Lielie dumpji Latvijā 2015
Re: Lielie dumpji Latvijā 2015
Māri, nedomā par liju "meņū", paliec pie ķīseļa, būs salda gulēšana 

Tā nav niedru lija, bet gan pļavu lija. Radniecīgas sugas, bet ar diezgan atšķirīgiem ligzdošanas biotopiem (niedru lija - ezeru u.c. ūdeņu niedrājos, pļavu - dažādās pļavās, arī slapjākās ar kkādām niedrēm, atmatās utml.) un attiecīgi arī medī citus radījumus (niedru lija - medī virs ūdeņiem, pļavu - virs laukiem/pļavām)Ligzdas gariņš wrote:Nezinu vai pareizi ka lieku šo video te,bet liekas ar pieder pie tēmasNiedru lija ja nemaldos
![]()
Atradu šo video pie fleur3979 un gribējās padalīties ar jumsīm![]()
Gr. Kiekendief - 18-06-2015: Voeren 3 kuikens. 11:19
liekas ka ir kamera uzstādīta ar pie šī plēsoņa ligzdas,tik kur? :?varbūt kāds zin
- Ligzdas gariņš
- Ligzdas gariņš
paldies,paskatīšos vismaz ierakstusMade wrote: Ligzdas gariņ - reku vēl ir tas Grauwe Kiekendief, izskatās, ka 2014.gads un varbūt arī 2015.viņiem ir. Nīderlande varbūt? Kameru gan neatradu.
https://www.youtube.com/watch?v=Jav7epr ... 60bz9smzxY
http://werkgroepgrauwekiekendief.nl/ind ... voland2015

- Ligzdas gariņš
paldies par izskaidrojumuCerambyX wrote: Tā nav niedru lija, bet gan pļavu lija. Radniecīgas sugas, bet ar diezgan atšķirīgiem ligzdošanas biotopiem (niedru lija - ezeru u.c. ūdeņu niedrājos, pļavu - dažādās pļavās, arī slapjākās ar kkādām niedrēm, atmatās utml.) un attiecīgi arī medī citus radījumus (niedru lija - medī virs ūdeņiem, pļavu - virs laukiem/pļavām)

-
22.jūnijs
Paldies, jums visiem, Māri, Made, Ligzdas gariņ, CerambyX, par saturīgiem komentāriem.
Paldies, jums visiem, Māri, Made, Ligzdas gariņ, CerambyX, par saturīgiem komentāriem.
Māri, Made -
kliedzējs naktī, ja pareizi sapratu pēc LK foruma un cita balss parauga, bija ormanītis. Aurēja gan.
Ligzdas gariņš - tas bija drosmīgs solis - ielikt te it kā niedru lijas video.
Labi, ka atzinies šaubās par pareizību un atzīmēji, ka plēsoņa
Man šķiet, ka niedru (nevis pļavu) lijas izskatās pēc bandītiem
20.gs. 80.-to gadu literatūrā pat esmu manījusi norādes, ka putnu ligzdošanas periodā niedru liju skaits ir jāierobežo. Pati, protams, nezinu vai tas ir pareizi.
kliedzējs naktī, ja pareizi sapratu pēc LK foruma un cita balss parauga, bija ormanītis. Aurēja gan.
Labi, ka atzinies šaubās par pareizību un atzīmēji, ka plēsoņa

Man šķiet, ka niedru (nevis pļavu) lijas izskatās pēc bandītiem

20.gs. 80.-to gadu literatūrā pat esmu manījusi norādes, ka putnu ligzdošanas periodā niedru liju skaits ir jāierobežo. Pati, protams, nezinu vai tas ir pareizi.
sanda - paldies!
pameklēju 
Te var noklausīties nakts dziedoni LK forumā (nelieku tikai video, jo tur var vēl šo to palasīt);
http://www.looduskalender.ee/forum/view ... &start=720
Un tad pameklēt visās putnu lapās (tik skaļi gan nebūs, kā mūsu ieraksts
)
Spotted Crake / Porzana porzana / Погоныш об.
Ormanītim arī ir zaļas bridējkājas

Te var noklausīties nakts dziedoni LK forumā (nelieku tikai video, jo tur var vēl šo to palasīt);
http://www.looduskalender.ee/forum/view ... &start=720
Un tad pameklēt visās putnu lapās (tik skaļi gan nebūs, kā mūsu ieraksts

Spotted Crake / Porzana porzana / Погоныш об.
Ormanītim arī ir zaļas bridējkājas

Ligzdas gariņ - šajā video no 3:22 līdz 3:47 ir niedru lijas ligzda, barošana, mazuļi
https://www.youtube.com/watch?v=ATw_MLAEEYk
Kad skatījos šo video pirmo reizi, dumpēni bija mazi un līdz video redzamajam (no 1:56) lielumam likās tik tālu..
https://www.youtube.com/watch?v=ATw_MLAEEYk
Kad skatījos šo video pirmo reizi, dumpēni bija mazi un līdz video redzamajam (no 1:56) lielumam likās tik tālu..
- roosaluristaja
Niedru lijas, protams, var nodarīt zināmu kaitējumu ūdenstilpnēs ligzdojošajiem putniem, tomēr to nevar salīdzināt ar zīdītaju kārtas plēsjēu, pirmām kārtām Amerikas ūdeles, nodarītajiem postījumiem. Bez tam niedru lijas pārtiek arī no peļveidīgajiem grauzējiem, tādējadi tās var pieskaitīt pie "cilvēkam labu darošajām" sugām.sanda wrote:Māri, Made -
Labi, ka atzinies šaubās par pareizību un atzīmēji, ka plēsoņa![]()
Man šķiet, ka niedru (nevis pļavu) lijas izskatās pēc bandītiem![]()
Visbeidzot jāatzīmē, ka niedru lija ir ierakstīta ES Putnu Direktīvas 1.ajā pielikumā un Eiropa mūs nesapratīs, ja mēs sāksim to apkarot.
Gribētu paturpināt - paldies visiem Jums, kas šeit esat, vienkārši par to, ka Jūs esat!Maz-ko-zinu wrote:22.jūnijs

Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
- Ligzdas gariņš
Paldies visiem par atbildēm
izlasīju,noskatījos
neesmu droša ka nākamreiz redzot šos putnus nesajaukšu atkal
nu tāda es esmu - niedrēs atrasta,kokā augusi,no knābja barota

Kā jau gariņš!Ligzdas gariņš wrote:Paldies visiem par atbildēmizlasīju,noskatījos
neesmu droša ka nākamreiz redzot šos putnus nesajaukšu atkal
nu tāda es esmu - niedrēs atrasta,kokā augusi,no knābja barota
![]()

- Brūnā Lācene
18.25 Sinepju dzeltenbrūns putniņš pārsoļoja pāri ligzdai. Pusminūti vēlāk šķērsām citā virzienā aizstaigāja brūns niedru staigātājs.
Ar niedru staigātāju es domāju, ka viņš tāpat, kā dumpe, ar 3 pirkstiem ieķeras niedēs un staigā.
Ar niedru staigātāju es domāju, ka viņš tāpat, kā dumpe, ar 3 pirkstiem ieķeras niedēs un staigā.
sanda wrote:Māri, Made -
Labi, ka atzinies šaubās par pareizību un atzīmēji, ka plēsoņa![]()
Man šķiet, ka niedru (nevis pļavu) lijas izskatās pēc bandītiem![]()
Interesanti...kas un kā to dara? mednieki? vai mūsdienās arī tas ir aktuāli?
01.05.Ormanītis atkal klāt. Līdz 01.09 liek vaļā aizelsdamies! 01.20. -01.30. arī! Atstāju šo klaigājot!:P
Lejuplādēju video, jo domāju - ja nu tas ormanītis aizstaigājaBrūnā Lācene wrote:18.25 Sinepju dzeltenbrūns putniņš pārsoļoja pāri ligzdai. Pusminūti vēlāk šķērsām citā virzienā aizstaigāja brūns niedru staigātājs.

Bet nē, maziņi tie putniņi, dikti grūti apskatīt. Kreisajā pusē ar zaļganu ir pirmais putniņš no 18:25:09, kas ligzdā bija ilgāk - pārdesmit sekundes, sākot no apakšējā labā stūra un beidzot dziļi vidusfonā niedru galotnēs. Tad 18:25:41 no kreisās malas ielidoja otrs, tas gan uzreiz aizgāja pa otru pusi ligzdai niedrēs pa kreisi.
Man likās, ka viņi abi vienādi pārvietojas - te lido, te lec, te pārkāpj, ložņā pa niedrēm visā to augumā un visādos ķermeņa stāvokļos.

Varbūt ormanīša dēļ dumpīšu ģimene pameta ligzdu, gulēt tur nevar
02.30 ormanītis arī trokšņoja.
roosaluristaja - paldies par atbildi!
Pret niedru liju šobrīd esmu subjektīva, apzinos.
Dumpēnu pazušanas lietā gan niedru liju var uzskatīt, tikai par aizdomās turamo. Kriminālistikā bijuši daudzi gadījumi, kad vainīgais izrādās cits.
Ar dažādu dzīvnieku apkarošanām jābūt uzmanīgiem, sekas var būt citādas nekā cerēts.
Emotion - zinu tikai to, ka laiku pa laikam kāds grib kaut ko apkarot - te krauķus ( aizstāvu, cik varu), te vārnas (man pie mājas ir gan vārnas, gan dziedātājputni, arī aizstāvu - gudri putni) u.c., piesauc arī medniekus...

roosaluristaja - paldies par atbildi!
Pret niedru liju šobrīd esmu subjektīva, apzinos.
Dumpēnu pazušanas lietā gan niedru liju var uzskatīt, tikai par aizdomās turamo. Kriminālistikā bijuši daudzi gadījumi, kad vainīgais izrādās cits.
Ar dažādu dzīvnieku apkarošanām jābūt uzmanīgiem, sekas var būt citādas nekā cerēts.
Emotion - zinu tikai to, ka laiku pa laikam kāds grib kaut ko apkarot - te krauķus ( aizstāvu, cik varu), te vārnas (man pie mājas ir gan vārnas, gan dziedātājputni, arī aizstāvu - gudri putni) u.c., piesauc arī medniekus...
Last edited by sanda on 23 Jun 2015 03:56, edited 1 time in total.
Niedru lija ir īpaši aizsargājamo putnu sarakstā, to jau nu nešaus:
http://www.lad.gov.lv/files/ipasi_aizsarg_putni.pdf
http://www.lad.gov.lv/files/ipasi_aizsarg_putni.pdf
Šajā sarakstā ir gan Niedru lija, gan Lielais dumpis. Ja kamera būtu pie Niedru lijas ligzdas, tad mēs visi fanotu par viņas mazuļiem un pat nepadomātu par to, ko vecāks atnes viņiem ņammāt.Made wrote:Niedru lija ir īpaši aizsargājamo putnu sarakstā, to jau nu nešaus: