Vērotāja wrote:labrīt, lianaliesma
Mana darba sfēra ir ļoti tāla no bioloģijas, esmu tāds pat amatieris kā visi, tikai diezgan sen skatos ligzdas.
Bet tie ir jautājumi, kurus arī vakar uzdevu - vai gredzens un it kā putna izsekojamība ir attaisnojums ligzdas dzīves izpostīšanai?
Cik ētiski ir ar troksni un kliegšanu aizbaidīt putnus, lai uzliktu to gredzenu?
Zinu, ornitologi atbildēs, ka putnēns ir termostabils un viņa dzīvībai briesmas nedraud. Par nedraudēšanu visai nosacīti - ja Eha neatgriežas, tīri teorētiski Koits var viņu izbarot, taču viss atkarīgs kas tiek atnests medījumā. Tik mazs putna bērns vēl neprot medījumu sadalīt.
Pat ja neapspriež izdzīvošanas tēmu - visvairāk visā šajā mani katru reizi šokē morāli-ētiskā puse. Bija putnu ģimene, bija Kajam mamma, bet atnāca cilvēki un visu to sagrāva. Un šī ir tikai viena ligzda ko redzam, cik vēl tādu ir?
Paldies, Vērotāj, man ir gluži tādas pašas pārdomas... Viena lieta ir uzlikt kameru un vērot, bet arī tad, zinot, cik trausla ir putnu psihe, manuprāt, tas jādara pilnīgi bez trokšņa, maskējoties, zibenīgi ātri, un tikai tad, ja putnu vecāki ir prom, to gan ir grūti konstatēt, jo dzirde un redze viņiem ir laba. Gredzenošanā pat tas gredzens varbūt putnam- vecākam ir biedējošs. Pats mazulis jau ir spiests pieņemt visu, kas notiek. Bet vecāki turpmāk tomēr maina savu izturēšanos pēc tādas iejaukšanās un bērns nesaņem pilnu ģimenes auzināšanu.