Diskusijas

Locked
Atspole

Re: Diskusijas

Post by Atspole »

Informācijai - jaukie forumieši:
1.augustā braukšu ar auto, sākot no Pārdaugavas, caur centru līdz pat Baltezeram.
Tā kā 4 cilvēki ir laipni aicināti padot ziņu pm un sarunāsim, kur jūs paķert! Stacija, autoosta, Brīvības iela utt.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Atspole, jā, paņemšu kompi. Tikai lūdzu atgādini iepriekšējā vakarā, satraukumā varu aizmirst.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Atspole

Post by Atspole »

Verotāja, apsolos atspolīgi atgādināt! ;)
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Mans šodienas piedzīvojums. Man pie akas saulē stāv melns plastmasas spainis. Tur ātrāk uzsilst ūdens. Pēc tam to var liet mazgāmutī, puķu vāzēs un puķu podos. Kad bija palicis dibenā viena vai divu pirkstu augstumā, izlēju to uz konikas saknēm - 2 m no akas taciņas malā. No turienes izspurdza mazs mazītiņš putniņš. Nu, ne gluži no saknēm, nedaudz augstāk. Nojausma lika ieskatīties dziļumā. Uzmanīgi mēģināju saskatīt ko starp bieziem zariem, ar rokām negrābstījos. Kā jau iedomājos, iekšā ligzdiņa, maz-mazītiņa, šķiet mazāk par 10 cm diametrā. Uzreiz gāju prom. Iekšā kaut kas bija. Tikai gandrīz tumsā zem biezi saaugušiem egles zariem nesaskatīju - oliņas vai sastinguši mazuļi - mazāk par 2 cm lielumā. Skaņu nekādu nebija. Bet tas vēl ne par ko neliecina. Ceru, ka neesmu "izpostījusi laimīgas putnu ģimenes dzīvi", kā mēdz rakstīt daži forumieši. Tagad pie akas eju pa apkārtceļu. Tur es esmu par metru tālāk no ligzdas, nekā, ejot, kā parasti - 10 - 20 cm attālumā. Kaut gan mēs jau kopš pēcjāņu laika esam šeit un staigājam garām konikai bieži. Vīrs arī appļāva ar trimmeru-krūmgriezi. No tā daudz lielāks troksnis.
Toties vakar es gandrīz rokās paņēmu putniņu. Ne jau tāpēc, ka gribēju, bet tā sanāca. Sīkputniņs pa vaļējo logu ielaidies viesistabā. Kad ienācu, tas lidinājās gar logiem un nevarēja atrast vaļējo. Piegāju pie slēgtā loga, kur tas... ne nu gluži sitās pret stiklu... viegli skāra ar spārniem, lidinoties. Klusi murmināju mierinājuma vārdus, - "Viss būs labi..., nebaidies mazais...", - piegāju pie loga, atvēru, gandrīz vai pieskaroties. Lido!
Kā izskatījās putniņš, kas no konikas izlidoja, nezinu neko daudz - ļoti mazs, pelēks. Kā vienmēr - sākumā pārsteigums un tad jau putniņš prom. Varbūt krūmu ķauķītis. Bet tas, kas viesistabā - atkal ļoti maziņš, slaids ar zaļgandzeltenu vēderiņu. Vēl neesmu sameklējusi - kas.
Līdz rītam!
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Man vīnoga divās vietās stāv neapgriezta. Nevar- iekšā maģiskie apļi, no kuriem ačeļu pāris bolās pretim! :P
Paldies, Vērotāja, par ieguldījumu mūsu visu labā! Es jau teicu- "Labais Gariņš"! Paldies! :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
čiekurs

Post by čiekurs »

Maz-ko-zinu wrote:Bet tas, kas viesistabā - atkal ļoti maziņš, slaids ar zaļgandzeltenu vēderiņu. Vēl neesmu sameklējusi - kas.
Līdz rītam!
Labrīt. Zaļgandzeltenais vēderiņš nevarētu būt lakstīgala? ;)
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Paldies, Čiekur!
Nē, lakstīgalai dzeltenzaļā krūtiņa, cik zinu, nav. Esmu divu soļu attālumā stāvējusi, kad tā pogo, apskatīju. Viscaur pelēka ar tumšākām un gaišākām pelēkā gradācijām.
čiekurs

Post by čiekurs »

Maz-ko-zinu wrote:Paldies, Čiekur!
Nē, lakstīgalai dzeltenzaļā krūtiņa, cik zinu, nav. Esmu divu soļu attālumā stāvējusi, kad tā pogo, apskatīju. Viscaur pelēka ar tumšākām un gaišākām pelēkā gradācijām.
Man atkal šķiet tieši pretēji, ka ir dzeltenzaļa. :lol:
linkā bilde no dabas datiem.
http://dabasdati.lv/lv/image/1id2dtvfvr ... k77/45767/
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Hmm...

Mazliet nekorekti un tendenciozi uzrakstīts, jāteic.

http://www.delfi.lv/mansdraugs/zveru-dz ... ajusi-boja
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Čiekur, esmu profāns putnu vērošanā, tāpēc man nav 100% pārliecība par lakstīgalām. Es to atceros tādu, ka šeit:
https://www.google.lv/search?q=lakst%C4 ... cgodMC8MXg
Kas attiecas uz tavu norādīto, tad tas zaļganums var būt, kā atspīdums no zaļas lapotnes. Tur visa bilde ir zaļgana.
Neko kategoriski neapgalvoju, tikai apsvērumi :D
Jā, man vakaros ir (vairāk gan - bija) lakstīgalas. Būtu tas ciemiņš palaidis balsi... :D
Citus gadus - tādi mazuļi reizēm nelielām grupām lidinās man bēniņos vasaras otrā pusē. :D
Agrāk skatījos putnu grāmatā - neatradu. Man tikai viens sējums.:(
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Labāk nebūtu lasījis. :evil:
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Pavisam tendenciozi, Murkjeli. :(
ZZS mērķtiecīgi tiecas pēc VARAM. Tai ir viens no lielākiem budžetiem. Un NA ir ZZS rupors.

Ja uzskati to par nepiedienīgu komentāru, Vērotāja, vari izdzēst.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

MĀRIS wrote:Labāk nebūtu lasījis. :evil:
+1 :twisted:
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Par lakstīgalu - liekas, tajā DD bildē ir fotoaparāta krāsu problēma. Realitātē lakstīgala ir zvirbuļa krāsojumā (drusku gaišāka)

http://www.ornitofaunistika.com/lvp/luslus.htm

Sapratu kas par mazo, zaļgano putniņu. Man dārzā tāds šad tad ienāk, bet nosaukumu nezinu. Tai pašā ornitofaunistikā augšā, labajā stūrī ir saraksts, tur var pašķirstīt un pameklēt. Ornitofaunistikā ir tiešām ļoti labas un kvalitatīvas putnu bildes dažādos rakursos, kas ļauj putnus vieglāk atpazīt.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Murkjelis wrote:Hmm...

Mazliet nekorekti un tendenciozi uzrakstīts, jāteic.

http://www.delfi.lv/mansdraugs/zveru-dz ... ajusi-boja
Jā, tendenciozi...

piemēram, citāts no raksta-

Par melnā stārķa nogalināšanu draud bargs sods – līdz pat pieciem gadiem cietumā, taču ne tad, ja putns gājis bojā "zinātniska šova gaitā", aizdomāties rosina "Neatkarīgā Rīta Avīze".

kāpēc "Neatkarīgā" neaicina aizdomāties par tiem citiem iemesliem (bez raidītāja uzlikšanas) putnu bojā ejā, neaicina meklēt un arī pati neierosina alternatīvus veidus/ceļus, kā palīdzēt putniem tikt pie nesaindētas barības pietiekamā daudzumā...

Turklāt, raidītājus daudzus gadus liek putniem citviet pasaulē, nav jau jāizdomā velosipēds vai jāgaida gadu desmiti, kad Latvijā uzkrāsies pieredze, var pētīt citu valstu ornitologu vērojumu pieredzi....cik zinu, ASV jau izmanto pavisam mazus raidītājus... kāpēc gan Latvijas valsts nevarētu atvēlēt naudu šādu raidītāju iegādei? Vai tā pati neatkarīgā varētu aģitēt un vākt līdzekļus to iegādei un atbalstīt tos cilvēkus, kas jau kaut ko dara putnu labā....

Mjā...gribu atgādināt Šveicera teikto: Dzīvnieku aizsardzība ir humānisma skola.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Made

Post by Made »

Te ir oriģinālais raksts:
http://nra.lv/latvija/145480-melnais-st ... dojums.htm

Un te var redzēt, ka Imantam Vīksnem ir tāds stils un arī tendence pret Māri Strazdu
https://twitter.com/imisiv
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made wrote:Te ir oriģinālais raksts:
http://nra.lv/latvija/145480-melnais-st ... dojums.htm

Un te var redzēt, ka Imantam Vīksnem ir tāds stils un arī tendence pret Māri Strazdu
https://twitter.com/imisiv
Žurnālists, kam bail parādīt savu seju.
Un atgremotāja, kas nepārbaudot faktus par putnu mirstību, grūŽ Delfos rakstus ar tik provocējošu nosaukumu.
Man tas liekas tik nožēlojami, ka pat klabināt burtus viņu dēļ negribās.

Delfi zvēru sadaļa priekš manis ir mirusi.

Ar vai bez raidītājiem, jauno gājputnu mirstība ir 80-90%. Un 15 no 18 iekļaujas šajā skarbajā statistikā.
Un tas, ka ir 20% mātītes, tas dižos žurnālistus neinteresē? Šo tēmu nez kāpēc necilā vispār, jo bail skart ZZS saimnieku intereses.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Esmu tajās domās, ka ne presē, ne delfos, ne citos masu mediju saitos ieliktie "karstie" raksti un komentāri nav baudāmi, jo ir tendenciozi un bezatbildīgi. Un nav vērti, lai to lasīšanai veltītu savu laiku un emocijas, kuras neizbēgami rodas, jo tiek apzināti raisītas. un ne tās auglīgākās.

Tāpēc arī esmu pārliecināta, ka drīzāk būtu vērts apsriest šo tēmu specifiskos forumos, kā šis.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Es goda vārds negribu lamāties! :twisted: Davai! Paceļam kāju, un nedomājam par viņiem!!! :P
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Man ir lieliski jaunumi! :D :D :D

Nupat saņēmu apstiprinājumu no Jāņa Ķuzes, ka viņš pagodinās ar savu klātbūtni mūsu pasākumu.
Bet ar to labās ziņas nebeidzas - būs arī Jānis Rudzītis un, iespējams, Māris Strazds ( melnie stārķi), Jānis Reihmanis (dumpji).
Būs prezentācija :D
Esmu ļoti, ļoti priecīga :D
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”