Diskusijas

Lianaliesma

Re: Diskusijas

Post by Lianaliesma »

NoraR, man patīk, ka tagad tēmas ir loģiski sasistematizētas, paldies. Un cerams, ka ātri vien ieiesies jaunie paradumi, noteikti. :)
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Feja

Post by Feja »

Tā jau viss ir labi, nedaudz jāpierod. Vienīgais, vai iepriekš nebija tā, ka pēdējais - jaunākais ieraksts (arī apmeklētākās tēmas) ieejot forumā bija atrodams tabulas pašā augšā. Tagad, atverot galveno tēmu, jaunākais (pēdējais) komentārs paliek uz vietas, vienalga, kur tā tēma atrodas tabulā. Kurš ir pēdējais ieraksts var saprast tikai pēc laika (pulksteņa). Nezinu, vai mācēju uzrakstīt tā, lai var saprast.
Piemēram, lianaliesma pēdējais komentārs 16.15 ir palicis tabulas apakšā. Man sķiet, ka iepriekš bija ērtāk. Varbūt ieradumam liels spēks. :)
Image
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Feja, man šķiet, ka gan agrāk tā bija, gan tagad, bet es tamdēļ izdarīju šādas izmaiņas savā profilā...

Lietotāja panelis > Profils > Uzstādījumi > Izskata uzstādījumi > ielikt punktiņu pie Dilstošā -gan Tēmu, gan Ziņu secībā

Image
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Feja

Post by Feja »

Paldies, lianaliesma. :)
Sunshine

Post by Sunshine »

mega2 wrote:Es saprotu,ka pārmaiņas un uzlabojumi ir vajadzīgi,bet tagad ir grūtāk atrast visas vajadzīgās lapas,kuras es lietoju(nu vismaz man-esmu ieraduma cilvēks) :cry:
Jāiet uz vairākām lapām,lai atrastu sev vajadzīgās(iepriekš bija labāk-visas pārredzamas vienā vietā) :o
Tās jau tikai manas domas,citiem varbūt patiks :P
Piekrītu mega2. Man arī tagad grūtāk visu atrast. Šobrīd, lai aizietu, piemēram, uz Šiluti&Ventu, nepieciešami vairāk klikšķi nekā agrāk.
Bet saprotu arī to, ka nepieciešama pārskatāmība viesiem no malas. Un pārmaiņas kopumā vienmēr ir vajadzīgas :)

Taču dīvaini ir tas ka diskusijas nav vairs sarindotas pēc aktualitātes, bet mehāniski, pēc alfabēta.
Piemēram, Pasaules kamerās kā pirmā tēma pēc alfabēta parādās Baltais stārķis, bet tur pēdējais ieraksts bijis 2014. gadā. Skaidrs, ka tēma faktiski ir slēgta, jau 2 gadus neviens nav neko ierakstījis. Kāpēc tai būtu jāparādās kā pirmajai tēmai pie Pasaules kamerām?

Vai tomēr nebūtu labāk un pārskatāmāk sarindot nevis pēc alfabēta, bet gan tēmas aktualitātes (pēdējā komentētā tēma ir virspusē)?

Piemēram, ir skaidrs, ka šobrīd viskarstākā un vairāk komentētā tēma pie Pasaules kamerām ir Baltgalvas ērgļi. Domāju, tiem tad arī būtu jāatrodas saraksta augšgalā.

Tas atvieglotu meklēšanu arī ārzemju viesiem. Tā kā Baltā stārķa kamera Botsvānā šobrīd galīgi nav aktuāla, neviens ārvalstu forumietis to šobrīd tāpat nemeklēs..
Sarmīte

Post by Sarmīte »

Par pārmaiņām runājot,priekš manis pagaidām nekas nav mainījies,jo ļoti ilgu laiku(kad biju skatītājs "no malas",jo nebiju reģistrējusies forumā)skatīšanos sāku ar klikšķi "Apskatīt aktīvās tēmas".Tā daru arī tagad ikdienā un pagaidām nekas nav mainījies.
Image
Varbūt tā nav īsti pareizi,bet parasti sāku meklēt pa tēmām,kad kāda mani interesējoša ligzda ir pazudusi no pirmās lapas. :)
Sandra L.

Post by Sandra L. »

Raganiete wrote:Par pārmaiņām runājot,priekš manis pagaidām nekas nav mainījies,jo ļoti ilgu laiku(kad biju skatītājs "no malas",jo nebiju reģistrējusies forumā)skatīšanos sāku ar klikšķi "Apskatīt aktīvās tēmas".Tā daru arī tagad ikdienā un pagaidām nekas nav mainījies.
Varbūt tā nav īsti pareizi,bet parasti sāku meklēt pa tēmām,kad kāda mani interesējoša ligzda ir pazudusi no pirmās lapas. :)
Sveiki!
Ja Diskusijās nebūtu paziņojuma no Noras un diskusijas, pat nepamanītu, ka kaut kas mainījies :lol: Nebiju ievērojusi, kā bija iepriekš :oops: Es kā Raganiete arī klikšķināju uz "Apskatīt aktīvās tēmas" un visas dzeltenās ir manas nelasītās tēmas, kas vakarā vai no rīta jāpārskata.
Tagad būs jāpapēta...Image
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Esmu vislielākais stagnāts pasaulē un man pārmaņas pagaidām traucē. Bet tas nu tā.

Tomēr man ir kategoriski iebildumi pret virsrakstiem angļu valodā. Ļoti labi, ka ir latīņu nosaukumi, vadoties pēc tiem mūsu viesi atradīs vajadzīgo sugu. Bet kam vajadzīgi angļu nosaukumi, ja viss formums ir latviski???
Uzskatu, ka angļu nosaukumi ir jālikvidē. Kameras angļu valodā apspriež LK forumā, DD par to neaizmirst informēt katrā kameras aprakstā.

Tāpat uzskatu, ka dalījums pa sugām ārvalstu kameru sadaļā nebija nepieciešams. Sarunas mierīgi malās pa augšējām apm 10 tēmām un cilvēki skatījās, ja parādījies kāds jauns komentārs. Tagad nez vai kādam ir interese rakties pa vecu tēmu jucekli.

Ja forumā tagad ir tik sarežģīti tikt pie tēmām, tagad divtik aktualizējas tas, ko jau rakstīju - ir akūti nepieciešama atsevišķa lielā sadaļa ar nosaukumu Aktualitātes, kurā Moderators/i Twitter-tipa īsās ziņās raksta dienas aktualitātes ar saitēm uz sadaļām.
Tas noderētu steidzīgajiem, kam nav laika rakties pa sadaļām, kā arī tiktu paziņots par visiem foruma jaunumiem.
Aktualitātēs tikai viena tēma, vienai dienai viens komentārs.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
d.e.

Post by d.e. »

Vērotāja wrote:Esmu vislielākais stagnāts pasaulē un man pārmaņas pagaidām traucē. Bet tas nu tā.
Tomēr man ir kategoriski iebildumi pret virsrakstiem angļu valodā. Ļoti labi, ka ir latīņu nosaukumi, vadoties pēc tiem mūsu viesi atradīs vajadzīgo sugu. Bet kam vajadzīgi angļu nosaukumi, ja viss formums ir latviski???
Uzskatu, ka angļu nosaukumi ir jālikvidē. Kameras angļu valodā apspriež LK forumā, DD par to neaizmirst informēt katrā kameras aprakstā.
Paraiba jau tā sākumlapa izskatās...šodien darbā brīvā brīdī uz fikso "iemetu aci" un nodomāju, ka esmu kaut kur ne tur "iebridusi", tad pieleca, ka kaut kas ir mainījies :D
Manuprāt pārskatāmāk ir tad, kad virsrakstos ir mazāk info, man arī tas latīniskais šķiet lieks, jo tas parādās "rokot dziļāk" konkrēto tēmu.
Visloģiskāk būtu, ja angliski lasošie foruma apmeklētāji nospiežot uz karodziņa (labajā augšējā stūrī), skatītu foruma anglisko versiju, kurā tēmas ir angļu val. Pieļauju gan, ka tas tehniski nav iespējams. :?

Pilnīgi noteikti pievienojos arī Sunshine paustajai domai -
Vai tomēr nebūtu labāk un pārskatāmāk sarindot nevis pēc alfabēta, bet gan tēmas aktualitātes (pēdējā komentētā tēma ir virspusē)?
Pārmaiņas jau parasti sākumā liekas neierastas, bet es domāju, ka pēc neilga laiciņa mēs būsim pieraduši pie jaunā izkārtojuma :)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Un pēdējais ko gribēju teikt - nav skaidrs kādēļ šī 9 tēmas, kuras ir ieliktas lielajā sadaļā Tiešsaistes kameras Latvijā, nevarēja uztaisīt tāpat kā sadaļu Novērojumi dabā?

Kāpēc šīs 9 sugas nevarēja ielikt tāpat kā šo sadaļu http://www.dabasdati.lv/forums/viewforum.php?f=1, lai pie katras putnu sugas var tikt no galvenās lapas???
Tur kur daudz komentē, iebāzts vienā nosaukumā, kur pie tēmas var tikt caur 3 izvēlnēm, bet maz lietotā sadaļā ir plašums un ērtums?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Piekrītu d.e., arī latīniskie varēja būt iekšā tēmā, kur tie arī ir. Traucē ļoti.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Protams, jebkuras pārmaiņas prasa laiku, kamēr acs un roka pierod.
d.e. wrote: Manuprāt pārskatāmāk ir tad, kad virsrakstos ir mazāk info, man arī tas latīniskais šķiet lieks, jo tas parādās "rokot dziļāk" konkrēto tēmu.
Visloģiskāk būtu, ja angliski lasošie foruma apmeklētāji nospiežot uz karodziņu (labajā augšējā stūrī), skatītu foruma anglisko versiju, kurā tēmas ir angļu val. Pieļauju gan, ka tas tehniski nav iespējams. :?
Izteikšu arī savas domas. Man tagad tēmas izskatās pārskatāmi, skaidri un loģiski atdalītas:

- Ir tikai divas lielas tēmu grupas Latvijas - citvalstu ligzdas,

- Patīk arī putnu nosaukumi visās 3 valodās - tas atvieglo visas pasaules vērotājiem pievienoties diskusijās kaut tikai ar google translatora palīdzību, un tas ļoti paplašina informācijas apmaiņu starp visiem forumiešiem, kā izjutām Liz un Ames , arī Fleur gadījumā dēļ viņu nenogurstošās aktivitātes video veidošanā un zināšanām ilgajos vērošanas gados, kas mums pārējiem ne-profiņiem ļoti bagātina dzīvi. Tas viss papildina diskusiju saturu.

- Turklāt tā tie nosaukumi arī ātrāk iegaumēsies tiem, kas nav apguvuši specifiskas zinības. Bet tie, kuri lieto tikai latvisko nosaukumu, ar laiku vispār nemanīs to otro rindiņu tēmas nosaukumā. Bet galvenais - visu šo nosaukumu praktiska apguve palīdz atrast sīkāku informāciju internetā visā pasaulē, svešvalodās, jo ar laiku gribas uzzināt arvien vairāk un ar Latvijas lapās atrodamo infu ir tā pašvaki, jo sevišķi vērojot ārvalstu ligzdas. Turklāt, daudzi mūsu vērotāji piedalās arī cittautu dabas forumos, tāpēc ir ērti, ka automātiski tiek "sasieti" visi lietojamie nosaukumi.

- Tālāk atverot vienas putnu grupas tēmu - ja savā profilā izkārto ziņas un tēmas dilstošā secībā, tad visi vecie faili paliek apakšā, un virspusē izkārtojas pēdējais gads, un atverot diskusiju, uzreiz pirmais ir jaunākais pievienotais komentārs. Tagad ir viegli atrast vienas ligzdas iepriekšējo gadu vērojumus, kas mums šad un tad ir bijis jādara sarunās. Tāpat šai grupā atrodamas saistītās tēmas - vārdu došana, ārējo pazīmju salīdzinājums. Viss vienuviet. Arī tad, ja tiks atvērtas jaunas tiešsaistes kameras, tad jaunās tēmas varēs pievienot attiecīgajai putnu grupas tēmai.

- Vēl pievienoju to faktu, ka loģiskais tēmu izkārtojums palīdzēs arī nejaušiem - gan mūsu, gan cittautiešu vērotājiem šķirstīt mūsu forumu tēmas, vairāk cilvēku ieinteresēs mūsu Latvijas ligzdu vērošanā, un, cerams, piesaistīs vairāk finansiālos ziedojumus gan no Latvijas, gan no visas pasaules vērotājiem (kā tas bija melno stārķu sakarā, kad kāds cittautietis man LK forumā apjautājās, kā viņš varētu noziedot tieši mūsu melno stārķu labā) un labas gribas cilvēkiem.

Man liekas, tie plusiņi attaisno to neērtību, ka nu jāizdara divi klikšķi vairāk, lai ieietu tēmā. Tās tikai manas pārdomas (Vērotāj, atvaino).
P.S.
d.e. izteiktā doma, ka foruma tēmas varētu tulkot arī angliski, laikam ir pārāk sarežģīti realizējama pagaidām tīri tehniski.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Tie, kas grib saprast ko mēs te rakstam latviešu valodā, tie tāpat atradīs. Jo kāda gan jēga no nosaukuma, ja tālāk iekšā viss ir latviski?
Savukārt latviešiem ir pirmais komentārs, kurā ir nosaukums latīņu valodā, kamdēļ tas jāraksta kā tēmas nosaukums? Angļu un citu valodu nosaukumus vienmēr var atrast caur latīņu nosaukumu.
visu šo nosaukumu praktiska apguve palīdz atrast sīkāku informāciju internetā visā pasaulē
Nekad, ne reizi dzīvē informāciju par putniem neesmu meklējusi caur angļu nosaukumu. Tikai caur latīņu.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Vērotāja wrote:
visu šo nosaukumu praktiska apguve palīdz atrast sīkāku informāciju internetā visā pasaulē
Nekad, ne reizi dzīvē informāciju par putniem neesmu meklējusi caur angļu nosaukumu. Tikai caur latīņu.
Vērotāj, ir nācies - Āfrikas melno ērgļu sakarā, atceries, tur ir divu veidu melnie ērgļi, un mums nenācās viegli izsijāt īsto, Verro.
Arī Floridas ligzdu tēmā, liekas kaut kādu zivju sakarā, kurām nav analoga nosaukuma latviešu valodā, jo tās šai pusē vispār nav manāmas. Nācās izlobīt tos nosaukumus no vērotāju komentāriem čatā un Hankoka forumā.
Man tas bija svarīgi kā vērotājam iesācējam, tāpēc arī, sakārtojot tēmu pirmās lapas, sāku pievienot putnu nosaukumus angļu un latīņu valodās arī.
Taču ja tie nosaukumi ir jau vienas putnu grupas tēmas nosaukumā, tad vairs visās turpmākajās citās šīs putnu grupas ligzdu tēmās nebūs jāatkārtojas, kas ir super.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Nupat LK forumā uzskrēju ļoti jaukam komentāram attiecībā uz dabas vērotājiem ...

Tulk. - Lieliski komentētāji, kas ir entuziastiski, izglītoti, izpalīdzīgi un visādi citādi patīkami. ļoti atšķirīgi no FB tipiskās publikas. Tik atsvaidzinoši!
Seymore wrote: Excellent commenters that are dedicated, educated, helpful and enjoyable all round. Very different than a typical Facebook crowd. So Refreshing!

Pilnīgi pievienojos. Un ir patīkami, ja šādi cilvēki pievienojas forumiešu pulkam, vienalga, no kuras valsts. :)
NoraR

Post by NoraR »

Sveiki!
Izlasīju visus komentārus un centīšos atbildēt/paskaidrot:
1) Par virsrakstiem - sākotnēji biju ielikusi visu garo (oranžo) nosaukumu visās valodās, sapratu, ka pārāk gari un pārliku latīņu un angļu kā apakšvirsrakstiņus. Vai tas tiešām arī traucē? Manuprāt ir tikai loģiski, ka parādās arī šie nosaukumi, lai arī ir Looduskalender forums, kas ir angļu valodā, tad tomēr arī DD gana bieži ienāk cittautu viesi un manuprāt ir labi, ka var noorientēties uzreiz foruma sadaļās un tik pie sugas, kura interesē. Runajot par karodziņiem augšā, tie ir domāti tikai pamatinformācijas pārtulkošanai, nav iespējams tulkot foruma sadaļas & ziņu saturu.
2) Par ārvalstu kamerām, ja tiešām lielākais vairums balso, ka sadalījums pa sugām ir traucējošs - nav jau problēma visu salikt atpakaļ pa vecam...
3) Kā jau daži komentētāji rakstīja, ka lielākoties izmanto sadaļu "Apskatīt aktīvās tēmas", kas noteikti samazina klikšķu skaitu!
4) Lai atvieglotu vienu klikšķi, tad tehniski ir iespējams izveidot lielo sadaļu "Tiešsaistes kameras Latvijā" un zem tā visas sugas, tāpat arī izveidot atsevišķu sadaļu "Tiešsaistes kameras pasaulē". Tad vairs nebūs lielā sadaļa "Online kameras". Ja forumieši saka, ka tā būs ērtāk, tad varam nomainīt.
5) Par secību - to varu sakārtot kā nepieciešams, vienīgi sadaļas nelēkās pēc aktualitātes pašas, kā tas ir ar tēmām.
6) Atbildot uz šo komentāru "Ja forumā tagad ir tik sarežģīti tikt pie tēmām, tagad divtik aktualizējas tas, ko jau rakstīju - ir akūti nepieciešama atsevišķa lielā sadaļa ar nosaukumu Aktualitātes, kurā Moderators/i Twitter-tipa īsās ziņās raksta dienas aktualitātes ar saitēm uz sadaļām.
Tas noderētu steidzīgajiem, kam nav laika rakties pa sadaļām, kā arī tiktu paziņots par visiem foruma jaunumiem.
Aktualitātēs tikai viena tēma, vienai dienai viens komentārs." - šādu sadaļu "Aktualitātes" varam ieviest, jautājums, kā lielo sadaļu, vai zem "Online kameras"?
d.e.

Post by d.e. »

lianaliesma wrote:
- Turklāt tā tie nosaukumi arī ātrāk iegaumēsies tiem, kas nav apguvuši specifiskas zinības. Bet tie, kuri lieto tikai latvisko nosaukumu, ar laiku vispār nemanīs to otro rindiņu tēmas nosaukumā. Bet galvenais - visu šo nosaukumu praktiska apguve palīdz atrast sīkāku informāciju internetā visā pasaulē, svešvalodās, jo ar laiku gribas uzzināt arvien vairāk un ar Latvijas lapās atrodamo infu ir tā pašvaki, jo sevišķi vērojot ārvalstu ligzdas. Turklāt, daudzi mūsu vērotāji piedalās arī cittautu dabas forumos, tāpēc ir ērti, ka automātiski tiek "sasieti" visi lietojamie nosaukumi.
Piekrītu, specifiskās zinības protams iegaumēsies u.t.t., bet... manuprāt, cilvēks - "parastais" (kurš vēlas vienkārši pavērot putnu dzīvi bez zinātniskas pieejas), atver lapu un redz visus tos - Haliaeetus albicilla - White-tailed Eagle, Accipiter gentilis - Northern Goshawk, Botaurus stellaris - Eurasian Bittern u.t.t., tad iespējams informācijas daudzums, kas jāpārskata, lai nokļūtu līdz interesējošai tiešraidei vai diskusijai, drīzāk atbiedēs, nekā piesaistīs potenciālo vērotāju ! ;) Tāpat potenciāls ziedotājs visdrīzāk atradīsies vienkārši uzklikšķināmam linkam, kur parādās gan tiešraide, gan kāds čats blakus, gan kāds teksts par ziedošanas iespējām.
Tas gan ir mans subjektīvais viedoklis, man tie 2 klikšķi, nebūs šķērslis atrast vajadzīgo.
lianaliesma wrote: d.e. izteiktā doma, ka foruma tēmas varētu tulkot arī angliski, laikam ir pārāk sarežģīti realizējama pagaidām tīri tehniski.
Nebiju domājusi foruma tulkošanu angļu valodā, es domāju tikai par Putnu tēmu nosaukumiem, nevis arī komentāriem u.c.
Ā nupat redzu, ka NoraR par šo jau ir atbildējusi, ka tas tehniski nav iespējams, paldies, Nora par atbildi ! :)

Par šo >
6) Atbildot uz šo komentāru "Ja forumā tagad ir tik sarežģīti tikt pie tēmām, tagad divtik aktualizējas tas, ko jau rakstīju - ir akūti nepieciešama atsevišķa lielā sadaļa ar nosaukumu Aktualitātes, kurā Moderators/i Twitter-tipa īsās ziņās raksta dienas aktualitātes ar saitēm uz sadaļām.

Nav jau tā, ka sarežģīti, atrast var, gan visi pieradīs ! :) Aktualitātes būtu interesants varinats. Tikai , ko par to saka - moderatori ? Vai tas ir reāli dažiem cilvēkiem nosegt 24 h aktualitātes :roll:
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Piekrītu, specifiskās zinības protams iegaumēsies u.t.t., bet... manuprāt, cilvēks - "parastais" (kurš vēlas vienkārši pavērot putnu dzīvi bez zinātniskas pieejas), atver lapu un redz visus tos - Haliaeetus albicilla - White-tailed Eagle, Accipiter gentilis - Northern Goshawk, Botaurus stellaris - Eurasian Bittern u.t.t., tad iespējams informācijas daudzums, kas jāpārskata, lai nokļūtu līdz interesējošai tiešraidei vai diskusijai, drīzāk atbiedēs, nekā piesaistīs potenciālo vērotāju !
d.e., tā skumji palika...

Protams, jāpiekrīt, ka vērotāji ir dažādi, protams, var gadīties, ka ir arī kāds tāds, kurš, ieraugot zem latviskā putnu grupas nosaukuma 2 svešvārdus sīkā drukā, tālāk vairs nevēlēsies uzkavēties forumā un jutīsies informācijas daudzuma saguris.
Tiem varētu arī noderēt viena klikšķa tēma Aktualitātes.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Labdien! Visu laiku nerakstīju ne jau tāpēc ka nebūtu ko rakstīt, bet gan tāpēc, ka visu uzrakstīto izdzēšu, tiklīdz apskatu to no otras puses. Arī man gribētos klikšķināt, par vienu reizi mazāk, arī mani /pagaidām/ traucē uzraksti ārzemnieku valodā, un piederu Vērotājas stagnātu pulciņam. Šoreiz es gribu tikai novēlēt Noriņai spēku un gudrību izpatikt mums. Veiksmi Tev! :P
Last edited by MĀRIS on 13 Jan 2017 11:13, edited 1 time in total.
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Sveiki.
d.e. wrote: Aktualitātes būtu interesants varinats. Tikai , ko par to saka - moderatori ? Vai tas ir reāli dažiem cilvēkiem nosegt 24 h aktualitātes :roll:
To ir reāli izdarīt vienam cilvēkam un pilnīgi sevi neapgrūtinot :D
Tikai šai sadaļai jābūt kaut kā atsevišķi sasniedzamai no galvenās lapas, jo ja tā būs blakus diskusijām, tad zūd jēga.

Jo biju to domājusi tā, ka steidzīgais ne vienmēr iziet visas sadaļas un nezin, ka kādā no tām ir aktuāli notikumi, kur jāiet ar steigu palasīties, Bet atkal kādā citā sadaļā diena pagājusi mierīgi un viņš paskatīsies bildītes tad, kad būs laiks. T.i viss tur īsi, kodolīgi un ar saiti uz tēmu, ja gribēsies lasīt sīkāk.
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”