Simba, te nav ko brīnīties. Noliksim malā zinātni, ornitoloģiju, pētniecību, bet paskatīsimies uz situāciju no cilvēka - parastā puses, kas vēro mūsu tiešraides ligzdas, jo patīk, interesē, dzīvo līdzi putnu ģimenēm, pārdzīvo, ka zivis par maz vecāki nes, grib palīdzēt utt., un tie ir tūkstoši. Es biju viena no tām 2015. gadā. Es zinu, ka Tu ienāc šad tad pa dienu palasīt forumu, kas jauns noticis ligzdās laika trūkuma dēļ. Tā Tu pati esi uzsvērusi. Tas ir daudz savādāk, nekā vairākus mēnešus sekot līdzi reālā laikā kādai konkrētai tiešraides ligzdai un redzēt pat vissīkākās nianses, kas tajā notiek. Un piemēram..., tad 2015. gadā Durbes ligzdā iekāpj ornitologs (gredzeno cāli) un es cilvēks - parastais redzu un saprotu, ka pēc tam lietas nenotiek kā iepriekš, bet ir slikti. Loģiski un dabīgi, ka man līdzjūtīgam, dzīvo dabu mīlošam cilvēkam - parastajam ir dusma uz to vīru, kura dēļ ligzdā viss ir sagriezts kājām gaisā, un man cilvēkam - parastajam tajā brīdī ir pilnīgi vienalga zinātne un mistiski ieguvumi no putnu apgredzenošanas ( un arī šobrīd es esmu cilvēks-parastais, kas grib vērot kā tad tai dabā notiek, ko es iespējams varu līdzēt).Simba wrote: ↑31 May 2018 16:55 Es lasu par šo un brīnos. Un nespēju noticēt, ka mēs katru gadu maļam to un maļam. Maļam tik malšanas pēc. Neņemot vērā ne to, ko Murķelis, piemēram, min, ne to, ka Durbertas gadījumā nebija vainīga gredzenošana, bet kameras attīrīšana. Visvairāk skumji ir par to malšanos pa grāvi, neņemot vērā ieguvumus un nepalūkojoties uz šo plašāk par emocijām. Tiešām skumjiSkumji arī par tiem, kam arī par šo sāp sirds un kuru sirdsdarbu šādā veidā nevis atbalstam, bet emocionāli graujam.
p.s. Un ja labi apdomā, tad arī igauņu Uku izmainīja uzvedību pēc cālu gredzenošanas. Tur situāciju glāba drosmīgā Anna.