Diskusijas
Re: Diskusijas
Atbilde Ģeogrāfam.
Nu nav tik traki, iemanoties var atšķirt arī vizuāli pelēko no purva zīlītes, bet grūti gan. Par cik bilde parasti nāk kopā ar skaņu, tad tas vairs nav sarežģīti, jo, kā jau Vērotāja minēja, balsis tām ir ļoti atšķirīgas.
Par šo konkrēto. Nu es teiktu, ka pelēkā zīlīte, bet bilde pašvaka. Mugura ir pelēka nevis brūnganpelēka, vaiga baltums aiziet līdz pat pakausim, galva pilnīgi melna. Vēl pazīmes ir spārna krāsojums, knābis un pazodes melnums, bet pēc šīs bildes nevaru īsti pārliecinoši saprast.
Ja tas dzenis bija tik mazs kā dzilnītis, tad viennozīmīgi mazais dzenis. http://www.ornitofaunistika.com/lvp/drymin.htm
Nu nav tik traki, iemanoties var atšķirt arī vizuāli pelēko no purva zīlītes, bet grūti gan. Par cik bilde parasti nāk kopā ar skaņu, tad tas vairs nav sarežģīti, jo, kā jau Vērotāja minēja, balsis tām ir ļoti atšķirīgas.
Par šo konkrēto. Nu es teiktu, ka pelēkā zīlīte, bet bilde pašvaka. Mugura ir pelēka nevis brūnganpelēka, vaiga baltums aiziet līdz pat pakausim, galva pilnīgi melna. Vēl pazīmes ir spārna krāsojums, knābis un pazodes melnums, bet pēc šīs bildes nevaru īsti pārliecinoši saprast.
Ja tas dzenis bija tik mazs kā dzilnītis, tad viennozīmīgi mazais dzenis. http://www.ornitofaunistika.com/lvp/drymin.htm
skarleta, pie manis pārsvarā barojas kādas 30 lielās zīlītes, 4 pelēkās zīlītes (pēc balss noteicu), kādas 10 zilzīlītes un pāris dzilnīši. Šis kontingents ir katru dienu no rīta līdz vakaram.skarleta wrote:Kas jums nāk uz barotavu ? Man pārsvarā zvirbuļiUn ļoooooooti daudz
Zvirbuļi neganās visu dienu, bet atlido barā, paēd un tad uz laiku prom. Vēlāk atkal atlido viss bars. Kādi 25 putni apmēram.
Epizodiski parādās zaļžubītes, bet ne katru dienu. Ja atlido bariņš, tad kādi 8-10 putni. Bija atlidojusi ķivuļu mātīte. Bet ķivuļi un zaļžubītes uz barotavu regulāri sāk nākt apmēram sākot no februāra, vismaz iepriekšējos gados tā ir bijis.
Dažus putnus esmu ievērojusi individuāli, ir zīlīte ar kaut kādu bumbuli uz galvas, citai krāsojumā gaišāka spalva. Dzilnīšiem vienam vēders brūnāks, otram gaišāks.
Vispār esmu nākusi pie secinājuma, ka putni atceras cilvēku un pierod. Barotavas ir tuvu mājas durvīm, ja laiks labs, izeju ārā un vēroju viņus. Lido uz barotavu apm metra attālumā un nemaz nebaidās (nesaku, ka visi nebaidās, bet daļa nebaidās).
Turpretī, kad uz ielas strādāja elektriķi, bez trokšņa, ielīda grāvī un vienoja tur vadus kādu 15 metru attālumā no barotavas, putni sēdēja kaimiņdārza ābelēs un gaidīja, kad tie elektriķi aizies.
Sen neesmu fotografējusi, bet rīt gan nebūs laika. Nākamnedēļ pafotografēšu

Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Brūnvēderaino dzilnīti iesaku nobildēt. Mūsu dzilnītim ir pasugas brālis, kas ir izplatīts UK un Centrāleiropā - Rietumu dzilnītis Sitta europaea caesia. Nesaku, ka tas ir šis, bet putnu vērotāji gaida un cer to ieraidzīt arī LV.Vērotāja wrote: Dažus putnus esmu ievērojusi individuāli, ir zīlīte ar kaut kādu bumbuli uz galvas, citai krāsojumā gaišāka spalva. Dzilnīšiem vienam vēders brūnāks, otram gaišāks.
Diez no kā tas atkarīgs kādi putni apmeklē barotavu ? Es arī gribu redzēt dažādību , nē nu džādība ir
zvirbuļi ,zīlītes ,vārnas ,žagatas , melnais strazds , (1) pagājušogad bija pārītis ,bet otru noķēra vistu vanags
bet pārsvarā zvirbuļi ,kad tie iet pāri ,tad barotava tukša 

skarleta, domāju, ka janvāra beigās-februārī būs daudzveidīgāk. Nezinu no kurienes tie ķivuļi, zaļžubītes, svilpji uzrodas, bet parasti tie parādās vēlāk.skarleta wrote:Diez no kā tas atkarīgs kādi putni apmeklē barotavu ? Es arī gribu redzēt dažādību , nē nu džādība irzvirbuļi ,zīlītes ,vārnas ,žagatas , melnais strazds , (1) pagājušogad bija pārītis ,bet otru noķēra vistu vanags
bet pārsvarā zvirbuļi ,kad tie iet pāri ,tad barotava tukša
Kādi putni parādās? Laikam tādi, kādi apkārtnē dzīvo.
Varbūt pamēģini daudzveidīgāku barību, varbūt tas pievilinās citus putnus? Varbūt speķītis var pievilināt kādu dzeni?
Pamanīju, ka sīļi un strazdi nenāk ēst no barotavas, bet kad zemē saberu zemesriekstus un sagrieztu graudu maizi, tad šad tad atlido arī šie putni. Tie gan nav regulāri ciemiņi, bet pa laikam ieklīst. Zemē gan beru tikai sausā laikā, kad nav lietus.
Vērotāj, es ļoti gaidu tavas bildes ar jauno Nikonu!Vērotāja wrote:Sen neesmu fotografējusi, bet rīt gan nebūs laika. Nākamnedēļ pafotografēšu

Vasarā esmu "nokāvusi" visus savus ziepīšus, tāpēc tagad skatos un meklējos, kas man vislabāk derētu, lai arī putniņus var bildēt.
- Lianaliesma
Es arī klusībā gaidu barotavu īpašnieku ziņas!La Marie wrote:Vērotāj, es ļoti gaidu tavas bildes ar jauno Nikonu!Vērotāja wrote:Sen neesmu fotografējusi, bet rīt gan nebūs laika. Nākamnedēļ pafotografēšuGan putnu dēļ, gan bilžu dēļ.
Vasarā esmu "nokāvusi" visus savus ziepīšus, tāpēc tagad skatos un meklējos, kas man vislabāk derētu, lai arī putniņus var bildēt.

Lai skaisti foto!

Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.

lianaliesma, cik smuka bildīte
Tik ļoti sagribējās to baltumiņu! Bet gan jau būs

Tik ļoti sagribējās to baltumiņu! Bet gan jau būs

Es diezgan bieži šos te trīs draugus Ogres upē pirms HES redzu
Vienu dienu tiiik smuki bija trijatā sastājušies, domāju - atpakaļ ceļā nobildēšu. Lika pagaidīt - tā nu viņi stāvēja un gaidīja
Tad nu pirms pāris dienām ņēmu un bildēju to pašu trijotni, tas nekas, ka otrajā krastā tālu
Un zemāk uz lejteci vēl viens mitinās šāds pats

Tad nu pirms pāris dienām ņēmu un bildēju to pašu trijotni, tas nekas, ka otrajā krastā tālu

Un zemāk uz lejteci vēl viens mitinās šāds pats

Bilde kā Purvīša gleznā. Graciozie putni ir lielie baltie gārņi, kuru skaits iet diezgan strauji uz augšu. Viņiem gan ziemā te nebūtu jābūt, bet pa kādam drosminiekam atrodas ik ziemu. Šogad tik silta ziema tāpēc nav brīnums. Simba, ieziņo dabasdatos.Simba wrote:Es diezgan bieži šos te trīs draugus Ogres upē pirms HES redzuVienu dienu tiiik smuki bija trijatā sastājušies, domāju - atpakaļ ceļā nobildēšu. Lika pagaidīt - tā nu viņi stāvēja un gaidīja
![]()
Tad nu pirms pāris dienām ņēmu un bildēju to pašu trijotni, tas nekas, ka otrajā krastā tālu![]()
Un zemāk uz lejteci vēl viens mitinās šāds pats![]()

Labrītpuke wrote: Simba, ieziņo dabasdatos.

Vai šeit ir kāds zinātājs, kurš var pateikt priekšā, kā tikt pie ieziņošanas?
Vai es pareizi saprotu, ka es ar Simbas nosaukumu to nevaru izdarīt, ka man tam ir nepieciešama jauna identitātes pase?
Simba, man šķiet, ka user/pasw gan forumam, gan DD ziņošanas daļai ir katrs atsevišķi, bet man ir tas pats gan forumā, gan ziņojot. Tā ka es teiktu, ka pamēģini uztaisīt jaunu user Simba un to pašu paroli, ko forumā. Domāju, ja tāds lietotājs jau nav, tad vajadzētu sanākt.

Ja vēlies, varu sataisīt screenšotus kā ziņot. Tas ir vienkārši... Ikdienā visērtāk lietot Dabasdatu aplikāciju telefonā.

Ja vēlies, varu sataisīt screenšotus kā ziņot. Tas ir vienkārši... Ikdienā visērtāk lietot Dabasdatu aplikāciju telefonā.
Nu jā, Simba jau esot aizņemta, uz to arī es "uzsēdos", nesaprazdama, vai tā esmu es pati, kas to aizņēmusi vai kāds cits. Tad tagad skaidrs, ka cits, paldies!puke wrote:Simba, man šķiet, ka user/pasw gan forumam, gan DD ziņošanas daļai ir katrs atsevišķi, bet man ir tas pats gan forumā, gan ziņojot. Tā ka es teiktu, ka pamēģini uztaisīt jaunu user Simba un to pašu paroli, ko forumā. Domāju, ja tāds lietotājs jau nav, tad vajadzētu sanākt.
Skreenšoti būtu vērtīgi, mazums, bez manis kā iesācējas ir vēl kāds, kam ir tikpat resni pirksti

Paldies jau iepriekš

Un paldies par to aplikācijas ideju, to ikdienā izklausās, ka būs ļoti vērtīgi izmantot

Simba, nu paprovē pieslēgties galvenajā lapā ar vārdu Simba un savu paroli, ja tā nestrādā, tad acīmredzot tiešām jau kāda cita ir priekšā.
Simba, paskatījos, ka Dabas datos esi jau reģistrējusies (parādās vārds, uzvārds). Un Simba noteikti ir Tavs. 

Es drīz pēc Pukes ziņas mēģināju to Simbu advancēt jaunā tēlā, līdz ar to iespējams, ka vārds uzvārds jau ir jaunais fēniks no pelniemSandra L. wrote:Simba, paskatījos, ka Dabas datos esi jau reģistrējusies (parādās vārds, uzvārds). Un Simba noteikti ir Tavs.

Pamēģināju arī ievietot novērojumu, nedaudz apmulsu par vietu - tur laikam kartē jānorāda punkts un vietas ģeogrāfiskais nosaukums, ja?
Un to ceturto novēroto gārni lejup pa upes teci, ja man nav bildes, tad to es laikam tad nemaz nevaru ielikt kā novēroto, ja?
Ar vārdu sakot, Jaunais gads ir sācies ar jaunām iespējām

Ceturto liec kā atsevišķu novērojumu, jo cits ģeogrāfiskais punkts.
Tātad instrukcija kā pievienot novērojumu Dabasdatos.

1. Lai ziņotu novērojumus Tev jāielogojas. Te augšā var redzēt vai esi to izdarījis.
2. Spied Pievienot novērojumu un atvērsies logs: kreisajā pusē karte un labajā - datumi un ailītes.
3. Iesaku sākt ar novērojuma vietas atlikšanu kartē. Nospiež rīkjoslā punkta simbolu un ieliek to kartē vietā, kur novērojums veikts. Izleks lodziņš ar Saglabāt - tas domāts vietas saglabāšanai, ja no šīs vietas plāno ziņot regulāri (tad nākamajā reizē vari kartē vietu nelikt, bet virs datumu tabulas atrast saglabāto vietu). Var vienkārši ielikt punktu kartē un pāriet uz punktu 4.
4. Atzīmē novērojuma datumu. Stundu un minūtes nav obligāti ziņot.
5. Meklē novēroto sugu.
6. Nospied uz sugas, kad tā ir atrasta lodziņā zem uzraksta Meklēšanas rezultāti. Tad automātiski aizpildīsies ailītes Grupa/Apakšgrupa/Suga.
7. Aizpildi visas ailītes, ko zini. Obligāti aizpildāmās ar zvaigznīti.
8. Spied reģistrēt. Ja no šīs vietas uzreiz gribi ziņot vairākas sugas, tad atzīmē Turpināt pievienošanu šajā pat vietā pirms spiest reģistrēt.
Aicinu nekautrēties un ziņot pat ja neesi drošs par novēroto sugu. Ja nezini precīzi sugu, tad pie meklēt sugu raksti Nezināms. Dabasdators ir brīnišķīgi speciālisti, kas pēc bildes vai precīza apraksta centīsies saprast, kas ir redzēts. Ziņot vari ne tikai putnus, bet arī augus, kukaiņus, zīdītājus utt.

1. Lai ziņotu novērojumus Tev jāielogojas. Te augšā var redzēt vai esi to izdarījis.
2. Spied Pievienot novērojumu un atvērsies logs: kreisajā pusē karte un labajā - datumi un ailītes.
3. Iesaku sākt ar novērojuma vietas atlikšanu kartē. Nospiež rīkjoslā punkta simbolu un ieliek to kartē vietā, kur novērojums veikts. Izleks lodziņš ar Saglabāt - tas domāts vietas saglabāšanai, ja no šīs vietas plāno ziņot regulāri (tad nākamajā reizē vari kartē vietu nelikt, bet virs datumu tabulas atrast saglabāto vietu). Var vienkārši ielikt punktu kartē un pāriet uz punktu 4.
4. Atzīmē novērojuma datumu. Stundu un minūtes nav obligāti ziņot.
5. Meklē novēroto sugu.
6. Nospied uz sugas, kad tā ir atrasta lodziņā zem uzraksta Meklēšanas rezultāti. Tad automātiski aizpildīsies ailītes Grupa/Apakšgrupa/Suga.
7. Aizpildi visas ailītes, ko zini. Obligāti aizpildāmās ar zvaigznīti.
8. Spied reģistrēt. Ja no šīs vietas uzreiz gribi ziņot vairākas sugas, tad atzīmē Turpināt pievienošanu šajā pat vietā pirms spiest reģistrēt.
Aicinu nekautrēties un ziņot pat ja neesi drošs par novēroto sugu. Ja nezini precīzi sugu, tad pie meklēt sugu raksti Nezināms. Dabasdators ir brīnišķīgi speciālisti, kas pēc bildes vai precīza apraksta centīsies saprast, kas ir redzēts. Ziņot vari ne tikai putnus, bet arī augus, kukaiņus, zīdītājus utt.
puķe, mani ziņot kaut kā attur tas, ka liekas, ka vajag ziņot kaut ko retu, neparastu.
Bet parastus putnus vai dzīvniekus - vajag? (parasti ir domāti bieži sastopami)
Kādi varētu būt kritēriji ziņošanai?
Ja, piemēram, ornitologs X ir saziņojis, ka novērojis vārnas, zvirbuļus un zīlītes, tad ornitologs Y vajadzības gadījumā veic atlasi, ka tādā rajonā dzīvo vārnas utt. Bet lasīju, ka , piemēram, mani vai Simbas novērojumi šajā atlasē neietilpst, jo ornitologi izmanto tikai "pārbaudītu speciālistu" ieziņotos datus. Tāpēc jautāju, kādi ir ziņošanas kritēriji "cilvēkam parastajam"?
Bet parastus putnus vai dzīvniekus - vajag? (parasti ir domāti bieži sastopami)
Kādi varētu būt kritēriji ziņošanai?
Ja, piemēram, ornitologs X ir saziņojis, ka novērojis vārnas, zvirbuļus un zīlītes, tad ornitologs Y vajadzības gadījumā veic atlasi, ka tādā rajonā dzīvo vārnas utt. Bet lasīju, ka , piemēram, mani vai Simbas novērojumi šajā atlasē neietilpst, jo ornitologi izmanto tikai "pārbaudītu speciālistu" ieziņotos datus. Tāpēc jautāju, kādi ir ziņošanas kritēriji "cilvēkam parastajam"?