12:44

Latvijā par šo tēmu maz esmu lasījusi un nez vai kāds ir to pētījis, bet ārvalstu ligzdās diezgan stabili tiek uzskatīts, ka migrācijas datums katram putnam ir individuāls, iegūts dzīves gaitā, un ja nekādi č.p. nenotiek, viņi lido prom/atpakaļ aptuveni līdzīgos datumos.mega2 wrote:Vērotāj! Bet vai nevar būt tā,ka ja pavasaris pa mēnesi aizkavējās,varbūt vasara arī ievilksies un attiecīgi rudens būs silts un aukstumi sāksies vēlāk,attiecīgi putniņi vēlāk lidos uz siltām zemēm(tā jau laikam dabā nenotiek)?![]()
Varbūt kādreiz esmu rakstījusi vai stāstijusi. Man blakus ielā kaimiņmājā uz skursteņa stārķu ligzda. Parasti tur vēlu ierodas stārķi, varbūt tie, kam citur vieta ligzdošanai neatrodas. Viengad ieradās pēc kāda 10.maija, izperēja trīs mazuļus. Tā vasara gan bija ļoti sausa, trūka barības stārķiem visur, bet pilsētā vēl jo vairāk. Mazie bija tādi galīgi sīki, nīkulīgi. Ļoti vēlu sāka lidot, vai nebija pat jau septembris. Vecāki nelidoja prom, gaidīja kad sīkie paaugsies. Beidzot ap kādu 10.oktobri vienā rītā vairs nebija ne vecāku, ne divu lielāko stārķēnu, trešais bērns bija pamests, laikam ilgāk vairs nevarēja kavēties. Tā tas trešais vēl pāris nedēļas ganījās pa pļavu, bet tad oktobra divdesmitajos datumos pazuda. Vēl pēc nedēļas pašās oktobra beigās mūspusē jau uznāca sals. Nezinu, vai viņš paspēja aizlidot līdz Āfrikai, ļoti šaubos...Vērotāja wrote:Latvijā par šo tēmu maz esmu lasījusi un nez vai kāds ir to pētījis, bet ārvalstu ligzdās diezgan stabili tiek uzskatīts, ka migrācijas datums katram putnam ir individuāls, iegūts dzīves gaitā, un ja nekādi č.p. nenotiek, viņi lido prom/atpakaļ aptuveni līdzīgos datumos.mega2 wrote:Vērotāj! Bet vai nevar būt tā,ka ja pavasaris pa mēnesi aizkavējās,varbūt vasara arī ievilksies un attiecīgi rudens būs silts un aukstumi sāksies vēlāk,attiecīgi putniņi vēlāk lidos uz siltām zemēm(tā jau laikam dabā nenotiek)?![]()
Vai tā tas ir arī ar baltajiem stārķiem un vai šo migrāciju ietekmē laika apstākļi?
Jācer, ka roosaluristaja ielūkosies, viņš noteikti par šo tēmu vairāk zin.