Melno stārķu migrācija 2015-2021

Simba

Re: Melno stārķu migrācija

Post by Simba »

InSorbus wrote:Jā. :(
Neprecīzi pajautāju, domāju - vai bija vēl kāda info pēc tam, kad tika sadabūts Fejas raidītājs. Kāds komentārs par apstākļiem, vietu (ūdens bija-nebija?), cēloņiem (bads?) u.tml.?
Tur tiešām ūdens bija, bet ūdenī nebija nevienas zivs. Un meitene no bada tturpat arī salīka (saguma), neko neatrodot. Tālāk lidot vairs nebija spēka.

Made no zinātniskā aspekta, es no emocionālā, bet tas pats vien rezultātā sanāk...
InSorbus

Post by InSorbus »

Paldies, Made un Simba!
Made

Post by Made »

Māris Strazds par ūdeņiem arī Engurē uzsvēra - nav svarīgi, cik daudz ir ūdens, ir svarīgi, lai tajā būtu zivis. Un to viņš attiecināja arī uz Latvijas ūdeņiem (vienā no iepriekšējiem saietiem bija runa, ka mūsu upēs zivju paliek mazāk).
Sandra L.

Post by Sandra L. »

Simba wrote: Attiecībā uz Rasu/Raiti - priecē, ka putns ir uzņēmis kursu, kas ir krietni tālu no Černobiļas :)
Papētīju ar raidītājiem aprīkoto stārķu lidojumus. Man sanāca, ka no 24 stārķiem 15 tika vismaz līdz Ukrainai, bet no tiem vistuvāk Cernobiļai bija Guste (pa labi) un Laura (pa kreisi). Tuvākā trajektorija ir Gustei ap 150 km no Cernobiļas.
Image
Nez, vai no tā var secināt, ka mūsu stārķi nemaz tik tuvu tai maršrutā nelido :?:
Cerams, ka igauņu Karls nelidos tai virzienā :roll:
Kur var sekot līdzi igauņu stārķiem?
Sarmīte

Post by Sarmīte »

Sandra L. wrote:
Simba wrote:
Nez, vai no tā var secināt, ka mūsu stārķi nemaz tik tuvu tai maršrutā nelido :?:
Cerams, ka igauņu Karls nelidos tai virzienā :roll:
Kur var sekot līdzi igauņu stārķiem?
Varbūt šeit
http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=en
Made

Post by Made »

Made wrote:
MĀRIS wrote:
Maz-ko-zinu wrote:Mani ļoti priecē jau tas fakts, ka pagaidām neviens putns nelido uz Černobiļu! :P
Es arī biju dzirdējusi par bažām Pripetes palienes sakarā, bet nevienam 2013.gada putnam neredzu ceļu pa to pusi, vienīgi Guste Dņepru šķērsoja zemāk. Arī no apmēram 12 igauņu melno stārķu maršrutiem 2009.gada rudenī tikai viens varētu būt pietuvojies Pripetei <100 km.
Visu pašlaik Movebank redzamo stārķu maršruti ir > 200 km attālumā no Černobiļas (tas ir pietiekoši?)
Pērn 21. augustā mēs arī par to runājām. Atceros, ka es pētīju stārķu maršrutus no birdmap un tur arī neviens nelido virs Černobiļas.
Made

Post by Made »

Ir, ir jau rudens migrācijas karte! :)

http://birdmap.5dvision.ee/EN/2016/Autumn/multi/

Image

Jāsaka, ja Karls kursu nenomainīs, tad nu tiešām būs Černobiļa (tā zaļā ieleja virs Kijevas, ieliku melnu kvadrātiņu virs K burta) :roll:
Sandra L.

Post by Sandra L. »

Paldies, Made!
Cerams, ka Karls nogriezīsies vairāk uz rietumiem. Viņš jau pieredzējis stārķis.
Made

Post by Made »

Sandra L. ielika Movebank karti ar mūsu melno stārķu ceļiem Černobiļas apkārtnē. Movebank ir labi - visi ceļi vienā bildē redzami, savukārt birdmap katrai sezonai ir sava karte. Paskatījos sistemātiskāk, vai ir pamats teikt, ka, piemēram, birdmap putni (stārķi, dzērves, zivjērgļi, vidējie un mazie ērgļi - kam jātiek uz Āfriku vai vismaz zemāk uz dienvidiem) "lido virs Černobiļas".

Image

Vienā blokā ir kartes gabaliņi ar turpceļu un atpakaļceļu un nosaukti putni, kas ir vistuvāk 100 km radiusam. Rudens kartē augšējā stūrī ir putnu skaits, kam varēja sekot migrācijā (jo kartes lodziņā visi netrāpa).
Ar sarkanu ir apvilkti bīstamākie pārlidojumi, var redzēt, ka līderos tuvināties Pripetei ir dzērve Ahja4 (šogad nošauta Sudānā), zivjērgle Erika (gāja bojā Nīlas deltā 2013.gada pavasarī atceļā) un vidējā ērgle Iti, tāpat sarkanajos kvadrātos (tuvu!) ir bijuši melnie stārķi Lembits un Murru (viņa pavasarī vairs neatgriezās no Sudānas un Kongo robežas), "malējie", bet ne ļoti tuvu, man atzīmēti arī melnā stārķe Leida, mazie ērgļi Kaarel, Karin, Magnus, Max un Haage, vidējais ērglis Sander un zivjērgle Piret.

Te var novērtēt, kāds ir pamats satraukumam (uzklikšķinot bilde palielinās).

Image
skarleta

Post by skarleta »

13.Augusts.

Raitis -Rasa turpina ceļu :P
Image
Made

Post by Made »

Papildinot skarletu, ielikšu abu melnīšu savstarpējo attālumu vakar :)
Rasa lidojusi virs teiksmaina nosaukuma apgabala - Melnais mežs, bet fona bilde ir no vietas mazliet zemāk uz Ternopoles pusi un saucas Babina gora, un izvēlējos es to tāpēc, ka bildē lido putns - tāds ar platiem spārniem un izskatās slaids.. nu nav jau laikam ciconia nigra, bet vai tad pasapņot nedrīkst :P

Image
Last edited by Made on 14 Aug 2016 14:34, edited 1 time in total.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Made, paldies, ļoti rosina iztēli... :) Mūsu Rašuks lido kā profiņš pāri mežiem, laukiem un pļavām... :P
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Made

Post by Made »

Karls gudrinieks ir palidojis garām Černobiļai un ietur kursu uz nacionālajiem parkiem - Dņestras ielejas ainavu parku un pirms tam uz "Podilski Tovtry" (Ukrainian: Націона́льний приро́дний парк «Поді́льські То́втри»), ko krieviski min arī kā Толтры jeb senos laikos veidotu klinšu sienas ieloku http://tovtry.com/ru/
(Sarkanie kvadrātiņi ir Sarma un Rasa)

Image

Savukārt Eedi nevar atturēties, neapciemojis Latviju un pašlaik līnija nobeidzas Zaubes virzienā ar kāsi Kosas apkārtnes mazas upītes ielejā pie nenosaukta ezeriņa vai dīķīša

Image
Made

Post by Made »

Šodien esmu okupējusi tēmu :oops: toties rīt man vairs nebūs laika :P

Rasa un Sarma šodien spēlē "sunīšus" :lol: sarkanā līnija rāda pārlidojumu no vakardienas pēdējā punkta līdz šodienas pirmajam un visi pārējie ir nogriežņa galā mazā pleķītī.

Rasa ar visiem pieciem punktiem dzīvojas pa Siņavkas upītes taisno grāvi, bet Sarma Bužaņivas Dačas parku caurceļojusi :)

Image
Emotion

Post by Emotion »

lianaliesma wrote:Made, paldies, ļoti rosina iztēli... :) Mūsu Rašuks lido kā profiņš pāri mežiem, laukiem un pļavām... :P

un tik drrosmīgi tik jaunam stārķēnam!!! esmu šokā.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Emotion wrote:
lianaliesma wrote:Made, paldies, ļoti rosina iztēli... :) Mūsu Rašuks lido kā profiņš pāri mežiem, laukiem un pļavām... :P

un tik drrosmīgi tik jaunam stārķēnam!!! esmu šokā.
Mani mulsina ka viņa tik garu gabalu nolidojusi bez barošanās atpūtas. Vai citi stārķi netaisīja atpūtu netālu no mājām, pēc pirmā uzrāviena?
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
VIKTORYja

Post by VIKTORYja »

Emotion wrote: un tik drrosmīgi tik jaunam stārķēnam!!! esmu šokā.
...šito šoku es dabūju pērn sezonā vērošānas laikā.Visu ziemu un ,liekas,joprojam nevaru atčuhneties !!! ;) Putni jau sākuši migrāciju,a es nevaru uzticēt, ka viņiem šo gāro,bistamo cēļu atkal vajag iziet!Šausmas!!!
Paldies visiem par ikdienas komentāriem ;) !
Jamsis

Post by Jamsis »

Rakstā ieviesusies kļūda "R. atstāja 6. jūlijā un uzreiz diezgan mērķtiecīgi devās DR virzienā."
Vajadzētu painformēt M.S., 5.jūlijā mazie tika tikai gredzenoti :D
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Jamsis wrote:
Rakstā ieviesusies kļūda "R. atstāja 6. jūlijā un uzreiz diezgan mērķtiecīgi devās DR virzienā."
Vajadzētu painformēt M.S., 5.jūlijā mazie tika tikai gredzenoti :D
Virsrakstā arī.
Uzrakstīju MS vēstuli.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Post Reply

Return to “Putnu migrācijas”