Raganiņa, kas par zālīti?

Īsti nesaapratu jautājumu. Ja runa par konkrētu putnu, tad konkrētam putnam bez raidītāja nekā nevar izsekot.pelecite wrote:Lūdzu, vai man kāds var izskaidrot, kā notiek gredzenotā putna atpazīšana pēc kāda laika? Kaut vai nākošajā gadā. Kā nolasa gredzena datus? Man ir skaidrs, ka pavisam vienkārši to izdara putniņam, kurš ir gājis bojā un ir atrasts gredzens, bet kā var izsekot bez raidītāja dzīvam putnam?
Nekad neesmu lasījusi, ka kāds no vecākiem būtu mācījis jaunajam ērglim medīt. Instinkti noteikti nostrādā, jau tagad Durberts ar nagiem dažbrīd imitē zivs saķeršanu. Taču pēc izlidošanas Durberts uzreiz nespēs medīt, tā prasme attīstīsies aptuveni divu mēnešu laikā. Līdz tam Roberts nesīs bērnam zivis tāpat kā līdz šim. Zivis bērns var saņemt gan ligzdā, gan tuvu ligzdai.melisa wrote:Jautājums Verotājai:
Kā jaunie ērgļi apgūst medījuma iegūšanas prasmes - kurā vietā, kādā veidā nomedīt zivi? Vai šīs prasmes viņiem kaut kādā veidā parāda vecāki? Vai paši visu to apgūst instinktīvi? Kā Durberts iemācīsies ķert zivis?
Paldies!Vērotāja wrote:Nekad neesmu lasījusi, ka kāds no vecākiem būtu mācījis jaunajam ērglim medīt. Instinkti noteikti nostrādā, jau tagad Durberts ar nagiem dažbrīd imitē zivs saķeršanu. Taču pēc izlidošanas Durberts uzreiz nespēs medīt, tā prasme attīstīsies aptuveni divu mēnešu laikā. Līdz tam Roberts nesīs bērnam zivis tāpat kā līdz šim. Zivis bērns var saņemt gan ligzdā, gan tuvu ligzdai.melisa wrote:Jautājums Verotājai:
Kā jaunie ērgļi apgūst medījuma iegūšanas prasmes - kurā vietā, kādā veidā nomedīt zivi? Vai šīs prasmes viņiem kaut kādā veidā parāda vecāki? Vai paši visu to apgūst instinktīvi? Kā Durberts iemācīsies ķert zivis?
Ja gredzenu nav iespējams nolasīt, tad uzzināt, ka tā ir Berta nevar.pelecite wrote:Paldies, Vērotāja, par atbildi! Apmēram kļuva skaidrs. Es nesapratu, kā, piemēram, var zināt, ka jaunā māmiņa ir Berta(nosacīti), ja gredzenu apskatīt ir grūti.
Man slinkums meklēt, kur par to bija runa un pats diži nezinu, jo ar gredzenošanu neaizraujos, bet manuprāt mazputniņiem atgriezeniskā saite nav vairāk par 1%. Lielākiem putniem tas ir atkarīgs no tā, vai runa ir par krāsainajiem gredzeniem vai parastajiem metāla. Krāsainos tiešām var nolasīt daudz: kaijas - izgātuvēs, zosis un gulbji - vietās, kur tie apstājas atpūsties migrāciju laikā vai ziemošanas vietās, ērgļi - vietās, kur tie ziemās barojas ar speciāli izliktu vai nejauši atrastu maitu utml. Bet, ja runā par parastajiem metāla gredzeniem, tad šaubos, ka arī lielajiem putniem sanāks 10%Vērotāja wrote:Ja gredzenu nav iespējams nolasīt, tad uzzināt, ka tā ir Berta nevar.pelecite wrote:Paldies, Vērotāja, par atbildi! Apmēram kļuva skaidrs. Es nesapratu, kā, piemēram, var zināt, ka jaunā māmiņa ir Berta(nosacīti), ja gredzenu apskatīt ir grūti.
Tomēr novērotajs noteikti redzēs gredzena krāsas un ziņos, ka tur-un-tur redzēts Latvijā gredzenots jūras ērglis.
Tāpēc gredzeni mūsdienās tiek veidoti iespējami labi redzami un salasāmi.
Putna gredzenošana nenozīmē, ka par viņa gaitām noteikti būs nākotnē kas zināms. Procentuālā atdeve nav 100%. Te mūsu speci izteica dažādus viedokļus par atdevi - tas ir par ziņotiem nolasījumiem. Mazputniņiem tie esot 10%, lieliem putniem ievērojami vairāk.
Nu nepiekrītu.Maz-ko-zinu wrote:Lianaliesma
Arī tematiski tavs ieraksts lieliski iederētos šeit Diskusiju telpā.
Vai piekrīti?
Nemaz jau nerunājot par manām problēmām ar meteolapu, kurām īstā vieta būtu pie Jautājumiem un atbildēm