Diskusijas

roosaluristaja

Re: Diskusijas

Post by roosaluristaja »

Maz-ko-zinu wrote: Es tikai esmu nedaudz tramīga par kailsalu.
Par citu tēmu... Pirms pāris nedēļām, ceļā uz laukiem, pāri ceļam pārskrēja jau pavisam balts zaķis. Nodomāju - laikam zaķi jau iepriekš gatavojas sniegam. Biju stipri pārsteigta, kad vēl pēc dažām dienām - atpakaļceļā, tajā pašā vietā pa ceļu cilpoja pavisam vulgāri pelēks zaķis. :o
Arī zaķi tāpat, kā mēs, mēdz būt lieli individuālisti. Es tikai nezinu, kurš no abiem bija tipisks, bet kurš - izlecējs. :lol:
A ja nu - albīns?
Latvijā vispār ir sastopamas 2 zaķu sugas: baltais zaķis un pelēkais zaķis.
Balto zaķu izbalēšana notiek pēc iedzimta iekšējā kalendāra atbilstoši tam, kādiem jābūt normāliem sniega apstākļiem dotajā gadalaikā. Viņi nevar šo procesu ietekmēt atkarībā no reālās sniega segas esamības. Esmu redzēis pilnīgi baltus zaķus jau novembra sākumā. Protams, process, kādā dzīvnieki paliek balti ir individuāls, tāpat dažādām populācijām tas notiek atšķirīgi. Dzīvnieki, kas dzīvo tālāk uz dienvidiem paliek balti vēlāk, bet atsevišķām sugām tie īpatņi, kas dzīvo pavisam zemos platuma grādos, vispār nepaliek balti.
Ja šādi klimatiskie apstākļi kļūs ikdienišķi, nav izslēgts, ka arī pie mums baltie zaķi pēc gadu desmitiem apmatojumu mainīs vēlāk, jo tādi balti radījumi bezsniega apstākļos ir viegli pamanāmi un ne vienmēr sacensībā ar plēsēju varēs glābt ātrās ekstremitātes.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Paldies, roosaluristaja
Interesanti. Tas, ka baltais paliek balts saskaņā ar savu iekšējo kalendāru, ir loģiski. Arī cilvēkiem daudzas iemaņas ir izveidojušās saskaņā ar senču piedzīvoto un apgūto.
Bet kāpēc otrs - pelēkais nepaliek balts? Vai no tā var secināt, ka tā ir suga - ienācēja no dienvidiem?
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

Maz-ko-zinu wrote:Paldies, roosaluristaja
Interesanti. Tas, ka baltais paliek balts saskaņā ar savu iekšējo kalendāru, ir loģiski. Arī cilvēkiem daudzas iemaņas ir izveidojušās saskaņā ar senču piedzīvoto un apgūto.
Bet kāpēc otrs - pelēkais nepaliek balts? Vai no tā var secināt, ka tā ir suga - ienācēja no dienvidiem?

Jā, tā tas ir. Pelēkais zaķis ir atklātu ainavu: lauku, pļavu, krūmāju, nelielu mežiņu u.c. apdzīvotājs atšķirībā no baltā zaķa, kas ir tipiska mežu suga. Pirms cilvēka aktīvās saimniekošanas ēras Latvijā, kā zināms, pļavu u.c. lauksaimniecībā izmantojamo zemju praktiski nebija. Visas dzīvnieku sugas, kas ar tām ir saistītas, šeit ir salīdzinoši neseni ienācēji.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Zinta wrote:http://www.latvijasdaba.lv/ziditaji/lep ... us-pallas/
Ir divi zaķi pelēkais un baltais. :P
Baltais zaķis (Lepus timidus) no pelēkā zaķa atšķiras ar mazāku izmēru, korpulentāku ķermeni, relatīvi īsākām un platākām ausīm, relatīvi īsākām pakaļkājām (starpība starp priekškāju un pakaļkāju izmēriem mazāka). Gan priekškāju, gan pakaļkāju pēdas (un to nospiedumi jeb miņas) relatīvi platākas, vairāk noapaļotas. Aste īsāka (daudz īsāka par paša pakaļkājas pēdu), ieapaļa, tās virspusē nav tumša plankuma. Ķermeņa apmatojums vasarā kopumā ievērojami tumšāks nekā pelēkajam zaķim, turpretim ziemā tas - pilnīgi balts, vienīgi ausu gali ir melni. Pārvietojas īsākiem lēcieniem un pakaļkājas neizsviež uz priekšu tik tālu, cik pelēkais zaķis. Mēsli parasti gaišāki par pelēkā zaķa mēsliem.
Atvaino, Zinta, tikai tagad ieraudzīju tavu komentāru.
Paldies, par skaidrojumiem.
Vēlreiz, atvaino :?
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

Nu labi, es nedaudz pārspīlēju. Daļa sugu, kas pašlaik lielā skaitā ir sastopamas pļavās, sendienās mita purvos un vēlāk pilnībā vai daļēji pārgāja uz jaunradītajām atklātajām ainavām. Kā piemēru var minēt ķīvīti. Lietas būtību tas gan pārāk nemaina.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Paldies jums abiem, Zinta un roosaluristaja!
Domāju, ka tāda informācija ir interesanta ne tikai man un noteikti kaut kas nogulsnēsies atmiņā.
:D
P.S. Šis raksts un foto ar Ziemassvētku eglīti un gailenēm mani patiesi aizķēra.
http://www.delfi.lv/aculiecinieks/news/ ... d=46882039
Esmu kaislīga sēņotāja :(
Simba

Post by Simba »

Maz-ko-zinu wrote: Esmu kaislīga sēņotāja :(
Priecē, ka sēnes ir vismaz tagad sastopamas, atšķirībā no sausā visa augusta un puses septembra :lol:
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Simba wrote:
Maz-ko-zinu wrote: Esmu kaislīga sēņotāja :(
Priecē, ka sēnes ir vismaz tagad sastopamas, atšķirībā no sausā visa augusta un puses septembra :lol:
Vidzemē, mana apkārtne bija stipri tukša no sēnēm. Ar baltu skaudību lasīju aprakstus par sēņošanu Kurzemē.
Toties šogad bija daudz ogu - gan aveņu, gan melleņu, gan brūkleņu.
Pirmo reizi mūžā biju dzērvenēs. :?
Emotion

Post by Emotion »

Simba wrote:Priecīgus, gaišus, sirds siltus, miera un labestības pārpilnus Jums un mums visapkārt Ziemassvētkus! :)
te gandrīz par tēmu....sīlis. Vai ir kāds LV redzējis ZILU sīli??
http://www.delfi.lv/mansdraugs/zveru-dz ... alvu-krasu
Emotion

Post by Emotion »

CerambyX

Post by CerambyX »

Emotion wrote:
Zilos sīļus (Cyanocitta cristata) nedz Latvijā, nedz citur Eiropā nav cerību ieraudzīt, jo tā ir tipiska Ziemeļamerikas (Kanāda, ASV) suga :)
Ģeogrāfs

Post by Ģeogrāfs »

Vērotāja! Liels Paldies par informāciju ziedotājiem! :) Tagad viss ir skaidrs un saprotams un jau zinu, kam ziedošu.
Image
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Ģeogrāfs wrote:Vērotāja! Liels Paldies par informāciju ziedotājiem! :) Tagad viss ir skaidrs un saprotams un jau zinu, kam ziedošu.
Image
:D
Jau sen gribēju to izdarīt :D It kā jau tā informācija gan LDF mājas lapā, gan goris.lv bija, bet ne jau katrs līdz tām lapām aiziet. Labāk, lai ir acu priekšā.
Ziemassvētku un Jaungada laiks ir labdarības laiks. Un arī kalendāriņus nākamajam gadam var dabūt pret ziedojumu
http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... =25&t=2498
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Emotion

Post by Emotion »

CerambyX wrote:
Emotion wrote:
Zilos sīļus (Cyanocitta cristata) nedz Latvijā, nedz citur Eiropā nav cerību ieraudzīt, jo tā ir tipiska Ziemeļamerikas (Kanāda, ASV) suga :)
ak tā?? nu gan. Paldies par info!
Simba

Post by Simba »

Neliels video par putnu lidojumu skaņām :)
https://www.facebook.com/bbctwo/videos/ ... 8/?theater
Made

Post by Made »

Paldies, Simba, šis ir īsti laikā pēc tās spārnu švīkstu simfonijas, ko Durbertvillā šodien ap trijiem atskaņoja kraukļi :D
Simba

Post by Simba »

Gribēju padalīties ar savu jaunatklājumu - www.biologiski.lv, kur ir iespēja iegādāties bioloģiski audzētu pārtiku visdažādākajos veidos. Šobrīd pētu tiešās pirkšanas kustību, vai man tā der vai nē, bet katrā ziņā skaidrs ir tas, ka iespējams drīz tiks iegādāta sulu spiede un sula tiks spiesta no bioloģiskiem burkāniem, kuri arī manai truša kundzei būs noderīgi :) Nesen iegādājos arī bioloģiskos miltus, no kuriem izcepu plātsmaizi - laikam jau nostrādāja psiholoģiskais aspekts, jo likās gardāka kā parasti :lol:
Simba

Post by Simba »

Un vēl, cita starpā, uzdūros uz saitu, kur aicina parakstīties pret Raundapu - http://action.sumofus.org/a/monsanto-ro ... /3/?sub=fb
Man gan netop skaidrs, kādas sekas būs tam, ka tiks savākti kaut kāds skaits parakstu.
Last edited by Simba on 28 Dec 2015 13:47, edited 1 time in total.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Fantastiski! :lol:
Izrādās, šādā veidā viņi savāc materiālus ligzdai...

https://www.facebook.com/xendanweb/vide ... 766081795/
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
mega2

Post by mega2 »

Tas nu gan ir labs,lianaliesma,nosmējos riktīgi :lol: :lol:
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”