DISKUSIJAS par forumu, 2014-2022

User avatar
Vērotāja
Posts: 46682
Joined: 14 Apr 2011 10:48
Location: Carnikavas novads

Re: Diskusijas

Post by Vērotāja »

Nu dikti skaists ir tas (šogad) pasaulē slavenākais klijānēns :D
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
User avatar
MĀRIS
Posts: 15171
Joined: 29 Apr 2015 16:32
Location: Kuldīga

Re: Diskusijas

Post by MĀRIS »

Vērotāja wrote:Nu dikti skaists ir tas (šogad) pasaulē slavenākais klijānēns :D
Labrīt!
Nūūūū! Šādās ačtelēs ieskatoties vai tad var palikt vienaldzīgs?!!!! :P
Image
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
User avatar
Lianaliesma
Posts: 48277
Joined: 02 Jun 2013 16:41

Re: Diskusijas

Post by Lianaliesma »

Mazs apkopojošs video no National Geographic, kas deva man atbildi, kas notiks drīzumā - ērgļi migrēs uz ziemeļiem, bet Spankijs paliks tajā pat ligzdas teritorijā... :)



Hawk Raised by Eagles Is Starting to Act Like One | National Geographic

Nicknamed "Spunky," the young hawk was spotted living in an eagle's nest in June. Experts initially thought his chances for survival were low. Hawks and eagles are normally mortal enemies. Hawks feed on small rodents, rabbits, and snakes, but Spunky was seen eating a flounder that he stole from one of the other eagles. He has shown some signs of his hawk ancestry including swooping down and picking up forest debris, which young hawks do while learning to catch prey. Spunky's time with his adopted family may be short. Soon the eagles will migrate north, but hawks typically don't leave the region.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
User avatar
Viky
Posts: 3041
Joined: 12 May 2015 08:54
Location: Rīga

Re: Diskusijas

Post by Viky »

Video no 15.08.2017 by islandrambles

Smukulīts Spankij sarunājas ar ērglēnu

User avatar
Lianaliesma
Posts: 48277
Joined: 02 Jun 2013 16:41

Re: Diskusijas

Post by Lianaliesma »

10.decembris
Par foruma ideju kā tādu

No Albatrosu tēmas https://dabasdati.lv/forums/viewtopic.p ... 38#p163938
lianaliesma wrote:Domāju, vairs neturpināšu no savas puses komentārus un interesantu faktu dokumentēšanu šajā tēmā, jo tiešām izskatās, ka tiek lasīti tikai viena cilvēka komentāri, tāpēc ir sajūta, ka te citi ir lieki un par traucēkli kaut kādu iemeslu dēļ, ko droši vien neesmu sapratusi.
Made wrote:A vot, ja neliksi, tad tiešām tā būs! :P Es gan lasu Tevi arī, lianaliesma! Lasu un priecājos, ka Raganietei vairs nav jāraud par to, ka vienai pašai te jāraksta vai ka neviens te neskatās. Bet gadās, ka ilgāku laiku neienākot kādā tēmā, vairākas lapas tiek pāršķirtas... un man arī ir bijis, ka par to, ko esmu jau pateikusi, tiek jautāts atkārtoti.. Tādā sakarā es vienmēr apbrīnoju Vērotāju, ka viņa var skaidrot un skaidrot un atsaukties, kur kas ir bijis :)
d.e. wrote:100 % piekrītu Mades iepriekš rakstītajam, jo es arī lasu gan Raganietes, gan Lianaliesmas, gan jebkurus citus komentārus visās iespējamajās tēmās, kur nu man sanāk ielūkoties !
Atvainojos, ja esmu kādu aizskārusi nepasakot paldies vai it kā sarunājoties dialogā ar kādu, ko pamanu tajā temā tobrīd onlainā esam. Šovakar par kuģiem un putnu apsmidzināšanu runājot, tiešām sanāca, ka runājos ar Raganieti, jo redzēju, ka viņa ir online un arī atminos, ka pirms pāris dienām viņa rakstīja, ka darbinieks/ce nāk apsmidzināt albatrosu. Tikai tas nebūt nenozīmē, ka pārējie komentāri, komentētāji, bildes u.t.t. netiek novērtēti.
Godīgi sakot ir tā, ka man nav iespēju sekot līdzi tiešraidēm tādā apjomā kā to dara daudzi citi, tāpēc es ar vislielāko prieku lasu ierakstus, gan jaunākus, gan vecākus tad, kad varu to izdarīt. Pateikt katru reizi par to paldies ikvienam, diemžēl nesanāk. Manuprāt ar to šis forums ir unikāls, ka katrs cilvēks tajā ienes savu skatījumu, savas emocijas un mūsu visu domas par jebkuru situāciju mēdz būt gan dažādas, gan pretējas, gan līdzīgas, tomēr tieši tā mēs varam gūt pilnīgāku priekšstatu par notiekošo.
Rakstīt vai nerakstīt - tā protams ir katra paša izvēle. Tomēr mans(subjektīvais) viedoklis ir tāds, ka jebkura tēma, kuru skatās un pārzina vairāki cilvēki, no tā tikai un vienīgi iegūst ! Nemaz nerunājot par tiem dziļajiem komentāriem, kuros ir lasāms vairāk info, nekā bilde + apraksts(to es par saviem koment.) Jā, man tieši tāda dziļāka informācija arī šķiet ļoti saistoša, jo tas, ka " zvirbulis ielidoja 7 x un izlidoja 8 x no ligzdas 1 min 45 sek. laikā ar xpadsmit vienādām bildēm " man pašai neliekas tik būtiski. P.S. Piemērs par zvirbuli nav domāts par konkrētu tiešraidi vai personu.
Tāpēc ceru, ka skatīsimies šos skaistos putnus visi kopā ! Paldies, visiem, kas atspoguļo notikumus ! :)
Vērotāja wrote: :?: :shock:

:lol:
Made, Vērotāj, d.e, konkrēti kāds viens komentārs nav pie vainas, runa vairāk par to, ka patiesi varbūt ir lieks tas, ko daru.

Ne jau tikai savam priekam te darbojos un ne tikai vienā vien tēmā Latvijas, Igaunijas un Pasaules sadaļās, arī citu ērtībai un vispār foruma pievilcībai tīri burtiskā nozīmē, vēloties piesaistīt Latvijas cilvēkus šim forumiešu pulciņam, gan virtuāli, gan vēlāk tas jau pāraug reālā sadarbībā. Jo dikti jau nu vilinoši izskatījās citzemju piemēri, kā Difi projekts Velsā, kā Melno ērgļu projekts D-Āfrikā, kā baltgalvas ērgļu projekti ASV, kad tiešraižu vērotāji kļūst par brīvprātīgajiem un kaut drusciņ pievieno arī savu artavu kopīgajiem ornitologu pūliņiem.

Tāpēc arī pēdējo gadu laikā kā moderators uzņēmos palīdzēt Vērotājai sakārtot forumu.
Gan tāpēc, ka mūsu forums draudēja izsīkt un jau gatavojāmies pāriet uz LK, gan pašai gribot realizēt savu vīziju par foruma pārskatāmību, ligzdas un ligzdas putnu pāra datu bāzi un tēmu vizuālo izskatu. Man kā ierindas vērotājam likās nepieciešami, ka tēmas ir strukturētas, ātri pārskatāmas un vizuāli baudāmi noformētas ar pamata informācijas datiem, kas citādi ikdienas komentāru plūsmā pazūd.
Pārskatīju visas foruma tēmas kopš 2013.gada – pārliku milzu daudzumu fotogrāfiju no dd servera uz ārējiem serveriem, lai forums ir ilgtspējīgs, visām tēmām sakārtoju pirmās trīs lapas, pievienojot tajās pamata informāciju par ligzdu/ligzdām, atpazīstamības foto par ligzdas pāri un citus interesantus faktus, lai tos vienmēr var ērti un ātri atrast. Protams, arī Vērotājas uzsāktajās tēmās, ar Vērotājas atļauju, lai visas tēmas sāktos pēc vienāda šablona. Lieku pamata infu satura radītājā Svarīgi notikumi ligzdā un atsauces/saiknes uz konkrētajiem notikumiem gan Latvijas (izņemot Jūras ērgļu tēmu, tur pamata infu pirmajās lapās liek Vērotāja), gan Igaunijas, gan pasaules tēmās, mēģinu veidot interesantus foto pastāstiņus no ligzdas pāra dzīves. Pievienoju Interesanto faktu lapu, kur pēc tā prasījās - albatrosiem https://dabasdati.lv/forums/viewtopic.p ... 49#p111149 , baltgalvas ērgļiem https://dabasdati.lv/forums/viewtopic.p ... 07#p100007 , un meklēju jaunas, vizuāli labi vērojamas ligzdas un atveru tām jaunas tēmas.

Tad nu drusku apskrienās dūša un rodas jautājums - a varbūt to nevajag nevienam, nav laika apskatīt un palasīt, un novērtēt.

Ar šo gadu tika labi sastrukturēts tēmu izvietojums pēc nosaukumiem pa valstīm un pa sugām, pateicoties NoraiR.

Man liekas svarīgi uzturēt foruma sarunas visās (nu vismaz daudzās) tēmās par ikdienas notikumiem, publicēt attēlus, pa šiem gadiem esmu ievietojusi 27959 komentārus ar fotoattēliem, ne jau dēļ kvantuma, bet lai uzturētu interesi par šo iespēju - vērot tiešraides visā pasaulē un virtuāli satikties ar domubiedriem, dalīties par piedzīvoto, uzzināt daudz jauna un pastāstīt par savām emocijām pārējiem.

Un tad jau arī raisās idejas par kopīgi darāmo, kas jau tik forši notiek- forumiešu tikšanās pasākumos un fiziskās aktivitātēs.

Tad arī ir šī iespēja veidot Aktuālo notikumu lapu, ko jauki kurē Vērotāja un kurā “steidzīgie” var raiti ieskatīties un uzreiz nonākt konkrētā vietā forumā.

Tāda bijusi mana vīzija par forumu. Varbūt ir arī citādas vīzijas par to, kāds ir un kādu gribās redzēt forumu.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Diskusijas

Post by Made »

Ak, lianaliesma, nav lieks, bet laikam tiek pieņemts kā pašsaprotams :roll: Paldies Tev! Arī tagad Tu tā kā stiprs cilvēks pārgāji pie lietas, lai gan ierosme bijusi sajūtās :)
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Diskusijas

Post by Made »

Nevajadzētu man tagad izvērsties forumā (pēdējās dienās esmu pārtērējusi laiku ne tām lietām, kam tas bija domāts, un man viss "plīst pa šuvēm"..).

Ieskicēšu tikai savai darbībai aktuālo - grūti ir kaut ko neielikt: kad skaties kamerā un tur notiek kustība, viss liekas svarīgi. Bet piefiksētā kadrā svarīgums noplok un ir grūti saskatāms.
Nu un tad ir dilemma - likt vai nelikt. :roll:
Izvēle vienmēr ir visgrūtākā lieta, jo ir jāievēro mērs. Nevar likt par daudz un nevar nelikt nemaz. Un katram gan tas mērs ir savādāks, gan motivācija, gan vērtības nedaudz variējas, gan tehniskās iespējas skatīties un piedalīties forumā dod savu artavu, gan novērtējums no malas pienāk vai nepienāk īstajā brīdī..
Tā jau mums laiku pa laikam uzplaiksnī diskusijas, kurās nonākam pie tā paša - visu nosaka mēra sajūta individuālā (visvairāk atceros diskusiju par attēlu uzlabošanu vai neuzlabošanu).
Visrezulatīvāk būtu, ja tagad nobriestu kādas idejas, kas nav saistītas ar tik slidenu tēmu kā mēra sajūta :lol:
User avatar
Vērotāja
Posts: 46682
Joined: 14 Apr 2011 10:48
Location: Carnikavas novads

Re: Diskusijas

Post by Vērotāja »

Nez vai vajag forumam piešķirt kādu misiju. Te, forumā, jau neviens nav jāpārliecina, ka daba un putni ir jāsargā. Te nav cilvēku, kuri domā citādāk.
Tāpat ļoti šaubos, ka forums var būt gaismas nesējs "tumsonīgajās masās" tā vienkāršā iemesla dēļ, ka cilvēki, kuriem vienaldzīga daba, nekad nenāks uz šejieni.

Brīvprātīgo darbs arī pie mums notiek, taču DD forums ir kā platforma, lai saorganizētos, nevis galarezultāts.
Forumieši izcirta krūmus Engures dabas parkā.
Forumieši uzstājās TV Vides faktos un pauda mūsu uzskatus tautai.
Ar Simbas palīdzību notiek aktīva sadarbība ar Māri Strazdu, notikušas daudzas ekspedīcijas melno stārķu ligzdu meklējumos.
Ar Simbas un lianaliesmas aktivitāti atdzīvināta Dzīvības lidojuma FB lapa.
Māris ir palīgs Jānim Ķuzem kameru apkopes darbos.

Vēl darbiņš, ko mēs visi varam darīt - medīt pa portāliem rakstus par dabas aizsardzības tēmām un komentāros ilgi un pacietīgi skaidrot dabas draugu viedokli. Cik nu iznāk laiks, cenšos to darīt.

Par pašu forumu - atkārtošos, forums ir kā "pašpalīdzības kase". Neviens nevar skatīties visu un visu laiku. Tāpēc tas, kurš skatās, pastāsta to ko redzējis citiem. Kad tas cits skatīsies, tas savukārt pastāstīs ko redzējis un tā kopā izveidojas stāsts. Stāsts pašiem sev, vēsturei, citiem interesentiem, kuri varbūt tikko sāk iepazīt dabu. Bet tas nekādā gadījumā nedrīkst kļūt par kaut ko, kas tiek darīts negribot vai piespiedu kārtā. Ir laiks, vēlēšanās, noskaņojums - liekam bildes un rakstam.


Par to ko rakstīja Made -
tā kā šogad iznāca tā, ka biju lasītāja, tad no lasītāja viedokļa interesantākas ir tēmas, kurās ir daudz bildes un notikumi secībā. Tēmas, kurās ir ieliktas tikai dažas bildes un nav notikumu secības, ir informatīvas, taču tik ļoti nesaista.
Izņēmums ir barotavas un dažādas dabas kameras, tur nav secības un nav svarīgi kas ir bijis pirms attēlotā notikuma un kas pēc.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
User avatar
Lianaliesma
Posts: 48277
Joined: 02 Jun 2013 16:41

Re: Diskusijas

Post by Lianaliesma »

Vērotāja 05 Mai 2014 wrote:Nez vai vajag forumam piešķirt kādu misiju. Te, forumā, jau neviens nav jāpārliecina, ka daba un putni ir jāsargā. Te nav cilvēku, kuri domā citādāk.
Tāpat ļoti šaubos, ka forums var būt gaismas nesējs "tumsonīgajās masās" tā vienkāršā iemesla dēļ, ka cilvēki, kuriem vienaldzīga daba, nekad nenāks uz šejieni.

...
https://dabasdati.lv/forums/viewtopic.p ... 935#p19935


Situācija ir drusku pamainījusies, vai ne :) Par to arī ir stāsts.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
User avatar
Vērotāja
Posts: 46682
Joined: 14 Apr 2011 10:48
Location: Carnikavas novads

Re: Diskusijas

Post by Vērotāja »

lianaliesma, laiks maina uzskatus un tas, ko rakstīju pirms daudziem gadiem, šodien liekas tik bērnišķīgs uzmanības deficīts. Patiesībā man pat ir stipri neērti par to tēmu.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
User avatar
Lianaliesma
Posts: 48277
Joined: 02 Jun 2013 16:41

Re: Diskusijas

Post by Lianaliesma »

Tāpēc, ka pamainījusies pati situācija priekš Tevis, bet citiem varbūt tāds laiks tikai pienāk. Protams, bez foruma arī var dzīvot, par ko neviens nešaubās, tomēr - tieši forums bija jauku pasākumu aizsākums un tas var iniciēt vēl daudzus cilvēkus pievienoties. Tāpat kā arī personiskas satikšanās ar dabas aizrautiem cilvēkiem.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Diskusijas

Post by Made »

Vērotāja wrote:Nez vai vajag forumam piešķirt kādu misiju.
..
Stāsts pašiem sev, vēsturei, citiem interesentiem, kuri varbūt tikko sāk iepazīt dabu. Bet tas nekādā gadījumā nedrīkst kļūt par kaut ko, kas tiek darīts negribot vai piespiedu kārtā. Ir laiks, vēlēšanās, noskaņojums - liekam bildes un rakstam.
Image
Last edited by Made on 10 Dec 2017 17:00, edited 1 time in total.
Feja
Posts: 7078
Joined: 08 Feb 2016 21:51

Re: Diskusijas

Post by Feja »

Es izteikšos kā vienkāršs šī foruma dalībnieks un dzīvē praktiķis, nevis daiļš runātājs. :)
Man īsti nav skaidrs lianaliesma komentārā izteiktais viedoklis. Jūties nenovērtēta? Es tāpat pa retam jūtos, bet vēl turpinu cīnīties. :) Īpaši ņemoties ar tiešraidēm, kurām kvalitāte nav izcila un video attīšanas iespējas nekādas. ;) Paldies, lianaliesma, par ieguldīto darbu, lai sastrukturētu tēmas, tās sakārtotu, bet vai Tev sen nešķiet, ka tās ir sadrumstalotas un stipri par daudz. Paskaitīju - Latvijas tēmas -10, Igaunijas tēmas - 8, Ārzemju - 14 un zem katras vēl ir mazās tēmiņas. Diskusijas neieskaitīju. Manas domas ir, ka šo pāris gadu laikā ir izveidojušās TOP tiešraides. Varbūt labāk mazāk, bet pamatīgāk, nevis no visa pa druskai. Es personīgi novērtēju tos komentārus, kuros tiek atspoguļots, nevis tikai konkrētā brīdi tiešraidē vai video ierakstā redzētais, bet tiek atvilkta arī kāda interesanta, izzinoša informācija no citiem čatiem, forumiem (runa ir vairāk par tiem, kur komunicē svešvalodā) u.c. par konkrētiem notikumiem, putniem kādā putnu ligzdā, kas ir svarīgi, ja nevari tupēt pie datora 24/7 un nevar apskatīt vairāku stundu atpakaļierakstu. Un tas ir darb un laikietilpīgs pasākums - lasīt, tulkot un vēl saprast, par ko iet runa.

Un beigās.....es paskaitīju, cik uz doto brīdi cilvēku aktīvi ( patiešām aktīvi) vēro tiešraides un ar redzēto dalās forumā. Man pat nesanāca tāds apaļš 10. Mīlīši ( kā saka Māris), nu nevar foruma tēmas, kas saistītas ar tiešraidēm, būt kvalitatīvas un emocijām, un savstarējām sarunām pārpildītas, ja tas viss balstās uz pāris cilvēkiem - entuziastiem, un kuri nevar tīri fiziski piepildīt šo tēmu daudzumu, lai kā to gribētu un vēl izteikt uzmanības apliecinājumus.

Un vēl... tas ir pilnīgi loģiski un dabīgi, ka ar laiku kāds nopietns tiešraižu vērotājs, kas grib izzināt ko vairāk, pamatīgāk un kam ir interese par to, tas pieķersies ar sirdi un dvēseli vienai putnu sugai (piemēram, albatrosiem), bet tad, iespēju robežās, tā - līdz kaulam. Ar regulāru sekošanu līdzi, arī naktī, čata lasīšanu un vēl padalās ar pārējiem mums. Un uz to nevajag apvainoties, bet tikai priecāties. Un, ja vēl motivē to darīt kaut vai ar PALDIES pateikšanu. Ja tādu cilvēku šeit būtu vairāk, tad forums būtu tikai ieguvējs. ;) Un tā jau nav, ka nelasa Tavus komentārus pie albatrosiem, bet es ceru, ka Tu tomēr nenoliegsi, ka Raganiete, gadu sekojot līdzi praktiski, tikai albatrosiem, orintējas daudz. Pat kuģu nosaukumos. :)
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Diskusijas

Post by Made »

Feja wrote:Paldies, lianaliesma, par ieguldīto darbu, lai sastrukturētu tēmas, tās sakārtotu, bet vai Tev sen nešķiet, ka tās ir sadrumstalotas un stipri par daudz. Paskaitīju - Latvijas tēmas -10, Igaunijas tēmas - 8, Ārzemju - 14 un zem katras vēl ir mazās tēmiņas. Diskusijas neieskaitīju. Manas domas ir, ka šo pāris gadu laikā ir izveidojušās TOP tiešraides. Varbūt labāk mazāk, bet pamatīgāk, nevis no visa pa druskai.
Man gan tas liekas normāli. Es ārzemju TOP ligzdas (baltgalvas ērgļus) reti kad skatos, man patīk laiku pa laikam ielūkoties, piem., Kasmu, un būtu žēl, ja to likvidētu. Tai ir sava aura arī bez tekstiem u.t.t.
Un principiāli - kāpēc mēs iestājamies par daudzveidību (dabas, tautu..) - tāpēc, ka tā rada stabilitāti... hmm, te laikam atkal tā slidenā individuālā mēra sajūta :lol: ... jo piem., partiju daudzveidības labums laikam apstājas pie 5% sliekšņa :P
User avatar
Vērotāja
Posts: 46682
Joined: 14 Apr 2011 10:48
Location: Carnikavas novads

Re: Diskusijas

Post by Vērotāja »

Feja, tēmas pa sugām sadalīja Dabasdatu administrācija, forumieši nevar mainīt foruma struktūru. Katras sugas sadaļā daudz vietas aizņem arī vecās, iepriekšējo gadu tēmas. Normāli, ja katras sugas sadaļā ir 1-2 aktīvas tēmas, pārējās arhivētās. Ja sadaļā ir vairāk kā 5 aktīvas tēmas, rodas juceklis.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Feja
Posts: 7078
Joined: 08 Feb 2016 21:51

Re: Diskusijas

Post by Feja »

Vērotāja wrote:Feja, tēmas pa sugām sadalīja Dabasdatu administrācija, forumieši nevar mainīt foruma struktūru. Katrā sugā daudz vietas aizņem arī vecās, iepriekšējo gadu tēmas. Normāli, ja katrā sadaļā ir 1-2 aktīvas tēmas, pārējās arhivētās. Ja sadaļā ir vairāk kā 5 aktīvas tēmas, rodas juceklis.
Es protams nezinu organizatorisko pusi, bet populārās un apmeklētākas tēmas tāpat izkristalizējas augšpusē. Nepopulārās, neaktīvās lēnām paliek saraksta apakšpusē. Es jau tikai izteicu savas domas, ko jau esmu vairākkārt teikusi - Tiešraižu par daudz, mūsu par maz un tā ir lielākā problēma, kas jau notika, kad Jūs bijāt palikuši pāris forumieši ( ja nemaldos, ka vienā brīdī Jūs abas ar lianuliesmu divatā) un tad, salīdzinoši, tiešraižu bija maz, kad gribējāt pat slēgt šo forumu. Man vienkārši lūgums - Esiet aktīvāki, arī tie, kas ienāk forumā tikai palasīt, vai diskutē pārsvarā diskusijās. Nu, kad atrasts laiks ienākt forumā, tad varbūt ieslēdzat kādu tiešraidi un ierakstat kādu komentāru, kas būs vērtīgs, lai nākošais, kam laiks, turpinātu stāstu. Ja neizdodas bildes ielikt, būs, kas noreaģēs un ieliks. Ļoti grūti ir ar tiešraidēm, kur nevar redzēt pāris stundu vēsturi. Vienkārši sadarbojaties! Es kā mediķis varu noformulēt, ka savādāk forumu palēnām pārņems izdegšanas sindroms. :)
User avatar
d.e.
Posts: 3022
Joined: 02 Jun 2015 16:25

Re: Diskusijas

Post by d.e. »

lianaliesma wrote: ... Man kā ierindas vērotājam likās nepieciešami, ka tēmas ir strukturētas, ātri pārskatāmas un vizuāli baudāmi noformētas ar pamata informācijas datiem, kas citādi ikdienas komentāru plūsmā pazūd.
Pārskatīju visas foruma tēmas kopš 2013.gada – pārliku milzu daudzumu fotogrāfiju no dd servera uz ārējiem serveriem, lai forums ir ilgtspējīgs, visām tēmām sakārtoju pirmās trīs lapas, pievienojot tajās pamata informāciju par ligzdu/ligzdām, atpazīstamības foto par ligzdas pāri un citus interesantus faktus, lai tos vienmēr var ērti un ātri atrast.
lianaliesma, paldies, tas ir milzīgs darbs, kurš ir pamanāms un manuprāt forums no tā ir ļoti daudz ieguvis !
Par foruma kā tādu viedokli neklāstīšu, jo Vērotāja savā komentārā izklātīja gluži manas domas un sajūtas.
Feja wrote:... Es personīgi novērtēju tos komentārus, kuros tiek atspoguļots, nevis tikai konkrētā brīdi tiešraidē vai video ierakstā redzētais, bet tiek atvilkta arī kāda interesanta, izzinoša informācija no citiem čatiem, forumiem ...
...Un beigās.....es paskaitīju, cik uz doto brīdi cilvēku aktīvi ( patiešām aktīvi) vēro tiešraides un ar redzēto dalās forumā. Man pat nesanāca tāds apaļš 10. Mīlīši ( kā saka Māris), nu nevar foruma tēmas, kas saistītas ar tiešraidēm, būt kvalitatīvas un emocijām, un savstarējām sarunām pārpildītas, ja tas viss balstās uz pāris cilvēkiem - entuziastiem, un kuri nevar tīri fiziski piepildīt šo tēmu daudzumu, lai kā to gribētu un vēl izteikt uzmanības apliecinājumus.
Piekrītu arī Fejai, vakar tieši par to arī rakstīju par dziļajiem komentāriem...
Domājot par šo -
Feja wrote: ... tas ir pilnīgi loģiski un dabīgi, ka ar laiku kāds nopietns tiešraižu vērotājs, kas grib izzināt ko vairāk, pamatīgāk un kam ir interese par to, tas pieķersies ar sirdi un dvēseli vienai putnu sugai (piemēram, albatrosiem), bet tad, iespēju robežās, tā - līdz kaulam. Ar regulāru sekošanu līdzi, arī naktī, čata lasīšanu un vēl padalās ar pārējiem mums. Un uz to nevajag apvainoties, bet tikai priecāties. Un, ja vēl motivē to darīt kaut vai ar PALDIES ...
Ir lieliski, ja kāds pieķeras konkrētai tēmai un izkož to kā Tu saki - līdz kaulam, tomēr manuprāt starp mums ir daudz cilvēku, kuri ieskrien brīvā brīdī, palasa un atkal atslēdzas. Arī es pati nekad neuzņemšos "nosegt" nevienu tēmu, jo pieslēdzos tik uz mazu brīdi un reizēm arī ne katru dienu. Turklāt mani interesē, kas notiek daudzās tiešraidēs un tāpēc ielecu te vienā, te otrā tēmā, lasu, ja sanāk laiks tiešraidēm, skatos arī tās. Ja tajā brīdī notiek kaut kas interesants un ir tāda iespēja, lieku arī bildes. Varbūt man ir baigi bieza āda, bet nekad nav bijusi sajūta, ka esmu lieka vai pat traucēklis.
Izdegšanas sindroms forumam ? Ceru, ka līdz tam nenonāks... te nu tiešām noderētu Tava iepriekšminētā recepte par to, ka ienākot forumā, skatamies, rakstam komentējam, sadarbojamies.

Made, paldies par dzejoli ! :) Bija prieks to lasīt pēc 30+ gadiem kopš skolas laikiem, kad to krievu val. bija jāmācās no galvas ! :D Izrādījās, ka vēl arvien atceros un lasot zinu, kas būs nākamajā rindiņā. Labs dzejolis un riktīgi īstajā laikā.
User avatar
Lianaliesma
Posts: 48277
Joined: 02 Jun 2013 16:41

Re: Diskusijas

Post by Lianaliesma »

Paldies par viedokļiem visiem.
Man patīk, kā Feja metās uz ambrazūras, aizstāvot Raganieti. Taču - nav jau no kā aizstāvēt! :) Man un droši, ka visiem mums patīk ikviens forumietis, kurš te velta savu laiku un dalās ar savām emocijām un mīlestības starojumu uz putniem. Patiesi!
Feja wrote:Es izteikšos kā vienkāršs šī foruma dalībnieks un dzīvē praktiķis, nevis daiļš runātājs. :)
Man īsti nav skaidrs lianaliesma komentārā izteiktais viedoklis. Jūties nenovērtēta? Es tāpat pa retam jūtos, bet vēl turpinu cīnīties. :)
1. Viss dokumentēšanas process forumā ir pilnīgi brīvas izvēles nodarbe galvenokārt savam priekam. Bet, ieguldot tajā vairāk darba, ir svētīgi saņemt atgriezenisko saiti laiku pa laikam, lai saprastu, vai to vajag vēl kādam, vai arī vari izdarīt izvēli – turpināt tērēt savu laiku forumā vai varbūt tikai vērot un izbaudīt vienatnē.
Feja wrote:... vai Tev sen nešķiet, ka tās ir sadrumstalotas un stipri par daudz.
... Varbūt labāk mazāk, bet pamatīgāk, nevis no visa pa druskai.
... Es personīgi novērtēju tos komentārus, kuros tiek atspoguļots, nevis tikai konkrētā brīdi tiešraidē vai video ierakstā redzētais, bet tiek atvilkta arī kāda interesanta, izzinoša informācija no citiem čatiem, forumiem (runa ir vairāk par tiem, kur komunicē svešvalodā) u.c. par konkrētiem notikumiem, putniem kādā putnu ligzdā, kas ir svarīgi, ja nevari tupēt pie datora 24/7 un nevar apskatīt vairāku stundu atpakaļierakstu. Un tas ir darb un laikietilpīgs pasākums - lasīt, tulkot un vēl saprast, par ko iet runa.
2. Man - nešķiet. Ja Tev liekas, tad tā arī pasaki, paldies par atgriezenisko saiti. Tēmu daudzums mainās, ja kādam interesē, var atvērt vēl. Vai atstāt un neturpināt, ja tomēr nav interese. Nekāda nelaime. Vai tēma interesēs, vai tiešraide aizraus, nevar zināt arī par sevi, kur nu vēl par citiem. Tad dabiskā ceļā šis tas atkrīt, šur tur ligzdošana beidzas un sākas tukšās ligzdas sindroms, šur tur viss tikko sākas un pievienojas vairāk tautas. Citam patiks vērot vienu putnu sugu, citam tikai konkrētu iemīļotu putnu pāri, citam gribas vērot dabas ainavas dažādos apgaismojumos un gada laikos, cits priecīgs piefiksēt katru garām kamerai skrejoša putna darbību, kā tas ir barotavu tiešraižu tēmā.
Turklāt – laika gaitā katram arī mainās šie vērošanas objekti. Ja iepriekšējā sezonā esi izurbies kaut kādai putnu sugai cauri “līdz kaulam”, tā pamatīgāk, aprakstījis to forumā un pats izpriecājies par uzzināto, tad nākamajās sezonās jau vairs tas pats cilvēks neņemsies darīt to pašu atkal un atkal, bet ļaus kādam citam to atklāsmes prieku.
Feja wrote:... Un vēl... tas ir pilnīgi loģiski un dabīgi, ka ar laiku kāds nopietns tiešraižu vērotājs, kas grib izzināt ko vairāk, pamatīgāk un kam ir interese par to, tas pieķersies ar sirdi un dvēseli vienai putnu sugai (piemēram, albatrosiem), bet tad, iespēju robežās, tā - līdz kaulam. Ar regulāru sekošanu līdzi, arī naktī, čata lasīšanu un vēl padalās ar pārējiem mums. Un uz to nevajag apvainoties, bet tikai priecāties. ... Un, ja vēl motivē to darīt kaut vai ar PALDIES pateikšanu. Ja tādu cilvēku šeit būtu vairāk, tad forums būtu tikai ieguvējs. ;) Un tā jau nav, ka nelasa Tavus komentārus pie albatrosiem, bet es ceru, ka Tu tomēr nenoliegsi, ka Raganiete, gadu sekojot līdzi praktiski, tikai albatrosiem, orintējas daudz. Pat kuģu nosaukumos. :)
3. Par to jau arī es runāju, tieši tā arī gan es, gan Made, gan Feja, gan Vērotāja, gan Sunshine, gan jau, ka vēl kāds, rīkojamies - skatāmies arī nakts stundās, meklējam informācijas avotus, dalāmies ar citiem par izlasīto, nopietni izpētām vienu putnu sugu, nākošajā sezonā varbūt citu sugu, vai citu putnu pāri. Iniciatīvas uzņemšanās no arvien jauniem forumiešiem raisa prieku, jau rakstīju un no sirds pateicos daudzajiem dokumentētājiem jau kaut kur agrāk. Jo tas tiešām nevienam nav obligāti.
Bet sevī izjūtu neizpratni, nevis apvainošanos, par, lūk, ko – ja cilvēks zina, cik daudz laika prasījis vienas sezonas apraksts kādā tiešraidē un ka ir pietrūcis līdzjutēju un skatītāju pašam, tad - pirms uzmest lūpu - pats arī varētu ieskatīties citu virzītajās tēmās un iemest tajās kādu repliku vai smaidiņu, tā arī pašam dodot atbalstu citiem, un tad dabiskā ceļā notiktu pretvizītes. Tas neprasa daudz laika un nemaz nav jāpauž kā formāls paldies.
Pati vēlme pēc atbalsta ir saprotama un dabiska, mēs droši vien katrs to esam izjutuši, jo esam dzīvi cilvēki, par to arī savulaik runāja Sunshine, Vērotāja to nosauca par “bērnišķīgu uzmanības deficītu”, kam pati gājusi cauri, par to pieminēja arī Feja.

Pievienots:
Diskusijas par foruma tēmu arī šeit https://dabasdati.lv/forums/viewtopic.p ... 08#p173508
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Made
Posts: 9304
Joined: 07 Apr 2015 10:32

Re: Diskusijas

Post by Made »

Varbūt es neesmu pareizi sapratusi cēloni.. bet, tā kā es to, ko Tu tagad vairāk paskaidroji, biju samanījusi Tavā komentārā jau Diskusiju tēmā, tad gribētos parunāt par to tēmu, kuras dēļ sākās diskusijas Diskusijās un tad pārgāja uz aiz/ap-vainošanos... Un tas neskar notikumus albatrosu tēmā un nelaimīgā kārtā skar Raganieti, kas šoreiz "iekomentēja ārpus savas drošības zonas" ļoti emocionāli, bet tēma nebija daudz izvērsta un, iespējams, katram svarīgs bija kāds cits aspekts un uzsitās dzirkstele.

Es arī nevaru skatīties video, kur ir medības ar plēšputniem. Medības un medījuma atnešana gan viņiem ir dabisks instinkts, tā nav lēkšana cauri riņķim, tomēr šīs medības kā sacensības jau šķiet izklaide. Sabiedrība attīstoties protestē pakāpeniski pret dzīvnieku izmantošanu - vispirms zāļu izmēģinājumos, kosmosā, izklaidei, modei, ēšanai.. pret izmantošanu darbam un pat cilvēku dzīvības vai pašu putnu glābšanai laikam protestēs tad, kad beigs ēst vai izgudros citus līdzekļus. Bet gan jau arī līdz tam nonāks, ja cirkā jau ir uzvara.. Pagaidām gan tikai labturības prasības.

Cita lieta, kas ar šo visu saistās, ir dzīvnieku azarts un ieinteresētība attiecībās ar cilvēku (ja neskaita barošanu). Pagaidām uzskatām, ka tas ir tikai sunim.. delfīnam... nu, varbūt vēl zirgam, kaķim (rotaļās un paijāšanā, gulēšanā blakus).. nu jā, un tiem, kas dažādu iegūtu savainojumu dēļ nevar savvaļā izdzīvot, arī gribas kādus notikumus vienmuļajā dzīvē - kraukļi, vārnas - tik padod ko interesantu, domāju, ka var pat depresijā nonīkt bez tā. Es nezinu, varbūt arī šie (medību) plēšputni jūtas ļoti svarīgi šādās attiecībās, kamēr es tos žēloju. Un tas arī ir atsevišķs aspekts - nebrīvē dzimušie savvaļas dzīvnieki...

Vārdu sakot, ja mēs nebūtu novērsuši sarunu uz attiecībām, mums būtu daudz par ko parunāt, ne? :roll: :P
User avatar
Vērotāja
Posts: 46682
Joined: 14 Apr 2011 10:48
Location: Carnikavas novads

Re: Diskusijas

Post by Vērotāja »

Vienpersoniski pieņemu lēmumu tēmu slēgt.

Šajā sadaļā komentāri tiks atvērti pēc 14 dienām.

Putnu sadaļās lūdzu šo tēmu neturpināt.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Post Reply

Return to “Diskusijas”