Diskusijas

Made

Re: Diskusijas

Post by Made »

Labrīt! Paldies, Madara, ka padalījies (un solījies vēl :P ), ir klātesamības efekts :) Iespējams, ka par dumpja ligzdu mēs redzējām vasaras salidojumā, bija patiesi interesanti :)

Es šorīt atkal ar bērnišķīgām izklaidēm par putnu tēmu.

Птичка... (he he, šoreiz netulkojas :P ) sen gribēju atcerēties šo multeni :) Spārni, kājas un astes 4 min.

Made

Post by Made »

Sāku domāt - vai Latvijas strausi arī "slēpj galvu smiltīs" ? Un vai vispār kaut kur ir reāli nofilmēts, kā un kādos gadījumos strausi to dara.. :roll:

Uzgāju vienu izglītojošo filmu, skatīšos. Sāka ar acīm - strausiem tās sver tikpat daudz, cik smadzenes... un olas visi sadēj jkaudzītē un perē dzesējot, nevis sildot...

https://www.youtube.com/watch?v=PDXlHBymKvU
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Madara, paldies par stāstījumu.
Madara_Ozola wrote:Jā, starpcitu, Jānis Tevi, Vērotāja, arī pieminēja, īpaši atzīmējot Tavu ieguldījumu foruma moderēšanā, aktivizēšanā un veidošanā. ;)
Un tik forši, ka Jānis atzinīgi pieminējis Vērotājas darbošanos foruma izveidē, forumiešu ikdienas saskarsmē, meklējot informāciju, atbildot uz jautājumiem, tikšanās ar ornitologiem organizēšanā ....
Image ... Image ... Image

Cerams, arī vēl kādu praktisku aktivitāšu organizēšanā dabā Image
Last edited by Lianaliesma on 15 Oct 2015 10:15, edited 1 time in total.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Tālis

Post by Tālis »

Laba diena!

Paldies, Made!
Jauka filma.
Putnu dzīves iepazīšana un mīlestība uz tiem vieno cilvēkus.
ladida

Post by ladida »

10:25
Laba diena, forumieši! 
Madara_Ozola jau īsumā, bet gana saturīgi jūs informēja par vakardienas semināru Dabas muzejā, bet saskaņā ar viņas vārdiem, man nav variantu - arī kaut kas jāuzraksta... :D Bet es jau nojaušu, ka tiem, kas vakar netika, patiktu palasīt jo vairāk, jo labāk! ;)
Tātad, - semināra runas vīrs bija Jānis Ķuze. Lielais Paldies, Jānim, par interesanto un saistošo stāstījumu, par attēliem un video! Paldies!
- Paldies, organizātorēm Maijai un Norai! Meitenes, bija ļoti gards citronūdens! ;) Nešaubos, ka viss cits arī bija gana gardi, bet to es nenobaudīju.. :)
- Kā jau Madara_Ozola rakstīja, tad iesākumā Jānis stāstīja par kameru projektiem kā tādiem, par tehnisko nodrošinājumu, par veiksmēm/neveiksmēm ligzdošanas sezonās no 2012-2015.
Lielākā daļa tiem, kas regulāri seko līdzi notikumiem forumā, tie bija zināmi fakti, kas jau tikuši minēti iepriekš atsevišķu tēmu sākuma sadaļās. Bet semināra dalībniekiem bija tas bonuss, ka Jānis Ķ. savus stāstījumus papildināja ar tādām fifīgām niansēm iz dzīves, kas, protams, to visu padarīja daudz aizraujošāku. ;)
- Tika izrunāti katras ligzdas šīs sezonas spilgtākie momenti, - olas izēšana Durbes ligzdā, olu izmešana melno stārķu ligzdā, - tāda netipiska jūras ērgļa izdarīšanās līdz šim nebija tikusi novērota, barības trūkums vanagu ligzdā Rīgā, mazuļu pazušana Dumpenes ligzdā u.c.)
- Ļoooti interesants stāsts (Madara_Ozola jau biku ieskicēja) ar prezentācijas materiāliem bija par dumpju ligzdas kameras uzstādīšanas niansēm! Vakar nesanāca pajautāt Jānim Ķ. – varbūt to var izdarīt te forumā, - iespējams, ka par projektu atbildīgais Jānis Reihmanis piekrīt prezentācijas materiāla pieejamībai (kaut kur taču tam jāparādās apskatei.. :) )
Bet īsumā: lai pretī ligzdai iedzītu ezera dibenā mietu, kur pielikt pašu kameru, vajadzēja novaktēt brīdi, kad Dumpene aiziet barības meklējumos, un tad viss bija jāpaveic ļooooti ātri un bez aizķeršanās. Kā arī, salīdzinot ar citām ligzdām, kur visu var uzriktēt pie ligzdas un tās apkārtnē, te visu tehnisko nodrošinājumu bija jāpalaiž « gaisā » jau krastā esot, un tad visa uzparikte ar saules paneļiem u.c tika novietota uz īpaši veidota plosta , kas ar motorlaivu tika nogādāts izvēlētā vietā meldros, cik tur tos metrus no pašas ligzdas. :)
- Izjautājām Jāni Ķ. par viņa alpīnista prasmēm. :P Izrādās nekādi kursi nav izieti, - kāpšanu turpat 30m augstumā (10 stāvu māja!) Jānis u.c. apguvuši pašmācības ceļā! Kāpšanai tiek izmantoti gan kāpšļi, kas klasiski tiek izmantoti jau no tālās senatnes, gan speciālās troses, līdzīgi kā izmanto tā saucamie koku « sanitāri« arboristi.
Katrā ziņā, tā ir augstas klases meistarība, ja ziemotā naktī, tumsā, ar minimālu apgaismojumu jātiek gandrīz 30m augstumā pa apledojušu koku! :shock:
- Interesants (un vienlaikus biedējošs) fakts par to, ka bija doma šogad likt kameru pie jūras ērgļu pāra ligzdas, kuri zināmi kā balto stārķu « cienītāji« savā racionā…. Dažādu apstākļu sakritības dēļ, šis plāns netika realizēts. Tfu, tfu,tfu… :D
- Izrādās (vismaz man tas bija jaunums :) ), tiekot praktizēta arī pieaugušu putnu – gan jūras ērgļu, gan melno stārķu ķeršana, lai tos apgredzenotu un uzliktu raidītājus, tieši lai vērotu un izsekotu pieauguša/ ligzdojoša putna īpatnībām un paradumiem.
Tā, piemēram, nav jēgas likt raidītāju jūras ēglim - pirmgadniekam (kas būtu gaužām vieglāks pasākums), jo ģimenes veidošanai viņš būs gatavs tikai 5 gadu vecumā, un tas ir pārāk ilgs laiks raidītāja pārnēsāšanai (tā sacīt, kas tik viss var atgadīties…). :D
- Arī es nevaru nepieminēt Jāņa Ķ. izteikto atzinību par forumu uzturētājām, - mūsu Vērotāju un igauņu forumā Ame! Viņas ir šo forumu sirds, dvēsele, mugurkauls, (plaušas, nieres, aknas utt utjp…) :D Milzu Paldies, Vērotājai un Amei par nerimstošu un profesionālu darbošanos un citu forumiešu aktivizēšanu!!! ;) Vērotāj, izbeidz to sarkšanu! :P
- Nobeigumā tika pieminēts, ka novembrī it kā plānojas forumiešu «tuss« ! :D
- Un es iepazinos ar Maiju, Noru, Jamsi, Madaru_Ozolu un vēl vienu aktīvisti, kura gan pagaidām nav « izlīdusi no skapja«, bet solījās to izdarīt. Čau, meitenes! ;)
- Un noslēdzot savu īso :D atreferējumu, vēl par Durbes ligzdu.
Tātad, gaidām un ceram, ka Durbe ar Robertu parādīsies ligzdā, kuru mums ir iespēja vērot vēl joprojām, bet tomēr Jānis Ķ. izteica varbūtību, ka viņi « pa kluso« jau var būt sākuši būvēt jaunu ligzdu, kuru aizvakardienas apkārtnes apmeklējumā nebija iespējams pamanīt, jo kokiem vēl nav nobirušas lapas… Kā Jānis teica, tad jūras ērgļi mēdzot būt fanāti jaunu ligzdu būvēšanā, tādā veidā it kā iezīmējot savas teritorijas plašumus. 
…. vaiiiiii, piekusu no garās rakstīšanas… :D
P.S. Meitenes, - Jamsi un Madara, ja ko esmu saputrojusies, - lūdzu, palabojiet, ja ko būtisku esmu piemirsusi, - papildiniet! Paldies! :D
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Sveika, ladida :D Paldies par plašo un interesanto pasākuma atreferējumu.

Par to kokā kāpšanu - man pa komfotablām trepēm uzkāpt uz 10.stāvu būtu visai problemātiski, tāpēc ornitologu kāpelēšana kokos, pie tam pašā augšā, kur stumbrs jau kļūst patievs, tas izsauc patiesu apbrīnu.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
ladida

Post by ladida »

Čau, Vērotāja! :)
Pilnīgi piekrītu par to kokos kāpšanu, - tamdēļ bija tik interesanti uzzināt nianses, jo tas tiešām ir apbrīnas vērts! Tiem ornitologiem tak drusku jābūt "ķertiem", visnotaļ pozitīvā nozīmē! :D
ladida

Post by ladida »

Sveiks, Māri! ;)
Vakar ar Jāni Ķ. drusku Tevi "aprunājām"... :P
Tu tā kā satraucies, ka netiec uz semināru, bet es sacīju, ka Tu jau nu gan esi dikti apskaužamā (baltā skaudība!) un absolūti priviliģētā stāvoklī, - būt TIK tuvu procesiem, kopā ar ornitologu doties misijā utt utjp! ;)
Es arī labprāt tur būtu, kauč stieptu akumulatorus vai ko citu, ja vien fiziski un praktiski tas būtu iespējams... :D :D
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Liiiiiiieeeels prieks, ladida, par Tavu stāstījumu! Paldies! Image

Un paldies Jānim Ķuzem par to sirsnīgo "trakumu", ar ērgļiem darbojoties! Lai veicas arī turpmāk! Image
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Madara_Ozola

Post by Madara_Ozola »

Paldies, Ladida par rakstudarbiem. :) Un, piedod, ka nostādīju Tevi tādā bezizvēles situācijā- rakstīt. ;) Man pat īsti daudz nav ko piebilst- vēl tas, ko atceros bija, ka:
1) Tika stāstīts, kā fiziski putni tiek aprīkoti ar raidītājiem- ka pats raidītājs tiek piestiprināts pie putna ķermeņa ar teflona siksniņām nu gluži kā tāda mazītiņa mugursoma. Teflona- jo teflons ir ilgmūžīgs materiāls, mitruma vai citu blakus apstākļu ietekmē nesadalās un var kalpot gadiem ilgi.
2) Jānis stāstīja arī par mikroliegumiem un to, kas mainās putnu ligzdošanas sezonā, ja teritorijai ir vai nav mikrolieguma statuss. Ļoti būtiski, ka ap mikroliegumu tiek noteikta plaša buferzona, kurā ligzdošanas sezonā tiek aizliegta gan liela daļa mežsaimniecības darbību, gan grāvju, ceļu rekonstrukcija un būvniecība u.c darbi. Taču, kā Jānis atzīmēja- par to visu sīkāk un detalizētāk var izlasīt http://likumi.lv/doc.php?id=253746, daļa foruma dalībnieku šo jau ir apspriedusi tepat dažas dienas iepriekš. Kas visbūtiskākais, ka mikroliegumu esamība vai neesamība pie konkrētu aizsargājamo putnu ligzdām ir tieši atkarīga no pašu ornitologu u.c. iesaitīto personu aktivitātes un "iedegšanās" par konkrēto putnu sugu vai principu kā tādu. Jānis stāstīja, ka šogad ir iesniedzis 5 mikroliegumu projektus un divi tūlīt sūtāmi prom- tā, ka kopā 7 projekti.
Ja vēl kas nāks prātā- uzrakstīšu. :)
Made

Post by Made »

Paldies, ladida :)
Arī man pēc salidojumā redzētās dumpju prezentācijas gribējās, ka tas būtu pieejams. Bet izmeklējos visādi tagad, neatradu. Pirms tam biju skatījusies Jāņa Reihmaņa stāstījumu par agrovides pasākumiem:
https://www.youtube.com/watch?v=4Zn3x7RLgaI
Madara_Ozola

Post by Madara_Ozola »

Man personīgi ļoti interesants izvērtās arī mājupceļš. Ejot prom, trepēs mani uzrunāja staltā auguma sirmais kungs, kas sēdēja 1.rindā- tagad zinu, ka Māris vārdā, bet tas noteikti nebija mūsu MĀRIS. :P Un tā mēs pļāpādami par dabu, valsti, un cilvēkiem absolūti nesteidzoties aizstaigājām līdz manai tramvaja pieturai. Tā arī nesapratu, vai Māris ir forumā vai nav, taču stāsts ir par to, ka šādos pasākumos ir iespējams satikt gan domubiedrus, gan interesantus sarunu biedrus, gan apmainīties viedokļiem ne tikai par dabu.
Uh, esmu forumā sarakstījusi nu jau vairāk kā visā sezonā kopā. ;)
Made

Post by Made »

lianaliesma atradusi ilustrāciju "kalnā kāpu gavilēt" vīriešu versijai "kokā kāpu gavilēt" :P
MĀRIS

Post by MĀRIS »

ladida wrote:Sveiks, Māri! ;) Tu jau nu gan esi dikti apskaužamā (baltā skaudība!) un absolūti priviliģētā stāvoklī, - būt TIK tuvu procesiem, kopā ar ornitologu doties misijā utt utjp! ;)
Mīlīši! Manā vietā varēja būt jebkurš, jo Jānis šeit, forumā, uzrunāja mūs visus! Es jau arī neko nepārmetu, vai kā, un arī neuzskatu par baigo privilēģiju doties misijā kopā ar ornitologu. Man nav būtiski, vai cilvēks ir slavens, ar vārdu..., man būtiski ir kas Tu esi par cilvēku. Ar Jāni es labprāt kontaktēšos arī turpmāk, un ja būs vajadzība - nav ko runāt! Tas viss tikai tāpēc, ka Viņš ir cilvēks ar dzirksteli acīs, liesmiņu sirdī, kā jau es kādreiz šeit rakstīju - pozitīvi ķerts! Un ar tādiem cilvēkiem vienkārši ir patīkami kontaktēties, jo ar viņiem ir par ko parunāt! :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Mīlīši... tik labi, ka jūs visi te esat... būs labi atkal satikties, tā ritīgāk... :P
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

lianaliesma wrote:Mīlīši... tik labi, ka jūs visi te esat... būs labi atkal satikties, tā ritīgāk... :P
Jā, jā! Tikai pabrīdiniet iepriekš. Man nav sabiedriskā transporta laukos un personīgais - kā kuru brīdi :D.
Šodien esmu Rīgā, bet naktī - atkal prom :D
Made

Post by Made »

riktīga lidone :D :P
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Made wrote:riktīga lidone :D :P
Vēja slota :D :P
Vērotāja