
Satiekas uz ielas divi kurlie:
- Kur tu? Uz pirti?
- Nē, es uz pirti!
- Āā, a es domāju, ka uz pirti.
-
Kaut kā līdzīgi ir sašķēlies forums. Visi it kā grib un sāp par vienu un to pašu, bet sanāk dīvaina nesaprašanās. Skumji, ka tā. Tā drīz mūs, brīnumsvecīšu, būs vesels iepakojums!
-
Pastāstīšu kaut ko drusku smieklīgu. Vakarnakt ap mūsu iekškvartāla daudzstāvenēm bija drausmīga kaiju kakafonija. Bļāva kā aizkautas. Izgāju uz lodžijas, domāju, ka varbūt homo sapiens posta kaiju ligzdas uz jumtiem. Nē, neko cilvēkveidīgu nekur nemanīja, tikai kaut kāda kustība gaisā un kaiju balsis. Nupat atcerējos un padomāju par plēsējputniem, kas varētu iekārot to, kas nu tur uz jumtiem ligzdās ir un uzmetu gūglē pirmo tekstu, ka ienāca prātā, proti, - "kas ēd kaiju olas". Uzminiet, kas bija pirmais, kas izlēca! Mm.. ? Mārtiņš Rītiņš

Satiekas uz ielas divi kurlie:
- Kur tu? Uz pirti?
- Nē, es uz pirti!
- Āā, a es domāju, ka uz pirti.
-
Kaut kā līdzīgi ir sašķēlies forums. Visi it kā grib un sāp par vienu un to pašu, bet sanāk dīvaina nesaprašanās. Skumji, ka tā. Tā drīz mūs, brīnumsvecīšu, būs vesels iepakojums!

-
Pastāstīšu kaut ko drusku smieklīgu. Vakarnakt ap mūsu iekškvartāla daudzstāvenēm bija drausmīga kaiju kakafonija. Bļāva kā aizkautas. Izgāju uz lodžijas, domāju, ka varbūt homo sapiens posta kaiju ligzdas uz jumtiem. Nē, neko cilvēkveidīgu nekur nemanīja, tikai kaut kāda kustība gaisā un kaiju balsis. Nupat atcerējos un padomāju par plēsējputniem, kas varētu iekārot to, kas nu tur uz jumtiem ligzdās ir un uzmetu gūglē pirmo tekstu, ka ienāca prātā, proti, - "kas ēd kaiju olas". Uzminiet, kas bija pirmais, kas izlēca! Mm.. ? Mārtiņš Rītiņš

Labdien!
Negribēju jau vairs rakstīt, bet...
Jau cik reizes rakstīju, ka monitoringa ietvaros gredzenošana notiek gandrīz visās zināmajās jūras ērgļu ligzdās ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā, jo šis monitorings aptver visu Eiropu! Un tur ne Jānis, ne Urmas neko nevar izmainīt līdz nākošajam jūras ērgļu ornitologu samitam, kurš notiks kaut kad nākošgad, /? ja pareizi atceros - arī man viss tagad galvā ir vienā ķīselī/, kad varētu mēģināt kustināt šo gredzenošanas jautājumu. Bet lai viņu kustinātu ir jābūt pierādījumiem nevis par "pilčeres romāniem", bet par gredzenošanas negatīvo ietekmi, un lai tad var likt "svaru kausos" gredzenošanas ieguvumus un zaudējumus. Un lai pie šādiem pierādījumiem tiktu būtu jāgredzeno tieši tiešraides ligzdas! Šoreiz Durbes ligzda paliek negredzenota, lai kā es centos Jāni pierunāt .....
Kad Jānis gredzenoja Cillas ligzdu visi priecājāmies, ka ļoti veiksmīgi - vecākus Jānis neredzēja, tikai viens kaut kur tālumā vienu reizi iesaucās. Visticamāk, ka Jānis vienkārši viņu nepamanīja, jo ērgļi uzpasē savu perējumu no redzama attājuma, bet lai vai kā - traucējums bija ļoti minimāls vienkāršas sagadīšanās dēļ. Bet es uzskatu, ka šī bija neveiksmīga gredzenošana. Kāpēc?!!! Pavisam vienkārši. Kad mēs ar Jāni gājām gredzenot ērgļu vecāks bija vai nu ligzdā, vai arī tiešā ligzdas tuvumā, no kurienes pacēlās un riņķoja ap ligzdu vienatnē vai pat abi, tātad pārsvarā tas traucējums ir daudz lielāks kā mēs to redzējām, līdz ar to mēs arī neredzam patiesās traucējuma sekas.
LDF tiešraižu kameras tiek uzstādītas, lai varētu redzēt reālo putnu dzīvi nevis Floridā /kur ir savi likumi birkošanā, gredzenošanā,/ bet Latvijā, un tad no redzētā varētu izdarīt secinājumus reāli kas ir jāmaina lai palīdzētu šiem putniem kopumā, bet - labāk "galvu smiltīs" par pārējām ērgļu ligzdām, ka tik mums ir "Izaura".
Pēc manām domām reālo pēcgredzenošanas ainu mēs redzam Suvi ligzdā, 2015. gadā Durbertvillā, bet tas, kas pēc gredzenošanas notika Suvi tēmā.....!!! Es vēl saprastu, ja to rakstītu kāds jaunpienācējs. Tas tā - manas pārdomas.
Esmu jau pieradis būt "ļaunais", un ja arī kaut ko rakstīšu - nebūšu strauss.
Jauku Jums dienu.
Negribēju jau vairs rakstīt, bet...
Ja kas, tad šeit es Evijam piekritu. Bija sen laiks šo ņaudēšanu izbeigt! Sanāk, ka ornitologi ir "bezsmadzeņu" radījumi, un man patiešām ir kauns.
Skumji, ka Tevi interesē tikai šā putna liktenis, kuru Tu redzi no dīvāna savā monitorā, bet pārējās simts+- ligzdas Latvijā /par eiropu nerunāšu/ ir pie pa...ļas. Ka tikai mans "pilčeres seriāls" nesabojājas.lianaliesma wrote: ↑11 Jun 2018 14:06 mega2, paldies, lasu un aiz aizkustinājuma raudu... vai tiešām tikai daži izredzētie spēj saskatīt šī īsā ligzdošanas laika īpašo skaistumu, dabas radību emociju izpausmi? un tik daudziem tas liekas "pupu mizas", jo vecāks jau kaut kur blakus priedē ir, bet otras bērnības putnam vairs nebūs.
Jau cik reizes rakstīju, ka monitoringa ietvaros gredzenošana notiek gandrīz visās zināmajās jūras ērgļu ligzdās ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā, jo šis monitorings aptver visu Eiropu! Un tur ne Jānis, ne Urmas neko nevar izmainīt līdz nākošajam jūras ērgļu ornitologu samitam, kurš notiks kaut kad nākošgad, /? ja pareizi atceros - arī man viss tagad galvā ir vienā ķīselī/, kad varētu mēģināt kustināt šo gredzenošanas jautājumu. Bet lai viņu kustinātu ir jābūt pierādījumiem nevis par "pilčeres romāniem", bet par gredzenošanas negatīvo ietekmi, un lai tad var likt "svaru kausos" gredzenošanas ieguvumus un zaudējumus. Un lai pie šādiem pierādījumiem tiktu būtu jāgredzeno tieši tiešraides ligzdas! Šoreiz Durbes ligzda paliek negredzenota, lai kā es centos Jāni pierunāt .....
Kad Jānis gredzenoja Cillas ligzdu visi priecājāmies, ka ļoti veiksmīgi - vecākus Jānis neredzēja, tikai viens kaut kur tālumā vienu reizi iesaucās. Visticamāk, ka Jānis vienkārši viņu nepamanīja, jo ērgļi uzpasē savu perējumu no redzama attājuma, bet lai vai kā - traucējums bija ļoti minimāls vienkāršas sagadīšanās dēļ. Bet es uzskatu, ka šī bija neveiksmīga gredzenošana. Kāpēc?!!! Pavisam vienkārši. Kad mēs ar Jāni gājām gredzenot ērgļu vecāks bija vai nu ligzdā, vai arī tiešā ligzdas tuvumā, no kurienes pacēlās un riņķoja ap ligzdu vienatnē vai pat abi, tātad pārsvarā tas traucējums ir daudz lielāks kā mēs to redzējām, līdz ar to mēs arī neredzam patiesās traucējuma sekas.
LDF tiešraižu kameras tiek uzstādītas, lai varētu redzēt reālo putnu dzīvi nevis Floridā /kur ir savi likumi birkošanā, gredzenošanā,/ bet Latvijā, un tad no redzētā varētu izdarīt secinājumus reāli kas ir jāmaina lai palīdzētu šiem putniem kopumā, bet - labāk "galvu smiltīs" par pārējām ērgļu ligzdām, ka tik mums ir "Izaura".
Pēc manām domām reālo pēcgredzenošanas ainu mēs redzam Suvi ligzdā, 2015. gadā Durbertvillā, bet tas, kas pēc gredzenošanas notika Suvi tēmā.....!!! Es vēl saprastu, ja to rakstītu kāds jaunpienācējs. Tas tā - manas pārdomas.
Esmu jau pieradis būt "ļaunais", un ja arī kaut ko rakstīšu - nebūšu strauss.
Jauku Jums dienu.
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
- Lianaliesma
Māri, tas bija Jāņa lēmums - vienu no tiešraides ligzdām gredzenot, otru atstāt cilvēku netraucētu. Vieds un atbildīgs lēmums. Un zinātniski lietderīgs. Ne jau es personiski viņu centos pierunāt, bet Tu centies. Ja Jānis izlēma tā, tad neesmu vīlusies viņā kā gudrā ornitologā un spēcīgā personībā ne par kripatu, tāpat kā daudzi cilvēki ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē.

Piedod, LL - ne Tev spriest, kāpēc šāds lēmums tika pieņemts, to Tev nesaprast.
Paldies Māri, ka pateici tā, kā arī man šī situācija ieskicējas. Teikšu vēl tā, ka manuprāt ornitologiem no disnejstudijas cienīgiem vērotāju aprakstiem par ērgļu dzīvi sausais atlikums ir līdzvērtīgs nullei. Nu kautkātā. Peace.
Jā, Māri, Tu rakstīji, bet tikai no šī Tava komentāra es saprotu, ka Jānis pieļauj kampaņu par gredzenošanas pārtraukšanu. No Taviem iepriekšējiem komentāriem varēja saprast, ka viņš saskata gredzenošanas nepieciešamību.MĀRIS wrote: ↑11 Jun 2018 18:45 Jau cik reizes rakstīju, ka monitoringa ietvaros gredzenošana notiek gandrīz visās zināmajās jūras ērgļu ligzdās ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā, jo šis monitorings aptver visu Eiropu! Un tur ne Jānis, ne Urmas neko nevar izmainīt līdz nākošajam jūras ērgļu ornitologu samitam, kurš notiks kaut kad nākošgad, /? ja pareizi atceros - arī man viss tagad galvā ir vienā ķīselī/, kad varētu mēģināt kustināt šo gredzenošanas jautājumu. Bet lai viņu kustinātu ir jābūt pierādījumiem nevis par "pilčeres romāniem", bet par gredzenošanas negatīvo ietekmi, un lai tad var likt "svaru kausos" gredzenošanas ieguvumus un zaudējumus. Un lai pie šādiem pierādījumiem tiktu būtu jāgredzeno tieši tiešraides ligzdas! Šoreiz Durbes ligzda paliek negredzenota, lai kā es centos Jāni pierunāt .....
LDF tiešraižu kameras tiek uzstādītas, lai varētu redzēt reālo putnu dzīvi nevis Floridā /kur ir savi likumi birkošanā, gredzenošanā,/ bet
Tāpēc jau meitenes vāc liecības un pārspriež.. Protams, forums to darām fanu līmenī, ornitologi saskatīs un noformulēs zinātniski, bet ir ļoti svarīgi tas, ka viņi arī redz un ir gatavi pieļaut pārmaiņas gredzenošanas kārtībā.
Man interesanta likās ideja par droniem ligzdu apsekošanā. Varbīt tai metodei arī ir sava garoza, kas varbūt ir mīkstināma. Jo apsekošana jau nu laikam būs vajadzīga. Zināt ligzdu vietas vajag un ligzdošanas nesekmes arī.
Es priecājos, ka Durbes ligzda paliks bez gredzeniem tāpēc, ka ir tā iespēja paskatīties, kā viss attīstās, ja neviens netraucē. Ne tikai tā no emocionālā viedokļa, bet tīri izziņas.Māris: Šoreiz Durbes ligzda paliek negredzenota, lai kā es centos Jāni pierunāt .....
Visā pārējā piekrītu Mārim.
Ziniet, mēs katrs darām savu darbu un diez vai būsim dikti priecīgi, ja apšaubīs mūsu profesionalitāti tīri balstoties uz emocijām. Likumi vispār ir nežēlīgi. Sociālie. Kriminālie. Administratīvie. Tomēr tie ir. Un ar tiem ir jārēķinās, pirmkārt, jau tiem, kas ar tiem cieši strādā. Jā, tos var apspriest, var apšaubīt, var ierosināt mainīt. Un tas ir jādara. Bet tas nebūs emociju līmenī: "manai vecmāmiņai maza pensija un malkas apkure - tāpēc vajag lielāku pensiju un komfortablu dzīvokli, un pie viena piešķiriet arī tantei Mašai un onkulim Pašam, jo viņiem arī grūti klājas." Tā tas nenotiek un nedrīkst notikt. Profesionāli izvērtējumi. Gramatiski un bez emocijām uzrakstīti priekšlikumi. Pierādījumi. Secinājumi. Iztirzājums.
Forums tikai ģenerē emocijas. Tas ir saprotami. Tomēr drusku pāršāvās pār strīpu šoreiz. Un kontekstā ar to, ka vēl kādu laiku atpakaļ tik ļoti pārmeta bilžu daudzumu, novirzīšanos no tēmas, replikas nevietā un sajauktus laikus, kas it kā liktu domāt, ka forums ir audzis un kļuvis par palīgu ornitologiem, un te piepeši emociju jūra, ētikas piesaukšana un ... amnēzija, jo stāstīts par gredzenošanas par /pret / kāpēc ir katru sezonu.
Made, par droniem ir šausmu stāsti. Nezinu, cik patiesības, bet dzirdēts par bēdīgām sekām putniem.
Nu jā, laikam gan ar tiem droniem arī var visādi būt... 
Es tikai tā - kad Māris uzrakstīja to manis citēto komentāru, mana pirmā reakcija bija: "Jānis skrietu gan! Viņam padod tik putnus un ceļu uz putniem!
Gredzenošana jau ir tikai viena no monitoringa sastāvdaļām un domāju, ka ligzdu apsekošana ir gan vajadzīga tādiem vai citādiem līdzekļiem."

Es tikai tā - kad Māris uzrakstīja to manis citēto komentāru, mana pirmā reakcija bija: "Jānis skrietu gan! Viņam padod tik putnus un ceļu uz putniem!

Last edited by Made on 11 Jun 2018 19:24, edited 2 times in total.
Jānis jau izmanto dronus ligzdu apsekošanai kurām praktiski nav iespējams piekļūt, tāpēc arī rakstu ka gredzeno tur kur ir iespējams.
Ja kas, tad ļoti labi atceros, ka šo monitoringu Jānis pieminēja jau Baltezera saietā.