Diskusijas

d.e.

Re: Diskusijas

Post by d.e. »

Vērotāja wrote:
Sunshine wrote: :cry:
Varbūt varam parakstīt un/vai piedomāt pie tā, vai pērkam sprostos vai brīvā dabā turētu vistu olas..
http://olucena.lv/
Paldies, Sunshine. Parakstīju.
Parakstīju arī es. Tas viss ir šausmīgi. :(
Cerams pienāks brīdis, kad tie MK vistu labturību regulējošie noteikumi būs tādi, kas neko tamlīdzīgu nepieļauj !
Tomēr pašreizējā situācijā, kad normālos apstākļos turēto vistiņu olas ir 2 un pat 3x dārgākas, nekā šīs no sprostiem nākušās, būs grūti pārliecināt cilvēkus izvēlēties dārgākās olas pat neskatoties uz to, ka tās ir kvalitatīvākas, garšīgākas u.t.t.
Ja cilvēkam ir situācija, ka nav naudas zālēm, dakteriem vai pietrūkst komunālajiem maksājumiem, tad par šādām "niansēm" nākas "aizmirst", diemžēl.
Pirms gadiem 6 -7 pie radiem Madonā biju šokā ieraugot vistu pulciņu, kas pavasarī tika iegādāts par lētu naudiņu no Madonas olu ražotāja...viņas bija drausmīgas, izskatījās kā staigājoši mironīši, plikas bez ne vienas spalviņas. Biju šokā, kad man izstāstīja, ka tādas viņas tur visas esot. Pēc 2 mēnešiem, ko vistiņas pavadīja svaigā gaisā rušinoties normālos apstākļos, visām bija ataugušas smukas rudas spalvas un arī oliņas dēja smukas brūnas un garšīgas.
Made

Post by Made »

Cik es sapratu, pat tie paši pēc ES parauga veidotie labturības noteikumi te netiek ievēroti..
Balticovo es sen nepērku, bet Madonas pirku. Likās - "no laukiem" :(
Laikam jau neviena no lielajām putnu fermām Latvijā nav ar brīvo turēšanu (un, cik saprotu, liela arī nevarēs būt ar brīvo turēšanu un bez ķimikātiem). Rimi neiepērkos un citos veikalos neesmu redzējusi brīvās turēšanas olas. Mans dzīvesveids nav savienojams arī ar iepirkšanos tirgū (un arī neuzticos).
Kādu gadu man bija iespēja sestdienās dabūt tiešās piegādes no laukiem, bet olas nu gan ne vienmēr bija. Es pat nezinu, cik daudziem pilsētniekiem tādas olas var saražot normālie zemnieki, laikam nelielam skaitam. Bet nu pagaidām, šķiet, vēl visas iespējas nav izsmeltas.

Atceros no bērnības putnu fermas pagalma stūri pie Gulbenes lidlauka - balts no vistām. Nez, kad sākās turēšana sprostos?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made, veikalos jāatver kastīte un jāskatās olu marķējums.
Tas ir pirmais cipars uz olas.

No raksta http://www.aprinkis.lv/component/k2/ite ... eties-olas

Šobrīd uz veikalos nopērkamajām olām ir atrodami četri cipari marķējumā - 0, 1, 2 vai 3.

0 – organiskās olas. Šādas olas dēj brīvos apstākļos audzētas dējējvistas, kuru barība satur ģenētiski nemodificētu un tīru pārtiku, tamdēl tās tiek dēvētās par biloģiskajām olām jeb "laimīgo visu olām". Diemžēl organiskās olas ir visdārgākās no visām olām tieši vistu turēšanas apstākļu augsto izmaksu dēļ. Baltijā rūpnieciskos apmēros netiek audzētas šādas vistas un organiskās olas nav pieejamas.

1 – brīvos apstākļos turētu dējējvistu olas (free range eggs) jeb brīvās turēšanas sistēmā ražotas olas. Arī šis olas noteiki varētu dēvēt par "laimīgo vistu olām", jo tās dēj vistas, kurām ir iespēja brīvi pastaigāties dabā, un tikai nakts laikā tās atrodas novietnēs. Turklāt jāatzīmē, ka katrai šādos aptākļos turētai vistai tiek nodrošināta vienu kvadrātmetru liela platība. Arī šī ir dārga vistu turēšanas metode, tādēļ brīvos apstākļos turētu vistu olām ir samēra augsta cena. Gan Latvijā, gan Baltijā ir pieejamas šādas olas.

2 – kūtī dētas olas (barn eggs) jeb slēgtā alternatīvā sistēmā ražotas olas. Tas nozīmē, ka dējējvistām tiek nodrošināta daļēja brīvība. Respektīvi, šīm vistām nav iespējas iziet laukā, bet tās var brīvi pārvietoties pa kūti. Baltijā ir vairāki ražotāji, kam ir šādu veida ražotnes. 2. numura olu cena ir nedaudz augstāka par 3. numura olu cenām. Šīs olas ir ļoti populāras Vācijā, Austrijā, Nīderlandē, Francijā.

3 – sprostā dētas olas (caged eggs). Šīs ir visizplatītākās olas par vispieņemamāko cenu, tomēr vides aktīvisti norāda, ka šādi turēšanas apstākļi putnam kaitē. Būrī nav ne perēkļa, ne laktas, ne smilšu "vannas”, tā grīda ir veidota no stiepļu pinuma, kas savaino putnu kājas. Un parasti dējējvistas tiek turētas sprostos par desmit putniem katrā būrī. Sprostu būri olu ražotnēs parasti ir izvietoti rindās vairākos stāvos. Katrā šādā sekcijā dzīvo desmitiem tūkstoši vistu, lielākajās fermās – pat simti tūkstoši putnu. Dējējvistas nekad neieelpo svaigu gaisu un neierauga saules gaismu, jo telpas, kurās tās pavada savu mūžu, tiek apgaismotas un ventilētas
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Sunshine

Post by Sunshine »

d.e. wrote: Parakstīju arī es. Tas viss ir šausmīgi. :(
Cerams pienāks brīdis, kad tie MK vistu labturību regulējošie noteikumi būs tādi, kas neko tamlīdzīgu nepieļauj !
Made wrote:Cik es sapratu, pat tie paši pēc ES parauga veidotie labturības noteikumi te netiek ievēroti..
Tieši tā.. lielākā problēma, liekas, nav normatīvais regulējums, bet gan tā izpilde.. Liekas - nu, kā tas ir iespējams, neievērot pat minimālās normatīvo aktu prasības?
Atbilde ir mega2 ieliktajā linkā uz Balticovo piemēroto naudas sodu.. vienkārši traģiski. :(
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Tieši tā, ka problēma ir soda naudas izmēra nesamērīgumā pret iegūto peļņu.
Made

Post by Made »

Kurš atceras Balticovo reklāmu par laimīgajām vistām? Bija taču tāda... to vajag tam video fonā.

Eh, bet vispār - ko es te varu runāt... neesmu veģetāriete, vistas gaļu un olas ēdu un gan jau arī turpmāk ēdīšu. Bet par sprosta fermu likvidēšanu gan iestātos, lai vai kā tad.
Sunshine

Post by Sunshine »

Negribējās tagad kā īpaši reklamēt bioloģisko pārtiku, bet brīvā dabā dzīvojošu vistu olas esot arī veselīgākas:

"Laimīgajām vistiņām, kuras staigā pa lauku, knābā zālīti, sēkliņas, tātad pēc iespējas vairāk dabisku barību, organismā pietiek izejmateriālu, lai olas dzeltenumā iesintezētu vairāk veselībai labvēlīgo omega 3 taukskābju."
- Andis Brēmanis, dietologs

http://www.delfi.lv/rutks/vesels-ka-rut ... d=48068775
Sunshine

Post by Sunshine »

Made wrote: Eh, bet vispār - ko es te varu runāt... neesmu veģetāriete, vistas gaļu un olas ēdu un gan jau arī turpmāk ēdīšu.
Mēs tāpat, Made.. Bet patiešām tagad stingri skatīsimies, lai veikalā pirmais cipars uz olas NAV 3..
Made

Post by Made »

Sunshine, dalīsimies ar rezultātiem - kuros veikalos var dabūt tādas, kas NAV 3 (mana versija, ka veikaliem tās piedāvā ekskluzīvi un neviena sērijas kastīte - tur, kur tās visas olas saliktas kā parasti - nebūs bez 3, var pat neskatīties)

Parasti es cenšos pirkt Latvijas preci, bet tagad man mājās ir 2 olu kastītes, abās sprostos ražotas olas, viena no Lietuvas 3LT44-012 (ražotāju neatrodu, pakotājs "KB Europe Eggs"), otra 3LV021530 (neko nevar saprast - minēta izplatītāja MAXIMA Latvija un SIA "Abras" Ķekavas pagastā, bet izskatās, ka Abras ir adrese, nevis SIA). Starp citu - otrajai kastītei ir bilde ar vistu, kas, manuprāt, staigā pa zemi ar zaļu koku/krūmu fonu netālu - bilde neskaidra, jo faktiski to varētu uzskatīt par maldināšanu.
Image
Made

Post by Made »

labāk šo video paskatīties :)
https://www.youtube.com/watch?v=OQMfDH0WUiU

be vispār divnieciņam laikam arī jābūt, ja šis sižets ir reālais - ai, bet tas nav priekš olām - visi apstākļi tikai tāpēc, lai dzimtu broileri?
https://www.youtube.com/watch?v=a5SswZ9QCXg
Sarmīte

Post by Sarmīte »

Labvakar!
Šodien tāds skaistums gadījās pa ceļam :)
Image
Last edited by Sarmīte on 26 Oct 2016 06:14, edited 2 times in total.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Raganiete wrote:Labvakar!
Žēl,ka tik pelēka diena,saulītē būtu labāk. :)

Piedod, Raganiet, nevarēju atturēties drusku uzlabot skaisto portretiņu... ;)

Image
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Stāstu par manu šodienas pieredzi Rimi ;)
Izpētot olu plauktu, atradu olas ar marķējumu 2 -
2 – kūtī dētas olas (barn eggs) jeb slēgtā alternatīvā sistēmā ražotas olas. Tas nozīmē, ka dējējvistām tiek nodrošināta daļēja brīvība. Respektīvi, šīm vistām nav iespējas iziet laukā, bet tās var brīvi pārvietoties pa kūti. Baltijā ir vairāki ražotāji, kam ir šādu veida ražotnes. 2. numura olu cena ir nedaudz augstāka par 3. numura olu cenām. Šīs olas ir ļoti populāras Vācijā, Austrijā, Nīderlandē, Francijā.

Nav jau Laimīgo vistu olas, tomēr 2 ir labāk nekā 3.
Marķējums uz olas 2LV021738-13
Šīs konkrētās ir L izmēra olas. Cena par 10gb - 1,92 Euro

Image

Tiesa, atnesot mājās, otrā pusē izlasīju, ka ražotājs ir Balticovo :( Tomēr labāk Balticovo kūts turēšana, nekā Balticovo sprosti.

Izpētīju arī Rimi zemnieku veikala Klēts piedāvājumu. Sprīdīšu olu nebija, bija olas, kuru ražotāja nosaukumu aizmirsu (uz pakas zaļiem burtiem bija interneta adrese www.???.eu). Attaisīju kasti un izpētīju marķējumu - tas sākās ar ciparu 2. Cena par 10 gb bija 3,90 Euro.

Tā kā gan parastais olu plaukts, gan Klēts - abi piedāvā "kūts olas".
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Raganiete wrote:Labvakar!
Smuki gan :D
Liekas, ka tās ir zīdastes? http://www.ornitofaunistika.com/lvp/bomgar.htm
Made

Post by Made »

Paldies, Vērotāja! Nevarēju sameklēt, kur vēl ir kūts olas Latvijā, bet Balticovo mājas lapā vēl šīs ir kūtī dētas http://www.balticovo.lv/lv/produkti/?group=1&product=7
Sarmīte

Post by Sarmīte »

Vērotāja wrote: Smuki gan :D
Liekas, ka tās ir zīdastes? http://www.ornitofaunistika.com/lvp/bomgar.htm
Es arī domāju,ka zīdastes :)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Esmu e-Maximas reģistrēts lietotājs, paskatījos Maximas piedāvājumu.
Arī Maximā ir tādas pašas Zemnieku olas kā Rimi. Un cena tā pati - 1,92 Euro par desmitu.

e-Maximas piedāvājumā ir arī Mājas olas, kuras maksā 2,80 Euro, uz pakas rakstīts, ka esot "svaigā gaisā lolotas olas". Interneta veikalā kodus neredzu. Nez vai šīs olas ir mazajās Maximās, bet lielajās jābūt, ja jau ir e-veikalā. Jāpaskatās kas kodā rakstīts.
Arī šīs ir Baticovo olas.

Image
Simba

Post by Simba »

Nedaudz no pieredzes par olu pirkšanu no zemniekiem. Vasarās lielākoties nav problēmu no zemniekiem sapirkt (tik organizēšanas un drusciņ iespringšanas jautājums). Bet lielākās problēmas ir ap šo brīdi un ziemu - jo tad vistas sāk mazāk dēt un olas visiem nepietiek. Pēdējo reizi pie draudzenes pirku, bet tagad, kad mēģināju pieteikties, saņēmu striktu - pašiem knapi pietiek... Atceros no pagājušā gada to pašu - caur ss.lv atradu vienu no Birzgales, kas veda uz Ogri un man bija ērti no viņas olas iegādāties. Bet pienāca rudens/ziema un sieviete pazuda ar galiem, pat telefonu nepacēla, tik no loģikas izsecināju, ka gan jau nav, ko tirgot.
No subjektīvā aspekta - kopš uzzināju par Raundapa problēmu, man dīvainas sajūtas izraisa visas olas, kas nav bioloģiskās (bet bio ir grūti atrast, ja tāpat garāmbraucot gribas nopirkt, vismaz man). Jo vistas jau ļoti daudz tomēr graudus ēd. Un man šķiet, ka vai tik vistas neatdod olām visu to, kas ir draņķīgāks. Šai sajūtai gan man nav zinātniskā pamatojuma, bet sajūta ir bijusi drusciņ šķebīga, zinot, ka olas nav bio un visticamāk olas sevī sasūkušas visu ko.
Protams, šeit neiet runa par ciparu salīdzinājumu 3 vai 2, par to vispār nav šaubu. Un arī par d.e. ieskicēto problēmu par brīžiem, kad kapeikas ir tik, cik ir.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Attiecībā par Livas informāciju par gredzeniem - saņēmu atbildi, ka informāciju par gredzeniem ievāc LU Bioloģijas institūta Latvijas gredzenošanas centrs.
http://www.lu.lv/lubi/latvijasgredzenosanascentrs/

Livas informāciju un fotogrāfijas nosūtīju uz turieni. Gaidīsim, varbūt mums atbildēs kādam putnam gredzens ir piederējis.
Sunshine

Post by Sunshine »

Vērotāja wrote:Stāstu par manu šodienas pieredzi Rimi ;)

Nav jau Laimīgo vistu olas, tomēr 2 ir labāk nekā 3.
Paldies par informāciju, Vērotāja!

Te vēlreiz apkopojums attēla veidā par olu numuriem..

Image

Mēs laikam turpmāk vistu oliņas pirksim tikai no mums pazīstamās lauku saimniecības Liepājā. Cena par 10 gab. brīvas turēšanas apstākļos vistu olām ir 2,2 - 2,4 eur (atkarībā no lieluma). Turklāt tas ir ar piegādi Rīgā līdz durvīm..
Ja kādam interesē, varu privātā ziņā iedot kontaktus.

Starp citu, uzrakstīju šai jaukajai ģimenei par visu šo un atļaušos iekopēt atbildi:
"Mēs savlaik sākām ar to, ka iepirkām Priednieku fermas vistas, tas bij kaut kas baiss. tie putni taču vispār nebij adekvāti! Saprotu, ka nejēdz uzlekt uz laktas un kašāties salmos, bet kad viņas sāka viena otru brutāli apēst, man likās, ka es to neizturēšu. Fermās vistas tiek turētas tumsā+ pie sarkanas gaismas, lai viena otru neknābtu. Pēc tam pašu perētiem cāļiem nekad nav radusies doma šādi izrīkoties ar savām sugasmāsām.."
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”