Diskusijas

Viky

Re: Diskusijas

Post by Viky »

''Drauga Spārns'' (Anete) lūdz palīdzību.
Teksts no FB :
Sveiki visiem! Aukstajā laikā, tādā kā tagad, lielu daļu putnu - visus tos, kuriem ir veselības problēmas, ka arī jaunos, kas pie mums nonāk smagā stāvoklī, - ir nepieciešams turēt iekštelpās. Pacientu skaits iet plašumā. Tāpēc, kam ir iespēja palīdzēt ar dvieļiem 60x90,90x140 un palagiem vai segām, būsim ļoti pateicīgi! Dvieļi nedrīkst būt ar atirušām malām, jo diegi var apdraudēt mazo draugu dzīvību.. Sirsnīgs paldies!

https://www.facebook.com/DraugaSparns/?pnref=story
Emotion

Post by Emotion »

kur pazuduši mani brangie zīļuki pie loga?? vai viņus baida lielais aukstums un tāpēc nenāk speķi ēst?? arī vārnas nav bijušas.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Emotion wrote:kur pazuduši mani brangie zīļuki pie loga?? vai viņus baida lielais aukstums un tāpēc nenāk speķi ēst?? arī vārnas nav bijušas.
Man gan te visas rajona zīlītes sanākušas. Vēl lauka zvirbuļi un dižknābji. Zaļžubītes pirms vairāk kā nedēļas vēl bija, bet iestājoties lielajam salam pazudušas. Uzliku vēl trešo barotavu pretī virtuves logam, caur logu pafotografēju šodien, jo no āra nesanāk, putneļi pamūk prom.

Image

Image

Image
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Emotion

Post by Emotion »

Vērotāja wrote:
Emotion wrote:kur pazuduši mani brangie zīļuki pie loga?? vai viņus baida lielais aukstums un tāpēc nenāk speķi ēst?? arī vārnas nav bijušas.
Man gan te visas rajona zīlītes sanākušas. Vēl lauka zvirbuļi un dižknābji. Zaļžubītes pirms vairāk nedēļas vēl bija, bet iestājoties lielajam salam pazudušas. Uzliku vēl trešo barotavu pretī virtuves logam, caur logu pafotografēju šodien, jo no āra nesanāk, putneļi pamūk prom.
cik foršas bildiņas. saziņkārojos un ielīdu
http://www.dabasdati.lv/site/img/pub/1/ ... 885456.pdf
paskatīties kas tās mums par zīlītēm LV. un uzreiz atšifrēju ka Tavā pirmajā bildē tā pa kreisi ir zīlīšmamma :D bety vai viņi visi ir tik identiski (mātītes ar mātītēm un tēviņi ar tēviņiem)?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Emotion wrote: bety vai viņi visi ir tik identiski (mātītes ar mātītēm un tēviņi ar tēviņiem)?
Ornitofaunistikā zilzīlīšu un pelēko zīlīšu fotogrāfijām nav pierakstīts T vai M, tātad laikam jau nav atšķirami dzimumi.
http://ornitofaunistika.com/lvp/poemon.htm
Bet lielās zīlītes fotogrāfijām gan ir pierakstīts dzimums
http://ornitofaunistika.com/lvp/parmaj.htm
Emotion

Post by Emotion »

ha! ar šodienu man tapa skaidrs, kura no lielajām (ir arī mazās zīlītes??) zīlītēm ir T un kura M :o :lol:
Simba

Post by Simba »

Ārprāts, es iedomāties nevarēju, ka man aiz loga notiek tāda ambrāža ap to barotavu :lol:
No rīta ap 8:30 sākās intensīvi čir-čir, tad jau viens pēc otra parādījās zvirbuļi un zīlītes, bet tādos baros, ka es pat apšokējos :D
Vienu dienu kaķis man ap to pašu laiku nofraktējās uz palodzes, ka "tagad man te vajag, man svarīgas darīšanas!", es sākumā nesapratu, kāpēc kaķim agri no rīta vajag tieši tur, parasti virtuves logs tiek izmantots, un tad es sapratu, ka tūlīt sāksies izrāde :lol: Un šorīt es saprotu, par ko bija runa :D
Prieks par šo pirmreizējo iespēju palīdzēt putniņiem :)

Vakar biju Centrāltirgū, tur ir saulespuķu sēklas pa 1,20, daudzviet redzēju 5kg maisu par 5,75 EUR.
Simba

Post by Simba »

Ģeogrāfs

Post by Ģeogrāfs »

Līdz ar siltāku laiku atgriezusies zaļžubīte. :) Tikai nevarēju "noķert", tāpat kā bez astītes palikušo zīļuku... (droši vien kaimiņu runča "darbs") :o ... Tā kā man nav sēkliņu, baroju ar auzu pārslām un tauku bumbām, kuras, izrādās, ir atšķirīgas- vienas ar prāvākiem graudiem, kuri putniņiem ne īpaši iet pie dūšas. Savukārt dzilnītis, ticis barotavā, piestumj pilnus vaigus :D (lasīt knābi) ar pārslām, bet zīlītes paņem pa pārsliņai, apēd un tikai tad ķeras pie nākošās.
Imagehttp://picasion.com/resize-gif/
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Par savvaļas putniem domājot, es arvien vairāk sliecos pieņemt domu, ka - ja putns nevar turpināt dzīvot savu dabisku dzīvi savvaļā ar lidošanu, mazuļu audzināšanu, jo mazāk izredžu, ka citāda dzīve - ierobežotam krātiņā, bez iespējas lidot, stresā no apkārt esošiem cilvēkiem - viņam patiktu. Un tātad daba gudri dara, ka savainots putns vēl izdara labu, kādam dzīvniekam kļūstot par barību, bet pats atgriežas "smalkajā plānā"...

Budisms saka, ka jo "apgaismīgāks" cilvēks, jo vairāk viņš saskata, ka viss visapkārt ir perfekts. Pamazām mācos... :lol:

Nu re, kur ir, tur rodas... uzskrēju virsū šim tekstiņam...

"Ziniet, kā – mīlēt Dievu vai, piemēram, cilvēci ir daudz vieglāk nekā vienu konkrētu cilvēku – tieši tādu, kāds viņš ir. Es gribu labāk un gudrāk saprast pats savu iekšējo neapmierinātību un mazāk to visu vērst pret šo pasauli. Kā teica kāds tibetiešu skolotājs: «Pēter, ja tev liekas, ka ar šo pasauli kaut kas nav kārtībā, visdrīzāk tu vienkārši esi nogājis no pareizās prakses.» Īstenībā pasaule ir tāda, kādai tai jābūt, un varbūt pat nemaz nevar būt citāda. Jautājums, cik tu pats spēj apzināties sevi tajā. Un tas ir daudz, daudz grūtāk nekā ņemties par un pret šo pasauli."
http://skaties.lv/sievietei/reanimatolo ... i-negribi/
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Tad jau tu neseko notikumiem pasaulē un Latvijā, ja neizjūti neapmierinātību. Man gan daudz kas nepatīk un es mēdzu to arī skaļi pateikt. Vai tas ko maina, nezinu, bet tad man vēlāk būs sajūta, ka esmu darījusi, ko varēju, gāju tik tālu, cik mana audzināšana un izpratne par lietu kārtošanu man atļāva, lai situāciju mainītu - esmu diskutējusi, protestējusi, rakstīju komentārus, parakstīju protesta vēstules.
Tu taču saproti, lianaliesma, ka es ne pret tevi, bet pret nostādni iebilstu?
P.S. ES vēl neizlasīju interviju. Lasīšu.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Maz-ko-zinu wrote:Tu taču saproti, lianaliesma, ka es ne pret tevi, bet pret nostādni iebilstu?
P.S. ES vēl neizlasīju interviju. Lasīšu.
Maz-ko-zinu, mēs jau tikai pastāstam viens otram savu dzīves skatījumu šajā laikposmā, kas protams, ik pa laikam pamainās.
Un mani nemaz netraucē, ja Tu manam esi pret vai par :) Gluži otrādi, man jāatvainojas, ka tik bieži te mēģinu pastāstīt savu skatījumu uz kādu jautājumu. Labošos :P

p.s. Pēteris Kļava ir tas, kurš saka - viņš tagad ne PAR, ne PRET šo pasauli ņemties negrib.
Last edited by Lianaliesma on 10 Jan 2016 17:43, edited 1 time in total.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Pēc konteksta sapratu, ka lianaliesma runā par Dabas kārtību. Par to, ka kādam savvaļas dzīvniekam lemts aiziet, tātad mums bieži nav jāiejaucas un visām varēm jācenšas to izglābt, bet jāļauj aiziet. Jo tāda ir Dabas kārtība - kāds dzimst, kāds mirst un nāve bieži ir turpinājums kādai citai dzīvībai (kā barība).
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Interesanti par skudrām...
Citāts:
"Mūsu bioloģiskajā klasifikācijā skudras ierindotas pie zemākās kategorijas – kukaiņiem, bezmugurkaulniekiem, jo skudrām nav ne mugurkaula, ne asinsrites, ne mazuļu zīdīšanas spēju. Tāpat skudras arī neizdod skaņas, nerunā, tātad mūsu izpratnē tās ir pilnībā neattīstītas būtnes. Bet, ja paskatāmies, kā skudras organizē savu ikdienas dzīves ritmu, tad saprotam, ka saziņa skudru starpā notiek, pie tam – tā notiek visaugstākajā – informatīvajā līmenī. Pastāvot pie skudru pūžņa, caur rokām var sajust, ka virs tā ir kupolveida enerģijas sablīvējums – skudrām kopēja informatīvā telpa. Un skudrām nav nepieciešams ne mācīties lasīt un rakstīt, ne sarunāties, ne izdomāt valdības iestādes, ne arī izdot neskaitāmus likumdošanas aktus un radīt kontroles, pārdales un represīvās iestādes. Visa skudru cilts dzīvo vienā elpā, vienotā informatīvajā laukā, un to dzīve paiet nesavtīgā darbā un kalpošanā kopējam labumam. Cilvēkiem būtu ko pamācīties no skudrām, bitēm, augiem, kokiem un citām dzīvības formām. No cilvēciskām būtnēm tikai retais māk sazināties informatīvi, domtēlu veidā. Šī spēja bērniem ir dota jau piedzimstot, bet viņi to pakāpeniski zaudē, kad apgūst runas spējas, valodu un sāk attīstīt intelektu."
http://www.la.lv/kultivejot-mieru-gaism ... reimani/2/
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

lianaliesma, esmu nelielā laika trūkumā, lai kārtīgu atbildi uzrakstīt, bet tev nekādā gadījumā nevajag retāk, kā tu raksti "stāstīt savu skatījumu uz kādu jautājumu. Labošos :P "
Noteikti raksti un, ja man būs laiks, varēsim apmainīties viedokļiem. :P
CerambyX

Post by CerambyX »

lianaliesma wrote:Interesanti par skudrām...
Citāts:
"Mūsu bioloģiskajā klasifikācijā skudras ierindotas pie zemākās kategorijas – kukaiņiem, bezmugurkaulniekiem, jo skudrām nav ne mugurkaula, ne asinsrites, ne mazuļu zīdīšanas spēju. Tāpat skudras arī neizdod skaņas, nerunā, tātad mūsu izpratnē tās ir pilnībā neattīstītas būtnes. Bet, ja paskatāmies, kā skudras organizē savu ikdienas dzīves ritmu, tad saprotam, ka saziņa skudru starpā notiek, pie tam – tā notiek visaugstākajā – informatīvajā līmenī. Pastāvot pie skudru pūžņa, caur rokām var sajust, ka virs tā ir kupolveida enerģijas sablīvējums – skudrām kopēja informatīvā telpa. Un skudrām nav nepieciešams ne mācīties lasīt un rakstīt, ne sarunāties, ne izdomāt valdības iestādes, ne arī izdot neskaitāmus likumdošanas aktus un radīt kontroles, pārdales un represīvās iestādes. Visa skudru cilts dzīvo vienā elpā, vienotā informatīvajā laukā, un to dzīve paiet nesavtīgā darbā un kalpošanā kopējam labumam. Cilvēkiem būtu ko pamācīties no skudrām, bitēm, augiem, kokiem un citām dzīvības formām. No cilvēciskām būtnēm tikai retais māk sazināties informatīvi, domtēlu veidā. Šī spēja bērniem ir dota jau piedzimstot, bet viņi to pakāpeniski zaudē, kad apgūst runas spējas, valodu un sāk attīstīt intelektu."
http://www.la.lv/kultivejot-mieru-gaism ... reimani/2/
No mazliet zinātniskāka skatu punkta šis savārstījums gan ir diezgan liels sviests :) Pirmkārt, kukaiņi ne tuvu nav 'zemākā kategorija' - sistemātiski ir simtiem un tūkstošiem citu organismu, kas ir daudz primitīvāki par kukaiņiem. Otrkārt (un galvenokārt) skudras nav nekādi telepāti un to saziņa nepavisam nenotiek 'visaugstākajā - infromatīvajā līmenī'. Skudras g.k. sazinās ar ķīmisku signālu - feromonu - palīdzību (gūglē: ants, chemical communication, pheromones utml. atslēgas vārdi). Ja pastāvētu pie skudru pūžņa un nodotos nevis, 'kupolveida enerģijas sablīvējuma' (lai arī kas tas nebūtu) sajušanai, bet gan pieliektos tuvāk un papētītu pašas skudras tuvāk, tad varētu redzēt, ka skudras visu laiku apkārtni pārbauda ar saviem taustekļiem (jeb tautas valodā dēvētām arī par antenām), ar kuru palīdzību tad skudras šos feromonus spēj sajust un uzķert - atrast citu skudru iezīmētās takas līdz barības avotam utml. Tāpat atsevišķas skudru sugas spējot arī izdot skaņas, ko arī izmanto savstarpējai saziņai (protams, stipri primitīvā līmenī). Tas tā, īsumā. Pārējo tekstu nelasīju (visādi cigun u.c. garīgie 'instruktori' man uzdzen 'alerģiju'), bet maz ticams, ka tur aplamību ir mazāk.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

CerambyX, ... "visādi cigun u.c. garīgie 'instruktori' man uzdzen 'alerģiju'" - to var just! :lol:
Man atkal atsaucas atmiņā Pēteris Kļava ar savu filosofiju, kas man ir pievilcīga, jo nenoliedz.
Viņa interneta lapā http://www.reanimare.lv/notikumi/ var pastudēt pievienotās saites, kur pasekot neparastākiem zinātniskiem redzējumiem, arī 'kupolveida enerģijas sablīvējumiem' un saziņu 'informatīvajā līmenī'' :)

Par skudrām - paldies, neapšaubu, ka Jums noteikti ir daudz zināšanu par tām.
sanda

Post by sanda »

No vienas puses piekrītu Cerambyx - lasīt "sviestus" ir kaitinoši, pat ja autora domai būtu pamatojums - ej nu sijāt graudus, ja ir, no pelavām :lol:
Skudras izmanto antenas un feromonus, saziņa izskaidrojama.
Taču pašai gadījies, piemēram, 80.-90.-to gadu mijā, kad starppilsētu sakari bija apgrūtināti (izmantoju tālsarunu centrāli), mobilo telefonu nebija, neapzināti raidīt ziņas uztvert spējīgam cilvēkam vismaz tādā līmenī, lai pakavējas pie telefona (lauku sievietei, kura dienā šiverējās pa saimniecību un reti bija istabā ar telefonu). Viņa brīnījās : "Kas tas ir - eju istabā un gaidu zvanu, pat muļķīga jušana, - ko es te gaidu ... un tu zvani." Vajadzēja koncentrēties un būtu izpļāpājušās bez telefona :lol:
Emotion

Post by Emotion »

CerambyX wrote: sistemātiski ir simtiem un tūkstošiem citu organismu, kas ir daudz primitīvāki par kukaiņiem.
kuri, piemēram?
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”