Melno stārķu migrācija 2015-2021

Vērotāja

Re: Melno stārķu migrācija

Post by Vērotāja »

Simba, Eedi apstiprina, ka nākošos ceļojumus viņi "iet pa pēdām" pirmajam ceļojumam.

Iepriekšējos migrācijas kartes gados var pameklēt vidējo ērgli Tonn. Tas pirmajā gadā aizrāva uz Eiropas pusi, aizšāva līdz Spānijas dienvidiem un pārziemoja El Hondo mitrājos. Turpmākajos gados viņš atkārtoja to pašu un pa klasisko ceļu nekad nelidoja.
Nupat rakstot paskatījos - Tonn aprīkoja ar raidītāju 2008.gadā un viņam varēja sekot līdz 2014.gadam. Tad bija pārtraukums, bet skatos, ka šajā rudens migrācijā Tonn atkal ir izsekojamo putnu sarakstā :D

http://birdmap.5dvision.ee/LV/2016/Autumn/one/

Redzēs kā būs šogad, pašlaik viņš ir Polijā. Bet visticamāk, ka atkal lidos uz Spāniju, jo tā ir bijis visus gadus.

Image
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

Tõnn šogad Igaunijā tika konstatēts kā ligzdotājs, turklāt sekmīgs. Ar partneri kopā izaudzināja vienu jauno. Septembrī vinš tika noķerts un viņam uzlika jaunu raidītāju. Viņš sāka migrēt tikai oktobra sākumā, tāpēc kartēs parādījās tikai šajās dienās. Birdmap augšējā stūrī ir tekstiņš par to. Protams, ka viņs atkal lidos uz El Hondo Spānijā, kā jau visu šos gadus ir darījis.
Simba

Post by Simba »

Vērotāja wrote:Simba, Eedi apstiprina, ka nākošos ceļojumus viņi "iet pa pēdām" pirmajam ceļojumam.
Es tādā gadījumā pati esmu palaidusi garām, ka Eedi pagājušais bija pats pirmais migrācijas ceļš. Atceros, ka pērn viņš ziemoja Arābijā, bet likās, ka tas notika tā paša pārpratuma pēc, kas ar Kati - vējš aizpūta uz neīsto pusi. Tādēļ arī likās dīvaina šā gada izvēle. Bet, ja pērnā ir pirmā reize, tad šī izvēle šogad ir krietni saprotamāka.
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

Simba wrote:
Vērotāja wrote:Simba, Eedi apstiprina, ka nākošos ceļojumus viņi "iet pa pēdām" pirmajam ceļojumam.
Es tādā gadījumā pati esmu palaidusi garām, ka Eedi pagājušais bija pats pirmais migrācijas ceļš. Atceros, ka pērn viņš ziemoja Arābijā, bet likās, ka tas notika tā paša pārpratuma pēc, kas ar Kati - vējš aizpūta uz neīsto pusi. Tādēļ arī likās dīvaina šā gada izvēle. Bet, ja pērnā ir pirmā reize, tad šī izvēle šogad ir krietni saprotamāka.
Pērn nebija pirmā reize. Atceros, ka Urmass Sellis kaut kad rakstīja, ka Eedi ir pieredzējis stārķis un zin, ko dara, kad pagāšgad viņš nonāca Arābijas pussalā. Neliels skaits stārķu tur ziemo katru gadu. Tikai jāmāk atrast īstās vietas, kur pārziemot.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

roosaluristaja, bet tomēr laikam taču sanāk, ka arī pirmajā reizē Eedi ziemojis Arābijas pussalā un tā kā ziemošana bija veiksmīga, tad turpmāk lido turpat. Uz pareizajām vietām ;)
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

Vērotāja wrote:roosaluristaja, bet tomēr laikam taču sanāk, ka arī pirmajā reizē Eedi ziemojis Arābijas pussalā un tā kā ziemošana bija veiksmīga, tad turpmāk lido turpat. Uz pareizajām vietām ;)
Droši vien, ka tā bija.
Simba

Post by Simba »

roosaluristaja wrote:
Vērotāja wrote:roosaluristaja, bet tomēr laikam taču sanāk, ka arī pirmajā reizē Eedi ziemojis Arābijas pussalā un tā kā ziemošana bija veiksmīga, tad turpmāk lido turpat. Uz pareizajām vietām ;)
Droši vien, ka tā bija.
Vēlreiz priekš tiem nesaprašām :D
Eedi ir putns, kam uzlika raidītāju jau pieaugušam? Un tas, ko mēs zinām, ir viņa kā pieaugušā putna gaitas? Un vai raidītāju uzlika tikai pagājušajā gadā?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Apraksts no migrācijas kartes (nospied uz putna vārda)
http://birdmap.5dvision.ee/EN/2016/Autumn/one/
Most probably male Black Stork (white ring with black code 712W on left leg). His foraging sites and breeding site are situated in southern Estonia, close to Latvian border, in Karula National Park. For trapping of Eedi it was needed one and half months (look the photo gallery of Eedi) and finally we succeed in 1st of September 2015, when most of Black Storks already left for migration, for example other Black Stork named Raivo has been for that time already several days in wintering site. For success of trapping we need to thank colleague Ain for his patience in trapping and Latvian colleague Janis for the new system of trapping nets we finally used with success. Because of late catching date we did not see the breeding place of Eedi, but need to hope for return of the bird in spring. So he breeds in Karula National Park.
Eedi started migration in 9th of September 2015. Eedis "task" is to provide us the information about his feeding sites, because during last years in Karula NP the breeding success of Black Storks was remarkable higher as in general in Estonia and we want to know the reasons for that. In the future we try to find possibilities for to follow also some juvenile storks from Karula NP. Also we can test success of some actions, like camps for restoration of Black Stork feeding sites with help of Eedi and others storks with transmitters. So Eedi visited the improved stream most among other sites.
In 2016 Eedi started migration much earlier as last year, already in 12th of August. That is caused probably of earlier breeding this year. Eedi found easily the places we wanted to trap some other Black Storks for tagging and ate fish in traps...
Eedi aprīkoja ar raidītāju pērnā gada rudenī.
Eedi uzdevums ir sniegt informāciju par barošanās vietām, jo Karulas nacionālajā parkā (kur Eedi ligzdo) melno stārķu ligzdošanas sekmes ir augstākas nekā Igaunijas melno stārķu populācijā kopumā.
Made

Post by Made »

Rīt un parīt es nebūšu pie datora. Pāris dienas nav ziņu no Rasas, bet no Mares kopš 3.oktobra. Ja viņas pa šīm dienām parādās, lūdzu sagaidiet ar aplausiem :)

Sarma gan ir atrādījusies, vakardien bija pīķis gandrīz līdz tam pašam vecajam vulkānam, bet šodien mazs pīķītis turpat pāri "meditācijas laukam". :)
skarleta

Post by skarleta »

Made ! Obligāti sagaidīsim ar aplausiem !!! Apsolam :)
d.e.

Post by d.e. »

Made !
Šī nu ir sadaļa, kuru tikai lasu un nekad nekomentēju, bet šoreiz neskatoties uz Tavu vēso saprātu pret paldiesiem u.t.t., teikšu, kā ir...tas nav reāli...izsekot tam, ko jūs ar Skarletu te mākat izsekot, apkopot un pasniegt gatavā veidā ! :D Būs vien jāgaida jūsu - profiņu slēdziens par notiekošo ! ;)
Made

Post by Made »

Super, paldies! Aizņemšos Hildiņas smaidu :D :D :D un Māra arī :P
d.e.

Post by d.e. »

Made wrote:Super, paldies! Aizņemšos Hildiņas smaidu :D :D :D un Māra arī :P
Droši ! :lol:
skarleta

Post by skarleta »

Ko ta es :oops: ,es tā virspusēji ,Made mums tā smuki visu pasniedz ,es tik piepalīdzu :)
d.e.

Post by d.e. »

skarleta wrote:
Ko ta es :oops: ,es tā virspusēji ,Made mums tā smuki visu pasniedz ,es tik piepalīdzu :)
Man kā topogrāfiskam analfabētam pietiek ar to, ko izlasu, lai pašai nerastos vēlme smalkāk iedziļināties ! Jums - kas seko raidītāju datiem uz NASA jāiet strādāt ! :lol:
Last edited by d.e. on 07 Oct 2016 23:36, edited 2 times in total.
Made

Post by Made »

skarleta wrote:Ko ta es :oops: ,es tā virspusēji ,Made mums tā smuki visu pasniedz ,es tik piepalīdzu :)
Jā jā, skarleta arī māk ielikt gan kartes, gan pasekot melnīšu sasniegumiem :)
skarleta

Post by skarleta »

Made wrote:
skarleta wrote:Ko ta es :oops: ,es tā virspusēji ,Made mums tā smuki visu pasniedz ,es tik piepalīdzu :)
Jā jā, skarleta arī māk ielikt gan kartes, gan pasekot melnīšu sasniegumiem :)
Paldies jums meitenes ! Prieks censties :P
skarleta

Post by skarleta »

8.Oktobris.
Sarma veikusi smuku trīstūrīti 1.km.rādiusā :)
Mari sagaidam kā solījām ar aplausiem Image
Meitene veikusi lielu ceļa gabalu 1113km un atrodas te :P
Image
Rasa pagaidām nezonā :roll:
Simba

Post by Simba »

Paldies, skarleta :D
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Marei Image