Diskusijas

sanda

Re: Diskusijas

Post by sanda »

Ja viens baltais stārķis tiešām palicis kompānijas pēc, tad tie laikam ir īpaši stārķi. Kas to lai zin, kāpēc palicis.

Māri - smejies vesels, es jau neesmu tik bezkaislīga sistēma kā daba.
Reiz sastapu kaķi, kurš bija guvis psihotraumu no tā, ka vanags iedzina balodi 9.stāva dzīvoklī un rīkoja tur medības. Balodis kaut kā izglābās. Sīkumus nezinu, bet kaķim bija jālieto nomierinošas tabletes.
Made

Post by Made »

Labdien, Velga!

Visu cieņu Jums un atvainojos, ka šoreiz nevis ar palīdzību un uzmundrinājumu, bet ar lūgumu pēc padoma.
Vai jums ir pieredze ar baltajiem stārķiem ziemošanā un ko jūs ieteiktu darīt šādā situācijā:

"Kolēģis bijušais tikko stāstīja, ka Kuldīgā šogad palikuši divi baltie stārķi neaizlidojuši. Viens no tiem ievainots, spārns lauzts, bet otrs no tā paša perējuma 'za kampaņiju' palicis, kas man likās ļoti interesants fakts. Cik sapratu no atstāstītā, ka vietējie visiem iespējamiem zoo esot izzvanījušies un kam tik nē, bet diemžēl nav vēl neviens atrasts, kas būtu ar mieru uzņemties par viņiem rūpi uz ziemu. Kāda sieviete ik pa laikam zivis aizgādā, šie ir iemanījušies, kas ir barotājs un, ja nedod to zivi, tad ar knābi uzsit pa somu, lai dod ātrāk.. "

Es piedalos dabasdati.lv putnu ligzdu vērotāju forumā un tur jau saprot "ornitologus, kas stāsta par dabīgajām atlasēm un to, ka baltie stārķi neizmirst, bet varbūt tomēr ir kāda iespēja..." - varbūt Jūs ieteiktu kādu labu risinājumu vai zinošus cilvēkus.
Velga atbildēja:
Labsrīts!
Ļoti labi saprotu šo problēmu...., jo gadu laikā diezgan daudz nācies uzklausīt šādus stāstus...
Varu ieteikt piezvanīt Anetei. iepazinos ar šo bezgala jauko sievieti pagājušo gadu Latvijas lepnumā, kur viņai piešķīra balvu Labā sirds tieši par putnu glābšanu! Varbūt viņa piekrīt paņemt arī šos stārķus pie sevis, kaut gan zinu, ka viņai jau ir ļoti daudz stārķu un putnu izbarošana nav lēta...
Ja mēģināsiet palīdzēt paši, tad vajag atrast kūti, kur putnus pārturēt pa ziemu. Noteikti vajag, lai zinošs vetārsts apskata putnus, lai var saprast ko iespējams darīt ar lauzto spārnu un objektīvi novērtē situāciju un putna turpmākās izredzes... Man arī reiz bija gadījums, kas viens stārķis palika pie otra, kurš vēl nemācēja labi lidot - abi bija jaunie putni. Turot stārķus pa ziemu viņiem vajag ūdeni dziļā traukā (vislabāk spainī) un zivis (reņģes), der arī kāda pele un gaļas gabaliņi. Gaļu un zivis devu traukā, kur aplēju ar ūdeni - tā putniem vieglāk barību paņemt un norīt. Stārķus var turēt kopā ar vistām un pīlēm, sadzīvo ļoti labi (bija viens gadījums, kad pīles mēģināja zagt stārķim reņģes...:)
Lai nu veicas!!!
sanda, es Tev privātā ziņā ierakstīšu Anetes telefonu. Domāju, ka pašvaldībai būtu Dzīvnieku aizsardzības likuma ietvaros jārīkojas, lai atrastu aprūpētāju, kas uzņemas šo sirdsdarbu, un jāpalīdz viņam.
39.pants. Vietējās pašvaldības izveido un uztur dzīvnieku patversmes, izķer, izmitina un aprūpē izķertos un atsavinātos mājas (istabas) dzīvniekus, kā arī izmitina un aprūpē bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušus savvaļas dzīvniekus vai slēdz līgumu ar fizisko vai juridisko personu par šādu dzīvnieku izķeršanu, izmitināšanu, uzturēšanu un aprūpi.
(31.03.2010. likuma redakcijā, kas stājas spēkā 04.05.2010.)
Made

Post by Made »

Ja nu kādam šodien ir dzimšanas diena :P, tad mīļi apskāvieni un sapratne - galu galā ir taču nopietnākas lietas, ko darīt, nekā svinēt :P :P :P

(laiku pa laikam šo multeni dzēš, tāpēc saite var nedarboties. Pixar Short Films #25 La Luna 2011)
Diāna Janušone

Post by Diāna Janušone »

Pagājušo nedēļas nogali aizdevos uz Ķemeru tīreli, tur arī caur mākoņiem spīdēja saule un piepeši sāka līt, ņemot vērā, ka tīrelis ir samērā klajš un labi pārskatāms, varēja novērot divus lielus varavīkšņu lokus, viens no kuriem bija sevišķi spilgts, gluži kā Sandas attēlā. Fantastiski likās tas, ka varavīksnes varēja redzēt pilnā apmērā. Diemžēl fotoaparāts man nebija līdz, lai to iemūžinātu. Nezinu arī vai varētu visu kadrā ietilpināt, loki likās tik milzīgi un tuvu :P
Diāna Janušone

Post by Diāna Janušone »

Te raksts par forumā nesen pieminēto Velgu Vītolu:
http://www.diena.lv/dienas-zurnali/sest ... e-14120009
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Paldies, Diāna :D

"...lai rastos tāds cilvēks kā Velga, ir jāsakrīt ļoti daudziem faktoriem, saka Eglīte. Tai skaitā jāprot arī sabiedrībā būt par dzīvnieku advokātu, aizstāvēt dzīvniekus no cilvēkiem. [...] Visi šie gadījumi, kad cilvēks bija paņēmis slimo, kroplo, vārgo, savainoto dzīvnieku - nebija svarīgi, mazuli vai pieaugušu - un par viņu parūpējies, tas vairāk bija vajadzīgs pašam cilvēkam, nevis dabai un konkrētajam dzīvniekam. Lai viņš sev un bērniem vai, kā Velga to darīja, simtiem citu cilvēku mācītu mīļumu, labestību, sapratni ar dabu, lai darītu mūs kā cilvēkus labākus, mūsu pasauli gaišāku." Biruta Eglīte
http://www.diena.lv/dienas-zurnali/sest ... e-14120009

Image
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Paldies Diāna Janušone,
"Zvēri un cilvēki" (apgāds Zvaigzne ABC)
Jāatceras.
La Marie

Post by La Marie »

Labrīt!
Es tā iedomājos, ka varēto mūsu tikšanos 5.decembrī to daļu, kur runā ornitalogi, parādīt, piemēram, caur Skype online. Tehniski to varēto izdart, ja visi, kam ir interese un kuri netiek uz tikšanos, apvienotos Skype vienā grupā. Es varētu paņemt iPad, piemēram, ko šim mērķim (translācijai) izmantot. Online skatītāji varēs arī tad uzdot jautājumus.
Ja ir interese par tādu variantu, vai arī citi labāki tehniskie priekšlikumi, padiskutējam!?
Sarmīte

Post by Sarmīte »

La Marie wrote:Labrīt!
Es tā iedomājos, ka varēto mūsu tikšanos 5.decembrī to daļu, kur runā ornitalogi, parādīt, piemēram, caur Skype online. Tehniski to varēto izdart, ja visi, kam ir interese un kuri netiek uz tikšanos, apvienotos Skype vienā grupā. Es varētu paņemt iPad, piemēram, ko šim mērķim (translācijai) izmantot. Online skatītāji varēs arī tad uzdot jautājumus.
Ja ir interese par tādu variantu, vai arī citi labāki tehniskie priekšlikumi, padiskutējam!?
Labrīt,ļoti laba doma :) Es būtu ļoti priecīga par tādu iespēju.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

La Marie, tā ir ļoti laba ideja! Lieliska.

(Tikai no manis palīgs šajā ziņā nesanāks, jo Skype nelietoju.)
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Sunshine

Post by Sunshine »

La Marie wrote:Labrīt!
Esmu sajūsmā par šo domu, La Marie! :D Ja izdotos to tehniski noorganizēt, tas būtu vienkārši kolosāli!!
Image
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

La Marie! Image
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
La Marie

Post by La Marie »

Tad lūdzu tie, kas gribēs skatīties tikšanās oficiālo daļu Skype, lūdzu sakontaktējietie mani Skypā.
Mans vārds: lamarie_
Slepenais kods: Dabas Dati; tikšanās 5.decembrī, jo galīgi svešus es neapstiprinu kontaktos. :) Vai arī rakstiet uz emailu [maritem@apollo.lv] savu Skype vārdu.
Tuvākajā laikā izmēģināsim, kā tas darbojas, lai uz 5.decembri būtu skaidrība. :)
Hildina

Post by Hildina »

S p a m i atkal klāt - vai tiešām atkal būs 22 ?
Diāna Janušone

Post by Diāna Janušone »

Vakar veikalā Otrā elpa par 15 centiem nopirku nelielu grāmatiņu - Daba un mēs, Autors J.Kacs, Kā migrē putni. Tas ir 1985. gada izdevums, kurā atrodami arī M. Strazda radītie fotoattēli. Informācija jau droši, ka daļēji novecojusi, taču vēsturiski fakiti jau nenoveco, piemēram par gredzenošanas pirmssākumiem un tās aizsācēju vārdiem u.c. dokumentālas lietas.
Daudz nepaspēju izlasīt, taču vēlējos iecitēt vienu rindkopu no grāmatas:

"Skaidrojot putnu sezonālās migrācijas, sevišķi spilgti izpaudās cilvēku maldīgie uzskati. Daudzi ticēja, ka rudenī putni aizlido pārziemot uz Mēnesi. Tā, 1703. gadā kāds anglis, kas sevi dēvēja par mācītu un godājamu cilvēku, rakstīja, ka pēc viņa domām, putni sasniedz Mēnesi 60 dienu laikā un, neatraduši tur nekādu barību, aizmieg ziemas miegā līdz pavasarim."

Tā lūk ;)
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Skaisti un aizkustinoši amizanti putni Austrālijā - pūčlēļi.
http://www.delfi.lv/skats/izklaide/varz ... d=46754927
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Turpat atradu
http://www.delfi.lv/skats/zudamkokos/pa ... d=45757648
Interesanti, cik ticama tur publicēta informācija?
Cerambix vai roosulastaja (ceru, ka pareizi atceros nikus)var apstiprināt?
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Maz-ko-zinu wrote:Skaisti un aizkustinoši amizanti putni Austrālijā - pūčlēļi.
http://www.delfi.lv/skats/izklaide/varz ... d=46754927
Kaut kur Austrālijas jūras ērgļu sakarā jau runājām par šiem jaukajiem putniem - "varžmutīšiem" – Austrālijas dzeltenbrūnajiem pūčlēļiem (Podargus strigoides). :P
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Maz-ko-zinu, šo lapu jau labu laiku atpakaļ biju ievietojusi, laikam nepamanīji... :lol: Jauki un izzinoši...
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Maz-ko-zinu wrote:Turpat atradu
http://www.delfi.lv/skats/zudamkokos/pa ... d=45757648
Interesanti, cik ticama tur publicēta informācija?
Cerambix vai roosulastaja (ceru, ka pareizi atceros nikus)var apstiprināt?
Tās ziņas, kurām apakšā kā avots norādīts Latvijas valsts meži, ir 100% ticamas.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”