Sarunas par dabu

Discussions
User avatar
MĀRIS
Posts: 15171
Joined: 29 Apr 2015 16:32
Location: Kuldīga

Re: Sarunas par dabu

Post by MĀRIS »

Nu ko - kapteinis pametis kuģi.
Piekrītu Ligzdas gariņa teiktajam, ka es šo forumu bez Vērotājas nestādos priekšā... Jau tad kad es sāku šeit darboties manās acīs bija trīs vaļi, uz kuriem balstījās šī pasaule - Vērotāja, Lianaliesma un Sunshine. Šogad īsā laikā ...
Šī komunikācijas problēma starp ornitologiem un forumiešiem jau ir pastāvējusi no foruma dzimšanas - viewtopic.php?p=19935#p19935 , un tālāk tajā diskusiju sadaļā. Laikam jau neesam mācējuši pārliecināt ornitologus, ka arī esam domājošas būtnes, kurām ir vajadzīgas atbildes nevis "tā jābūt". Protams, paldies IlzeiP par komentāru, bet ... man angļu vai ķīniešu ir vienlīdzīgas, /pamēģiniet ar GT izlasīt kādu rakstu ķīniešu valodā - sapratīsiet/ ... tātad bezjēdzīgs. Pie tam šeit nekad netika pacelts jautājums par ķauķu, vārnu, melno stārķu utt gredzenošanu, bet konkrēti par jūras ērgļiem pie mums šeit, Latvijā. Un te jau paceļas tas smagākais jautājums - M. Strazda "uzbrauciens" - viewtopic.php?p=189543#p189543 , lai gan par melno stārķu gredzenošanu nekur neviens nav pat iepīkstējies, bet visus sūdus par šo ziņu sagāza Simbai virsū, lai gan viņa bija tikai vēstnesis ar piekodinājumu tekstā neko nemainīt. Manī sēž tāds jautājums - kas M. Strazdam ir devis tiesības šādam vēstījumam. Bez tās dubļu čupas tur saprotu trīs lietas - nokavēto termiņu, gredzenu trūkumu un tehniski sarežģīto piekļuvi, kas galīgi nesaistās ar forumu, bet pārējais ...sarkasms?
Foreļjanka! Es nekad neesmu noliedzis nedz Ķuzes, nedz Strazda, Kalvāna, ... devumu mūsu zemes, faunas saglabāšanā, bet tā attieksme pret forumu .... U. Piterāns to visai labi pateica, bet vai tas kaut ko maina?
Esmu vienkāršs, jau paguris vecis no mazpilsētas, un patiešām meklēju šeit forumā vietu kur atpūsties no dzīves problēmām, priecāties par skaisto mums apkārt, ko sniedz šī unikālā iespēja - kameras, un kaut mazu, bet tomēr dot savu artavu mūsu pasaulītes saglabāšanā. Nezinu, kas notiks tālāk, bet pagaidām pieturos pie -
Vērotāja wrote: 12 Jun 2018 11:18 Cilvēki, kad vēlas šķirties, parasti saka, izaudzināsim bērnus līdz 18 gadiem un tad iesim katrs uz savu pusi.

Lūdzu, tauta, saņemamies, izlaižam mazos pasaulē un tad varam šķirties, ja ir tāda iekšēja nepieciešamība.
Paldies Hildiņai un Madei par pierakstiem.
Zinu, pēc šādas vētras forums nekad vairs nebūs tāds kā bija.
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
User avatar
MĀRIS
Posts: 15171
Joined: 29 Apr 2015 16:32
Location: Kuldīga

Re: Sarunas par dabu

Post by MĀRIS »

Uzrakstīju, sēžu, un nesaprotu, ko esmu sarakstījis. Jānis Ķ. nekad mums nav atteicis, visos mūsu saietos bijis klāt, centies atbildēt uz visiem jautājumiem kas tikuši uzdoti - nu nevar Viņam pārmest nevēlēšanos kontaktēties ar mums! Kaut kāds murgs.
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
User avatar
d.e.
Posts: 3022
Joined: 02 Jun 2015 16:25

Re: Sarunas par dabu

Post by d.e. »

MĀRIS wrote: 20 Jun 2018 21:51 Uzrakstīju, sēžu, un nesaprotu, ko esmu sarakstījis. Jānis Ķ. nekad mums nav atteicis, visos mūsu saietos bijis klāt, centies atbildēt uz visiem jautājumiem kas tikuši uzdoti - nu nevar Viņam pārmest nevēlēšanos kontakltēties ar mums! Kaut kāds murgs.
Māri, nav nekāds murgs, Tu visu labi uzrakstīji un visu var saprast un par to Tev paldies !
Ne tikai J.Ķuze ir bijis ļoti, ļoti pretīmnākošs un saprotošs, arī U.Bergmanis, E.Račinskis, A.Kalvāns un arī M.Strazds un visi citi arī !
Par to jau tā lielākā škrobe, ka patiesībā viss kaut kā aizgāja galējībās un nezin kāpēc tiek pieminēts tikai viss sliktais, kas bijis it kā nekā laba nebūtu.
Ir taču bijusi arī laba, veiksmīga komunicēšana vienam ar otru gan te forumā, gan vēl jo vairāk klātienē, ir veiksmīgi pasākumi, ir sadarbība, kāpēc par to jāaizmirst ! ?
Tu pareizi pateici par kapteini un kuģi, ļoti pareizi ! Kapteinis kuģi pametis :(
Kuģis bez kapteiņa dreifēs kādu laiku, kamēr...būs es nezinu kas. Arī man priekš šī trakā posma foruma dzīvē, prātā ir Vērotājas teiktie vārdi par bērnu uzaudzināšanu. Es arī centīšos te rakstīt un fiksēt notiekošo, līdz mazie izlidos lielajā pasaulē !
P.S. Vēl man ienāca prātā doma... Atpūšamies, izvēdinam galvas, aizmirstam sliktās negācijas, atceramies visu labo un pēc kāda mēneša savācamies draudzīgi papļāpāt kā senos labos laikos ! :) Labprāt Jūs visus satiktu atkal savā pusē. Ar vai bez klāt būšanu šajā forumā, vienlaga...bet visus ! Ticu, ka mums joprojām ir daudz kopīga par ko parunāt, papriecāties un kopā būt, aizmirstot aizvainojumus un stāvot pāri sliktajam, kas bijis ! Image
Last edited by d.e. on 20 Jun 2018 22:42, edited 10 times in total.
Sarmīte
Posts: 8861
Joined: 06 Oct 2015 11:02
Location: Ragana

Re: Sarunas par dabu

Post by Sarmīte »

MĀRIS wrote: 20 Jun 2018 21:51 Uzrakstīju, sēžu, un nesaprotu, ko esmu sarakstījis. Jānis Ķ. nekad mums nav atteicis, visos mūsu saietos bijis klāt, centies atbildēt uz visiem jautājumiem kas tikuši uzdoti - nu nevar Viņam pārmest nevēlēšanos kontakltēties ar mums! Kaut kāds murgs.
Māri,tak katrs forumietis zin,ka Ķuze vienmēr bijis ar forumu.Arī šajās domu apmaiņās,neviens nevērsās pret viņu personīgi,bet pārdzīvoja par jaunākajiem ērglēniem,kuru dzīvītes karājās (vienu bŗīdi)mata galā.
Taču vienmēr salīdzinu speciālistu attieksmi pret forumu pie mums un Jaunzēlandē.Katrs,kas ir skatījies vai interesējies par albatrosiem,zin cik daudz cilvēka darbs ir ieguldīts,lai šie putni vēl būtu . Bet atliek ielikt forumā jautājumu par kādu problēmu(kas ir problēma vērotāja acīs) un pēc neilga laika ir skaidrojums un mierinājums,ka viss tiek uzraudzīts.Un man,kas raksta tikai ar GT palīdzību nav bailes uzdot jautājumu,jo zinu,ka neviens mani neizsmies un nenosodīs.Vēl ņemot vērā,ka esmu tikai skatītāja,kura viņu dabas aizsardzībā nevaru neko līdzēt.Tādos brīžos ir mazliet skumji,ka šeit pārsvarā esam vieni(forumā)un peramies kā mākam.
User avatar
EWIS
Posts: 55
Joined: 02 May 2017 10:33
Location: Carnikava

Re: Sarunas par dabu

Post by EWIS »

Lasu šos dvēseles kliedzienus un sāpes un kā vērotājs no malas sāku domāt, ka visa problēma slēpjas naudā. Piesauca te Jaunzēlandi. Kautkā neticu, ka tur būtu kāds viens entuazists, kas skraidītu sezonā pa mežiem uzraudzīdams putnus un vienlaicīgi arī katram interesentam pacietīgi atbildētu uz visiem jautājumiem principā par pliku paldies. Nu neticu. Un nestāstiet, ka mūsu ornitilogiem cik nu viņu ir, maksā atbilstoši viņu ieguldījumam. Diemžēl esam tur kur esam ar to naudiņu, kas mums ir. Neesmu pētījis Jaunzēlandes komandas darbu, bet nedomāju, ka viņi ar to nodarbojas par niecīgiem ziedojumiem. Uzsveru - komandas. Kautkatā.
Ar cieņu pret visiem EWIS.

P.S. Mana kaķene jau otro dienu pēc kārtas nomedījusi pa mazputniņam un es viņu par to paslavēju, jo tā tas dabā ir iekārtots.
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Sarunas par dabu

Post by Made »

Kaut kā mums būtu tās nelāgās sajūtas jāaprok. Laiks esot vislabākais dziednieks...

Nu, vai tagad pēc jau aizritējušas dienas nav vieglāk? Varbūt pat var izlasīt vēlreiz vietas, kas sāpināja, un varbūt sajust, ka vairs nesāp, ka pati neattiecinu to uz sevi un tad jau - ko gan var darīt, ja otrs par mani (vai pat ne tieši par mani) "nepareizi domā" :P tad tikai var pacensties pierādīt maldus, ja liekas, ka ir vērts, vai arī ļaut viņam burāt tāpat tālāk, pats vainīgs, ka tā domā! (un tas man neliedz cilvēku cienīt par lietām, kas man liekas cieņas vērtas) :) un galu galā - es taču pati tāda! :P

Varbūt gribas atkal te atnākt - ir taču jauka zaļa vieta un cilvēki savējie. Man joprojām satiekoties gribētos ar visiem apskauties, jo mēs te esam tomēr pietiekoši līdzīgi (ja jau atradāmies te), lai nekādas domstarpības nevarētu aizēnot dzīvu cilvēku ar viņa tābrīža domām un emocijām.

Un saprotu, ka būšana forumā nozīmē arī ieguldītu savas dzīves laiku, kas varbūt nevar notikt bezgalīgi, un, lai arī aiziešana notiek "ar katalizatoru", tomēr pašam var nest labvēlīgas pārmaiņas (kā vienmēr, kad uztveram dzīvi atvērti).

Man liekas, ka d.e. ielūgums ir super! Uztaisam, ja ne kārtējo, tad vismaz atvadu balli!
d.e. wrote: 20 Jun 2018 22:06 P.S. Vēl man ienāca prātā doma... Atpūšamies, izvēdinam galvas, aizmirstam sliktās negācijas, atceramies visu labo un pēc kāda mēneša savācamies draudzīgi papļāpāt kā senos labos laikos ! :) Labprāt Jūs visus satiktu atkal savā pusē. Ar vai bez klāt būšanu šajā forumā, vienlaga...bet visus ! Ticu, ka mums joprojām ir daudz kopīga par ko parunāt, papriecāties un kopā būt, aizmirstot aizvainojumus un stāvot pāri sliktajam, kas bijis ! Image
User avatar
MĀRIS
Posts: 15171
Joined: 29 Apr 2015 16:32
Location: Kuldīga

Re: Sarunas par dabu

Post by MĀRIS »

Made wrote: 21 Jun 2018 09:31 Man liekas, ka d.e. ielūgums ir super! Uztaisam, ja ne kārtējo, tad vismaz atvadu balli!
Mana attieksme pret bardakiem, tusiem, visiem ir labi zināma. :lol: :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
User avatar
MĀRIS
Posts: 15171
Joined: 29 Apr 2015 16:32
Location: Kuldīga

Re: Sarunas par dabu

Post by MĀRIS »

Raganiete wrote: 20 Jun 2018 22:09 ...Taču vienmēr salīdzinu speciālistu attieksmi pret forumu pie mums un Jaunzēlandē.Katrs,kas ir skatījies vai interesējies par albatrosiem,zin cik daudz cilvēka darbs ir ieguldīts,lai šie putni vēl būtu . Bet atliek ielikt forumā jautājumu par kādu problēmu(kas ir problēma vērotāja acīs) un pēc neilga laika ir skaidrojums un mierinājums,ka viss tiek uzraudzīts.Un man,kas raksta tikai ar GT palīdzību nav bailes uzdot jautājumu,jo zinu,ka neviens mani neizsmies un nenosodīs.Vēl ņemot vērā,ka esmu tikai skatītāja,kura viņu dabas aizsardzībā nevaru neko līdzēt.Tādos brīžos ir mazliet skumji,ka šeit pārsvarā esam vieni(forumā)un peramies kā mākam.
Protams, ka visam apakšā ir arī finansējums, un tas vienmēr ir saistīts ar sugas apdraudējumu pasaulē. Ziemeļu karaliskie albatrosi ir pasaules nozīmes aizsargājamie putni, ja pareizi atceros, tad viņi ligzdo tikai divās vietās un viņu skaits pasaulē ir mērams dažos simtos, kur pretī jūras ērgļu areāls ir visa Eiropa, Āzija un kur vēl citur. Tāpat kā melnie stārķi, zaļās vārnas pasaulē nav uz iznīcības robežas, tikai Latvijā, līdz ar to arī uz Pasaules Dabas Fondu/?/ finansējumu šiem aizsardzības pasākumiem ir nereāli cerēt, pat Eiropas naudas piesaistīt ir grūti, jo viņu izpratnē sugai apdraudējums nepastāv. Bet par šiem jautājumiem LDF pārstāvji noteikti zinātu pastāstīt vairāk.
Jūras ērgļu izplatība.
Image
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
User avatar
MĀRIS
Posts: 15171
Joined: 29 Apr 2015 16:32
Location: Kuldīga

Re: Sarunas par dabu

Post by MĀRIS »

Atvainojos, par Ziemeļu karaliskajiem albatrosiem/ZKA/ atradās https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_royal_albatross , kur ja pareizi ar GT sapratu, tad pasaulē ir ap 20000 īpatņu 2012. gadā.
/Visu laiku meklēju latviešu valodā, tur par ZKA vispār neiet runa, tikai par albtrosiem kopumā, bet angļu versijā ir./
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
User avatar
CerambyX
Posts: 428
Joined: 14 Apr 2011 18:03
Contact:

Re: Sarunas par dabu

Post by CerambyX »

MĀRIS wrote: 21 Jun 2018 10:07 Protams, ka visam apakšā ir arī finansējums, un tas vienmēr ir saistīts ar sugas apdraudējumu pasaulē. Ziemeļu karaliskie albatrosi ir pasaules nozīmes aizsargājamie putni, ja pareizi atceros, tad viņi ligzdo tikai divās vietās un viņu skaits pasaulē ir mērams dažos simtos, kur pretī jūras ērgļu areāls ir visa Eiropa, Āzija un kur vēl citur. Tāpat kā melnie stārķi, zaļās vārnas pasaulē nav uz iznīcības robežas, tikai Latvijā, līdz ar to arī uz Pasaules Dabas Fondu/?/ finansējumu šiem aizsardzības pasākumiem ir nereāli cerēt, pat Eiropas naudas piesaistīt ir grūti, jo viņu izpratnē sugai apdraudējums nepastāv. Bet par šiem jautājumiem LDF pārstāvji noteikti zinātu pastāstīt vairāk.
Jūras ērgļu izplatība.
Image
Tā starp citu daudzās valstīs visai aktuāla dabas aizsardzības tēma - vai ir jēga atsevišķu valstu ietvaros ieguldīt finansu resursus (reizēm diezgan lielus), lai aizsargātu vai varbūt pat reintroducētu/atjaunotu sugu populācijas, kas ir retas/apdraudētas tikai tajā konkrētajā valstī (kaut vai tāpēc, ka šī valsts atrodas sugas areāla perifērijā), bet sugas pamatatareālā tai tūlītējas briesmas nedraud. Jo lai arī cik bagāta būtu tāda vai cita valsts - dabas aizsardzībai vienmēr nauda ir par maz un līdz ar to jautājums ir par šī finansējuma mērķtiecīgu un lietderīgu izmantošanu, lai aizsargātu tiešām to, ko patiešām vajag aizsargāt skatoties plašākā mērogā (Eiropas/pasaules). Galu galā putni/dzīvnieki jau valstu robežas nepazīst. Piemēram, dzērvju reintrodukcija Lielbritānijā (http://www.thegreatcraneproject.org.uk/) - priekš kam? Protams, otras puses arguments ir tāds, ka ja suga ir cietusi/izzudusi cilvēka darbību rezultātā, tad cilvēkam to arī vajadzētu pašam palīdzēt atjaunot.
Latvijas kontekstā šajā tēmā daudz diskusijas (publiskā telpā vismaz, ko katrs runā pie alus glāzes tā cita lieta) īsti neesmu dzirdējis. Kaut vai šeit pat būtu forši, ja kāds LDF pārstāvis uzrakstītu vai nu savas domas vai vispār LDF nostāju šajā jautājumā.
IlzeP
Posts: 99
Joined: 13 Oct 2017 19:56

Re: Sarunas par dabu

Post by IlzeP »

forelljjanka wrote: 19 Jun 2018 22:28 Kāds tad ir sausais atlikums no tiešraides kameru aktivitātēm tīri cilvēciski(zinātniski tam ir milzīga nozīme,bet to lētāk darīt vienkārši ar ierakstīšanu)?
Sveiki!
Atbildot uz citēto komentāru, vēlos pateikt, ka Forumā fiksētiem svarīgākajiem notikumiem IR ļoti liela nozīme - neviens pētnieks nevar noskatīties visu iepriekšējo gadu materiālus, lai visas vajadzīgās vietas atrastu! Tad jau gandrīz vai sanāktu, ka tie paši gadi atkal jāpavada pie datora :) Forums ir ļoti labs novērotā konspekts, paldies jums!

Protams, komentāru un iesaistes no mūsu (LDF) puses varētu būt vairāk. Taču dabas aizsardzības profesionāļu un biologu ir ļoti maz, katrs raujas vairākos darbos (gan lai izdzīvotu, gan paveiktu dabai neatliekami svarīgas lietas, līdz ar to bieži vien uzņemoties vairāk, nekā iespējams paveikt), pie tam tagad ir lauka sezona, kad jāpagūst viss tas, ko pārējā gada laikā vairs izdarīt nevarēs.

Rosinu gredzenošanas tēmu nedaudz nolikt malā un "sākt visu no sākuma". (Kad man būs "nākuši pretī" kādi jaunāki materiāli, piemēram, par krāsaino gredzeno nolasīšanas procentiem vai kādas citas aktualitātes par jūras ērgļu gredzenošanu, dalīšos.) Cerēsim arī Kapteini sagaidīt atpakaļ uz Klāja!
User avatar
CerambyX
Posts: 428
Joined: 14 Apr 2011 18:03
Contact:

Re: Sarunas par dabu

Post by CerambyX »

IlzeP wrote: 21 Jun 2018 13:32 Sveiki!
Atbildot uz citēto komentāru, vēlos pateikt, ka Forumā fiksētiem svarīgākajiem notikumiem IR ļoti liela nozīme - neviens pētnieks nevar noskatīties visu iepriekšējo gadu materiālus, lai visas vajadzīgās vietas atrastu! Tad jau gandrīz vai sanāktu, ka tie paši gadi atkal jāpavada pie datora :) Forums ir ļoti labs novērotā konspekts, paldies jums!
Par šo varbūt nedaudz precīzāk? T.i. cik es zinu, tad nopietnu zinātni (no kā sanāk zinātniskie darbi un publikācijas nopietnos, zinātniskos žurnālos) uz foruma datiem balstīt nevar, jo, lai arī cik visi cītīgi te pierakstītu redzēto, tā tomēr nav standartizēta metodoloģija un vienmēr var gadīties, ka kaut kas ir palaists garām. Vismaz man zināmos pētījumos par mazajiem ērgļiem, neskatoties uz to, ka forumā u.c. tika piefiksētas daudzas lietas, attiecīgā zinātniskā pētījuma ietvaros viss kameru materiāls tāpat tika skatīts vēlreiz 100% cauri (protams, ne jau reālā laikā - ir dažādas metodes kā skatīties ierakstu paātrinātā režīmā), jo ja to dara viens cilvēks pēc noteiktas metodoloģijas, tad maksimāli tiek izslēgts cilvēciskais faktors (kam zinātnē jābūt minimālam). Tā ka attiecībā par foruma lomu zinātnē (te gan es Tavā komentārā īsti nevar saprast, kas ir domāts ar vārdu 'pētnieks' - varbūt ne zinātnieks) nevajadzētu foruma dalībniekus maldināt - tā nav īpaši liela. Ja būs tiešām nopietns pētījums par tādu vai citu sugu, kas tiks balstīts uz kameru ierakstu datiem, tad forums netiks izmantots vispār, jo citādi augsta līmeņa žurnālā šādu pētījumu publicēt neizdosies.

Cita lieta par tādiem vai citiem novērojumiem ligzdās, kas varbūt nav priekš 'augstās zinātnes' (piemēram, ja no tiešraidēm grib dabūt ārā tikai un vienīgi gredzenotu putnu novērojumus) vai pētījumos, kur metodoloģija pieļauj arī šādus gadījuma rakstura novērojumus - tur, protams, šādi piefiksēti novērojumi forumā u.c. resursos ir zelta vērtē, jo vairumā gadījumu daudz maz viss tiek reģistrēts.

Vēl man pašam ilgi moka jautājums, vai, piemēram, jūras ērgļu kamerām (un citām) vispār arhīvs tiek saglabāts? Nu tā, ka teiksim pēc gadiem 5 kāds students (vai jebkurš cits pētnieks) grib iziet cauri visam sezonas ierakstam, tad vai tas būs iespējams? Jeb arhīvs ir upurēts citām prioritātēm? Ceru, ka tiek saglabāts, jo tas būtu ļoti tuvredzīgi, ja tas viss ietu tikai 'tiešraidē'.

P.S. - sabiedrības izglītošana, manuprāt, sezonu nepazīst un tieši tajā laikā, kad dabā ir visvairāk ko redzēt, vajadzētu arī visvairāk nodarboties ar sabiedrības izglītošanu. Tā ka, manuprāt, arguments, ka tagad visiem ir lauka darbu sezona un nav laiks īsti neiztur kritiku. Kaut kā savā laikā portālā dabasdati.lv spēju cilvēkiem palīdzēt un komentēt pat pa vairākām stundām par kukaiņu lietām arī pa vakariem pēc 10-12h pavadītām dabā...
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Sarunas par dabu

Post by Made »

Paldies, CerambyX, par nopietnu un skaidru skatu! :) un gan zinātnes par latiņas turēšanu, gan visa cita redzēšanu :))

Man jau visu laiku likās, ka tiešraides materiālos ir tik daudz tēmu visādiem kursa darbiem vai arī skolēnu ZPD utt. (gan par tiešo ligzdas varoni, gan par viesiem
- redzamajiem un tikai dzirdamajiem, un varbūt pat par klimatiskajiem apstākļiem vai antropogēno ietekmi utt.)

Nesen rakstīju, ka sajutu patiešām kā lielu zaudējumu:
Made wrote: 13 Jun 2018 22:37 Starp citu, es šodien atklāju, ka vairs neatrodu pontu arhīvā http://193.40.124.24/ Durbes 2015 materiālus - pazudusi visa mape. Vēl nupat 3.jūnijā es skatījos, kāda bija Durberta ap šo laiku. Un tēmā arī visas atsauces uz pontu bildēm nestrādā...
Varbūt par arhīviem (esmu piespiedusi sevi samierināties, ka pieeja nebūs publiska) tomēr varam kādu pārskatu iegūt? :roll:
CerambyX wrote: 21 Jun 2018 14:23 Vēl man pašam ilgi moka jautājums, vai, piemēram, jūras ērgļu kamerām (un citām) vispār arhīvs tiek saglabāts? Nu tā, ka teiksim pēc gadiem 5 kāds students (vai jebkurš cits pētnieks) grib iziet cauri visam sezonas ierakstam, tad vai tas būs iespējams? Jeb arhīvs ir upurēts citām prioritātēm? Ceru, ka tiek saglabāts, jo tas būtu ļoti tuvredzīgi, ja tas viss ietu tikai 'tiešraidē'.
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Sarunas par dabu

Post by Made »

IlzeP wrote: 21 Jun 2018 13:32 Rosinu gredzenošanas tēmu nedaudz nolikt malā un "sākt visu no sākuma". (Kad man būs "nākuši pretī" kādi jaunāki materiāli, piemēram, par krāsaino gredzeno nolasīšanas procentiem vai kādas citas aktualitātes par jūras ērgļu gredzenošanu, dalīšos.) Cerēsim arī Kapteini sagaidīt atpakaļ uz Klāja!
Paldies! Turklāt man liekas pareizi runāt par to "ziemā", savukārt tad, kad "deg" un liekas slikti, un nav zināms nekas, tad maksimāli atbalstīt vienam otru un mierināt cerībā, turpinot korekti fiksēt notikumus.

Kapteini, Tu nezaudēsi neko savas autoritātes (asociācijās ar teicienu "mužik skazal, mužik sdelal"), ja izvēdināsi galvu un atgriezīsies! :) lianaliesma un citi pazudušie tāpat :)
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Sarunas par dabu

Post by Made »

Māri, tai jūras ērgļu kartē vislielāko iespaidu rada spilgti zaļais pleķis, bet, manuprāt, tam puse būtu jāiekrāso citās krāsās. Tiesa, nezinu, kādās, jo Kirilla (kas igauņu putnukartē un kurai, ja pareizi sapratu, raidītāju lika Jānis Ķuze) acīmredzot ligzdo pie Obas grīvlīča, bet ziemo Tatarstānā (2017.gada rudens migrācijas maršruts). Un vispār, ja loģiski - kur tad ziemo visa lielā spilgti zaļā pleķa ērgļi. Tātad ziemeļnieki pabēg uz dienvidiem līdz kādai zināmai robežai (kurai?) un ko tad - vai var krāsot tumšāki zaļo, ka visu gadu sastopami? Acīmredzot nav pietiekami daudz datu :roll:

Image
User avatar
MĀRIS
Posts: 15171
Joined: 29 Apr 2015 16:32
Location: Kuldīga

Re: Sarunas par dabu

Post by MĀRIS »

Pēc manām domām katrai tēmai Latvijā, /un varbūt ne tikai/, vajadzētu klāt vienu lapu, kur varētu būt jautājumi un kompetentas ornitologu atbildes tieši par šo putnu sugu, kur tad arī varētu apkopot visu šo informāciju. Savādāk visi šie jautājumi, atbildes ir izmētāti pa visu forumu, diskusijām, un daudz kas jau ir izrunāts, bet nozudis pierakstu lapās.
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
forelljjanka
Posts: 316
Joined: 17 Dec 2008 10:54
Contact:

Re: Sarunas par dabu

Post by forelljjanka »

Tā jau domāju,ka nevajadzēja te vispār nākt un ko rakstīt. :cry: Visi tik smalki un aizvainojami...Bet dzīve ir skarba.Dabas draugi pēdiņās ir šausmīgs apvainojums!Jā,es neesmu profesionāls ornitologs,arī putnus es negredzenoju(pāris bērnībā ekskursijās Papē neskaitās),godīgi sakot man pat pietiktu,ka ĶuzesJānim vai StrazdMārim tas ir tikai hobijs(tā nav,kaut ir arī tādi cilvēki,un es to akceptēju)Nu ko, Dabas aizstāvju pretiniekiem būs jauns pretarguments-paši jūs tos putnus mocāt,gredzenodami! :evil: Es strādāju fizisku darbu no 7:30-16:00 piecas dienas nedēļā,diezgan bieži līdz 19:00 vai pat 20:00.Paretam centos ieviest skaidrību arī Forumā ,savu zināšanu robežās(vairāk to daru Lielajos DDatos,tur tam ir lielāka jēga(novērojums tiek fiksēts un saglabāts)).Laikam jau ir bezcerīgi iemācīt cilvēkiem ,ka Daba ir kā Dievs ticīgajiem(esmu nosacīti ateists) Vaimanāt ,ka viens jurķa cālis neļauj ēst otram...(Sadomazohisms skatīties to kas nepatīkami?)Tā Dabā iekārtots,izdzīvo un izdzīvos stiprākais,kāds labums jūras ērgļiem ,ka būs DIVI pusvārgi cāļi???Pirmo ziemu tad nepārdzīvos abi.Ņemot vērā ligzdas atrašanās vietu,brīnums ka tur joprojām ir divi .Pieņemsim ,ka melno stārķu kamerligzda atrastos netālu,nu atstieps Hilda(vai kā viņu tur sauc)vienu melno,pēc tam otru,ko tad darīsiet????Jūrērglēni būs paēduši,bet stārķi-beigti,apēsti! :shock:
Atgriežoties pie gredzenošanas jēgas,var rakstīt daudz un dikti,tikai vai ir jēga?Jo neviens tā arī neizlasīja Ilzes komentāru!Jau nākamajā ,tas pats jautājums!!! :cry:
Ja par to promskriešanu,neticu,vairumam te ir atkarība! ;) Es gan pacentīšos te nekomentēt,pat ja būšu ļoti noskaities,kā StrazdMāris. :D
forelljjanka
Posts: 316
Joined: 17 Dec 2008 10:54
Contact:

Re: Sarunas par dabu

Post by forelljjanka »

MĀRIS wrote: 21 Jun 2018 16:56 Pēc manām domām katrai tēmai Latvijā, vajadzētu klāt vienu lapu, kur varētu būt jautājumi un kompetentas ornitologu atbildes tieši par šo putnu sugu, kur tad arī varētu apkopot visu šo informāciju. Savādāk visi šie jautājumi, atbildes ir izmētāti pa visu forumu, diskusijām, un daudz kas jau ir izrunāts, bet nozudis pierakstu lapās.
Cik esi gatavs par to maksāt? :lol: Ja nu kas ir gan www.putni.lv(viennozīmīgi viena no labākajām lapām savā nišā ,ne tikai Latvijas mērogā un to uztur viens cilvēks,kas pat nedzīvo Latvijā),gan www.Latvijasputni.lv,ir lapa FuntKasparam un t.t. un t.jpr.Es teiktu,kam interesē,tas atrod. ;)
User avatar
MĀRIS
Posts: 15171
Joined: 29 Apr 2015 16:32
Location: Kuldīga

Re: Sarunas par dabu

Post by MĀRIS »

forelljjanka wrote: 21 Jun 2018 21:03 Cik esi gatavs par to maksāt? :lol: Ja nu kas ir gan www.putni.lv(viennozīmīgi viena no labākajām lapām savā nišā ,ne tikai Latvijas mērogā un to uztur viens cilvēks,kas pat nedzīvo Latvijā),gan www.Latvijasputni.lv,ir lapa FuntKasparam un t.t. un t.jpr.Es teiktu,kam interesē,tas atrod. ;)
Paldies, Foreļjanka, bet arī tur nav apkopota tāda informācija, kas interesē daudzus, piem. olu inkubācijas laiks, putna izlidošanas dienu skaits,.... Kaut kur jau tā informācija klejo, Vērotāja viņu kaut kur atrod un neslēpj, bet tā, lai visiem ir iespēja viņu bez pūlēm atrast.
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Sarunas par dabu

Post by Made »

forelljjanka wrote: 21 Jun 2018 20:57 Atgriežoties pie gredzenošanas jēgas,var rakstīt daudz un dikti,tikai vai ir jēga?Jo neviens tā arī neizlasīja Ilzes komentāru!Jau nākamajā ,tas pats jautājums!!! :cry:
Ej nu ej, forelljjanka, vai tad Vērotāja tiešām jautāja to pašu, par ko jau IlzeP bija rakstījusi? Man tā neliekas. Varbūt minētais nebija pārliecinošs tajā aspektā, kuru Vērotāja gribēja aktualizēt :roll: man jau arī gribējās sarunu turpināt (atliekot uz vēlāku laiku).

Un nevajag rakstīt "neviens neizlasīja", ja nevari to pierādīt - ja kas, tā ir agresīvas komunikācijas izpausme! :P

Es izlasīju, tikai komentāru uzreiz neuzrakstīju, jo vajag laiku, lai painteresētos par minētajiem faktiem un noformulētu, kas īsti pietrūkst.
Mani, piemēram, nepārliecina visaptverošas gredzenošanas pamatojums ar "nākotnes banku", šķiet līdzīgi kā manas jaunības laikā krāt skaņuplates, kas pašreiz lieliski saglabājušās, bet adatiņa atskaņotājam beigta un vairs nav dabūjama. Lielbritānijas piemēri šķiet vairāk (bet jāizlasa vairāk kaut kas) lokālas vajadzības un risinājuma... Tāpat par ērgļiem reģionā - nu labi, uzzinājām par izplatību utt. - kādi secinājumi par to, kas jādara.. Tikai uzzināšana vien?
Tas ir piemērs, ka komentāra uzrakstīšana vēl nenozīmē, ka "viss ir pateikts un jautājums slēgts".
Post Reply

Return to “Diskusijas”