Paldies,
lianaliesma un
Vērotāja, par skaistajiem komentāriem
Mani gan tas raksts nesadusmoja, jo es to neuztvēru kā visu izsakošu absolūto patiesību. Nekas nepareizs jau tur nav, tieši otrādi, labas domas
“…putnu vērošana no cilvēku veselības viedokļa ir apsveicama gandrīz ikvienā tās izpausmē”
“Putnu vērotājus varētu iedalīt vairākās grupās.”
Nav jau teikts, ka visiem viena motivācija - runā tikai par vienu grupu, “kurus interesē viss jaunais” un otru grupu, “kas zināmā mērā veido attiecības ar novērojumu, kurā ir dzīvi objekti – putni.” Pilnīgi iespējams, ka šīs ir lielākās grupas, vai tad nevar būt?

Un tad viņa runā par risku cilvēciskot. Risks nenozīmē, ka visiem tas arī piemīt. Un pilnīgi var būt vēl trešā un ceturtā un n-tā grupa atkarībā no cilvēka attiecībām ar tiešraides objektiem un piedalīšanos vai nepiedalīšanos arī forumā…
(starp citu, atkal interesanti - kāds bija veiktās aptaujas rezultāts)
Pēc tam man īpaši patīk – “Putnu vērošanas laikā cilvēks meditē.”
“Tā ir relaksācija. Piemājas parkā vērot pīles, baložus. Ziemā putnu būrīti, kas nu tur atlido,” skaidro cilvēku pētniece I. Stokenberga. Viņas teiktais sasaucas ar pētījumiem, kas apliecina, ka putnu vērošana dabā, ne tikai kamerās, ir “ļoti brīnišķīga garīgās veselības profilakse. Ja cilvēks laiku pa laikam dara kaut ko, kam jāvelta visa sava uzmanība, tad tie vairs neesam mēs paši. Mērķtiecīga uzmanības koncentrēšana nāk par labu mūsu pašsajūtai, mūsu smadzenēm. Un tādā gadījumā ir vienalga, vai putnus vērojam datora ekrānā vai brīvā dabā.”
Vienīgais, kas nav iztirzāts un ir vāji saistīts ar rakstu, ir virsraksts. Tas man nedaudz iedūra, bet tam jau arī ir taisnība – putniem, tāpat kā cilvēkiem, ir tiesības uz privāto dzīvi
*. Tāpēc liela pateicība mūsu ekrāna slavenībām, ka piecieš mūs
---------------------------------------
*) Tas sasaucas ar terminu dignity, ko es nemācēju iztulkot, kad mēs te viewtopic.php?p=179331#p179331 runājām par augu saziņu. Par dzīvnieku labturību tā kā tiek domāts, bet te laikam ir kaut kas vairāk – dzīvnieku/augu tiesības, cieņpilna izturēšanās pret tiem..
What are the consequences of re-imaging the rights of plants? Do they deserve more respect? A recent amendment to the Swiss Constitution asserts that plants have “dignity”. Is dignity for plants an absurd concept? Florianne Koechlin thinks not.
Google tulkojums tekstam, kas bija zem pieminētā video YouTube lapā:
Kādas sekas ir augu tiesību atkārtota attēlošana? Vai viņi ir pelnījuši lielāku cieņu? Nesen pieņemtais Šveices Konstitūcijas grozījums apstiprina, ka augiem ir "cieņa". Vai augu cienība ir absurds jēdziens? Florianne Koechlin neuzskata.