Dažāda informācija par melnajiem stārķiem 2019-2025

Ciconia nigra - Black Stork
d.e.

Re: Aktivitātes melno stārķu aizsardzībai

Post by d.e. »

Manuprāt M.Strazds diezgan skaidri uzrakstīja, kāds bija aptaujas mērķis:

" Es gribēju ar konkrētu piemēru ilustrēt, ka daudzi cilvēki neatšķir faktus no to interpretācijas, pareizāk sakot, pasniedz savu interpretāciju kā faktus. Šī situācija attiecas arī uz datu vākšanu, kas tiek izmantoti dažādos pavisam taustāmos pētījumos un, piemēram, tieši tādas pašā kļūdas izdara daudzi novērojumu veicēji reālajā dzīvē. Pieļauju, ka aizejot uz reālu ligzdu un redzot ainu, kas redzama aptaujā izmantotajā attēlā, ļoti daudzi atbildētu tieši tāpat, kā uz šo aptauju arī bez kādas variantu piedāvāšanas."

Brīvdienās par šo tēmu diezgan daudz runājām, ka cilvēkiem ir raksturīgi pasniegt faktus savā interpretācijā un tas bieži vien neatbilst reālajai situācijai.
Labs piemērs bija kādu māju saimnieks, kas melnos stārķus pie savas mājas bija vērojis.
Rāda, kur stārķi lidojuši...kad mēs teicām, stārķis tur upītē barojās - šis māj ar galvu un saka jā, jā viņi tur lido ēst. Ja pasakam, ka tepat Lietuva, ok, leišu stārķis. Ja redz, ka nobrīnamies, ka 15.septembrī vēl nav aizlidojis, šim sāk likties, ka izskatījās jocīgs(varbūt slims) un vispār melnais stārķis beigās jau ar balto bija bezmaz pāris, jo abi vienā pļavā barojās. :D
Jautājums par bildi bija konkrēts - kas redzams attēlā(?) Un ja reāli pieiet tikai skaidri redzamajiem faktiem bez jebkādām varbūtības teorijām un minējumiem, tad atbilde ir tikai viena.
Arī uz jautājumiem par mūsu atrastajām ligzdām M.Strazds bija lakonisks un teica, ka var apgalvot vien to, ka tās ir melnā stārķa ligzdas. Par pārējo atbildes bija - nezinu, nekādu citu skaidru faktu šobrīd ziemā nav un nevar būt. :)
Made

Post by Made »

puke, nav jau 101 tikai.. MS runā par parādību kopumā un ar šo eksperimentu ilustrē to. Atziņas lasāmas visiem, kas ienāk šeit vai FB lapā un viņš par to var runāt arī jebkurā auditorijā un es arī gatavojos kolēģiem šo parādīt, jo ir interesanti un liek būt kritiskākiem un mācīties klausīties, redzēt, saprast, uztvert :)

Konkrēti man informācijas pārvaldīšana (un sajūta, ka "zinu atbildi", azarts "uz spēli") sarežģīja adekvāti uztvert vienkāršo un būtisko.. :roll:
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

MS wrote:Aptaujai tomēr bija otrs, svarīgāks mērķis. Es gribēju ar konkrētu piemēru ilustrēt, ka daudzi cilvēki neatšķir faktus no to interpretācijas, pareizāk sakot, pasniedz savu interpretāciju kā faktus. Šī situācija attiecas arī uz datu vākšanu, kas tiek izmantoti dažādos pavisam taustāmos pētījumos un, piemēram, tieši tādas pašā kļūdas izdara daudzi novērojumu veicēji reālajā dzīvē.
Domāju, ka aptauja un MS kreņķis vairāk attiecas uz pieeju konkrētiem pētījumiem ornitoloģijas jomā, kad savākto datu pielietošanas algoritms dažādas to interpretācijas dēļ neataino patieso situāciju.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
puke

Post by puke »

Labi, būs kaut kad Mārim pašam jāuzjautā... Atbildēju pareizi un 20 gadi presē laikam nerada izbrīnu par datu interpretāciju.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

d.e. wrote:Manuprāt M.Strazds diezgan skaidri uzrakstīja, kāds bija aptaujas mērķis:

Jautājums par bildi bija konkrēts - kas redzams attēlā(?) Un ja reāli pieiet tikai skaidri redzamajiem faktiem bez jebkādām varbūtības teorijām un minējumiem, tad atbilde ir tikai viena.

Domāju, ka šī aptauja pierāda pavisam kaut ko citu - apzināti vai neapzināti vajadzīgā gultnē noformulēts jautājums uzvedina uz to atbildi, kuru aptaujas autors ir iecerējis iegūt :(

p.s. es arī atbildēju, ka stārķis guļ, ja kas :evil:
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Made

Post by Made »

Jā, Vērotāja, domāju, ka speciāli spoži parādīts, kā tas var notikt, kad cilvēkam sagroza galvu :P
d.e.

Post by d.e. »

Vērotāja wrote: Domāju, ka šī aptauja pierāda pavisam kaut ko citu - apzināti vai neapzināti vajadzīgā gultnē noformulēts jautājums uzvedina uz to atbildi, kuru aptaujas autors ir iecerējis iegūt :(
p.s. es arī atbildēju, ka stārķis guļ, ja kas :evil:
Nezinu, nestrīdots, pateicu vien to kā es to aptaujas jēgu saskatu.
Loģiski, ka aptaujas mērķis nebija noskaidrot - kas redzams attēlā, bet es nesaskatu neko sliktu aptaujā, kas parāda kā apmēram mēs domājam.
Runājoties par šo tēmu brīvdienās, MS galvenā doma bija par to, ka jebkurā situācijā, kurā ir it kā vairākas iespējas par to vai citu situāciju, jāfiksē vien tas, kas pierādāms ar faktiem.
Tāpēc arī uzsvēra, ka sarunās ar vietējiem iedzīvotājiem, nevajag dod absolūti nekādas norādes vai savu redzējumu, jo tas viss virza vietējos uz interpretāciju par tēmu...
Tāpat es iedomājos arī par to kā mēs fiksējam savus novērojumus tiešraides kamerās, bet tas viss arī jau te ir izrunāts, ka esam dažādi, katrs ar savu skatījumu uz lietām, emocijām u.t.t. un tad jau fakts, ka stārķis krāmē ligzdā sūnas un gaida otru pusīti, apaug ar interpretācijām par tēmu gaida/negaida, izmisis, nelaimīgs vai laimīgs putns u.t.t.
Nekā personīga ! :)
Simba

Post by Simba »

Man ir vēlme padalīties ar personīgi piedzīvoto pirms dažiem gadiem. Bijušais kolēģis man atsūtīja pētījumu, kur melns uz balta bija secinājums - veģetāriešu mūžs ir par 20% īsāks kā pārējiem! Sāku lasīt šo pētījumu, un pat man muļķim bija skaidrs, ka tik vienkārši jau nu nav - pētījums bija veikts ASV. Nebija atsauces uz to, ko šie 20% nedadzīvojušie ēd - vai tā ir raundapota pārtika vai bioloģiski audzēta. Kādos reģionos. Kāds vides piesārņojuma līmenis - ir vai nav tuvumā ražotnes u.c.
Bija vienkārši sauss fakts - es miršot par 20% ātrāk kā pārējie :D
Es nevaru pateikt, kāds tieši bija MS mērķis (ja tas nepieciešams, es savā nekaunībā varu pajautāt). Taču es domāju, ka mērķis bija vērst tieši mūsu - atbalstītāju - uzmanību uz to, ka sabiedrībai trūkst kritiskās domāšanas, ka fakti tiek grozīti caur interpretācijām, ka skaitļi vai cipari var tikt skaidroti nepareizi!
A ja nu Eiropā tieši saistībā ar melnajiem stārķiem šādi tiek interpretēts šo putnu stāvoklis, kas it ka neizmirst, jo sēž taču ligzdās uz olām? No aizkulisēm zinu, ka tik kritiski pētījumi, kā tie tiek veikti Latvijā, tiek veikti vēl tikai dažās, uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmās valstīs. Un par Latvijas pētījumiem vislielākais paldies Mārim Strazdam. Tai skaitā par šo nesmuko , taču uzskatāmo pierādījumu, ko var panākt ar pareizi uzdotu jautājumu. Piemērus domāju, ka var daudz atrast. Manējais ir viens no. Tas pats MS, ja nepieciešams un ja pajautāsim, daudzus izraks. Bet galvenais stāsts šeit ir ne jau par mums, tiem 101. Bet par kopējo rezultātu un kā tas globāli ietekmē mūs kopumā. Par to, kā iespējams ar mums manipulēt, ja ir vajadzība un vēlme un ja mēs tam ļaujamies.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Mīļie, nu re ku ir ilustrācija - visādas interpretācijas, kāpēc MS veidoja aptauju... Nu iesākumam vienkārši rūpīgi jāizlasa MS komentārs. :)
Nav jau nekas slikts ar interpretāciju, bet svarīgi pašiem apzināties - tas ir tas, ko man otrs saka, bet tā ir "mana tēmas interpretācija" .
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Made

Post by Made »

lianaliesma, jā, tāpēc es ļoti daudz lietoju "manuprāt", "man šķiet", "domāju" utt. un rakstu, ko gribu :lol:
storkgirl

Post by storkgirl »

d.e. wrote:
Tāpat es iedomājos arī par to kā mēs fiksējam savus novērojumus tiešraides kamerās, bet tas viss arī jau te ir izrunāts, ka esam dažādi, katrs ar savu skatījumu uz lietām, emocijām u.t.t. un tad jau fakts, ka stārķis krāmē ligzdā sūnas un gaida otru pusīti, apaug ar interpretācijām par tēmu gaida/negaida, izmisis, nelaimīgs vai laimīgs putns u.t.t.
Tas, ka putns krāmē sūnas vai nes zarus - tas ir konkrēts fakts (gluži kā tas, ka ligzdā guļ stārķis).
Atceraties gadījumu, kad pēc gredzenošanas Durbertu vecāki neapciemoja vairāk kā 30 stundas? Cik daudzi nāca izgāzt savas emocijas un nosodīja, ka vispār gredzeno putnus, ka "bērns ir badā, ligzda ir pamesta, nabadziņš" utt. Emociju iespaidā komentāri tika pasniegti kā fakti. Vai tas, ka raidītāji nogalinot melnos stārķus, jo tak lielākā daļa nomira. Kurš gan ies iedziļināties faktos un papūlēsies atrast informāciju, ka tie putni pazūd kaut kur migrācijā vai kādi ir pētījumi par raidītāja ietekmi, pirms publicēs savu viedokli kā faktu/apgalvojumu. Vieglāk ir uzrakstīt "aizliedziet gredzenot putnus / nelieciet raidītājus".

P.S. Lūdzu pārstājiet šo aptauju uztvert tik personīgi. Neviens nav mēģinājis kādam likt atbildēt tā kā kāds grib vai sagrozīt galvu.
Made

Post by Made »

storkgirl, tas taču ir tikai normāli, ka katram tā aptauja ir devusi kaut ko, kas viņam tieši tagad ir aktuāls un personīgs :)

Un vēl man patīk apcerēt to paradoksu, ka patiesība var būt tik dziļi, ka no virsas rokot, tā izskatās nepatiesība :P
d.e.

Post by d.e. »

storkgirl, jā, tieši tā jau arī biju domājusi, ka tas, ka -putns krāmē ligzdā zarus ir acīmredzams fakts, bet viņa garastāvoklis jau ir interpretācija par tēmu un mūsu katra subjektīvais skatījums uz notiekošo, kas protams arī ir interesanti, bet nav nekāds fakts. :)
Aptauja kā aptauja, tas ir tikai normāli, ka ir dažādi viedokļi un rodas diskusijas !
Galvenais, lai ir stārķi un ligzdas uz kurām tos zarus nest, olas dēt un savus cāļus izaudzināt ! ;)
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Man patīk šādas diskusijas, tās spicē prātu,
bet tostarp ik pa laikam ir svētīgi pārlasīt Simbas Labās gribas manifestu - un sev atgādināt, ka ... „Šajā forumā neviens nav ar mērķi mani personīgi aizvainot!” ... :D
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Simba wrote:veģetāriešu mūžs ir par 20% īsāks kā pārējiem!
Simba, nieki vien. Pirms dažiem gadiem kādā sieviešu izdevumā bija pētījums, kurš rezultējās ar pārsteidzošu secinājumu (lūdzu, fanfāras studijā) - neprecēti vīrieši mirst 20 % biežāk kā precēti! Priekškars krīt. Un tagad seko skumjākais un smieklīgākais vienlaicīgi - kad es, palekdamās no sajūsmas, nēsājos apkārt ar to žurnālu un visiem rādīju, skat, cik smieklīgi, - astoņi cilvēki no desmit nesaprata manu sajūsmas iemeslu. Pareizāk sakot, saprata tikai pēc pirksta piebakstīšanas vienam vārdam. Tas ir kas līdzīgs tam, ko MS cenšas pateikt. Cilvēki nelasa un nefiltrē informāciju. Ne visi, bet milzīgs kvantums. Sākot no tā kas ir rakstīts uz kabineta durvīm, beidzot ar instrukcijām. Man piekritīs visi, kas strādā ar cilvēkiem. Tā tas ir. 21.gadsimts ir ļoti pateicīgs zombēšanai un manipulācijai. Uz visām pusēm.

Bet vispār - labrīt!
Un es gribēju pateikt, ka jūs esat malači! Es jūs apbrīnoju un sajūsminos.
Made

Post by Made »

labs treniņš viņiem :P
bet vispār - super, ka parādījies! :D
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Murkjelis wrote:
Simba wrote:Cilvēki nelasa un nefiltrē informāciju. Ne visi, bet milzīgs kvantums. Sākot no tā kas ir rakstīts uz kabineta durvīm, beidzot ar instrukcijām. Man piekritīs visi, kas strādā ar cilvēkiem.
Bet vispār - labrīt!
Un es gribēju pateikt, ka jūs esat malači! Es jūs apbrīnoju un sajūsminos.
Labrīt.

Murkjeli, prieks Tevi redzēt :P

Par tēmu - ne tikai ar cilvēkiem. Savā grāmatveža darbā palīdzēm vienmēr esmu mācījusi - tu grāmato tikai to ko redzi dokumentā, nevis to ko domā, ka redzi vai to ko zini ārpus šī dokumenta.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Simba

Post by Simba »

Murķeli - prieks Tevi matīt Image
Kur tie gadi, kā sacīt jāsaka :lol:
Simba

Post by Simba »

Labrīt :P

10.februārī melno stārķu ligzdu meklēšanā piedalīsies:
Simba (ir auto)
Māris Strazds
Ieinteresētā
Storkgirl
Vsbolīte

Kur tieši meklēsim, to izlemsim pēc 5.februāra, vadoties pēc laikapstākļiem ;)

Interesenti, lūdzu piesakieties :D
Last edited by Simba on 24 Jan 2018 18:11, edited 1 time in total.
vabolīte

Post by vabolīte »

Simba
Es piesakos līdzbraucējos un ļoti ceru, ka nekas nenoies greizi :) .
Post Reply

Return to “Melnais stārķis”