Murkjelis wrote:Vērotāj, jautājums no citas ōperas. Tēmas forumā var likt jebkurš, vai tikai moderatori? Es sadaļā pie online kamerām pasaulē, citām kamerām, ieliku divus linkus uz svešzemju zaļajām vārnām - tās ungāru un itāļu. Sākumā iedomājos, ka varbūt atvērt atsevišķu tēmu. Bet tad aizdomājos, vai vispār vajag. Kā izvērtē, vai likt atsevišķu tēmu, vai vienkārši kopējā kasē?
Te par šo mazliet varu piemetināt, jo kādu laiciņu atpakaļ Vērotāja mani palūdza palīdzēt ar spama izdzēšanu, un tad nu pieteicos pakārtot tēmu pirmās lapas. Pavisam nesen uzaicinājām pamoderēt arī Sunshine. Tā nu, kā drusku senāki pasīvi vērotāji abas esam klāt ar kādām sīkām aktivitātēm mūsu pašu un citu forumiešu labsajūtai, un palīgos Vērotājai.
Forums ir tik dzīvs, cik dzīvi ir forumieši, tas nozīmē, ka tēmas var mainīties atbilstoši mūsu pašu vajadzībām un vēlmēm.
Pašlaik ir izkristalizējusies doma, ka katrai ar labu tiešraides kameru aprīkotai, mūs interesējošai ligzdai izveidojam tēmu un tās pirmajās lappusēs ievietojam svarīgu informāciju:
Pirmā lapa:
-neta adreses-tiešraides, forumi, arhīvi,
-ligzdas pāra putnu vārdi/gredzeni un
-bilde
Otrā lapa: ziņas par ligzdu, tās atrašanās vietu, par ligzdas saimniekiem
Trešā lapa: svarīgākie notikumi ligzdā un saites uz foruma lapu, kurā ir notikums.
Ja nepieciešams, var izdalīt vēl papildus lapu - publikācijām, svešu putnu apmeklējumiem ligzdā, u.t.t.
Tas, ka viens ir vairāk iemīļojis vienas ligzdas tiešraidi, cits - citas un atbilstoši vairāk seko notikumiem tajā, pievieno bildes un komentārus, ir ļoti labi, un par to klusībā priecājos, ka ir radušies mums tādi entuziasti kā
mega2,
Feja,
Saulene,
Sandra L.,
Ligzdas gariņš (pašlaik gan galīgi pazudis),
Māris, kas ar prieku iesāk dienu kādā no tēmām Latvijā vai pasaulē. Vai
Made, kas izrok kādu interesantu aspektu un to pamatīgi "apspēlē". Jo katram pašam izsekot līdzi visām ligzdām nav vairs pa spēkam un diez vai vajag. Skaidrs, ka tad sirds vairāk ir tai vienai vai divām tiešraides tēmām klāt. Ar mani iesākumā bija tāpat, gribējās, lai viss ir perfekti, un uzreiz, un nav jau man arī vēl tagad saprašana, kādas ir tās intereses/atdeve LDF, ornitologiem un zinātnei no foruma, un arī otrādi. Kaut kāda atgriezeniskā saite jau ir, kaut tikai sabiedrības izglītošanā mūsu personā

Bet ir prieks uzzināt ko jaunu par norisēm dabā, atklāt putnu personiskās dzīves detaļas, kā arī caur komentāriem iepazīt vienam otra dažādību.
Varbūt nesaspringsim, bet mēģināsim baudīt to, ko tiešraides kameras un iespēja tās komentēt forumā mums dod, un paši piedomāsim, kā varam ko uzlabot vai pieteikties palīgos.
Par Murkjeļa jautājumu.
Tēma
Dažādas dzīvnieku un dabas kameras – šite liels misēklis priekš sistematizācijas. gan dažādas sugas, dažādas pasaules daļas, dažādi gadi... Man izskatās, ka šo ir pat labi atstāt kā vecu un jaunu tiešraižu adresu krātuvi, no kurām pēc vajadzības var izdalīt to interesantāko atsevišķā tēmā.
Ja pašai vai kādam/kādiem ir interese tā intensīvāk papētīt zaļās vārnas pasaulē, un ik dienas gribas komentēt notikumus ligzdās Ungārijā un Itālijā, tad ērtāk, ja ir atsevišķa tēma, kurā hronoloģiski var sekot notikumiem visi pārējie arī.
Tēmu var atvērt jebkurš no moderatoriem, vai to vari izdarīt pati, sākotnēji rezervējot un tad iekārtojot pirmās trīs lapas pēc esošā parauga.
Vispār man tā rādās jauka tendence - ka kāds uzņemas vairāk šefības par vienu vai otru tēmu. Vai nāk klajā ar kādu ideju un piedāvājas to mēģināt realizēt. Cik saprotu, tāds brīvprātīgs princips darbojas visos pasaules forumos un arī Igaunijas Looduskalender.