🔒Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Haliaeetus albicilla - White-tailed Eagle
User avatar
Vērotāja
Posts: 46716
Joined: 14 Apr 2011 10:48
Location: Carnikavas novads

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by Vērotāja »

Latvijas Dabas fonds aicina uz lekciju par tiešraides kamerām pie aizsargājamo putnu ligzdām

Trešdien, 2015.gada 14. oktobrī plkst.18:00 Latvijas Dabas muzeja lasītavā (6.stāvā) notiks Latvijas Dabas fonda īstenotā lekcija ciklā „Izvēlies dabas aizsardzību”. Lekcijas tēma – Tiešraides kameras pie aizsargājamo putnu – jūras ērgļa, zivjērgļa, melnā stārķa un lielā dumpja ligzdām. Uz lekciju laipni gaidīti visi interesenti!

Latvijas Dabas fonds tiešraides interneta kameras pie dienas plēsīgo putnu – zivjērgļa un jūras ērgļa, kā arī melnā stārķa un lielā dumpja ligzdām izvieto jau ceturto gadu. Pirmās trīs sezonas vairāki simti tūkstoši interesentu no visas pasaules sekoja līdzi putnu dzīvei, sākot ar pirmās olas izdēšanu līdz pat brīdim, kad jaunie putni atstāja ligzdas. Šajā, 2015. gada ligzdošanas sezonā, interneta tiešsaistes kameras pie putnu ligzdām guva vēl lielāku atsaucību, un tās kopumā skatīja 1,8 miljoni unikālo skatītāju no vairāk nekā 100 pasaules valstīm. Savukārt kopīgais skatījumu skaits jūras ērgļa kamerai sasniedza 7 miljonus! Lekcijā ornitologs Jānis Ķuze iepazīstinās ar Latvijas Dabas fonda pieredzi tiešraides kameru izvietošanā un iegūtajiem aizsargājamo putnu ikdienas dzīves interesantākakjiem novērojumiem.

Latvijas Dabas fonda īstenotais lekciju cikls “Izvēlies dabas aizsardzību” notiek projekta “Ilgtspējīgas attīstības veicināšana, integrējot vides un dabas aizsardzības prasības politikas plānošanas dokumentos” ietvaros. Tā mērķis ir iepazīstināt dabas mīlētājus un topošos dabas aizsardzības speciālistus ar aktuālām tēmām dabas aizsardzībā, kā arī dalīties ar praktisko pieredzi šajā jomā.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
User avatar
ame
Posts: 490
Joined: 03 Mar 2014 10:39
Location: Turku, Finland

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by ame »

Jānis Ķuze wrote:Ame,
there is no such thing as Pontu camera - minute pictures are taken from the same video stream, the only difference is in the resolution - ...
oh, i see that i have misunderstood totally the camera system at some point! (although i have seen at Saunja nest that there was only one box attached to the tree...).
thank you for the explanation! /
Ak, es redzu, ka man ir pārpratusi kameru sistēmu kādā brīdī! (kaut gan es esmu redzējis pie Saunja ligzdas, ka tur bija tikai viena kaste pievienots koka ...).
paldies par paskaidrojumu!

at times also the cropping of the video picture has been much limited compared to the still pictures, like last year at Lake Lubans. the still pictures showed the surroundings of the nest and the live camera was limited to the nest. /
pie reizes arī kupēšana video attēla ir daudz ierobežots salīdzinājumā ar nekustīgiem attēliem, piemēram, pagājušajā gadā pie ezera Lubāna. tad vēl bildes parādīja apkārtni ligzdas un dzīvot kamera aprobežojās ar ligzdu.
User avatar
La Marie
Posts: 2160
Joined: 02 Jun 2015 11:21

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by La Marie »

Jānis Ķuze wrote: ...There is as well an option that we will have to relocate the system at another nest (the one that was used in the previous season or new one) - it seams to me more and more that birds have resettled.
...
Izskatās, ka Durbe un Roberts tomēr varētu meklēt citu ligzdas vietu - es tā no Jāņa Ķ. rakstītā saprotu. Vai nu zibens spēriens vecāku ozolā, vai kas cits... Es jau pagaidām vēl ceru uz šo ligzdu, jo tā ir ļoti labā vietā un rakursā - caur vienas mazas kameras aci mēs varam redzēt ne tikai pašu ligzdu, bet arī platības ap to.
Jā, bet nu viss ir Durbes un Roberta ziņā, šoreiz mēs laikam nevarēsim rekomendācijas sniegt :D :D :D
VIKTORYja
Posts: 603
Joined: 03 Aug 2015 14:49

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by VIKTORYja »

Jā,kaut kā ilgi vecāki nelido kartot ligzdu :?: :? Toč būtu atradījuši citu vietu ar guļamistabu ;) .Ļoti gaidīsim no J.Ķ ziņas rītā :roll:
User avatar
Sandra L.
Posts: 4648
Joined: 01 Apr 2015 11:02

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by Sandra L. »

ame wrote:sveiki!
a treecreeper at 8:27. Liz took some pictures. pretty!
Mizložņa jeb Eirāzijas mizložņa (latīņu: Certhia familiaris) at 8:27. Liz bija dažas bildes. skaisti! :P
Liz01 wrote:Image

Image
http://www.looduskalender.ee/forum/view ... 51#p424251


https://lv.wikipedia.org/wiki/Mizlo%C5%BE%C5%86a
Es par šo rakstīju "Skaidrs, tad tas nebija dzilnītis :D"
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by Made »

Jā, es sapratu, bet, ieraudzījusi pēc tam čaksti, nodomāju - šis nu gan ir dzilnītis, ko Sandra L. piesauca :P uups, arī netrāpīju :lol:
Emotion
Posts: 1438
Joined: 21 May 2015 18:14

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by Emotion »

Made wrote:12.oktobris
Pirmie saules stari uz ligzdu pontu bildēs tiek sūtīti 8:06, pēc tam jau burtiski sāk lieties pār to un pār revidentiem, kas jau pusstundu pirms tam rosās - mizložņu redzēju, zeltgalvīti, zīles. Dzirdēju laikam žagatu. Pirms ausmas suņus. Un fonā laikam lielceļš, ja?
tā nav tā trase?
User avatar
Vērotāja
Posts: 46716
Joined: 14 Apr 2011 10:48
Location: Carnikavas novads

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by Vērotāja »

Trase ir tālāk no ligzdas.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
VIKTORYja
Posts: 603
Joined: 03 Aug 2015 14:49

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by VIKTORYja »

Citēts Jāņis Ķuze -"Nupat saņēmām ziņu no Valsts meža dienesta - ligzdai ir oficiāli izveidots mikroliegums! Tam apkārt ir plaša buferzona, kurā mežsaimnieciskā darbība nav atļauta ligzdošanas sezonas laikā. Tātad no meža darbu radīta traucējuma šī vieta tagad ir pasargāta."Tātad arī medīt tur nebūs atļauts :!: :!: :?:
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by Made »

IV. Mikroliegumu aizsardzība
37. Mikroliegumos, kas izveidoti mežos ligzdojošu īpaši aizsargājamo putnu sugu aizsardzībai, aizliegta jebkāda veida darbība (izņemot šo noteikumu 50.punktā minētās darbības), kas ir pretrunā ar mikrolieguma izveidošanas mērķiem un uzdevumiem, iznīcina vai traucē attiecīgo īpaši aizsargājamo sugu, bojā tās biotopu, tai skaitā:
37.1. mežsaimnieciskā darbība, izņemot mežsaimniecībā izmantotos biotehniskos pasākumus mikrolieguma apsaimniekošanai, kā arī meža ugunsdzēsības un ugunsdrošības pasākumus;
37.2. grāvju un ceļu būvniecība;
37.3. grāvju un ceļu rekonstrukcija, ja nav saņemta Dabas aizsardzības pārvaldes rakstiska atļauja, kas izdota, pamatojoties uz eksperta atzinumu;
37.4. medījamo dzīvnieku piebarošana no 1.marta līdz 30.jūnijam mikroliegumos, kas izveidoti medņa, melnā stārķa, jūras ērgļa, zivju ērgļa un klinšu ērgļa ligzdošanas vietu aizsardzībai;
37.5. medību torņu ierīkošana un izmantošana un medības no 1.februāra līdz 31.jūlijam mikroliegumos, kas izveidoti melnā stārķa, jūras ērgļa, zivju ērgļa, mazā ērgļa un klinšu ērgļa ligzdošanas vietu aizsardzībai;
37.6. citas darbības, kuras eksperts atzinis par nelabvēlīgām un norādījis savā atzinumā;
37.7. periodiskā ceļu uzturēšana no 1.februāra līdz 31.jūlijam;
37.8. pasākumi meža dabiskās atjaunošanas veicināšanai un jaunaudžu kopšana no 1.februāra līdz 31.jūlijam, izņemot gadījumus, ja eksperts šīs darbības ir atzinis par pieļaujamām.
38. Mikroliegumos, kas izveidoti mežos ligzdojošu īpaši aizsargājamo putnu sugu aizsardzībai, atļauta grāvju renovācija, ja ir saņemts eksperta atzinums, ka nepastāv darbības negatīva ietekme uz ligzdojošām putnu sugām.
40. Mikrolieguma buferzonā ir aizliegtas visu veidu cirtes, kokmateriālu pievešana un augsnes mehanizēta sagatavošana šādos laikposmos:
40.1. ap melnā stārķa, melnās klijas, sarkanās klijas, zivju ērgļa, čūskērgļa, vidējā ērgļa, mazā ērgļa, lielā piekūna, ūpja, vistu vanaga, zaļās vārnas un meža baloža mikroliegumiem – no 1.marta līdz 31.jūlijam;
40.2. ap jūras ērgļa un klinšu ērgļa mikroliegumiem – no 1.februāra līdz 30.oktobrim.
41. No 1.augusta līdz 31.janvārim cauri mikroliegumiem, kas izveidoti mežos ligzdojošu īpaši aizsargājamo putnu sugu aizsardzībai, atļauts pievest kokmateriālus no cirsmām citās mežaudzēs tikai tādos gadījumos, ja nav iespējams cits izvešanas maršruts.
50. Lai nodrošinātu mikroliegumu apsaimniekošanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, var veikt šādas darbības, kuras eksperts norādījis atzinumā, ja tās nav pretrunā ar īpaši aizsargājamo sugu un biotopu aizsardzību:
50.1. niedru pļaušana un izvākšana vai kontrolēta dedzināšana;
50.2. īpaši aizsargājamo sugu vai biotopu uzturēšanai vai atjaunošanai – koku, tai skaitā gāzto un lauzto koku, krūmu un sīkkrūmu ciršana un izvākšana;
50.3. ligzdas nostiprināšana, ja ligzdas koks ir bojāts vai nestabils;
50.4. mākslīgās ligzdas būve līdzās esošai ligzdai, ja ligzdas nostiprināšana nenodrošina tās stabilitāti;
50.5. darbības, lai uzturētu putnu pielidošanas koridorus ligzdām;
50.6. zivju nārsta vietu atjaunošana;
50.7. zivju sugu uzskaite (monitorings) un pavairošana;
50.8. virsāju, pļavu, zālāju un meža kontrolēta dedzināšana;
50.9. pasākumi ūdens režīma saglabāšanai un atjaunošanai;
50.10. citas darbības, kuras eksperts atzinis par nepieciešamām.
http://likumi.lv/doc.php?id=253746&from=off
Simba
Posts: 1627
Joined: 02 May 2015 18:46

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by Simba »

Vai medības, kas atļautas mikroliegumos no 1.augusta, nav par agru? Vai mūsu putni augustā vēl nedzīvojās savu ligzdu tuvumā?
User avatar
Vērotāja
Posts: 46716
Joined: 14 Apr 2011 10:48
Location: Carnikavas novads

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by Vērotāja »

Interesanti cik lielā platībā apkārt ligzdai ir mikroliegums?
Šāvienu un motorzāģa troksnis, domāju, tāpat būs dzirdams, bet ļoti mierina doma, ka tas būs tikai troksnis tālumā un ligzdas tuvumā putniem nekas nedraud.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
User avatar
roosaluristaja
Posts: 1041
Joined: 02 Feb 2010 10:49

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by roosaluristaja »

Simba wrote:Vai medības, kas atļautas mikroliegumos no 1.augusta, nav par agru? Vai mūsu putni augustā vēl nedzīvojās savu ligzdu tuvumā?
Dzinējmedības Latvijā ir atļautas tikai no 1.a oktobra. Ja medību torņu ierīkošana mikroliegumos ir aizliegta, nedomāju, ka kāds ies uz mežu, kāps kokā vai stāvēs pie koka un mēģinās ko nošaut uz gaidi. Nu vienīgi, ja kāds ceļš iet cauri, no ceļa var mēģināt medīt, bet ceļu gan jau, ka tur nav.
User avatar
roosaluristaja
Posts: 1041
Joined: 02 Feb 2010 10:49

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by roosaluristaja »

Kaut gan vispār to 37.5. punktu dažādi var saprast. Diezgan viltīgi uzrakstīts. :evil: Varbūt tur domāts, ka arī medību torņus var izmantot pēc 31.ā jūlija?
Simba
Posts: 1627
Joined: 02 May 2015 18:46

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by Simba »

roosaluristaja wrote:Kaut gan vispār to 37.5. punktu dažādi var saprast. Diezgan viltīgi uzrakstīts. :evil: Varbūt tur domāts, ka arī medību torņus var izmantot pēc 31.ā jūlija?
Ja pēc burta piesienas, tad uzskaitītas divas dažādas lietas - aizliegti torņi UN medības no 1.febr.-31.jūl. Juridiski domāju, ka nevar te apspēlēt medību torņus un izdomāt tos pēc 1.augusta celt augšā.
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by Made »

aizliegta medību torņu ierīkošana un izmantošana un medības no 1.februāra līdz 31.jūlijam
Jā, nez kā to izprastu tiesnesis. Vai prasītu filologu palīdzību? Es kā neprofesionālis esmu nesaprašanā. Pirms otrā "un" nav komata, no tā it kā saprotams, ka ar "aizliegts" saistītas divas lietas: [torņu -šana] un [medības]. Bet vai laiks vairāk saistīts ar tikai ar medībām vai varbūt ar visu "aizliegts"? :roll: "sodīt nedrīkst apžēlot" :roll:
Last edited by Made on 13 Oct 2015 18:25, edited 1 time in total.
Murmulīte
Posts: 13
Joined: 10 Oct 2015 17:50

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by Murmulīte »

Ieslēdzu fonā kameru - lai putni un vējš skan. Sēžu un domāju - makten jau izklausās, it kā kāds kokā kāptu. Ir pa brīdim š :? ķiet, ka vīru balsis noskan. :?
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by Made »

Nu nu , solīja ar :)
Sarmīte
Posts: 8861
Joined: 06 Oct 2015 11:02
Location: Ragana

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by Sarmīte »

Augšā liekas,ka nekāpa,bet pa leju redzēju,ka staigā :)
User avatar
Viky
Posts: 3041
Joined: 12 May 2015 08:54
Location: Rīga

Re: Jūras ērgļi Latvijā, 2015 (Durbe un Roberts)

Post by Viky »

Raganiete wrote:Augšā liekas,ka nekāpa,bet pa leju redzēju,ka staigā :)
Caur kameru varēja tik labi saskatīt?
Locked

Return to “Jūras ērglis”