Diskusijas

La Marie

Re: Diskusijas

Post by La Marie »

Paldies liels, Vērotāj!
Nu no šiem rakstiem ir skaidrs, ka paši neko uz tā elektrības staba nedz veidosim, nedz Sadales tīkliem varam atbalstu prasīt - atteiks.
Jāmeklē un jādomā citi varianti...
Dzīvojamai mājai ir divi ķieģeļu skursteņi - pirms gadiem, atceros, stārķis bija iecerējis vienu no skursteņiem par pamatu. Tad gan nācās tos pamatus bakstīt nost. :)

p.s. Meklējot informāciju, uzdūros šai jaukajai LOB brošūrai:
http://www.lob.lv/download/starku_brosura.pdf
Varbūt vēl kādam noder!
Vērotāja

Post by Vērotāja »

La Marie, varbūt šis noder?
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
La Marie

Post by La Marie »

Vērotāja wrote:La Marie, varbūt šis noder?
Jā, tieši to pašu es atradu un jau pētām un prātojam, ka derētu tas variants, kur uz jumta Jumja tipa konstrukcija izmantota. Protams, kūtiņas siena ar laiku tiktu iezīmēta ar stārķu mēsliem... tā kā tā ir dabīga guļbūve (bez apstrādes), tad jāapsver visi par un pret. :)
Sandra L.

Post by Sandra L. »

La Marie wrote:Gribēju lūgt jūsu padomu:
Šī rudens un ziemas vējos ir nokritusi mūsu pagalma sensenā stārķu ligzda, kas atradās, protams, uz elektrības staba. Ļoti gribam, lai mūsu stārķiem pavasarī būtu, kur atgriezties.
Varbūt ir kādam pieredze vai padoms, ko darīt? Varbūt lūgt Latvenergo/ Sadales tīkliem, lai par samaksu uzliek kādu instalāciju, vai arī labāk meklet citu vietu? Stārķiem jaunā vieta var arī nepatikt...
La Marie, stārķis pats ļoti labi var uzcelt pa jaunam tur ligzdu. Esmu divus pavasarus redzējusi,kā šādā stabā stārķis aši vien uzbūvē jaunu. Braucot uz darbu, mana ceļa malā ir elektrības stabs. 2011.-2012.g.ziemā mainīja stabu un ligzdu nojauca. 2012.gada pavasarī nedēļas laikā no 11.-17.aprīlim stārķi uzcēla jaunu (Dabasdatos ieliku novērojumu) un pēc tam izperēja mazuļus. 2015.-2016.gada ziemā blakus zāģēja mežu, atkal ligzda bija nokritusi vai nogāzta. Pavasarī stārķis sāka būvēt, bet partneris ļoti ilgi nelidoja, un viņš pārtrauca būvēt. Kad 13.maijā partneris atlidoja, atkal dažu dienu laikā uzbūvēja. Bet bija jau par vēlu - perēt gan perēja,bet mazuļu nebija. Šopavasar gan bija sekmīga ligzdošana.
Taču augusta vidū lielajā vējā kārtējo rezi ligzda bija nogāzta. Pavasarī atkal sekošu,kā viņiem veiksies.
La Marie

Post by La Marie »

Sandra L. wrote: La Marie, stārķis pats ļoti labi var uzcelt pa jaunam tur ligzdu. ...
No vienas puses tā ir.
Bet no otras puses, ja jau ligzda tagad ir lejā, mēs varētu censties stārķim nodrošināt drošāku vietu. Tā ligzda nogāzās divos piegājienos, pie viena pārraujot elektrības kabeļus. Stabs arī ne tik slaids vairs, par ko elektriķi sūrojās. Patiesībā, man tas stabs liekas tik neglīts, ka labprāt to aizvāktu, bet jābūt reālai. :D
Tāpēc tās pārdomas, lai:
1) atvieglotu stārķim jaunas ligzdas būvi;
2) lai jaunā ligzda būtu stabila;
3) lai jaunā ligzda nebūtu uz elektrības staba. :)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Par 2018.gada augu izvēlēta madara

http://www.delfi.lv/majadarzs/aktuali/p ... d=49609599
Simba

Post by Simba »

Izskatās, ka papagailis sev meklē partneri un nekas piemērotāks par suņa degunu tuvumā nav, kam piecirst kanti un iedot buču :P :D
Simba

Post by Simba »

Labrīt :P

Iedvesmojos no tvneta un tikko nopirku šo grāmatu :P
http://www.tvnet.lv/izklaide/gramatas/7 ... rvietoties

Image
Pēteris Vollēbens (Peter Wohlleben, 1964), kopš bērnības sapņojis, ka reiz sargāšot dabu. Studējis mežsaimniecību un ilgus gadus strādājis valsts mežu pārvaldē. Taču, tikai kļuvis par mežzini Eifelā, Vācijā, atskārtis, ka mūsdienu mežkopība mežu nekopj, bet izmanto. Tāpēc savā mežniecībā izstrādājis jaunu – ekoloģijai un ekonomikai vienlīdz labvēlīgu – stratēģiju ar mērķi atgriezt dabā nepārveidotas mežu platības. Viņa pārziņā esošajos mežos smago meža tehniku aizstāj zirgi, nenotiek kailcirtes un netiek izmantota ķīmija.
Cik gan fantastiskā veidā autors ir spējis piepildīt savu sapni :D
Lasu un domāju - cik gan fantastiski būtu, ja Latvijas iedzīvotāji, vismaz kāda daļa, apvienotos un uz saviem mežiem palūkotos no šādas prizmas. Un sajustu kā vajadzību atgriezt dabā nepārveidotas mežu platības (gan jau mums vēl drusku ir, bet maz jau). Liekas - ja es/mēs nākamajām paaudzēm varētu atstāt šādus mežus, tad gan dzīve būtu jēdzīgi nodzīvota, ne? :P Tas ir viens no maniem naivākajiem un tai pašā laikā kaismīgākajiem sapņiem :)
Simba

Post by Simba »

Tikmēr Jūrmalas dome Drauga Spārnam jau atkal met spēcīgus sprunguļus riteņos :roll:
Šodien tieši ir 5.datums, kad visam jābūt nojauktam. Diez, kā tas beigsies šoreiz?

https://www.facebook.com/DraugaSparns/p ... 8810971445
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Simba wrote: Viņa pārziņā esošajos mežos smago meža tehniku aizstāj zirgi, nenotiek kailcirtes un netiek izmantota ķīmija.
Saudzējot mežus, izmantot zirgus smagam darbam?!.... nez vai šī autora doma man liekas pieņemama.
Pasaule virzās uz to, lai aizliegtu zirgus izmantot pajūgu vešanai, bet te ar zirgiem tiek aizstāta smagā tehnika.
Ģeogrāfs

Post by Ģeogrāfs »

Re, kā aug eglītes! Šķiet, ka Norvēģija.

Image
Simba

Post by Simba »

Vērotāja wrote: Saudzējot mežus, izmantot zirgus smagam darbam?!.... nez vai šī autora doma man liekas pieņemama.
Pasaule virzās uz to, lai aizliegtu zirgus izmantot pajūgu vešanai, bet te ar zirgiem tiek aizstāta smagā tehnika.
Izlasīju tik vienu nodaļu, bet man neradās nekādas šaubas, ka no autora puses ar attieksmi pret dzīvniekiem ir viss kārtībā. Pārrakstu šīs grāmatas pēdējās nodaļas daļu, lai nedaudz ievestu tai saudzīguma idejā, ko tur sajutu.
Domāju, ka kādā no nodaļām ir skaidrāk noargumentēts, kādēļ zirgi, bet ne makgraiveri. Un kas galvenais - šeit iet runa nevis par mežistrādi, bet meža saudzēšanu un saudzīgu izlases koku izvešanu, lai nekaitētu pārējiem kokiem (kaut kādu iemeslu dēļ, ko es vēl neesmu izlasījusi, bet nojaušu) ;)
Aplūkojot cilvēku un dzīvnieku kopdzīves vēsturi, redzam, ka pēdējos iezīmējas pozitīva tendence. Kaut gan joprojām dzīvnieki tiek turēti milzu fermās, ar tiem veic eksperimentus un tos izmanto citos veidos, ar dzīvniekiem pašiem nemaz nerēķinoties, tomēr mēs arvien vairāk atzīstam, ka četrkājainajiem biedriem piemīt emocijas un viņiem ir arī tiesības. Vācijā 1990.gadā stājās spēkā likums par dzīvnieka tiesiskā stāvokļa uzlabošanu civiltiesībās, kura mērķis ir panākt, lai pret dzīvniekiem vairs neizturētos kā pret lietām. Arvien vairāk ļaužu uzturā neizmanto gaļu vai iepērkoties veic saprātīgu izvēli, lai dzīvniekiem nebūtu jācieš mokas. Manuprāt, tā ir ļoti laba tendence, jo laika gaitā ir noskaidrots, ka dzīvnieki daudzās jomās jūt līdzīgi kā cilvēki. Tas attiecas ne tikai uz mums tuvajiem zīdītājiem, bet arī uz kukaiņiem, piemēram, augļu mušiņām. Pētnieki Kalifornijā noskaidroja, ka pat šie sīciņie dzīvnieciņi sapņo. Just līdzi mušām? Tik tālu cilvēki vēl nav nonākuši, un, pat, ja būtu, līdz meža emociju sapratnei mums vēl ejams tāls ceļš, jo mušas un kokus cilvēka galvā nodala nepārvarama siena. Lielajiem augiem nav smadzeņu, tie kustas ļoti lēni, kokus interesē pavisam kas cits, un tie izdzīvo savas dienas ārkārtīgi lēnā tempā. Nav nekāds brīnums, ka ikviens skolas bērns zina: augi ir dzīvas būtnes, taču pret kokiem parasti izturas kā pret lietām, Kad krāsnī jautri sprēgā degoša pagale, atcerieties, ka tā ir kāda dižskābarža vai ozola mirstīgās atliekas, ko pašlaik aprij uguns. Vai arī šīs grāmatas papīrs - tas ir īpaši šim nolūkam nogāztas un (un tādējādi nogalinātas) egles vai bērza miesa. Jūs domājat, tas ir pārspīlējums? Manuprāt, ne, ja atsaucam atmiņā visu, ko uzzinājām iepriekšējās nodaļās. Varam vilkt paralēles ar šnicelēm un cūkām. Mēs izmantojam dzīvas būtnes saviem mērķiem, un tās mūsu dēļ tiek nogalinātas - un nevajag izlikties, ka tas mūs neskar. Tomēr rodas jautājums: vai mūsu rīcība patiešām ir nosodāma? Galu galā mēs arī esam dabas daļa un mūsu ķermeņa uzbūve ir tāda, ka spējam izdzīvot vienīgi ar citu sugu organiskās vielas palīdzību. Šī nepieciešamība ir raksturīga visiem dzīvniekiem, arī cilvēkiem. Tikai būtu jāsaprot, vai neņemam no meža ekosistēmas vairāk, nekā mums ir nepieciešams, un vai nesagādājam kokiem liekas ciešanas, kā tas notiek, izmantojot dzīvniekus. Ar koksnes izmantošanu viss ir kārtībā, ja vien kokiem atļauj dzīvot atbilstoši to sociālajām vajadzībām, augt īstā meža klimatā, nesabojātā augsnē un nodot savas zināšanas nākamajām paaudzēm. Vismaz daļai koku vajadzētu ļaut cienīgi piedzīvot lielu vecumu un beigās nomirt dabīgā nāvē. Analogs bioloģiskajai lauksaimniecībai pārtikas produktu ražošanā ir mežu apsaimniekošanas veids, kurā koki tiek cirsti izlases veidā. Mežā ir cieši sajaukti dažāda vecuma un garuma koki, jo koku bērni uzaug zem savām mātēm. Vienā vai citā vietā tiek saudzīgi nozāģēts koks, ko zirgi aizvelk līdz tuvākajam ceļam. Lai tiktu ņemtas vērā arī veco koku tiesības, pieci līdz desmit procenti platības tiek pasludināti par aizsargājamu teritoriju. Koksni, kas iegūta šādos mežos, kur ievērotas koku "labturības" prasības, var izmantot nešauboties. Diemžēl praksē Viduseiropā 95 procentos gadījumu izskatās pavisam citādi un arvien vairāk tiek strādāts ar pašu smagāko tehniku monotonās plantācijās. Nespeciālisti, liekot lietā intuīciju, nereti labāk par mežziņiem saprot, ka pastāvošā sistēma ir jāmaina. Arvien biežāk nespeciālisti iejaucas mežu apsaimniekošanā un cīņā ar iestādēm panāk, ka tiek pieņemti stingrāki apkārtējās vides standarti. Piemēram, "Kēnigsdorfas meža draugi" netālu no Ķelnes mediācijas procesā starp mežniecību un ministriju panāca, ka vairs nedrīkst izmantot smago tehniku un cirst vecus lapu kokus. Šveicē ir vesels kantons, kas rūpējas par to, lai visiem zalajiem augiem būtu sugai piemēroti dzīves apstākļi. Vācijas konstitūcijā ir sacīts, ka "apejoties ar dzīvniekiem, augiem un citiem organismiem, nedrīkst aizskart radības cieņu". Piemēram, puķu plūkšana ceļmalās bez saprātīga iemesla nav pieļaujama. Šāds skatījums gan starptautiskajā mērogā ir izsaucis zināmu neizpratni, tomēr es visnotaļ apsveicu morālo robežu nojaukšanu starp dzīvniekiem un augiem. (..)
Pēteris Vollebēns "Koku slepenā dzīve", 215. - 217.lpp.
Simba

Post by Simba »

Ģeogrāfs wrote:Re, kā aug eglītes! Šķiet, ka Norvēģija.

Image
Wow... :shock:
Sāku domāt, kāda eglēm sakņu sistēma, un ka tas vispār nav iespējams, bet laikam jau ir gan :P
Eglēm bija plakanās saknes, tā ka jumts ir tieši kā radīts :lol:
Interesanti tik, kas zem jumta (varbūt zeme savesta?)? Kā viņas ņem barības vielas? Kā neizkalst?
Interesanti :P
Biker

Post by Biker »

Image
Sveiki visiem!
vai koki aug mājas caur jumtu? iekšā
Are the trees growing up through the roof? inside?
Ģeogrāfs

Post by Ģeogrāfs »

Biker wrote:

Image
Sveiki visiem!
vai koki aug mājas caur jumtu? iekšā

Are the trees growing up through the roof?

I dont know. Here is a link.
https://www.instagram.com/p/BdLEw8uFIAy/
Biker

Post by Biker »

Paldies par saiti, Ģeogrāfs. :)
Tagad es redzu, ka jumts izskatās "relatīvi" neskarts.
Tāpēc mana doma nevar būt taisnība.
Now I see that the roof looks "relatively" intact.
So my thought can not be right.
Simba

Post by Simba »

Biker wrote:Paldies par saiti, Ģeogrāfs. :)
Tagad es redzu, ka jumts izskatās "relatīvi" neskarts.
Tāpēc mana doma nevar būt taisnība.
Now I see that the roof looks "relatively" intact.
So my thought can not be right.
Man šķiet, ka tās nav uz zemes augošas egles, kuru galotnes cauri jumtam izspraukušās... Es drīzāk domāju, ka tās tomēr aug uz jumta... Bet es nezinu, kā ir patiesībā :D
I think the trees is not growing on ground and we can see only top of the spruce... I mostly think they are growing on a roof... But I don't now how it is in reality :D
skarleta

Post by skarleta »

Es sasmējos :D ,man pat prātā neienāktu ,ka egles izspraukušās caur jumtu :D esmu redzējusi uz vecām lauku mājām arī dažādus kociņus ,tā ,ka nebrīnos :D
Biker

Post by Biker »

Ir arī mazi, jauni augi tur augšā. Vispirms man vajadzētu ņemt brilles, pirms sāku spekulēt :lol:
There are also small, young plants up there. First of all, I should take glasses before I start speculating.
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”