Ziņas par ligzdu
Ligzda atrodas Jegevas apriņķī. Teritorija zināma kopš 90.to gadu beigām, kad melnie stārķi šeit veiksmīgi ligzdoja daudzus gadus.Šī ir veca mākslīgā ligzda, uz kuras 2021. gada agrā pavasarī uzcēla jaunu platformu. Ņemot vērā melnā stārķa kritisko situāciju Igaunijā, vecas ligzdošanas vietas atjaunošanās ir mazs brīnums.
Urmas:
"Ligzdas koks ir apse, diezgan veca. Apses viegli saslimst ar koku slimībām, tāpēc ligzdas koks nav pie labas veselības, kā parasti. Pie zemes ir veci bojājumi uz mizas un koka iekšpuse, šķiet, ka trūd. Pastāv neliels risks, ka stiprā vējā zaļajā laikā var nolūzt. Daudzi lielāki zari jau ir nolūzuši. Ligzda tika daļēji atbalstīta ar nolauztu zaru, un es nofiksēju ligzdas malu kreisajā pusē. Bet es īsti neuzkāpu uz ligzdas, šķita, ka tā nav pietiekami spēcīga, lai mani noturētu. Mežs ap ligzdu ir vecs, ar dažādām koku sugām un dažāda vecuma kokiem, kā jau dabīgā mežā pienākas. Ap 40m no ligzdas ir neliela straumīte, bet pērn jūlijā tā bija sausa. Tāpēc, iespējams, šajā strautā nav daudz zivju." 09.04.2025
2004.g.- ligzda palika tukša. Tajā laikā putnu tēviņš Tooni, kurš šeit ligzdoja, pārcēlās uz blakus esošo teritoriju. Ligzdā, kur pārcēlās Tooni, 2005.-2010. gadā bija Igaunijā pirmā melnā stārķa ligzdas tiešraides kamera.
Jans un Janika ligzdu sāka atkal apdzīvot ap 2020. gadu.
2021.g.-
viewtopic.php?p=326473#p326473
2022.g.-
viewtopic.php?p=326474#p326474
2024.g.- nav tiešraides, ir treilkamera, tika izaudzināti 5 stārķēni