Latvijā vispār ir sastopamas 2 zaķu sugas: baltais zaķis un pelēkais zaķis.Maz-ko-zinu wrote: Es tikai esmu nedaudz tramīga par kailsalu.
Par citu tēmu... Pirms pāris nedēļām, ceļā uz laukiem, pāri ceļam pārskrēja jau pavisam balts zaķis. Nodomāju - laikam zaķi jau iepriekš gatavojas sniegam. Biju stipri pārsteigta, kad vēl pēc dažām dienām - atpakaļceļā, tajā pašā vietā pa ceļu cilpoja pavisam vulgāri pelēks zaķis.![]()
Arī zaķi tāpat, kā mēs, mēdz būt lieli individuālisti. Es tikai nezinu, kurš no abiem bija tipisks, bet kurš - izlecējs.![]()
A ja nu - albīns?
Balto zaķu izbalēšana notiek pēc iedzimta iekšējā kalendāra atbilstoši tam, kādiem jābūt normāliem sniega apstākļiem dotajā gadalaikā. Viņi nevar šo procesu ietekmēt atkarībā no reālās sniega segas esamības. Esmu redzēis pilnīgi baltus zaķus jau novembra sākumā. Protams, process, kādā dzīvnieki paliek balti ir individuāls, tāpat dažādām populācijām tas notiek atšķirīgi. Dzīvnieki, kas dzīvo tālāk uz dienvidiem paliek balti vēlāk, bet atsevišķām sugām tie īpatņi, kas dzīvo pavisam zemos platuma grādos, vispār nepaliek balti.
Ja šādi klimatiskie apstākļi kļūs ikdienišķi, nav izslēgts, ka arī pie mums baltie zaķi pēc gadu desmitiem apmatojumu mainīs vēlāk, jo tādi balti radījumi bezsniega apstākļos ir viegli pamanāmi un ne vienmēr sacensībā ar plēsēju varēs glābt ātrās ekstremitātes.