Sarunas par dabu

Discussions
IlzeP
Posts: 99
Joined: 13 Oct 2017 19:56

Re: Sarunas par dabu

Post by IlzeP »

Sveicināti!
Vēl mazliet par gredzenošanu.

Piemēru, kā izmanto gredzenošanas datus, ir ļoti daudz. Ja jūras ērgļi netiktu ilgstoši gredzenoti reģionā, mēs pat iedomāties nevarētu, cik daudz šo putnu un no kādas apkārtnes īsā laika periodā “izgāja cauri” Durbes ligzdai, līdz ar to, cik daudz ērgļu vispār šajā apkārtnē var būt! Iezīmēti jūras ērgļi ir palīdzējuši saplānot šīs sugas reintrodukciju Lielbritānijā – gredzenošanas dati par izplatību, pāra teritorijas lielumu un izdzīvotību bija būtiski, lai zinātu, kur un cik daudz ērgļus izlaist, lai veidotu maksimāli dzīvotspējīgu populāciju.

Tāpat ar zaļajām vārnām – gredzenošanas dati apvienojumā ar kamerā redzamo atklāja, ka ir salīdzinoši liels neligzdojošo putnu īpatsvars. Ja nebūtu gredzenu, mēs nekad neiedomātos, cik daudz zaļo vārnu vienā sezonā var apmeklēt vienu būri. Tagad ir skaidrs, ka jāmeklē atbilde uz jautājumu, kādēļ šīs vārnas neizvēlas ligzdot, kādēļ Als joprojām ir viens?

Ar gredzenošanas palīdzību var pētīt migrācijas uzvedības maiņu – arī tā nav saglabājusies “no Kristus laikiem” tāda pati. Lielbritānijā pēdējos gados ziemā tiek novēroti melngalvas ķauķi, bet ar gredzenošanu pierādīts, ka tur neziemo tur ligzdojušie, bet no citām Eiropas valstīm ieceļojuši ķauķi. Vai ir veidojies pilnīgi jauns migrācijas ceļš?

Vairāk piemērus var atrast rakstā “Gredzenošanas loma putnu aizsasrdzībā” angliski: https://www.researchgate.net/publicatio ... nservation

Viens no mūsdienu Eiropas vadošajiem ekologiem rakstā “Vai putnu gredzenošana joprojām ir nepieciešama?” ir salīdzinājis, ka ilglaicīgi gredzenot ir kā noguldīt naudu bankā, ko varēs paņemt, kad tā būs vajadzīga. T.i. izmantot ilgstošā laika periodā ievāktos datus vēl šobrīd nezināmai vajadzībai. Vairāk: https://britishbirds.co.uk/article/bird ... necessary/

Jāatceras, ka izmantojot jaunākās metodēs – ģeolokatorus un radītājus, putns tieši tāpat ir jāpaņem rokā – tos nevar uzlikt attālināti, un traucējums ir tieši tāds pats. Labāka metode par visām šīm (ieskaitot gredzenošanu) nav izdomāta, lai izsekotu individuālu putnu dzīves ceļiem!

Bez raidītājiem mēs nezinātu, ka, piemēram, lielais dumpis var aizlidot uz siltākām zemēm divas reizes vienā ziemā – atgriezties, bet saskāries ar no jauna uznākušu aukstumu, aizlidot atpakaļ. Un daudz ko citu. Dumpja ceļš parāda vietas, kuras ir svarīgas šai sugai, lai atpūstos un barotos, kad tās ir zināms, ir iespējams tās aizsargāt.

Paldies jums visiem par vērtīgajiem vērojumiem (kas, starp citu, tieši kombinācijā ar gredzenu nolasījumiem dod ļoti daudz)!
IlzeP
Posts: 99
Joined: 13 Oct 2017 19:56

Re: Sarunas par dabu

Post by IlzeP »

Ai, to pirmo saiti jūs varbūt nevarat atvērt - būs arī šeit: https://www.dropbox.com/s/gosgud3n36znk ... n.pdf?dl=0
User avatar
Vērotāja
Posts: 47225
Joined: 14 Apr 2011 10:48
Location: Carnikavas novads

Re: Sarunas par dabu

Post by Vērotāja »

Ilze, paldies par komentāru.

Jautājums, uz kuru neesmu guvusi precīzu atbildi, cik liels ilgtermiņā ir nolasīto gredzenu procents? Kaut kur lasīju skaitļus 1-6%.

Otrs jautājums, kāda ir zinātniskā atdeve no nelielas putnu grupas aprīkošanas ar raidītājiem salīdzinot ar visaptverošu gredzenošanu?

Un trešais jautājums tomēr ir par šīs iejaukšanās ētisko pusi. Ja ir atbilde uz pirmajiem diviem jautājumiem, cik ētiski ir radīt tik lielu traucējumu ligzdojošiem putniem?
lianaliesma jau pieminēja to, ka pat tad, ja ar pirmo skatienu nekas traģisks pēc gredzenošanas nav redzams, tad skatoties (nevis mirkli ieskatoties vai pārbraucot pāŗi ierakstam) ir ļoti labi redzams, ka ligzdas dzīve pēc gredzenošanas neatgriezeniski mainās.
Runa par jūras ērgļiem un mazajiem ērgļiem, citām sugām reakcija uz traucējumu nav neatgriezeniska.

Un atkal citējot Madi, arī es neesmu ne nosodoša, ne emocionāla, vienkārši neizpratnē par dažiem jautājumiem :P
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
IlzeP
Posts: 99
Joined: 13 Oct 2017 19:56

Re: Sarunas par dabu

Post by IlzeP »

Par statistiku šodien nepateikšu, ur ir jāiedziļinās.

Piekrītu, ka stress ir, taču uz visa tā fona, kādus satraukumus putni piedzīvo biežāk par gredzenošanu, man personīgi tas nešķiet nekas tik ekstrēms. Domāju, ka jūras ērglis melnā stārķa ligzdā stārķiem ir lielāks stress nekā cilvēks, par kuru putniem nav pilnīgi skaidrs, vai šis radījums mazuļus ēdīs vai nē. Vismaz tas ir droši, ka sīkie putniņi vairāk kliedz uz zvēru vai plēsīgu putnu, ne cilvēku.

Un cik daudz stresa cilvēks rada putniem, pats to nezinot! Makšķernieks pie upes, kas priecājas, ka “putni čivina”, bet patiesībā upes tilbīte sauc savu uztraukuma saucienu, jo viņš stāv blakus tās ligzdai, kurā viņa nevar atgriezties un olas vai tikko šķīlušies mazuļi tajā varbūt atdziest neatgriezeniski. Cilvēkam to pat nenojaušot! Tāpat kāda reavētāja dārzā pie krūma ar ķauķa ligzdu.

Vēl viens piemētrs - jūras žagatu pāris ar ligzdu ar olām Gaujas grīvā, par kuru šajā nedēļas nogalē nevaru nedomāt (https://www.facebook.com/ilze.priedniece.56) – kādu stresu tām nāksies pārdzīvot vēl pirms tam, pirms atnāks TAS suns, vai uzsēdīsies TAS dibens, kas pieliks ligzdošanai punktu.
User avatar
Lianaliesma
Posts: 48277
Joined: 02 Jun 2013 16:41

Re: Sarunas par dabu

Post by Lianaliesma »

Sakarā ar gredzenošanu
Simba wrote: 17 Jun 2018 22:30 Ziņa no MS par gredzenošanu -
Lēmums par šī gada webkameras ligzdu
Iepriecināšu tos „dabas draugus”, kuruprāt par putnu likteni nekas nav jāzina un šī ligzda šogad netiks gredzenota. Iemesli ir divi – es joprojām neesmu saņēmis gredzenus un man esošie ir vairāk vajadzīgi pie citām ligzdām, un, galvenais, lai nekompetences izraisītā histērija par gredzenošanas slikto ietekmi negrautu DD webkameru pozitīvo publicitāti (ne specifiski domājot par stārķi un pilnīgi nemaz nedomājot par to, ko kāds domā par mani) pat teorētiski. Šī ligzda ir riskanti piekļūstama, lai minimizētu risku, to vajadzēja gredzenot jau pirms nedēļas un, tehnisku (piekļuves) iemeslu dēļ tas būtu darāms, tikai uz gredzenošanas laiku atslēdzot tiešraidi. Lai cik profesionāli būtu mani palīgi, kas kāpj pie ligzdām, risku izslēgt es nevaru (un tas palielinās ar katru dienu) un, protams, ja pēc tiešraides atjaunošanas ligzdā paliktu 3 mazuļi ar gredzeniem, histērija būtu neaprakstāma. Zudums ir neiegūta informācija par četriem jaunajiem putniem, kam precīzi zināms šķilšanās vecums un nekādas nojausmas par putnu kondīciju.
Māris Strazds
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Made
Posts: 9358
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Sarunas par dabu

Post by Made »

IlzeP, paldies par komentāru! Gribētos sarunu/izzināšanu turpināt, bet pašlaik nevaru atļauties darba dēļ.
Kad es "negribu gredzenošanu", tad laikam mazāk domāju par stresu (izņemot mazputniņu ķeršanas tīklus un gulbju ķeršanu, tie gan man iedveš noliegumu uzreiz), bet vairāk par gredzenu nolasīšanu un "krotāliju" lietu - kas gan attaisno "dabas apseglošanu".. kāpēc viņiem būtu jādzīvo ar mūsu rotām un varbūt pat jātiek apēstiem ar visiem metāla gredzeniem.. cik mēs paši to zinām, izmantojam tos datus, vai tikai krājam tai lielajai nezināmajai stundai, kad vajadzēsies..
Paldies par attieksmi! :)
User avatar
Vērotāja
Posts: 47225
Joined: 14 Apr 2011 10:48
Location: Carnikavas novads

Re: Sarunas par dabu

Post by Vērotāja »

Par MS komentāru - ne par saturu.
Pazemojot citus, neviens nav savu autoritāti pacēlis, tikai pazemojis pats sevi.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Hildina
Posts: 2638
Joined: 12 Mar 2015 11:07
Location: Rīga

Re: Sarunas par dabu

Post by Hildina »

Vērotāja wrote: 18 Jun 2018 10:30 Par MS komentāru - ne par saturu.
Pazemojot citus, neviens nav savu autoritāti pacēlis, tikai pazemojis pats sevi.
+++
forelljjanka
Posts: 316
Joined: 17 Dec 2008 10:54
Contact:

Re: Sarunas par dabu

Post by forelljjanka »

Vērotāja wrote: 18 Jun 2018 10:30 Par MS komentāru - ne par saturu.
Pazemojot citus, neviens nav savu autoritāti pacēlis, tikai pazemojis pats sevi.
Patiešām ? Manuprāt, tikai fakta konstatācija par histēriju daudzu lapu garumā.Eh,saslavēju es forumiešus vērojot un piedaloties melno stārķu ligzdu meklēšanas aktivitātēs ziemā.Kāds tad ir sausais atlikums no tiešraides kameru aktivitātēm tīri cilvēciski(zinātniski tam ir milzīga nozīme,bet to lētāk darīt vienkārši ar ierakstīšanu)?Pa lielam divi Dabas aizsardzībai noderīgi cilvēki(Māris un Simba).Lielajam vairumam,kā bija seriāls verdzene Izaura(katrs var ielikt kādu sev tuvāku,šis ir senākais zināmais :D ).Ilze cītīgi skaidro par gredzenošanu,jau nākamajā komentārā jautājums,uz kuru jau izsmeļoši atbildēts...
PiterānUģis te emocionāli saspridzināja,manuprāt,pārāk subjektīvi.Es neliktu svaru kausos 50 komentārus:10 apgredzenoti ērglēni,drīzāk tas ir 50 komentāri(kā mēs redzam,tie tāpat nestrādā): 100 ML(mikroliegumi) mūsu mežos t.i.tur jau automātiski strādā iecerētā zāģu apklusināšana,un ne tikai pavasarī bet nekad!!!Labi buferzonā,ja tāda ir, ziemā var ko bikk pačubināt,vai LVM stigas patīrīt.
Ja kāds iedomājas,ka parakstoties pret ciršanu pavasara periodā(vai par jebko citu tamlīdzīgu)veicis milzīgu ieguldījumu Dabas aizsardzībā piedodiet,tās ir pupu mizas,īstās cīņas izcīna tādi kā Māris Strazds! Tur pretī stāv vesela industrija ar praktiski neierobežotiem naudas resursiem.Intereses pēc var palasīt lērumu rakstu kaut vai Delfi,var redzēt pat komentāros raksta speciāli saorganizēti "komentētāji",nebūs tāda raksta kur netiktu piesaukts Ādažu projekts ar it kā 3 mlj.pupuķiem,vai netiktu tā vai citādi locīts M.Strazda vai kāda cita ornitologa vārds.Par to pašu AQPOM projektu,kura piedalos arī es,vienīgais žurnālistu interesējošais jautājums bija-budžets!!!Dabas aizsardzībai atkal atvēlēts pārāk daudz(tas nekas ka Eiropas nauda)Jo mežs,tā ir nauda-miljardi eiro,katrs nosargāts tā stūrītis apdraud līzinga maksājumu par harvasteru,vai jauna VW Amarok(Nissan Navarra)pirkumu.Tiek dibinātas it kā meža īpašnieku biedrības(formāli pieder kāds izcirtums)kas ar milzīgu sašutumu pauž,ka ML apdraud to eksistenci,zemkopības ministrs(kura pakļautībā ir visa mežu nozare)rosina pārskatīt likumu par ML.Tā savulaik mežu dienestā šur tur nomazināja vai atlaida tieši tos kas bija Mežsargi(ar lielo M),tā manā Salduspusē nomazināja hiperaktīvu Dabas aizsardzības inspektori,jo tas viss traucē,traucē grābt!Bet jūs te par gredzenošanas laikā gūto stresu.Nez kāds stress ir, kad harvasters nozāģē un sagarina ligzdas koku un olas (cāļi)aiziet šķeldas kaudzē,operatoram to vispār nepamanot.Galu galā arī raidītājus var uzlikt tikai nelidojošam cālim vai noķerot veco putnu,vēl gan der noskaidrot cik tas maksā(1 raidītājs:100-iem gredzenu).
Labā ziņa,melnie stārķi šogad ir maķenīt sasparojušies,atgriezušies vairākās nesen un senāk pamestās ligzdās,atradu arī vienu jaunu,Mārim nezināmu,tur un vēl apmēram 20 mazo ērgļu teritorijās mežs paliks!!! :twisted:
Made
Posts: 9358
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Sarunas par dabu

Post by Made »

forelljjanka wrote: 19 Jun 2018 22:28 Bet jūs te par gredzenošanas laikā gūto stresu.
Kurš par stresu, kurš par vajadzību. Bez histērijas. :|
User avatar
d.e.
Posts: 3022
Joined: 02 Jun 2015 16:25

Re: Sarunas par dabu

Post by d.e. »

forelljjanka, paldies par viedokli !
Diezgan reāls situācijas novērtējums, tomēr tik traki jau nav, ka lielam vairumam kameru vērošana ir tik vien kā Izaura vai kā tur to seriālu sauc.
Viedokļi par gredzenošanu bija, ir un būs daudz un dažādi, vienkārši ne visi cilvēki ir gatavi izteikties, pamatot, pierādīt, pārliecināt u.t.t. par savu redzējumu par notiekošo, rakstīt n-tākos komentārus, iesaistīties diskusijās u.t.t.
Daudziem negribās krasi nostāties vienā vai otrā pusē, sevišķi, ja pirms tam ir bijis daudz emocionālu un spilgtu komentāru par to cik gredzenošana kaitīga, kādu stresu un ļaunumu nodara u.t.t.
Jāņem vērā, ka cilvēki mēdz būt gan emocionālāki, gan racionālāki un reālistiskāki. Kamēr vienam jāraud skatoties kā putnēns čiepst un gaida mammu, tikmēr cits daudzmaz mierīgi piemet kalendārā, ka vēl jau pāris dienas izvilks, ja ne, tad ...daba paliek daba...
Un manuprāt nevar nosodīt ne vienu, ne otru.
Es biju par gredzenošanu. Vienīgais seriāls, ko skatos ir Grejas anatomija - par dakteriem, tāds skarbs un reāls. :D Nu un ? Ne es tāpēc labāka vai sliktāka un, ja godīgi, tad man citu viedoklis par mani pašu absolūti neliekas svarīgs.
Manuprāt ir labi, ka cilvēkiem ir dažādi uzskati, jo tikai tā mēs varam pamazām nonākt pie tās īstās patiesības par jebko un galu galā atrast kaut kādu kompromisu.
P.S. Prieks par labo ziņu par melnajiem stārķiem !
Last edited by d.e. on 20 Jun 2018 22:39, edited 1 time in total.
Feja
Posts: 7079
Joined: 08 Feb 2016 21:51

Re: Sarunas par dabu

Post by Feja »

Nu ja, un d.e. teiktajam tikai varu piebilst, ka nevienā brīdī forumā histērijā šķēpus nelauzām par melno stārķu gredzenošanu un citiem pasākumiem stārķu aizsardzībā, kur nu vēl par kāda ornitologa personīgu ieguldījumu vai neieguldījumu dabas aizsardzībā. Tikai un vienīgi par jūras ērgļu pēcgredzenošanas sekām, ko tomēr redzam tiešraidēs un man, kā vērotājam, arī var būt savs vērtējums par redzēto. Un seriālu Izaura es skatos televizorā.
Un citāts - Pazemojot citus, neviens nav savu autoritāti pacēlis, tikai pazemojis pats sevi - ir tikai par attieksmi M.S. komentārā - dabas draugi pēdiņās utt. - gan pret mani, pret pārējiem, kas pietiekoši velta savu brīvo laiku LDF tiešraidēm, forumam.
p.s. un ja godīgi, es pat biju pārsteigta, ka stārķēnus negredzenos, kam M. Strazds gan uzrakstījis objektīvus iemeslus un arī ļoti priecājos, ka melnie stārķi kaut pa mazumiņam sasparojušises mūsu zemītē. :)
Last edited by Feja on 20 Jun 2018 01:16, edited 1 time in total.
User avatar
Vērotāja
Posts: 47225
Joined: 14 Apr 2011 10:48
Location: Carnikavas novads

Re: Sarunas par dabu

Post by Vērotāja »

Neesmu tik kategoriska gredzenošanas noraidītāja, taču, tāpat kā Made, vēlējos tomēr saprast lietderību, atdevi.

Bet lai nu paliek tā gredzenošana. Fakts tāds, ka cilvēki, kuri interesējas par putniem, pārdzīvo, vēl tiem labu, ir un paliek tas balsts, kurš iestājas par dabas aizsardzību visplašākajā nozīmē. Varbūt šie atbalstītāji kaut ko līdz galam nesaprot, varbūt ir pārāk jūtīgi, bet viņi nav vienaldzīgi.

Taču nozares speciālistu nostāja pret saviem atbalstītājiem ir dīvaina - tiek raidītas tiešraides, lai tauta saprastu, cik svarīgi ir sargāt putnus. Un tai pašā laikā, kad "tautai parastajai" ir nepieciešami pacietīgi skaidrojumi kaut simts reizes, kamēr beidzot pielec, tā vietā tiek gāztas virsū samazgas - par dabas draugiem pēdiņās, nekompetences histēriju, par Izauras skatītājiem, par to, ka dumjā tauta vēlas glābt ērglīšus tā vietā, lai parakstītos pret mežu izciršanu.
Tauta ir tāda kāda tā ir un ir speciālistu varā to padarīt gudrāku vai nevēlēties to darīt.

Un nobeigumā vēlējos atkārtot to pašu, ko savā atvadu komentārā rakstīja lianaliesma
Nevēlos būt šeit “dabas drauga pēdiņās” statusā kompetentu un visādi citādi jauku cilvēku vērtējumā, kas savu kompetenci pauž sarkastiskā, uzbrūkošā veidā, nespējot savu domu aizstāvēt un nekompetentos pārliecināt labvēlīgi, draudzīgā veidā dabai un cilvēkiem.
Arī es vairs tiešām nevēlos lasīt pazemojošus komentārus, ar ko arī atvados no foruma.
Paldies par kopābūšanu daudzu gadu garumā.


Nepazūdu, pārvākšos uz Youtubi pie pārējiem nekompetentajiem un dabas aizsardzībai nederīgajiem ;)
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
User avatar
d.e.
Posts: 3022
Joined: 02 Jun 2015 16:25

Re: Sarunas par dabu

Post by d.e. »

Vērotāja wrote: 20 Jun 2018 00:50
Taču nozares speciālistu nostāja pret saviem atbalstītājiem ir dīvaina - tiek raidītas tiešraides, lai tauta saprastu, cik svarīgi ir sargāt putnus. Un tai pašā laikā, kad "tautai parastajai" ir nepieciešami pacietīgi skaidrojumi kaut simts reizes, kamēr beidzot pielec, tā vietā tiek gāztas virsū samazgas - par dabas draugiem pēdiņās, nekompetences histēriju, par Izauras skatītājiem, par to, ka dumjā tauta vēlas glābt ērglīšus tā vietā, lai parakstītos pret mežu izciršanu.
Tauta ir tāda kāda tā ir un ir speciālistu varā to padarīt gudrāku vai nevēlēties to darīt.
Man liekas, ka parakstīšanās tika salīdzināta ar pupu mizām...
Ja kāds iedomājas,ka parakstoties pret ciršanu pavasara periodā(vai par jebko citu tamlīdzīgu)veicis milzīgu ieguldījumu Dabas aizsardzībā piedodiet,tās ir pupu mizas

Manuprāt katrs cilvēks, kas vispār aizdomājas par šiem jautājumiem, parakstās un aicina ieklausīties pārējos, ir no svara. Lasot par pupu mizām, neviļos rodas sajūta, ko ta es..., tas jau neko nedod u.t.t.
Arī es vairs tiešām nevēlos lasīt pazemojošus komentārus, ar ko arī atvados no foruma.
Paldies par kopābūšanu daudzu gadu garumā.
...Nepazūdu, pārvākšos uz Youtubi pie pārējiem nekompetentajiem un dabas aizsardzībai nederīgajiem[/size] ;)
No coment, skumji ! :(
Tālis
Posts: 5273
Joined: 13 Apr 2012 10:18

Re: Sarunas par dabu

Post by Tālis »

Vērotāja wrote: 20 Jun 2018 00:50 Neesmu tik kategoriska gredzenošanas noraidītāja, taču, tāpat kā Made, vēlējos tomēr saprast lietderību, atdevi.
Arī es vairs tiešām nevēlos lasīt pazemojošus komentārus, ar ko arī atvados no foruma.
Paldies par kopābūšanu daudzu gadu garumā.

Nepazūdu, pārvākšos uz Youtubi pie pārējiem nekompetentajiem un dabas aizsardzībai nederīgajiem ;)
Nu kā, nu kā, nu, kā tā var... ? ;)
Putnu dzīves iepazīšana un mīlestība uz tiem vieno cilvēkus.
User avatar
Ligzdas gariņš
Posts: 7732
Joined: 01 Jun 2015 06:39
Location: Ligzda:-)

Re: Sarunas par dabu

Post by Ligzdas gariņš »

jā tas saucās dadiskutējāmies :twisted:
es šo forumu bez Vērotājas nevaru un negribu iedomāties!!!
ja jau neprotam bez aizvainojumiem diskutēt,tad klopējam diskusiju telpu ciet un atgriežamies tikai un vienīgi pie notikumu vērošanas un fiksēšanas,ja tas ir vēl kādam vajadzīgs :?: :?
naivi cerēt,bet tomēr ceru ka Vērotāja un lianaliesma atgriezīsies....kā arī iepriekš pametušie forumu vērotāji....
User avatar
d.e.
Posts: 3022
Joined: 02 Jun 2015 16:25

Re: Sarunas par dabu

Post by d.e. »

Ligzdas gariņš wrote: 20 Jun 2018 10:25 jā tas saucās dadiskutējāmies :twisted:
es šo forumu bez Vērotājas nevaru un negribu iedomāties!!!
ja jau neprotam bez aizvainojumiem diskutēt,tad klopējam diskusiju telpu ciet un atgriežamies tikai un vienīgi pie notikumu vērošanas un fiksēšanas,ja tas ir vēl kādam vajadzīgs :?: :?
naivi cerēt,bet tomēr ceru ka Vērotāja un lianaliesma atgriezīsies....kā arī iepriekš pametušie forumu vērotāji....
100% piekrītu !
Sarmīte
Posts: 8960
Joined: 06 Oct 2015 11:02
Location: Ragana

Re: Sarunas par dabu

Post by Sarmīte »

Ligzdas gariņš wrote: 20 Jun 2018 10:25 jā tas saucās dadiskutējāmies :twisted:
es šo forumu bez Vērotājas nevaru un negribu iedomāties!!!
ja jau neprotam bez aizvainojumiem diskutēt,tad klopējam diskusiju telpu ciet un atgriežamies tikai un vienīgi pie notikumu vērošanas un fiksēšanas,ja tas ir vēl kādam vajadzīgs :?: :?
naivi cerēt,bet tomēr ceru ka Vērotāja un lianaliesma atgriezīsies....kā arī iepriekš pametušie forumu vērotāji....
Labdien! Nedomāju,ka šoreiz esam paši pie vainas.Varbūt arī paši...Liekas,ka šoreiz pārāk daudz un netaktiskus izteicienus ir atļāvušies cilvēki,kuri runādami par savu darbu,aizmirst,ka mums nevienam tas nav darbs.Tā ir sirdslieta,un vērodami mēs cenšamies redzēt un reaģēt kā nu protam.Nekad nebūsim visi vienādi domājoši,bet izteikt savas domas mēs esam tiesīgi.Un tur nu nav nekādi salīdzinājumi vietā.
Ir sajūta,ka nekāda foruma vairs nav. ;) Domāju,ka ir jāatgriežas visiem-La Marie,lianaliesmai,Vērotājai u.c.,tad varam runāt par forumu.
Kāda jēga ielikt sausus vērojumus,ja tas nevienam nav vajadzīgs.
Kāds tad ir sausais atlikums no tiešraides kameru aktivitātēm tīri cilvēciski(zinātniski tam ir milzīga nozīme,bet to lētāk darīt vienkārši ar ierakstīšanu)?
User avatar
Ligzdas gariņš
Posts: 7732
Joined: 01 Jun 2015 06:39
Location: Ligzda:-)

Re: Sarunas par dabu

Post by Ligzdas gariņš »

Raganiete wrote: 20 Jun 2018 10:46 Labdien! Nedomāju,ka šoreiz esam paši pie vainas.Varbūt arī paši...Liekas,ka šoreiz pārāk daudz un netaktiskus izteicienus ir atļāvušies cilvēki,kuri runādami par savu darbu,aizmirst,ka mums nevienam tas nav darbs.Tā ir sirdslieta,un vērodami mēs cenšamies redzēt un reaģēt kā nu protam.Nekad nebūsim visi vienādi domājoši,bet izteikt savas domas mēs esam tiesīgi.Un tur nu nav nekādi salīdzinājumi vietā.
Ir sajūta,ka nekāda foruma vairs nav. ;) Domāju,ka ir jāatgriežas visiem-La Marie,lianaliesmai,Vērotājai u.c.,tad varam runāt par forumu.
Kāda jēga ielikt sausus vērojumus,ja tas nevienam nav vajadzīgs.
Kāds tad ir sausais atlikums no tiešraides kameru aktivitātēm tīri cilvēciski(zinātniski tam ir milzīga nozīme,bet to lētāk darīt vienkārši ar ierakstīšanu)?
Sveika,Raganiete,pie vainas ir abas puses!
tagad nav jēgas meklēt vainīgos,piekrītu ka ir jādomā abām pusēm vai ir vērts un vai vajag šo foruma sadaļu turpināt.
User avatar
d.e.
Posts: 3022
Joined: 02 Jun 2015 16:25

Re: Sarunas par dabu

Post by d.e. »

Raganiete wrote: 20 Jun 2018 10:46 Labdien! Nedomāju,ka šoreiz esam paši pie vainas.Varbūt arī paši...Liekas,ka šoreiz pārāk daudz un netaktiskus izteicienus ir atļāvušies cilvēki,kuri runādami par savu darbu,aizmirst,ka mums nevienam tas nav darbs.Tā ir sirdslieta,un vērodami mēs cenšamies redzēt un reaģēt kā nu protam.Nekad nebūsim visi vienādi domājoši,bet izteikt savas domas mēs esam tiesīgi.Un tur nu nav nekādi salīdzinājumi vietā.
Es domāju, ka pie vainas esam gan mēs, gan arī otra puse. Jā, mēs reaģējam kā nu protam, aizstāvam katrs savu viedokli kā mākam, tomēr man šķiet, ka šoreiz saceltā ažiotāža par un ap gredzenošanu no mūsu pašu puses bija pārlieku emocionāla un tie, kuriem putni ir gan darbs, gan sirdslieta, brīžiem tika pataisīti bezmaz vai par putnu bendēm un ligzdu postītājiem... Ar to gribu teikt, ka man šķiet, ka šoreiz to uguni pakulās ielaidām mēs, nevis ornitologi.
Tāpēc ir loģiski, ka reakcija ir tāda kā ir.
Tanī pat laikā man liekas, ka tika dotas arī pietiekami daudz kompetentas atbildes, skaidrojumi un arī ne reizi vien forumiešiem ir teikts liels paldies par vērojumu piefiksēšanu.
Varbūt tiešām vienkārši vajag visiem nomierināties un neuztvert tik ļoti personīgi un traģiski katru viedokļu un strīdu karstumā izmestu frāzi. Ir pilnīgi skaidrs, ka šādu rezultātu diskusijai negribēja neviens un absolūti neviens no tā visa nebūs ieguvējs ne mēs katrs personīgi, ne Dabas fonds, ne forums, ne ornitologi, ne putni, ne daba.
Post Reply

Return to “Diskusijas”