Diskusijas

d.e.

Re: Diskusijas

Post by d.e. »

Made, paldies par plašo info par zeltgalvīšiem ! :) Mums darbā, tur Biķernieku mežs blakus, visticamāk viņi no turienes iemaldās, bet iekrīt tieši uz rudeni, nekad citā laikā nav manīti. Pagājušogad bija septembrī, šogad mēnesi vēlāk. Izbrīna tas, ka nebaidās no cilvēkiem, laikam neuzskata par ienaidniekiem. ;)
Made wrote:d.e., tā Tu to pušķi nesi mājās - ar visu taureni? :) meža koki fonā - super!
https://dabasdati.lv/forums/viewtopic.p ... 74#p158174
Pušķi mājās nenesu, to šoruden mežā sēņojot pamanīju. Uz tām puķēm bija 3 raibi taureņi un kaut kādas "lapsenes". Tik nevarēju visus reizē dabūt kadrā, ja ieskatās, bildē ir vēl viens taurenis un arī lapsene vai irsis vai nez kas tas bija :D
Made

Post by Made »

Bites rudenī uz čīkstenēm (jeb laimiņiem, kā dārzniecei labāk patika saukt) arī daudz dzīvojas. Nekad gan dzirdēts miķelīšu vai čiksteņu medus, laikam pašas apēd :P (jokoju)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made wrote: Nekad gan dzirdēts miķelīšu vai čiksteņu medus, laikam pašas apēd :P (jokoju)
Vai bitītes jau nav aizgājušas gulēt? Miķelīši dārzā ne tik sen kā uzziedēja.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
d.e.

Post by d.e. »

Made wrote:Bites rudenī uz čīkstenēm (jeb laimiņiem, kā dārzniecei labāk patika saukt) arī daudz dzīvojas. Nekad gan dzirdēts miķelīšu vai čiksteņu medus, laikam pašas apēd :P (jokoju)
Miķelīši zied līdz vēlam rudenim, tad jau vairs medu neviens nesviež, liekas viršu medus varētu būt pēdējais. Pēc tam tā arī ir, ka atstāj bitēm pašām, ko uz ziemu ēst un vēl ar cukura sīrupiem uz rudeni piebaro ! :)
Laikam jau rudenī uz katru ziedu daudz pretendentu, sevišķi pēc tādas aukstas vasaras kā bija šī...es tagad apskatījos vēl citu bildi ar tām meža puķēm, tur vēl visādi kukaiņi ir salidojuši ! :D
Image
Made

Post by Made »

Vērotāja wrote:
Made wrote: Nekad gan dzirdēts miķelīšu vai čīksteņu medus, laikam pašas apēd :P (jokoju)
Vai bitītes jau nav aizgājušas gulēt? Miķelīši dārzā ne tik sen kā uzziedēja.
23.septembrī Dobeles pusē šī miķelīšu siena tikko sāka pieņemties ziedos un kas tur bija bišu! Un otrā vietā tajā dārzā bišu ziņā bija čīksteņu vāli.
Image

Tagad varbūt jau likušās gulēt :)

d.e., interesanti pēc tam skatīties, kas ir noķēries, ne? man arī :P
d.e.

Post by d.e. »

Made wrote: 23.septembrī Dobeles pusē šī miķelīšu siena tikko sāka pieņemties ziedos un kas tur bija bišu! Un otrā vietā tajā dārzā bišu ziņā bija čīksteņu vāli.

Smuki miķelīši, bitītēm labais cienasts rudenī ! :)
Par bildēm runājot....jā, man tieši tā arī ir, ka eju sēņot, bet kaut ko ieraugu pa ceļam un loģiski, ka sāku bremzēt un aizmirstu, kāpēc uz mežu gāju :D Es jau tik tā ar visparastāko tel., Tev ar kameru cita lieta, var visus "kukainīšus" labi saskatīt ! :)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Delfi:
Pirmo reizi savvaļā nofilmēti retie smilšu kaķēni
http://www.delfi.lv/mansdraugs/zveru-dz ... lsu-kakeni
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

:P

Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
CerambyX

Post by CerambyX »

d.e. wrote:
Made wrote:Bites rudenī uz čīkstenēm (jeb laimiņiem, kā dārzniecei labāk patika saukt) arī daudz dzīvojas. Nekad gan dzirdēts miķelīšu vai čiksteņu medus, laikam pašas apēd :P (jokoju)
Miķelīši zied līdz vēlam rudenim, tad jau vairs medu neviens nesviež, liekas viršu medus varētu būt pēdējais. Pēc tam tā arī ir, ka atstāj bitēm pašām, ko uz ziemu ēst un vēl ar cukura sīrupiem uz rudeni piebaro ! :)
Laikam jau rudenī uz katru ziedu daudz pretendentu, sevišķi pēc tādas aukstas vasaras kā bija šī...es tagad apskatījos vēl citu bildi ar tām meža puķēm, tur vēl visādi kukaiņi ir salidojuši ! :D
Image
Šī bilde jau gan droši vien no vasaras? Vismaz tauriņš ir parastais pļavraibenis (Melitaea athalia), kas Latvijā pārstāj lidot jau apmēram augusta vidū - t.i. pat septembrī nav neviens novērojums :)
Tā pārējie kukaiņi ir kāda no kamenēm attēla augšā, kāda no ziedmušām un Chrysanthia ģints māņkoksngrauzis apakšpusē
CerambyX

Post by CerambyX »

Made wrote: 23.septembrī Dobeles pusē šī miķelīšu siena tikko sāka pieņemties ziedos un kas tur bija bišu! Un otrā vietā tajā dārzā bišu ziņā bija čīksteņu vāli.
Image

Šajā attēlu kolāžā apakšējā rindā vidējā bildē arī divas ziedmušas - Helophilus sp. un Eristalis sp.
Made

Post by Made »

Oho, paldies, CerambyX! :) Es pat nevarētu iedomāties, pēc kāda nosaukuma varētu meklēt... un tajā bildē es pat neaizdomājos, jo vairāk par šo strīpainīti domāju (nav visai asa bilde)
Image

Oho, palasīju par ziedmušām https://ziedmusas.weebly.com/
Tad jau šī arī ir - izskatās, ka tai ir divi spārni utt.
d.e.

Post by d.e. »

[b]CerambyX[/b] wrote: Šī bilde jau gan droši vien no vasaras? Vismaz tauriņš ir parastais pļavraibenis (Melitaea athalia), kas Latvijā pārstāj lidot jau apmēram augusta vidū - t.i. pat septembrī nav neviens novērojums :)
Tā pārējie kukaiņi ir kāda no kamenēm attēla augšā, kāda no ziedmušām un Chrysanthia ģints māņkoksngrauzis apakšpusē
CerambyX, paldies, precīzi kā bībelē ! Image Biju bezmaz pārliecināta, ka vairāk uz rudens pusi bildēju, jo atceros, ka mežā bija auksts un sēnes akurāt sāka parādīties, bet tagad "līdu" iekšā telefonā un meklēju tās bildes parametros datumu ! Tad nu tomēr 29.jūlijs...es pat no brīnumiem apskatījos, kas tā par dienu un loģiski, ka sestdiena un vēl loģiskāk, ka esmu tad aizbliezusi uz mežu ! :lol: Tāpēc arī tie 3 tauriņi man zīmējās ap to puķīti, ka neskatoties uz auksto laiku, tomēr vēl vasara bija ! :)
Made wrote: Oho, palasīju par ziedmušām https://ziedmusas.weebly.com/
Made, nenogalini mani ! :D Iegāju apskatīties, lai zinātu kādas apmēram izskatās ziedmušas, bet tur 15 varianti ! :mrgreen: Interesanta tā kukainīšu pasaule, daudz krāsaināka un bagātāka, nekā ikdienā liekas ! ;)
CerambyX

Post by CerambyX »

Made wrote:Oho, paldies, CerambyX! :) Es pat nevarētu iedomāties, pēc kāda nosaukuma varētu meklēt... un tajā bildē es pat neaizdomājos, jo vairāk par šo strīpainīti domāju (nav visai asa bilde)
Image

Oho, palasīju par ziedmušām https://ziedmusas.weebly.com/
Tad jau šī arī ir - izskatās, ka tai ir divi spārni utt.
Jā, šī bez šaubām arī ziedmuša un pat viegli atpazīstama suga pēc vēdera strīpojuma - Episyrphus balteatus :)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Ligzdas gariņš

Post by Ligzdas gariņš »

Labs vakars!
Latvijas Dabas fonda tiešraižu sezonas apkopojums:
https://dabasdati.lv/lv/article/latvija ... nus-reizu/
Image
Made

Post by Made »

Ieraudzīju tās kājas un gaitu (redzat putniņu? ;) ) un atcerējos, ka dumpju vakars jau deguna galā - rītvakar! :P

Image

Patinu filmu atpakaļ - reku agrāk ar 4 cālīšiem maziņiem :P
Image

Tomēr izrādās, ka tas nemaz nav lielajam dumpim rada - dumpis ir pelikānveidīgo kārtas gārņu dzimtā, bet šis te garastes jakāns (Hydrophasianus chirurgus, Pheasant-tailed jacana) ir tārtiņveidīgo kārtas neparasto bridējputnu apakškārtas jakānu dzimtā kā vienīgā garastes jakānu ģints suga.
Turklāt - izturēšanās viņiem daudzējādā ziņā ir pilnīgi pretēja lielo dumpju ģimenes dzīvei, palasiet, interesanti (man tagad gribas atrast internetā riesta tērpa attēlu)
https://lv.wikipedia.org/wiki/Garastes_jak%C4%81ns

Bet filmiņa, kur es tos ieraudzīju, ir šī.

Sižets par garastes jakānu sākas 5:11 ar olām.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made, ieraudzīju (ne uzreiz), pirmajā bildē ir putna bērns :D
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made wrote:un atcerējos, ka dumpju vakars jau deguna galā - rītvakar! :P[/color]
Diemžēl man ir ļoti jāatvainojas Tālim, ka rīt netikšu, lai gan biju plānojusi apmeklēt.

Lielo pārmaiņu laiks turpinās, rīt uz 16.oo nozīmēta sanāksme.
Simba

Post by Simba »

Image

Vērotāj, nozogu no Tevis, bet atgādinājumam par rītdienu visiem pārējiem :P
Tāli, es ceru, ka mans auto ies. Man to ļoti vajag uz piektdienu, kad palīdzēšu M.Strazdam, tāpēc rīt skrienu skatīt, kas tam iekodis. Un ceru, ka to kodi izdosies atrast savlaicīgi, lai paspēju 17:00 uz Rīgu :P
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”