MS komentāri par šodienas episko cīņu
"Par cīņu – tās gandrīz noteikti bija divas mammas (nevis TT, kā es esmu „citēts” you-tube forumā) un uzvarēja (otru putnu no ligzdas izstūma) tas putns, kas atlidoja pēcpusdienā – taču tā ir „otrā mamma (M2)”. Pirmajai (M1) – tai, kas bija no rīta līdz pusdienlaikam, ir izteikti gaišākas kājas, ko labi var redzēt arī tad, kad viņas noskaidroja attiecības. Viņa ieradās atpakaļ ligzdā, kad tur bija priekšā M2, cīņa (salīdzinot ar citām, kas redzētas bildēs) bija diezgan akadēmiska – un ne maz ne sīva; acīmredzot dāmas ilgi neuzņēmās noskaidrot attiecības, rēķinoties, ka abas ir spēkos līdzīgas (varu atgādināt, kā pirms diviem gadiem atlidojusī M izmeta tur jau esošo – tas prasīja <1 sekundi, kamēr šī attiecību noskaidrošana ilga gandrīz 15 minūtes). Prognozēju, ka cīņa atkārtosies un vēl ir jautājums, ko darīs T (rīt) – pieņems jauno partneri vai ne. Vēl var parādīties arī pērnais putns (dzimumu nevaru pateikt, varētu būt T, bet tas ir minējums; tas putns atšķīrās ar izteikti uzliektu knābi, kamēr visiem trim šodienas putniem knābis ir gandrīz taisns). Labā ziņa ir tā, ka jau no pirmās dienas ir interesanti, bet sliktā – daudzos gadījumos, kad ligzdā ir cīņas, ligzdošana nav sekmīga.
Pēdējā piebilde par sekundēm. Ja ir ekrānbilde, tad, protams, ar to, kas uz tās redzams, pilnīgi pietiek. Tikai dažas ekrānbildes ir grūti saprast un būtu labāk, ja tie paši skaitļi būtu uzrakstīti tekstā. Bet tad, kad ir pieminēta kāda norise bez bildes, tad lūdzu tās tomēr pieminēt – nav svarīgi vai tās ir precīzi – tam var vispēr netērēt laiku; pāris sekundes šurp turp neko nemaina, jo piemēram, 21:35:20 vai 21:35:18 „turpat vien ir”, taču tad, ja jāartod pēc minūtes, tad ir jānoskatās visa minūte; ja epizode ir īsa un jāskatās palēnināti, tad katra minūte dubultojas vai pat četrkāršojas un kopā laika patēriņš sanāk ļoti liels. Bet varu atkārtot vēlreiz – tas nav nekāds norādījums vai rīkojums! Vienkārši, ja ir doma ar foruma piezīmēm arī palīdzēt kaut kādu zināšanu papildināšanai (un tādu ir daudz, ņemot vērā cik maza ir kopējā pieredze par pilnām norisēm ligzdās), tad ir vērts drusku iespringt un darīt to tā, lai viss mateiāls nav „jāpārbauda” pilnā apmērā. Vairāk par šo tēmu es „neuzmākšos”."