Putnu barotava "Zābakos", Krimuldas novadā, 2016/2017

Avis pastores - Bird feeders
Made

Re: Dabas, putnu un dzīvnieku kameras Latvijā, 2016/2017

Post by Made »

Cerams, ka mēs esam pateikušies, ka vispār ir iespēja to kameru redzēt - ka ir pielikta, tiek uzturēta, nav atslēgta pēc kritikas.. galu galā privāta kamera, nav neko mums parādā..

Man nez kāpēc šķiet - ja tiem putniem nepatīk cienasts, tad viņi nav izsalkuši un atrod barību citur. Domāju - vai tiešām pie tik mazas sniega segas viņiem nav iespēju atrast arī dabisku barību?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made wrote:Cerams, ka mēs esam pateikušies, ka vispār ir iespēja to kameru redzēt - ka ir pielikta, tiek uzturēta, nav atslēgta pēc kritikas.. galu galā privāta kamera, nav neko mums parādā..

Man nez kāpēc šķiet - ja tiem putniem nepatīk cienasts, tad viņi nav izsalkuši un atrod barību citur. Domāju - vai tiešām pie tik mazas sniega segas viņiem nav iespēju atrast arī dabisku barību?
Viņiem nav citas izvēles kā atrast.
Bet vispār jau ornitologi vienmēr un visur raksta, ka ja neesi gatavs barot līdz pavasarim, labāk nemaz nesākt to darīt.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Vērotāja wrote:
Made wrote:Cerams, ka mēs esam pateikušies, ka vispār ir iespēja to kameru redzēt - ka ir pielikta, tiek uzturēta, nav atslēgta pēc kritikas.. galu galā privāta kamera, nav neko mums parādā..

Viņiem nav citas izvēles kā atrast.
Bet vispār jau ornitologi vienmēr un visur raksta, ka ja neesi gatavs barot līdz pavasarim, labāk nemaz nesākt to darīt.
Turklāt - ja tā ir tiešraide, kas pieejama plašam skatītāju lokam, vienmēr var atvērt kontu un vērotāji ar prieku iesviedīs kādu artavu arī no sevis.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Made

Post by Made »

Nez vai mums pašiem patiktu, ja kāds sāktu regulēt, kas mums jādara (lietās, kas ir tikai un vienīgi mana darīšana). Galu galā katrs var uzlikt savu tiešraidi. Pārbaudīju - Latvijas Finieris ir privāta akciju sabiedrība. (Iespējams, ka no mums par šo kameru tiek iekasēta nauda tādā veidā, ka šīs izmaksas varbūt var iekļaut reklāmas izdevumos. Bet arī tad - mēs sen jau neesam noteicēji par mūsu pašu samaksāto reklāmu, kas čakarē mums smadzenes. Tāpat kā par plašsaziņas līdzekļu repertuāra izvēli.)
mega2

Post by mega2 »

15:14 Barotavas tuvumā strādā kaut kāda smagā tehnika- liels troksnis,varbūt tāpēc putniņu nav? :o
Image
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Kamēr es pie sevis mājās baroju putniņus nekur to nereklemējot, nerādot, tikmēr tā varbūt arī ir mana, un manas sirdsapziņas darīšana, bet!!! Šeit iet runa par kameru, kas tiek palaista You tube, plašām tautu masām, un tas jau paliek par sabiedrisku pasākumu. Nedrīkst darīt dzīvē nepareizi, pie tam kameras priekšā, un ja to dara, tad to tā arī vajag pateikt, ka nav labi. :roll: /Tās protams ir tikai manas domas šajā jautājumā./ :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Sarmīte

Post by Sarmīte »

mega2 wrote:15:14 Barotavas tuvumā strādā kaut kāda smagā tehnika- liels troksnis,varbūt tāpēc putniņu nav? :o

Tur bija smagās tehnikas pēdas un zemes kaudzes.Varētu būt,ka līdzina kaudzes.
Made

Post by Made »

Nu gan atraduši You Tube par autoritatīvu un citējamu avotu! Vieta, kur katrs var ielikt gan savus viscēlākos dvēseles centienus, gan izgāzt savus netīrumus, kas robežojas ar balansēšanu uz likumiska aizlieguma robežas. Kādas gan pretenzijas tur var uzstādīt! Tas ir sociālais tīkls un katrs pats nosaka, kādu tēlu grib radīt. Tas nav nedz oficiālais Latvijas portāls, nedz kāds cits.. tas ir tāpat, ja mēs uzstādītu tagad pretenzijas viens otram, kāds gan otrs drīkst būt. Jā, var izteikt savu attieksmi. Bet nevar gribēt, lai otrs danco pēc manas stabules. (es jau te sāku saskatīt šantāžas elementus no mūsu puses - mēs tevi skatāmies, tagad tu vairs nepiederi sev!)

Ak jā, gribēt jau var vienmēr :lol:
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Made wrote:Nu gan atraduši You Tube par autoritatīvu un citējamu avotu! Vieta, kur katrs var ielikt gan savus viscēlākos dvēseles centienus, gan izgāzt savus netīrumus, kas robežojas ar balansēšanu uz likumiska aizlieguma robežas. Kādas gan pretenzijas tur var uzstādīt! Tas ir sociālais tīkls un katrs pats nosaka, kādu tēlu grib radīt. Tas nav nedz oficiālais Latvijas portāls, nedz kāds cits.. tas ir tāpat, ja mēs uzstādītu tagad pretenzijas viens otram, kāds gan otrs drīkst būt. Jā, var izteikt savu attieksmi. Bet nevar gribēt, lai otrs danco pēc manas stabules. (es jau te sāku saskatīt šantāžas elementus no mūsu puses - mēs tevi skatāmies, tagad tu vairs nepiederi sev!)

Ak jā, gribēt jau var vienmēr :lol:
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made, mēs esam dabas draugi un, ja redzam cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvu radību, protestējam.
Ja kāds sit sunim, jā, tas ir viņa manta (pēc Civillikuma), bet tā ir dzīva radība un esmu desmitām reižu aiz rokām šitādus rāvusi un stundām lamājusies. Jo kas gan tos nabagus aizstāvēs, ja ne dzīvnieku aizstāvji.

Šoreiz sitācija ir nedaudz līdzga, jo putni, kuri ir pieraduši, ka ēdienu saņem šeit, vairs netiek baroti, viņi var iet bojā. It īpaši, ja barotava ir attālā vietā, kur tuvumā nav alternatīvas.

Man patīk bildes no šīs barotavas, taču ja kameras uzturētāji to izslēgs, būtībā tas ir diezgan vienaldzīgi. Ir alternatīvas.
Tā ir tiešraides raidītāju privāta darīšana, ja grib, lai translē, ja negrib, lai netranslē.

Bet cietsirdīga izturēšanās pret putniem, tā vairs nav viņu darīšana. Tā ir cietsirdība!
Made

Post by Made »

Jā, Māri, tieši tā - viņu lieta ir tā, kādu tēlu tie rada. Mūsu lieta ir pateicība par to, ko esam jau guvuši.

Mani priecētu cita veida attieksme no mūsu puses - mīlīši liels paldies par jūsu kamerām, tās mums sagādā ik dienas interesantus mirkļus... redzam, ka ir radušās grūtības barības nodrošināšanā - kā mēs varētu palīdzēt? Varbūt saziedot naudiņu, varbūt vajag aizvest sēklas, varbūt varam palīdzēt sarunāt/algot kādu vietējo, kas nepieciešamības gadījumā var apkopt barotavu papildus tām rūpēm, ko jau velta darbinieki. Esam pieraduši pie šīm kamerām un putniem, nevēlētos zaudēt šo iespēju.
Made

Post by Made »

Vērotāja, cietsirdīga attieksme ir tā, kas klasificējas kā tāda ar likumu. Nu neticu es, ka šie putni ir aizgājuši bojā - tik labi baroti līdz šim, pie nelielas sniega segas un pietiekami augstas temperatūras. Tad jau mums Latvijā putnu vispār nebūtu.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

No Ornitoloģijas biedrības mājas lapas:

http://www.lob.lv/lv/publikacijas/barosana.php

Nekādā gadījumā nevajag sākt barot putnus, ja nav pilnīgas pārliecības, ka būs iespējams to darīt no pirmās barošanas reizes regulāri līdz pat pēdējam sniegam, kad putnus vairs neinteresē cilvēku pasniegtā barība.

Nav pieļaujama pat vienas barošanas reizes iztrūkšana,
jo tas kaitē putniem daudz lielākā mērā, nekā pašam barotājam šķiet,
proti, putniem ierastajā laikā barībai barotava neparādoties,
tie atgriežas barotavā atkal un atkal, lai pārliecinātos, vai tā nav parādījusies. Šādi paiet liela da|a laika, kuru tie varētu izmantot barības meklējumiem citur. Un tad, kad to saprot paši putni, it īpaši, ja tas notiek, tuvojoties vakaram, parasti jau ir par vēlu. Neuzkrājuši barības rezerves naktij, putni nosalst.
Made

Post by Made »

Nu kas ir likumā?
Vērotāja, Tavi dramatiskie izcēlumi nudien liek domāt, ka šie putni ir nosaluši. Vai tiešām Tu tā domā? man uz palodzes stāv speķa ādiņas un podiņš ar sēkliņām. Rets putniņš tur uzlaidās vienīgi šīs ziemas pašās aukstākajās dienās (ieskaitot sudrabkaiju, kas neveiksmīgi gribēja aiznest ādiņas). Nudien nedomāju, ka viņiem interesē mana piebarošana. Protams, ja uzliktu kaut ko dikti kaŗumīgu, varbūt arī atlidotu. Bet es uzskatu, ka tas nav dzīvības un nāves jautājums, ja lido tikai uz kārumu.
Last edited by Made on 17 Feb 2017 15:55, edited 1 time in total.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Made wrote:Jā, Māri, tieši tā - viņu lieta ir tā, kādu tēlu tie rada. Mūsu lieta ir pateicība par to, ko esam jau guvuši.
Nekad nebūšu pateicīgs par cietsirdību tiešraidē. Piedod Made. Ļoti cienu Tevi, Tavas domas, bet šoreiz taviem argumentiem nepiekrītu, neredzu seguma. :roll:
P.s. Un te pat nav runa par likumu, runa ir par elementāru cilvēcību. :roll:
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made wrote:Vērotāja, cietsirdīga attieksme ir tā, kas klasificējas kā tāda ar likumu. Nu neticu es, ka šie putni ir aizgājuši bojā - tik labi baroti līdz šim, pie nelielas sniega segas un pietiekami augstas temperatūras. Tad jau mums Latvijā putnu vispār nebūtu.
Iepriekšējā komentārā iekopēju, kādēļ nedrīkst pārtraukt barot, ja esi sācis.

Bet cietsirdīga izturēšanās pret savvaļas dzīvniekiem un putniem mūsu valstī vispār nav klasificēta. Var noķert lapsu, piesiet siksnā un mācīt medību suņus. Lapsa tiek mocīta stundām, dienām ilgi. Pie mums var noķert savvaļas putnu, ielikt mājas būrī un arī tas nav noziegums. Var iemest akmeni ligzdā, var ar kaķeni nosist putnu.
Mēs ar lolojumdzīvniekiem netiekam galā, kas vēl par savvaļas dzīvniekiem un putniem ies domāt....
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made wrote:Nu kas ir likumā?
Vērotāja, Tavi dramatiskie izcēlumi nudien liek domāt, ka šie putni ir nosaluši. Vai tiešām Tu tā domā? man uz palodzes stāv speķa ādiņas un podiņš ar sēkliņām. Rets putniņš tur uzlaidās vienīgi šīs ziemas pašās aukstākajās dienās (ieskaitot sudrabkaiju, kas neveiksmīgi gribēja aiznest ādiņas). Nudien nedomāju, ka viņiem interesē mana piebarošana. Protams, ja uzliktu kaut ko dikti kaŗumīgu, varbūt arī atlidotu. Bet es uzskatu, ka tas nav dzīvības un nāves jautājums, ja lido tikai uz kārumu.
Jā, es tiešām domāju, ka atsevišķi putni var būt gājuši bojā.

Pilsētā tāda problēma nepastāv, jo pilsētas vide ir savādāka.
Made

Post by Made »

Tāpēc es vēlreiz saku - mēs varam aizrādīt par to, kas ir aizliegts ar likumu. Par pārējo mēs varam tikai apelēt, nevis pieprasīt. Mēs varam palīdzēt. Mēs varam izdarīt otra vietā, ja nevaram citādi.

Paštaisnīga un nosodoša attieksme nekad nav risinājums, tā arī noved pie cietsirdības.
Sarmīte

Post by Sarmīte »

Made wrote: Mani priecētu cita veida attieksme no mūsu puses - mīlīši liels paldies par jūsu kamerām, tās mums sagādā ik dienas interesantus mirkļus... redzam, ka ir radušās grūtības barības nodrošināšanā - kā mēs varētu palīdzēt? Varbūt saziedot naudiņu, varbūt vajag aizvest sēklas, varbūt varam palīdzēt sarunāt/algot kādu vietējo, kas nepieciešamības gadījumā var apkopt barotavu papildus tām rūpēm, ko jau velta darbinieki. Esam pieraduši pie šīm kamerām un putniem, nevēlētos zaudēt šo iespēju.
Mazliet iejaukšos,jo mēnesi atpakaļ palūdzu cilvēku pateikt paldies par iespēju skatīt barotavas.Tad man uzspieda numuriņu(cilvēks,kurš personīgi pazīst barotājus)un iedeva telefoniņu,lai pati izsaku savu sakāmo.Pateicos mūsu vārdā par iespēju vērot šīs barotavas :) .Man pat pajautāja kas mēs esam,izstāstīju :) Teicu,ka vērojam daudz ligzdas un putnu,dzīvnieku barotavas un esam ļoti pateicīgi viņiem.Man atbildēja,ka nodos pateicību "Latvijas finierim".Saprotu,ka neviens personīgi nebaro putnus.Cilvēki,kas dzīvo "Zābakos",veic šo pienākumu.Pieļauju domu,ka vienkārši izdomāja,ka ir silts un nevajag barot.(varbūt domāju nepareizi.)
La Marie

Post by La Marie »

Mūsmājās putni ziemā tiek baroti kopš es sevi atceros - tātad vairāk par 40 gadiem. :) Zināma pieredze ir.
Pilnībā piekrītu Vērotājai - putni bez mums var iztikt, putni paši zina kā ar sevi tikt galā un veido rezerves.
Bet ja cilvēks putnus ir sācis barot, tad viņi rēķinās ar to, ka pēc aukstas nakts pirmajā zināmajā vietā būs pārtika, kur steidzami paēst, sasildīties utt., lai dotos tālāk dienas darīšanās.

Tātad - ja esam sākuši to darīt, tad nedrīkstam pārtraukt, jo viņi ar mūsu izveidotajām pārtikas vietām rēķinās.
Citādi var nosalt jaunas barības vietas meklējumos.

Mēs esam atbildīgi par tiem, ko pieradinām - liekas, St. Ekziperī to teica. :)
Post Reply

Return to “Putnu barotavas”