🔒Jūras ērgļi Durbē 2016 (Šilute un Vents)

Haliaeetus albicilla - White-tailed Eagle
Locked
d.e.

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2016 (Durbe un Roberts)

Post by d.e. »

Jāni, paldies par skaidrojumu !
Tas būs tāds pavediens pie kā pieķerties :)

Bet nu baigi līdzīgi kā cilvēkiem ar dvīņiem...kamēr kopā, tikmēr jau to atšķirību var manīt un tad ar ne visi...kā pa vienam tā viss sāk jukt. Mēs ar māsu dažreiz to izmantojām skolā :lol:
Salīdzinot ērgļus, saprotu kā mums abām meklēja atšķirības :P

Izskatās, ka šis ērgļu pāris ir pieteicis sevi ligzdā pavisam nopietni. Ja tā būs, gan "piešausim" aci un tie vairs neliksies tik vienādi :)
Jānis Ķuze

Post by Jānis Ķuze »

Vēl viens komentārs - domāju, ka tā ir tikko pieaugusi mātīte savā piektajā vai sestajā kalendārajā dzīves gadā - knābis vēl pilnībā nav dzeltens (ir nedaudz tumši ietonēts), arī acs ir tumšāka, nekā Robertam.
ame

Post by ame »

Vērotāja wrote:Abiem ērgļiem ir atšķirīgas aizmugures spalvas pie astes. Gan krāsas, gan daudzuma ziņā. Ja šos divus izdotos identificēt, tad būtu vieglāk identificēt arī viņus citos video un foto.

Ame how you think - who is who?

Ame, kā Jūs domājat, kurš ir kurš?

Bildi paņēmu no Māra
hmm? if i see only this picture (which i do at the moment) i would say that a male in in the foreground on the left and a female on the background right. the bird on the right is bigger. but this is based on one single picture. for to give a more definite opinion i should need to see more.
/
hmm? ja es redzu tikai šo attēlu (kas man tajā brīdī) Es gribētu teikt, ka vīrietis, kas priekšplānā pa kreisi, un sieviete uz fona labi. putns labajā pusē ir lielāks. bet tas ir balstīts uz viena attēla. lai sniegt vairāk konkrēta viedokļa man ir nepieciešams, lai redzētu vairāk.
Viky wrote:
ame wrote:Viky, i have no idea what sex the young eagle was. but Robert was on the branch in the back.
/ Viki, man nav ne jausmas, ko sex jauniešiem ērglis bija. bet Roberts bija uz filiāli muguras.
But, if the young one who was in the nest is a male, whay Lady have to attack to him?!
Females usually attacking only to females, isn't it?!

Ja jaunais ērglis, kurš bija ligzdā ir tēviņš, tad kāpēc jaunajai Lēdijai viņam uzbrukt?!
Vai tad nav tā, ka mātītes uzbrūk parasti tikai mātītēm?
is there such a rule? i have not read about such a rule..? :?:
i should think that the bride defended her future home. she would chase any stranger away i think.
/ pastāv šāds noteikums? man nav lasīt par šāda noteikuma ..? :?:
man domāt, ka līgava aizstāvēja savu nākotnes mājās. viņa tramdīt jebkuru svešinieku prom es domāju.
eglīte

Post by eglīte »

Paldies,Jāni! Kad novembrī putni kārtoja ligzdu,tad varēja dzirdēt,cik smagi elpoja Durbe pēc ielidošanas ligzdā. Varbūt viņa bija nevesela. Cik naivs jautājums.
VIKTORYja

Post by VIKTORYja »

Pēc bildes- pa kreisi putns ar masīvāku knābi(mātīte), bet otrajs(Roberts ) lielaks par meiteni :oops: :roll:- nasakrīt.Protams,neoponēšu Amei,Liz,Vērotājai un [тем более]Jāņim Ķ. :oops: ja viņi saka ka tas ir Roberts ,tak Roberts.Bet manuprāt...divas dienas petīju pagašgad video :? Secinājums- pagašgadā Robertam cita stāja,galvas turešāna.Lielas muguras spālvas -virs brūnas pa diviem,gandrīz, paralēlem gaišam spālvam.Japieņem ka Durbes ,varbūt, vairs nav :evil: Bet es vel pagaidīšu.Gan lai laiks nepaliek.
VIKTORYja

Post by VIKTORYja »

eglīte wrote:Paldies,Jāni! Kad novembrī putni kārtoja ligzdu,tad varēja dzirdēt,cik smagi elpoja Durbe pēc ielidošanas ligzdā. Varbūt viņa bija nevesela. Cik naivs jautājums.
Es arī tad to iemanīju.Bet viņa nesā lielus zarus :!:
Jānis Ķuze

Post by Jānis Ķuze »

eglīte wrote:Paldies,Jāni! Kad novembrī putni kārtoja ligzdu,tad varēja dzirdēt,cik smagi elpoja Durbe pēc ielidošanas ligzdā. Varbūt viņa bija nevesela. Cik naivs jautājums.
Šo smago Durbes elpošanu ievēroju jau pērn gada sākumā, kad putni būvēja ligzdu - it īpaši pēc tam, kad ligzdā tika ienests smagāks zars, bija dzirdama smaga elsošana. Zinot to, ka ērgļiem aktīvais lidojums enerģētiskā ziņā maksā dārgi, norakstīju to uz normālu piepūli, kas bija nepieciešama zara atnešanai. Vai tas liecināja par kādām problēmām? Izslēgt to nevar. Pavērosim, kas notiks ar šī pāra putnu uzvedību - vai smagāku zaru atnešanu pavadīs tāda pati elsošana. Ja nē, tas tiešām varētu likt domāt, ka Durbei tas prasīja lielāku piepūli, kas varētu liecināt par sliktu fizisko kondīciju.
d.e.

Post by d.e. »

Jānis Ķuze wrote:
Vērotāja wrote:No Ames video.
Līgavai, atšķirībā no Roberta, ir zemi uzacu loki (bildē kreisajā pusē)
Drošākā pazīme, kas labi darbojas pat tad, ja putnus redz atsevišķi, ir knābja izmērs - mātītei tas ir ievērojami masīvāks, nekā tēviņam. Šajā bildē, kur abi stāv blakus, tas ir labi redzams. Robertam ir arī gaišākas krūšu spalvas, tomēr spalvu raksts laika gaitā, mainoties spalvām, var nomainīties. Ja abi putni stāv blakus, atšķiršana parasti nesagādā problēmas - mātīte ir aptuveni par 20% lielāka, nekā tēviņš.
Ja spalvu raksts nav noteicošais arguments, kurš no šiem diviem vakardienas epizodē aizdzina konkurentu...? Man pārliecības par to nav :)
Jānis Ķuze

Post by Jānis Ķuze »

VIKTORYja wrote:Pēc bildes- pa kreisi putns ar masīvāku knābi(mātīte), bet otrajs(Roberts ) lielaks par meiteni :oops: :roll:- nasakrīt.Protams,neoponēšu Amei,Liz,Vērotājai un [тем более]Jāņim Ķ. :oops: ja viņi saka ka tas ir Roberts ,tak Roberts.Bet manuprāt...divas dienas petīju pagašgad video :? Secinājums- pagašgadā Robertam cita stāja,galvas turešāna.Lielas muguras spālvas -virs brūnas pa diviem,gandrīz, paralēlem gaišam spālvam.Japieņem ka Durbes ,varbūt, vairs nav :evil: Bet es vel pagaidīšu.Gan lai laiks nepaliek.
Ja runājat par šo video (https://www.youtube.com/watch?v=B8CuvL_5fmA), tad tas ir attāluma efekts - tēviņš ir tuvāk sensoram, tādēļ arī izskatās lielāks. Par pērno video - ja ir labi kadri, kur putnu var atrast līdzīgā profilā, lai salīdzinātu ar šī gada bildēm, lieciet te iekšā.
Emotion

Post by Emotion »

vai ir iespējams apzināt cik putnu mirst no svina saindēšanās LV? Laikam jau nē... skaidrs, ka svins ir indīgs, un medījumu atlikumus apēdot putns pēc laika mirst un...meža sanitāri nokopj. Nepaliek nekas pāri. Ļoti uztrauca šis jaunums, nekas tāds nebūtu ienācis prātā :(
Vērotāja

Post by Vērotāja »

d.e. wrote: Ja spalvu raksts nav noteicošais arguments, kurš no šiem diviem vakardienas epizodē aizdzina konkurentu...? Man pārliecības par to nav :)
Jānis jau vakar rakstīja, ka notika mātīšu cīņa.
Vienkārši sākumā likās, ka viņš to domā plašākā laika posmā.
Jānis Ķuze wrote:Interesanta diena, nu jau ar diezgan lielu pārliecību var teikt, ka šosezon te īpašumtiesības ir pieteikusi cita mātīte. Tā ir reta izdevība vērot putnu nomaiņas procesu - domājams, ka uz brīvo mātītes vietu ir liels pieprasījums, tādēļ arī tādi konflikti. Nevar izslēgt to, ka kādā brīdī atgriezīsies arī Durbe, lai gan šāda iespēja nav pārāk liela. Manuprāt īstā atbilde uz jautājumu, kas te ir noticis, palika ziemas vidū, periodā, kad dzīvojām tikai ar skaņu, bet bez bildes. Dzirdējām, ka notiek konflikti, bet neredzējām, kā starpā, sensora mainīšanas laikā sniegā varēja redzēt arī asinis, kas varētu liecināt par to, ka te ir gājis visai karsti.. Tagad varam runāt tikai pieņēmumu formā, un iespējamie varianti ir daudzi: putns ir gājis bojā savstarpējos konfliktos, ir saindējies ar svinu vai noticis kas cits.
Ja abi pāra putni šosezon būs negredzenoti, to atpazīšana vairs nebūs tik pat ērta, kā pērn - vajadzēs lielāku uzmanību pievērst individuālām pazīmēm.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
d.e.

Post by d.e. »

Vērotāja wrote:
d.e. wrote: Ja spalvu raksts nav noteicošais arguments, kurš no šiem diviem vakardienas epizodē aizdzina konkurentu...? Man pārliecības par to nav :)
Jānis jau vakar rakstīja, ka notika mātīšu cīņa.
Vienkārši sākumā likās, ka viņš to domā plašākā laika posmā.
Man likās, ka tas bija domāts globālākā mērogā, kad uz brīvo vietu pie ir konkurence.
Tomēr tas jau neizslēdz arī vīrieškārtas konkurentu klātbūtni ligzdā. Ja izrādās, ka tracis bija starp meitenēm, tad vareni kareivīga tā dāma Robertam gadījusies. ;)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Teikšu jums tā - viss ir ļoti vienkārši, tā kas dēs olas, tā būs šīs ligzdas mātīte :D Nav ko tagad saspringt.
Pēc tam mums būs gandrīz 40 dienas laika viņu 24/7 vērot guļot ligzdā un atrast vissīkākās izskata nianses.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Vērotāj!
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

lianaliesma wrote:Vērotāj!
Tieši tāda pati reakcija.
mega2

Post by mega2 »

17.Februāris

7:02 Labrīt! Kamera tikko pieslēdzās---dzirdamas nelielas vēja brāzmas,strautiņa čalošana,pūces saucieni--pagaidām redzama ir tikai debess pamale--ligzdu neredz,bet liekas,ka neviena nav.... :roll:
7:08 Tomēr kļūdījos--vismaz viens sēž uz zara ar muguru pret kameru--varētu būt,ka otrs ligzdā, bet to nevar saskatīt :shock:
Last edited by mega2 on 17 Feb 2016 07:10, edited 1 time in total.
Sandra L.

Post by Sandra L. »

Labrīt!
Ērgļa kontūra zarā
mega2

Post by mega2 »

7:13 Nē,otrs tomēr neguļ ligzdā,tikai kaut kas grabinās apkārt--troksnis dzirdams :o Tā,kā nav zināms,kurš sēž zarā un kur ir otrs???? :(
mega2

Post by mega2 »

7:24 Abi sasaucas--otrs ir turpat tuvumā :P
mega2

Post by mega2 »

7:28 Skaists skats paveras--koki nosarmojuši balti un saullēkts :P Un fonā ērglis (cik nu viņu var redzēt--apakšējo daļu) :lol:
Locked

Return to “Jūras ērglis”