Diskusijas
Re: Diskusijas
Pēc M. Strazda stāstītā, tiek tuvā klajumā uztaisīts mazs baseins, kurā tiek salaistas zivtiņas, kuras viņš nāk ēst, un tajā vietā viņš tiek arī noķerts. Arī igauņu ornitologi ļoti veiksmīgi esot izmantojuši šo metodi. Tas - cik atceros no vakardiena sarunām. 

Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Jā, stāstīja. Vietā, kur stārķis to varētu redzēt, uztaisa lielu slazdu ar zivīm vannītē. Var redzēt, kā ķēra Priidu (uzspiediet uz fotoaparāta ikonas pie viņa vārda)
http://birdmap.5dvision.ee/EN/2013/Autumn/multi/archive
Te Pirsu bildītēs ir mazāks tīkls
http://birdmap.5dvision.ee/EN/2011/Autumn/multi/archive#
Last edited by Made on 06 Dec 2015 17:17, edited 1 time in total.
-
Jā, stāstīja. Domāju, ka tas nav nekas slēpjams, izstāstīšu. Noliek dabā bērna vanniņu ar zivīm. Stārķis atrod, izķer. Vanniņu regulāri papildina un stārķis pierod, ka te ir zivis. Vienā reizē tam uzkrīt tīkls. M.S. stāstīja, ka tāda metode jau ir pie kaimiņiem aprobēta.Murkjelis wrote:Pēc šeit pat lasītās informācijas, kādas neatgriezeniskas sekas var nest putnam stress to tramdot un ķerot... - nē.Made wrote:Jūs tiešām gribat redzēt Zīli ar antenu?
Putna mazulis vēl dumjš un nepieredzējis. Pārdzīvo, iespējams, vieglāk. Pieaudzis. Nezinu.
Varbūt jums saietā stāstīja, ar kādām metodēm tiek ķerti pieauguši putni? Varbūt tas viss "baltos cimdiņos" un ar maigām šūpuļdziesmām? Jo citādi man rādās diezgan barbariskas ainas galvā.
Mans viedoklis - stress ir, bet samazināts līdz minimumam.
-
Paldies, Made, par avotu.Made wrote:Jā, stāstīja. Vietā, kur stārķis to varētu redzēt, uztaisa lielu slazdu ar zivīm vannītē. Var redzēt, kā ķēra Priidu (uzspiediet uz fotoaparāta ikonas pie viņa vārda)
Vai tu zini arī, kas tālāk notika ar viņu? Man angļu valoda ļoti nepilnīga.
Last edited by Maz-ko-zinu on 06 Dec 2015 17:26, edited 1 time in total.
Nu, ja neviens no tā nedabūja balto muskuļu slimību (cerams, ka par to tiktu runāts, nevis noslēpts kā neveiksme, un šādā situācijā jau var sekot stāvoklim pēc ķeršanas), tad jau stress ir pārdzīvojams.
Man ir nepieņemama pati apseglošanas ideja. Tāpēc pati nepiedalīšos, bet man interesē arī citu attieksme - vai tiešām negribat redzēt ligzdā brīvu putnu rotaļas?
Man ir nepieņemama pati apseglošanas ideja. Tāpēc pati nepiedalīšos, bet man interesē arī citu attieksme - vai tiešām negribat redzēt ligzdā brīvu putnu rotaļas?
Paldies meitenes un zēni
Bilde galvā no šausmenes kļuva par mazliet pieņemamāku drāmu.
Bet tik un tā man tā doma lāgā nepatīk.
Profesionāļiem labāk zināms, ko un kā vajag. Es pastāvēšu maliņā un paklusēšu.

Bet tik un tā man tā doma lāgā nepatīk.
Profesionāļiem labāk zināms, ko un kā vajag. Es pastāvēšu maliņā un paklusēšu.
- Lianaliesma
Māra S. stāstījums par šo konkrēto procedūru, un tieši viņa personiskā vadība šādam projektam mani pārliecina.
1.Tiek izveidota neliela ūdenstilpne, kurā pieaugušie putni var mieloties, tiek izmantoti maskēšanās piederumi, tīkli... smalkāk tad būtu jāprasa MS (viņš uzsāka stāstīt, bet nepabeidza...).
2.Pieaugušam putnam ar jau izveidojušos apspalvojumu raidītāja piestiprināšana manuprāt ir mazāk traumējoša nekā mazulim.
3.Pieauguša putna raidītāja dati būs uzkrājami ilgstošākā periodā, pieņemot, ka pieaudzis putns ir izturīgāks pret dažādiem pārbaudījumiem dabā nekā pirmā gada mazulis. Tātad aprīkojot vienu pieaugušu putnu ar raidītāju (ar nosacījumu par minimālu satraukuma apstākļu radīšanu!), stress būtu šim vienam putnam. un tas dotu tikpat vai vairāk infas nekā vairāku mazo stārķēnu aprīkošana un līdz ar to - pašu mazuļu un viņu vecāku stress šādā situācija būs vairākiem putniem.
4.MS sniegtu mums, vērotājiem, atstāstu, dokumentējošus foto un video materiālus par pašu procedūras sagatavošanu un max profesionālu norisi, kas varētu būt kā paraugdemonstrējums max saudzējošam pētniecības darbam, ar augstu kritēriju uzstādījumu turpmākajam, uzlabojot līdzšinējo praksi.
5.Turpmākā rādītāju datu analīze no MS, mums iespēja turpināt sekot vienai konkrētai stārķu saimei vairākus gadus pēc kārtas būtu ar lielāku vērtību melno stārķu vērošanai, konservācijas pasākumu plānošanai.
Vēl, protams, būtu jautājumi - vai ir tāda pieredze pieaugušo stārķu notveršanā un aprīkošanā ar raidītāju - MS personiski vai kolēģiem? Cik daudziem putniem? Kādas bijušas konsekvences? Kādi ieguvumi?
P.S. Made, pieņemot, ka tas notiek tik un tā, izvēlos tos procesus sabiedrībai no malas monitorēt un līdz ar to kaut kā ietekmēt...
1.Tiek izveidota neliela ūdenstilpne, kurā pieaugušie putni var mieloties, tiek izmantoti maskēšanās piederumi, tīkli... smalkāk tad būtu jāprasa MS (viņš uzsāka stāstīt, bet nepabeidza...).
2.Pieaugušam putnam ar jau izveidojušos apspalvojumu raidītāja piestiprināšana manuprāt ir mazāk traumējoša nekā mazulim.
3.Pieauguša putna raidītāja dati būs uzkrājami ilgstošākā periodā, pieņemot, ka pieaudzis putns ir izturīgāks pret dažādiem pārbaudījumiem dabā nekā pirmā gada mazulis. Tātad aprīkojot vienu pieaugušu putnu ar raidītāju (ar nosacījumu par minimālu satraukuma apstākļu radīšanu!), stress būtu šim vienam putnam. un tas dotu tikpat vai vairāk infas nekā vairāku mazo stārķēnu aprīkošana un līdz ar to - pašu mazuļu un viņu vecāku stress šādā situācija būs vairākiem putniem.
4.MS sniegtu mums, vērotājiem, atstāstu, dokumentējošus foto un video materiālus par pašu procedūras sagatavošanu un max profesionālu norisi, kas varētu būt kā paraugdemonstrējums max saudzējošam pētniecības darbam, ar augstu kritēriju uzstādījumu turpmākajam, uzlabojot līdzšinējo praksi.
5.Turpmākā rādītāju datu analīze no MS, mums iespēja turpināt sekot vienai konkrētai stārķu saimei vairākus gadus pēc kārtas būtu ar lielāku vērtību melno stārķu vērošanai, konservācijas pasākumu plānošanai.
Vēl, protams, būtu jautājumi - vai ir tāda pieredze pieaugušo stārķu notveršanā un aprīkošanā ar raidītāju - MS personiski vai kolēģiem? Cik daudziem putniem? Kādas bijušas konsekvences? Kādi ieguvumi?
P.S. Made, pieņemot, ka tas notiek tik un tā, izvēlos tos procesus sabiedrībai no malas monitorēt un līdz ar to kaut kā ietekmēt...
Last edited by Lianaliesma on 06 Dec 2015 17:46, edited 3 times in total.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.

-
Mīļie, nestrīdamies par lietām, kurās esam tikai vērotāji, atbalstītāji un izzinātāji. Kāds "nobalsos ar maciņu" par raidītāju, cits par eko produktiem, cits par biloģisko saimniecību atbalstu, cits aizvedīs papīru pārstrādei, lai mazliet pasaudzētu mežus (mums darbā ir šāds Līgatnes papīra konteineris un esam 120 cilvēku birojā). Galvenais zināt, kā palīdzēt un tad jau izvēle katra paša ziņā.
Made, runājot par Tevis pieminēto putnu noteicēju, tur ir tikai ~1/5 daļa no visiem Latvijā reģistrētajiem putniem un 1/3 daļa no visiem sastopamajiem. Tāpat arī ar putnu balsīm. Paldies, šo jau izmantoju izziņā. Noder.
P.S. Vakar Rucavas apkārtnē reģistrēts 1 dzērves novērojums. Gan jau daba zina, ko dara un kāpēc.
Made, runājot par Tevis pieminēto putnu noteicēju, tur ir tikai ~1/5 daļa no visiem Latvijā reģistrētajiem putniem un 1/3 daļa no visiem sastopamajiem. Tāpat arī ar putnu balsīm. Paldies, šo jau izmantoju izziņā. Noder.
P.S. Vakar Rucavas apkārtnē reģistrēts 1 dzērves novērojums. Gan jau daba zina, ko dara un kāpēc.
Maz-ko-zinu, es saprotu to stāstu tā:
Piia un Priidu ir melno stārķu pāris no Saaremas. Priidu centās noķert jau 2006.gadā, bet viņi par ātru aizceļoja. Nākamajā gadā jau abi viņi tika aprīkoti ar raidītāju. Tajā gadā viņiem neizdevās perējums, jo ligzda ar olām nokrita zemē. Tajā pašā gadā viņi uzbūvēja jaunu ligzdu un nākamajā – 2008.gadā izaudzināja 3 bērnus, no kuriem viens tika aprīkots ar raidītāju - Priidupoeg (Priidu dēls, lidoja tāpat kā Kate pa “nepareizo krastu”, gāja bojā, acīmredzot, arī no slāpēm un pārtikas trūkuma pavisam nedaudz palidojis pa Sauda Arābiju, bildes patiešām skumjas).
Kopumā mēs nedomājam, ka raidītājs varētu veicināt atsevišķa putna izdzīvošanas izredzes, bet Priidu gadījums bija tieši tāds – raidītājs izglāba viņam dzīvību! Priidu bija sapinies siena ruļļu saitēs, meklēdams barību grāvī starp pļavām. Mēs pievērsām uzmanību, ka viņš savādi vairākas dienas atradās vienā un tai pašā vietā. Rennpo devās aplūkot un atrada Priidu sasaistītu. Viņš bija pavadījis tā vismaz četras vai piecas dienas, bet nekādu redzamu ievainojumu nebija, un viņš uzreiz tika atbrīvots. Tajā laikā stārķēni vēl bija ligzdā, bet gatavi izlidot (rakstīts fledged, es nezinu, kā tulkot) un viņi devās migrācijā, ja jau tos nebaro (hmm, vai tad Piia nebaroja…), un arī Piaa tajā pat laikā aizlidoja.
Pirms tam (pirmajā raidītāja ziemā) Piia bija ziemojusi Sudānā, netālu no Hartūmas (kur abas – Zilā un Baltā Nīla satek) apūdeņotā lauksaimniecības zemē, nelidinoties daudz apkārt, jo kanālos bija pieejams liels daudzums zivju un abinieku. 2008.gada migrācijā Piia bija apstājusies Šarm-el-šeihā (tāpat kā lietuviešu 15012), Sīnajas pussalā, Ēģiptē. Pēc notekūdeņu dīķu apmeklējuma viņas ceļš kļuva dīvains, it kā viņa būtu zaudējusi kursu.. Iespējams, ka tajā ūdenī ir ķīmiskas vielas, kas ietekmē putnus. Raidītāja meklējumi nevainagojās panākumiem, un tajā apvidū bija bieži redzamas balto stārķu atliekas.
Priidu mēdza pirmos mēnešus ziemot Darfūrā, Sudānā, tad pārvietojoties vairāk Centrālāfrikas Republikas virzienā, tā apmēram visus trīs gadus, kamēr viņam bija raidītājs.
Viņa sievas Piia 2008.gada bildēs arī var redzēt to slazdu, trīs mēnešus vajadzēja, lai noķertu
http://birdmap.5dvision.ee/EN/2008/Autumn/multi/archive#
Piia un Priidu ir melno stārķu pāris no Saaremas. Priidu centās noķert jau 2006.gadā, bet viņi par ātru aizceļoja. Nākamajā gadā jau abi viņi tika aprīkoti ar raidītāju. Tajā gadā viņiem neizdevās perējums, jo ligzda ar olām nokrita zemē. Tajā pašā gadā viņi uzbūvēja jaunu ligzdu un nākamajā – 2008.gadā izaudzināja 3 bērnus, no kuriem viens tika aprīkots ar raidītāju - Priidupoeg (Priidu dēls, lidoja tāpat kā Kate pa “nepareizo krastu”, gāja bojā, acīmredzot, arī no slāpēm un pārtikas trūkuma pavisam nedaudz palidojis pa Sauda Arābiju, bildes patiešām skumjas).
Kopumā mēs nedomājam, ka raidītājs varētu veicināt atsevišķa putna izdzīvošanas izredzes, bet Priidu gadījums bija tieši tāds – raidītājs izglāba viņam dzīvību! Priidu bija sapinies siena ruļļu saitēs, meklēdams barību grāvī starp pļavām. Mēs pievērsām uzmanību, ka viņš savādi vairākas dienas atradās vienā un tai pašā vietā. Rennpo devās aplūkot un atrada Priidu sasaistītu. Viņš bija pavadījis tā vismaz četras vai piecas dienas, bet nekādu redzamu ievainojumu nebija, un viņš uzreiz tika atbrīvots. Tajā laikā stārķēni vēl bija ligzdā, bet gatavi izlidot (rakstīts fledged, es nezinu, kā tulkot) un viņi devās migrācijā, ja jau tos nebaro (hmm, vai tad Piia nebaroja…), un arī Piaa tajā pat laikā aizlidoja.
Pirms tam (pirmajā raidītāja ziemā) Piia bija ziemojusi Sudānā, netālu no Hartūmas (kur abas – Zilā un Baltā Nīla satek) apūdeņotā lauksaimniecības zemē, nelidinoties daudz apkārt, jo kanālos bija pieejams liels daudzums zivju un abinieku. 2008.gada migrācijā Piia bija apstājusies Šarm-el-šeihā (tāpat kā lietuviešu 15012), Sīnajas pussalā, Ēģiptē. Pēc notekūdeņu dīķu apmeklējuma viņas ceļš kļuva dīvains, it kā viņa būtu zaudējusi kursu.. Iespējams, ka tajā ūdenī ir ķīmiskas vielas, kas ietekmē putnus. Raidītāja meklējumi nevainagojās panākumiem, un tajā apvidū bija bieži redzamas balto stārķu atliekas.
Priidu mēdza pirmos mēnešus ziemot Darfūrā, Sudānā, tad pārvietojoties vairāk Centrālāfrikas Republikas virzienā, tā apmēram visus trīs gadus, kamēr viņam bija raidītājs.
Viņa sievas Piia 2008.gada bildēs arī var redzēt to slazdu, trīs mēnešus vajadzēja, lai noķertu
http://birdmap.5dvision.ee/EN/2008/Autumn/multi/archive#
Last edited by Made on 06 Dec 2015 18:39, edited 3 times in total.
Madara, vai tad mēs strīdamies? Man patiešām interesē citu viedoklis.
Made! Es Tev pilnīgi piekrītu, ka gribu redzēt "neapseglotu" dabu, nepatīk man gulbju kakla gredzeni, raidītāji....!!!! BET! Ir viens maziņš "bet"! Lai kaut ko uzzinātu, ir kaut kas jādara, zināšanas pašas neatnāks. Vai šis ir vienīgais, pareizais ceļš - nezinu, bet gribu šajā pasaulē arī kaut kam ticēt. Jānim es ticu, un arī Mārim es gribu ticēt. 
Ps. Es arī nestrīdos.

Ps. Es arī nestrīdos.

-
Made,
No rakstīta vārda jau intonāciju grūti noprast. Paldies, ka rosini diskusijas- šī sadaļa tieši tam arī domāta. 

-
MĀRI, Tu esi foršs! Pilnīgi nekontekstā ar diskusiju, bet par iespaidiem no vakardienas! Un tā balss, tā balss... 

- Lianaliesma
Māri! Cik labi "gailim vistu kūtiņā"! 

Last edited by Lianaliesma on 06 Dec 2015 18:07, edited 1 time in total.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa

Nezinu, kā tur gailis jūtas, bet man vakardien, aizvakar, kopš 29. aprīļa /šogad/, patiešām ir patīkami bijis Jūsu pulciņā, un ceru ka arī turpmāk būs.lianaliesma wrote:Māri! Cik labi gailim vistu kūtiņā!

-
Made, tam translateram ir tik daudz aplamību, ka pārstāju to lietot. Arī šinī "iztulkotā" tekstā, lai kā es gribētu, es nesaprotu vairākas vietas. Jā, ka raidītājs viņam izglāba dzīvību, jo bija kaut kur sapinies, sapratu. Forši! Tālāk ir jāmin, kas tur domāts, bet beigās... Kas ar viņu beigās notika? Pārcēlās uz dzīvi Dienvidāfrikā? Kas ir "tag"?
Madara_Ozola, mēs patiešām nestrīdamies. Man pret Madi ir vissiltākās jūtas
P.S. Un par raidītāja likšanu man nav stingras nostājas. Tāpēc uzdodu jautājumus un uzmanīgi uzklausu argumentus.
Madara_Ozola, mēs patiešām nestrīdamies. Man pret Madi ir vissiltākās jūtas

P.S. Un par raidītāja likšanu man nav stingras nostājas. Tāpēc uzdodu jautājumus un uzmanīgi uzklausu argumentus.
Maz-ko-zinu, es ieliku tur citu tekstu tagad. Tag nozīmē, ka ir raidītājs, lai gan pašu aparātu sauc par logger.
Mēs jau runājām, ka igauņi praktizē arī raidītāju noņemšanu, kad stārķis jau kādus gadus ir pastrādājuši savas cilts labad.
Mēs jau runājām, ka igauņi praktizē arī raidītāju noņemšanu, kad stārķis jau kādus gadus ir pastrādājuši savas cilts labad.

-
Paldies. Made!
Tekstu par Piia sapratu vari netulkot.
Tekstu par Piia sapratu vari netulkot.
Reāli jau tēmā par raidītāju ir atbilde uz mūsu jautājumu Mārim - kā mēs varam palīdzēt.
- Vajag raidītāju uz divām štukām.
- Negatīvā puse?
- Jebkurš zinātnisks pētījums nes arī savu negatīvo - to Māris nenoliedz. (Saruna - mans atreferējums)
Bet jautājums par pozitīvo - iespējams, ka šajā gadījumā ir neatsverams, ko mēs, parastie cilvēki, kas neesam saistīti ar zinātni, īsti nemaz nenovērtējam. Ņemot vērā, ka melnie stārķi ir uz izmiršanas robežas, tad jebkura papildu informācija ir zelta vērta Mārim. Un ņemot vērā to, ka Māris zina, ko dara, kā izdarīt tā, lai stārķim pēc iespējas mazāk kaitētu, tad esmu par šo viņa ieceri un ceru, ka tā izdosies. Ne manis, ne mūsu dēļ, pat ne Māra dēļ, bet dēļ melnajiem stārķiem. Un es ļoti ceru, ka 2020.gadā es neaģitēšu tautu par raidītāju baltajiem stārķiem, jo tam būs zudusi nepieciešamība
- Vajag raidītāju uz divām štukām.
- Negatīvā puse?
- Jebkurš zinātnisks pētījums nes arī savu negatīvo - to Māris nenoliedz. (Saruna - mans atreferējums)
Bet jautājums par pozitīvo - iespējams, ka šajā gadījumā ir neatsverams, ko mēs, parastie cilvēki, kas neesam saistīti ar zinātni, īsti nemaz nenovērtējam. Ņemot vērā, ka melnie stārķi ir uz izmiršanas robežas, tad jebkura papildu informācija ir zelta vērta Mārim. Un ņemot vērā to, ka Māris zina, ko dara, kā izdarīt tā, lai stārķim pēc iespējas mazāk kaitētu, tad esmu par šo viņa ieceri un ceru, ka tā izdosies. Ne manis, ne mūsu dēļ, pat ne Māra dēļ, bet dēļ melnajiem stārķiem. Un es ļoti ceru, ka 2020.gadā es neaģitēšu tautu par raidītāju baltajiem stārķiem, jo tam būs zudusi nepieciešamība

Dokumentālās liecības par 5.decembra tikšanos. 
Visas bildes te: https://www.failiem.lv/u/ya5yre4t
Intelektuālā sadaļa

Ornitalogi ieradušies

Imis / Tālis izrāda savu grāmatu, uz kuru laikam jau ir lasītāju rinda sastājusies. Lūdzu arī mani tajā rindā ierakstīt! Ļoti gribētu izlasīt.

Visas bildes te: https://www.failiem.lv/u/ya5yre4t
Intelektuālā sadaļa

Ornitalogi ieradušies

Imis / Tālis izrāda savu grāmatu, uz kuru laikam jau ir lasītāju rinda sastājusies. Lūdzu arī mani tajā rindā ierakstīt! Ļoti gribētu izlasīt.