Esmu no tiem cilvēkiem, kas apskries Bastejkalnam pa otru pusi, lai tikai, Diespas, neuzskrietu kamerai. Da jebkādai foto, video, pat magnetafonam. Tā kā apbrīnoju katru, kas to dara labprātīgi un par brīvu
Bet par tēmu... Es arī esmu Durbertas kurss, kā Jamsis pieminēja. Nebūtu manā FB lentē pavīdējusi ziņa par mazo brīnumu tā arī, iespējams, vēl līdz šim brīdim nezinātu, ka ir tāds forums un pat to, ka vispār Latvijā ir tiešsaistes kameras. No ornitologiem zināju tikai vienu vārdu - Māris Strazds. Un varēju atšķirt zīlīti no zvirbuļa. Jā, reizi pa reizei
http://explore.org paskatījos kādas kameras. Jā, visādi lidojoši, skrienoši, peldoši un rāpojoši radījumi vienmēr ir bijuši interešu lokā. Izņemot kukaiņus. Mēs nesaprotamies. Un izņemot tos, kas man garšo. Nedrīkst pārlieku mīlēt to, ko grib apēst. Bet tā, jā, Darels no bērnības mīļš. Heriots no pusaudža gadiem. Un Rinkules-Zemzares stāsti par zvēruļiem izlasīti visi. Ar to tad, līdz Durbertai, arī viss aprobežojās.
Tagad? Neteiksim, ka es zinu ļoti daudz vairāk. Tagad es saprotu, cik ļoti daudz es nezinu. Cik daudz vispār cilvēks nezina. Arī tas, kurš ir gājis augstās skolās, gadiem strādājis nozarē un kam jau varbūt liekas - nu gan es esmu redzējis visu! Nieki patiesībā. Neviens tā nekad neteiks, jo daba ir neaptverama vienas dzīves laikā. Tiešsaistes kameras atļauj būt lieciniekam tam, kas parasti ir slēpts. Tie, kas skatās caur šo burvju lupu, vairs nekad neredzēs skaistās bildēs vienkārši zivju ērgli vai vistu vanagu. Mēs ieraudzīsim labu paziņu glancētos žurnālos vai tur augstu debesīs planējam.
Kameras tas, pirmkārt, ir zināšanas. Otrkārt, tas vienkārši ir kā meditācija. Forums papildina šīs zināšanas uz pusi un ļauj par redzēto pačalot ar domubiedriem, vai vienkārši palasīt, ko kurš ir pamanījis. Jūs jau visu skaisti pateicāt iepriekš. Tur nav ko piebilst.
Atceros, kad pirmo reizi ienācu te, palasīju senākas tēmas, kur var teikt tikai Vērotāja un Lianaliesma. Patiesībā gandrīz apraudājos, kad meitenes tik skumji runāja par to, ka vai vispār kādam to vajag, ko viņas dara. Paldies, jums un pārējiem "dinozariem", ka toreiz neaizmukāt un esat šeit.
Savukārt Vides Faktiem būtu ļoti liels lūgums nevis tikai uzklausīt forumiešus, bet arī atvēlēt kādu stūrīti zilajā ekrānā, lai tur iespiestu dabas fonda ziedojumu kontus, melnā stārķa vai zaļās vārnas... nu vismaz kaut ko, kādu norādi. Redzošas acis un mīlošas sirdis - tas ir ļoti labi. Bet ar to vien nepietiek. Jo vairāk cilvēki zinās, jo vairāk ir iespēja atrast arī tos, kas var arī palīdzēt.