Diskusijas

Simba

Re: Diskusijas

Post by Simba »

Puke, milzīgs paldies par detalizētajām norādēm! :P
Šobrīd jau ar daudz lielāku drošības sajūtu varu pievienot savus novērojumus.
Atceros, ja Jānis Ķuze pērn mani aicināja ievietot kā novērojumu ligzdojošu kaijveidīgo koloniju, bet tā arī neko neizdarīju, jo sākuma ābecei tā arī nesaņēmos izmalties cauri. Nemaz jau nerunājot par pašas sagatavotajos būrīšos ligzdojošiem strazdiem un mušķērājiem :)
Paldies par iedrošinājumu :P
La Marie

Post by La Marie »

Nezinu, cik derīgi vai unikāli tas ir, bet es katru gadu cenšos noziņot manām lauku mājām tuvumā esošās balto stārķu ligzdas un ligzdošanas sekmes.
Reti, bet kādu priekš sevis maz redzētu putnu arī mēdzu noziņot, piemēram, lielās gauras pagājušajā pavasarī savā piemājas dīķī. :)
Ļoti ērta ir mobilā telefona aplikācija.
puke

Post by puke »

Vērotāja, es teiktu, ka ir vērts ziņot visas sugas, jo veidojas datu kopums, ko tad var pēc tam zinātnieki izmantot pēc savām vajadzībām. Un nav tā, ka ornitologi izmanto tikai pārbaudītus ziņojumus, tas, protams, atkarīgs kas konkrēti tiek pētīts. Retākām sugām, protams, ir nepieciešams apraksts vai vislabāk foto/video. Iepriekšējos gados vāca datus Ligzdojošo putnu atlantam un tad bija svarīga jebkura suga, lai iegūtu pēc iespējas precīzākus datus, kas tad pie mums te ligzdo.

Viens piemērs: pagājušo pavasari Dabasdatos tika ieziņots apodziņš Mārupē ar bildi. Apodziņš nav rets putns, bet speciālisti pamanīja, ka bildē ir nevis apodziņš, bet mājas apogs, kas Latvijā tika novērots tikai trešo reizi un pēdējo reizi pirms tam 1993. gadā. Ja nebūtu šis novērojums ziņots, tad arī mājas apogs visticamāk nebūtu pamanīts...
puke

Post by puke »

La Marie wrote:Nezinu, cik derīgi vai unikāli tas ir, bet es katru gadu cenšos noziņot manām lauku mājām tuvumā esošās balto stārķu ligzdas un ligzdošanas sekmes.
Reti, bet kādu priekš sevis maz redzētu putnu arī mēdzu noziņot, piemēram, lielās gauras pagājušajā pavasarī savā piemājas dīķī. :)
Ļoti ērta ir mobilā telefona aplikācija.
LaMarie, ziņot regulāri balto stārķu lizgdu sekmes, sevišķi veiktas vienā un tajā pašā reģionā ir ļoti svarīgi. Īpaši zinot, ka visticamāk gaidāms balto stārķu populācijas samazinājums (ķimikālikas un vardes paliek mazāk) un tad šādi dati būs ļoti vērtīgi.

Bezmaksas aplikācija tiešām ir ērta, jo var uzreiz dabā ieziņot (aplikācija punktu, kur atrodies atrod pati). Aplikāciju izmantoju arī vienkārši ejot pa mežu vai kur citus (arī pilsētā noder), ja jāsaprot kur esi un kur ir kāda taka utt.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Paldies, puķe.

Savu pupuķi arī ieziņoju, jo tas nav putns, kuru redz katru dienu. Ar fotogrāfijām un precīzu ligzdošanas vietu :D
Pie mums te, piemēram, arī meža zīlītes ir retas. Taču kopumā suga reta nav.
2016.gada nogalē, kad ar vīru gājām uz mežu pēc egles, tajā egļu mežā redzējām pelēko zīlīšu bariņu apmēram 40 īpatņus, kas diezgan lēni, no zara zarā, bet nezaudējot baru, pārvietojās pa mežu. Tas bija interesanti. Bet atkal pakautrējos noziņot, jo pelēkās zīlītes nav reti putni.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
puke

Post by puke »

Simba, apsveicu! Pirmie ziņojumi Dabasdatos un uzreiz pie Īpašajiem novērojumiem. ;)
d.e.

Post by d.e. »

Sveicieni Jaunajā gadā ! :)
Man tāpat kā Vērotājai ir bijusi sajūta, ka jāziņo par kaut ko vairāk vai mazāk neikdienišķu, tāpēc esmu tik 1 lielo balto gārni, 1 zeltgalvīti, kurš sēdēja uz palodzes, un 1 lauci ieziņojusi. Laucis izbrīnīja mani ar to, ka Rīgā dzīvo. Ā, vēl baigi lielo zirnekli Latgalē ieziņoju, tādu bumbu nebiju redzējusi, bet nav nekāds pārākais retums. :D Turpmāk centīšos būt čaklāka. ;)
Simba

Post by Simba »

puke wrote:Simba, apsveicu! Pirmie ziņojumi Dabasdatos un uzreiz pie Īpašajiem novērojumiem. ;)
Nopietni?? Kur to var redzēt un kā es pie tādiem tiku? :lol:
To, cik novērojums ir īpašs, laikam nosaka kāds no malas, vai ne? Jo es pati tur bakstot neatminu, ka man būtu iespēja tur kaut kādu statusu noteikt :roll:
d.e.

Post by d.e. »

Simba wrote:
puke wrote:Simba, apsveicu! Pirmie ziņojumi Dabasdatos un uzreiz pie Īpašajiem novērojumiem. ;)
To, cik novērojums ir īpašs, laikam nosaka kāds no malas, vai ne? Jo es pati tur bakstot neatminu, ka man būtu iespēja tur kaut kādu statusu noteikt :roll:
Ielogojies dabasdati.lv , pēc tam augšā uz zaļās svītras nospied > Par mani < tad redzēsi visu savu info. ;)
puke

Post by puke »

Simba wrote:
Simba. Dabasdatiem ir filtrs, kas atlasa kurā datumā kas ir rets. Lielajam baltajam gārnis 28.12. ir vēls datums, tāpēc arī sadaļā Interesantākie novērojumi var redzēt Simbas veikumu.
Image
Vērotāja

Post by Vērotāja »

puķe, vai nezini, gada putns taču vēl nav nosaukts, ja?
puke

Post by puke »

d.e. wrote:Sveicieni Jaunajā gadā ! :)
Man tāpat kā Vērotājai ir bijusi sajūta, ka jāziņo par kaut ko vairāk vai mazāk neikdienišķu, tāpēc esmu tik 1 lielo balto gārni, 1 zeltgalvīti, kurš sēdēja uz palodzes, un 1 lauci ieziņojusi. Laucis izbrīnīja mani ar to, ka Rīgā dzīvo. Ā, vēl baigi lielo zirnekli Latgalē ieziņoju, tādu bumbu nebiju redzējusi, bet nav nekāds pārākais retums. :D Turpmāk centīšos būt čaklāka. ;)
Vērotāja un d.e., ko un cik daudz ziņot nosaka paša interese un iespējas. Dabasdati ir ļoti demokrātiski un tāda arī ir ideja, ka jebkurš var ziņot pat, ja nezin kas tas tāds ir. Zinu, ka Ieva M., Andris K. un vēl daudzi citi ziņo pilnīgi visu, ko sastop un nav atšķirība vai, piemēram, lielo zīlīti ieziņo viņi vai kāds cits lietotājs. Ja vajadzēs kādam pētīt lielo zīlīšu izplatību, tad viņam noderēs visi dati neatkarīgi no ziņotāja. Tā ka kautrību pie malas un ziņojiet droši. Jūsu piemērs arī iedvesmos citus! ;)
puke

Post by puke »

Vērotāja wrote:puķe, vai nezini, gada putns taču vēl nav nosaukts, ja?
Gada putnu paziņos rīt, 02.01., plkst. 10:07 LR1 raidījumā "Zināmais nezināmajā".
d.e.

Post by d.e. »

puke wrote: Vērotāja un d.e., ko un cik daudz ziņot nosaka paša interese un iespējas. Dabasdati ir ļoti demokrātiski un tāda arī ir ideja, ka jebkurš var ziņot pat, ja nezin kas tas tāds ir. Zinu, ka Ieva M., Andris K. un vēl daudzi citi ziņo pilnīgi visu, ko sastop un nav atšķirība vai, piemēram, lielo zīlīti ieziņo viņi vai kāds cits lietotājs. Ja vajadzēs kādam pētīt lielo zīlīšu izplatību, tad viņam noderēs visi dati neatkarīgi no ziņotāja. Tā ka kautrību pie malas un ziņojiet droši. Jūsu piemērs arī iedvesmos citus! ;)
Paldies ! :)
Es gan neesmu neko pārāk kautrīga, tas drīzāk domāts tā, ka meža pīles, mušķērājus u.tml. vai bebrus, kuri šķiet tik ierasti kā mājdzīvnieki, nešķiet svarīgi ieziņot ! :D
Protams var ziņot par visu, ko redz, bet tad jau uz katru vaboli caur kameru jāskatās. Tas jau vairāk no cilvēka atkarīgs, es velku laukā tel.un bildēju tik to, kas man šķiet interesants un arī tad man nav sajūta, ka visparastāko krupi (Bufo bufo) jāziņo, ja tāpat skaidrs, ka ūdens malā tādi dzīvo. Nākamvasar mēģināšu piefiksēt smilšu krupi, tas salīdzinoši ir retums, ja nu gadīsies manā ceļā, noteikti ieziņošu ! :D
MĀRIS

Post by MĀRIS »

http://www.lsm.lv/raksts/dzive--stils/v ... e.a262810/
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
La Marie

Post by La Marie »

MĀRIS wrote:
http://www.lsm.lv/raksts/dzive--stils/v ... e.a262810/
Pļavu tilbīte - 2018. gada putns! :)
Image
Vērotāja

Post by Vērotāja »

LSM lapā ir visi gada putni publicēti

grieze (1996)
vakarlēpis (1997)
zaļā vārna (1998)
mazais ērglis (1999)
ķīvīte (2000)
ūpis (2001)
lielais ķīris (2002)
rubenis (2003)
baltais stārķis (2004)
ziemeļu gulbis (2005)
lauka piekūns (2006)
melnā dzilna (2007)
melnais stārķis (2008)
jūraskrauklis (2009)
mednis (2010)
meža pūce (2011)
jūras ērglis (2012)
kākaulis (2013)
pupuķis (2014)
dzeltenais tārtiņš (2015)
dižraibais dzenis (2016)
dzeltenā cielava (2017)
Tālis

Post by Tālis »

Skaistule gan tā sarkankājknābīte!
Nadziņi nolakoti spoži melni... un `knābīša` gals.

Image
Putnu dzīves iepazīšana un mīlestība uz tiem vieno cilvēkus.
La Marie

Post by La Marie »

Gribēju lūgt jūsu padomu:
Šī rudens un ziemas vējos ir nokritusi mūsu pagalma sensenā stārķu ligzda, kas atradās, protams, uz elektrības staba. Ļoti gribam, lai mūsu stārķiem pavasarī būtu, kur atgriezties.
Varbūt ir kādam pieredze vai padoms, ko darīt? Varbūt lūgt Latvenergo/ Sadales tīkliem, lai par samaksu uzliek kādu instalāciju, vai arī labāk meklet citu vietu? Stārķiem jaunā vieta var arī nepatikt...
Image
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”