Diskusijas

MĀRIS

Re: Diskusijas

Post by MĀRIS »

Bieži vien jau mēs ar savu iejaukšanos, palīdzēšanu vairāk kaitējam. Dievs dod gudrību...! Bet ir lietas, situācijas, kad Tu vienkārši nevari, nedrīksti paiet garām, protams, ja Tu esi Cilvēks! :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Diāna Janušone

Post by Diāna Janušone »

Maz-ko-zinu wrote:Ja ir vēlēšanās rīt, tas ir jau šodien, var noskatīties Splendid Palace "Latvijas koda" filmas
http://www.splendidpalace.lv/lv/movies/view/1672
17.00 "Ērgļu Uģis" un vēl 2 filmas.
Šodien izdevās apmeklēt kino un noskatīties filmu par Uģi Bergmani. Jāsaka paldies Maz-ko-zinu par informāciju, noteikti bija vērts šo filmu redzēt uz lielā ekrāna. No trim filmām, kuras tika demonstrētas, šī viennozīmīgi bija labākā, iespējams nospēlēja lomu arī tēmas aktualitāte. Lieliski dabas ainavu kadrējumi, muzikālais pavadījums un protams arī saturs, viss kopā. Filma bija aizkustinoša. Vairāk šādu filmu.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Diāna Janušone wrote:
Šodien izdevās apmeklēt kino un noskatīties filmu par Uģi Bergmani. Jāsaka paldies Maz-ko-zinu par informāciju, noteikti bija vērts šo filmu redzēt uz lielā ekrāna. No trim filmām, kuras tika demonstrētas, šī viennozīmīgi bija labākā, iespējams nospēlēja lomu arī tēmas aktualitāte. Lieliski dabas ainavu kadrējumi, muzikālais pavadījums un protams arī saturs, viss kopā. Filma bija aizkustinoša. Vairāk šādu filmu.
Paldies, Diāna, par pārstāstu. Ar nepacietību gaidu kad rādīs TV.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Pa LTV7 filmiņa par Āfriku... tagad mazā putna drongo viltības... :D
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Diāna Janušone

Post by Diāna Janušone »

CerambyX wrote:
Emotion wrote:nu bet ja jau runājam par dabas procesiem un neiejaukšanos, tad jau tam kaķim tas nabaga putniņš tomēr IR jānoķer, ne? un nekādu zvaniņu likšana.
Mājas kaķis nav Latvijas dabas sastāvdaļa. T.i. kādreiz esot bijuši sastopami meža kaķi (Felis sylvestris), bet tie jau ir sen kā izzuduši no Lv teritorijas un arī tad kad bija sastopami, noteikti ne tik lielā skaitā kā pašreiz brīvi klaiņojošie mājas kaķi. Tātad pēc būtības mājas kaķu esamība dabiskā vidē jau ir iejaukšanās dabas procesos un to skaita ierobežošana tikai palīdzētu atgriezt atpakaļ zināmu līdzsvaru dabā. Pašreizējā situācijā vairumam sīkputnu sugu pilsētvidē, apdzīvotās vietās u.c. kur klaiņo kaķi izaudzināt mazuļus ir maigi sakot problemātiski.
Man jau liekas, ka jāsāk būtu ar cilvēku, ne tikai kaķu, bet arī citu dzīvnieku jautājumā, kuri uztver dzīvnieku par spēļmantiņu. Man metas šermuļi, kad būvmateriālu un saimniecības preču veikalā DEPO starp preču vitrīnām redzu papagaiļus, kāmjus, trušus u.c.kustoņus. Kur tad īsti ir ētika un aizsardzība, ja dzīvnieks ir lēta vienreizējās lietošanas prece, kuru var nopirkt teju katrā lielveikalā. "Iztīrīs" pilsētu no kaķiem, bet pēc pāris gadiem ielas atkal būs tikpat pilnas, jo nav atbildības no cilvēku puses, nav jau nekāds jaunums. Bet lieta droši, ka pārāk nevilinoša, lai tai vispār kādas atbildīgās instances vēlētos pievērsties ar risinājumu meklēšanu.
Jamsis

Post by Jamsis »

Made wrote: Nez kā Laimai zoodārzā klājas (viņa bija ar raidītāju un atrasta novārgusi tepat Ventspils novadā). :roll:
Vasarā biju mūsu zoo, tur melno stārķu pārim bija ligzdiņa uz plaukta un ligzdā 2 vai 3 mazuļi. Viens vai divi putni (vairs neatceros precīzi) bija citā nodalījumā, bez ligzdas. Iespējams tur bija arī Laima :)

Beltezera tikšnās laikā jautāju M.S. par to, kas notiek ar nebrīvē šķīlušies putniem - tiek papildināti citi zoo, savvaļā netiek izlaisti.
Emotion

Post by Emotion »

Jamsis wrote:
Made wrote: Beltezera tikšnās laikā jautāju M.S. par to, kas notiek ar nebrīvē šķīlušies putniem - tiek papildināti citi zoo, savvaļā netiek izlaisti.
viņi nemācētu izdzīvot?
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Image
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Kā to var aizmirst! Kaut arī es tikai mazu daļiņu atceros, no Baltezera tusa, bet man ir tāda sajūta, ka es ar dažu labu no šīm lapām pa šo pusgadu, kopš esmu šeit, esmu jau pudu sāls kopā apēdis. Gribas taču redzēt, ar ko tad beigu beigās es kopā to sāli ēdu! :lol: :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Jamsis

Post by Jamsis »

Emotion wrote:
Jamsis wrote:
Made wrote: Beltezera tikšnās laikā jautāju M.S. par to, kas notiek ar nebrīvē šķīlušies putniem - tiek papildināti citi zoo, savvaļā netiek izlaisti.
viņi nemācētu izdzīvot?
Iespējams, ka nemācētu izdzīvot un ir jau pieraduši piecilvēkiem.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

MĀRIS wrote:Kā to var aizmirst! Kaut arī es tikai mazu daļiņu atceros, no Baltezera tusa, bet man ir tāda sajūta, ka es ar dažu labu no šīm lapām pa šo pusgadu, kopš esmu šeit, esmu jau pudu sāls kopā apēdis. Gribas taču redzēt, ar ko tad beigu beigās es kopā to sāli ēdu! :lol: :P
Kā reiz teica Emotion, redzētais bieži vien neapstiprina iedomāto :lol:
Sunshine

Post by Sunshine »

lianaliesma wrote:Image
Ak.. ak. TIK ĻOTI gribētos šoreiz būt klāt un visus satikt. Bet atkal nekā :cry: Augustā par ātru aizbraucām jau prom, šoreiz vēl nebūsim mājās..
Nu, neko darīt. atkal ļoti jācer uz skaistām bildēm un reportāžām no notikuma vietas :roll:
sanda

Post by sanda »

Piekrītu Vērotājai :
Vērotāja wrote:
CerambyX wrote:Nū... Ja es būtu LOB biedrs (neesmu), tad man gan īsti nepatiktu, ja LOB tērētu laiku, lai cīnītos ar šādām muļķībām. ...
Mazliet jau šādos gadījumos kaitina, ka komentāros (nerunāju par šī foruma komentāriem... visiem tos dažus desmitus balodīšus žēl, bet kad runa ir, piemēram, par koku ciršanu pavasarī, kad aiziet bojā tūkstošiem mūsu pašu dabā dzīvojošo putnu, tad klusums un šādas jūtas sabiedrībā neraisās. Tikai otrādi - ko tie 'zaļie' te lien un traucē dzīvot. Laikam kā sabiedrība esam par tālu atrāvušies no dabas, ja par suņiem, kaķiem, baložiem u.c. uztraucamies daudz vairāk kā par Latvijas dabas vērtībām.
CerambyX, nevajadzētu pretnostatīt. Vērtīga ir jebkura dzīvība, gan klaidoņ kaķīša, gan baloža, gan jūras ērgļa.
Jo nevar tā būt, ka cilvēks, kurš ir ļauns un vienaldzīgs pret to kas viņam ir blakus, pēkšņi sāk cienīt dzīvību kaut kur tālu mežā. Tā nebūs. Ir jāvirzās no pazīstamā uz nepazīstamo...

Un ja Ornitoloģijas biedrībai baložu vai balto stārķu bojājeja ir vienaldzīga, bet viņi ir koncentējušies uz šauru un ļoti specifisku zinātni, tādā gadījumā kādu atbalstu ornitoloģija var gaidīt no sabiedrības? Droši varu apgalvot, ka nekādu. Un šajā gadījuma vainīga ir ne jau sabiedrība.

Sanāca skarbi, bet tāds ir mans viedoklis.
Piekrītu CerambyX , ka ligzdošanas laikā koki nav jācērt un man zināmie cirtēji pavasarī mežā neko necirta.

CerambyX - kāzu baloži nav atbildīgi par citu putnu bojāeju cilvēku darbības rezultātā.
Par mājas kaķiem - savvaļas suga tā nav, bet aizmirsi sinantropo sugu, kas vairojas ātrāk nekā kaķi - pelēko žurku, ar kurām cilvēks sadzīvot nevar - apēdīs pārtiku, apgrauzīs nespēcīgus cilvēkus (bijuši tādi gadījumi), pārnēsās slimības. Indē žurkas sen...
Kaķi vidē notur žurku skaitu pieņemamās robežās, veido līdzsvaru.
Varbūt Tev nav personīgas pieredzes, kas var notikt, ja kaķu nav, man tāda ir, arī Rīgas centra puspagrabā. Pēc divām indēšanām ievedām kaķus, jo žurkas nāca tik klāt ( ne jau desmiti...)
Pa Merķeļa ielu kaķi nestaigā, putnu arī tur nav.
Tas, ka kaķu skaits daudzviet jāierobežo, tas gan - slimo, ja populācija par blīvu, staigāt ar zvaniņu vai pavadiņā, bet ne jau jāizrēķinās ar kaķiem, kā to atsevišķi Homo sapiens iedomājas.

Imantā vienu mednieci - pamestu mājas kaķeni iekārtoju mājās, nu tagad tur medī vistu vanags.
Daži putnu draugi esot gribējuši izrēķināties arī ar vistu vanagu.
Man reiz bija dusmas uz niedru liju...

Man ļoti nepatīk, ka kaķi medī putniņus, bet kāds vecs vīrs noteica - laukos vienmēr dzīvojusi kaķi un putni. Pati to cenšos nepieļaut, bet draudzene informēja - togad, kad laukos nebija kaķa, parādījās putni ar kukaiņiem spalvās.
Cilvēku uz zemes ir stipri daudz un no savvaļas dabas viedokļa kaķu darbība, sākot ar Ēģiptes graudu nosargāšanu un beidzot ar buboņu mēra ierobežošanu, iespējams, ir vērtējama negatīvi.
Savvaļas daba gan pati ir visai nežēlīga.

Ticu, ka reiz kaķu vairošanās būs kontrolēta, visiem būs atbildīgi saimnieki, putnus nemedīs. Kaķi nav tikai suga, bet individualitāšu kopums. Pazīstu daudzus kaķus, jo vairāk iepazīstu, jo vairāk tos cienu, tāpēc šis garais komentārs. Putni man arī patīk, nu tur mans un kaķu viedoklis atšķiras.
CerambyX

Post by CerambyX »

Žurkas bez šaubām arī ir diezgan liels posts - ja Latvijā to ietekme uz dabu īpaši nav jūtama vai arī nav pētīta (g.k. jau tik traucē cilvēkiem), tad pasaulē diemžēl ir daudz piemēru, kad žurkas ar kuģu palīdzību ir nokļuvušas uz dažādām tropiskajām salām, kas iepriekš ir bijušas izolētas no 'ārpasaules' un putni tur ir evolucionējuši bez šāda grauzēja-visēdāja klātbūtnes. Ja uz tādām salām parādās žurkas un savairojas lielā skaitā, tad tās sāk izpostīt putnu ligzdas (izēd olas, apēd mazuļus), kas neizbēgami noved pie daudzu sugu (nereti tās ir endēmiskas sugas - sastopamas vien tikai uz tās konkrētās salas vai salu grupas) populāciju samazināšanās vai pat izzušanas. Kā šādu problēmu risināt? Skaidrs, ka ne jau ieviešot kaķus... Jo arī pie kaķu (kas ir plēsējs) klātbūtnes šādas izolētu salu ekosistēmas nebūtu pielāgojušās un tāda pielāgošanās tik strauji nenotiek...

Skaidrs, ka urbāno pilsētvidi ar izolētām tropu salām salīdzināt nevar, bet tā ideja kopumā ir līdzīga - ar vienu problēmu (žurkām) cīnīties izmantojot citu 'problēmu' (kaķus) nav īsti līdz galam pareizi un tālredzīgi. Pasaulē diemžēl arī ir virkne līdzīgu piemēru, kad vienu ievazātu sugu mēģina ierobežot introducējot kādu citu sugu, kas it kā to abu sugu dabiskajā areālā labi tiek ar to ievazāto problēmsugu galā. Nereti gan izrādās, ka tā otra suga, kurai it kā vajadzēja 'darīt labu' izrādās tomēr vairāk kaitē vietējai florai/faunai kā tam pirmajam ievazātajam organismam, kura tam vajadzēja it kā ierobežot. Rezultātā iznāk dubultslikti.

Bet nu tas tā, atkāpei. Domāju, ka kaķu ietekme uz žurku skaita samazināšanu ir pārvērtēta un to ietekme uz putnu populācijām par maz novērtēta. Te, piemēram, šodien bija ziņu virsraksts, ka ASV kaķi ik gadu nogalinot vairāk kā miljardu puntu (https://www.sciencenews.org/article/cat ... -each-year - pilns raksts gan laikam tur nav pieejams). Cik Latvijā? Kas to lai zin, bet noteikti ne maz.

Un tie, kas gribējuši izrēķināties ar vistu vanagu noteikti nav nekādi 'putnu draugi', bet gan neizglītoti tumsoņas. Tādos īpašu klausīties nevajag ;)
Made

Post by Made »

Man nav uzticības apgalvojumiem, kas balstīti uz ASV vai citu tikpat tālu un atšķirīgu zemju zinātnieku nekonkrētiem pētījumiem (kad secinājumi atrauti no pētījuma nosacījumiem). Uzticēšos tikai šeit vai kaimiņzemēs veiktiem pietiekami plašiem un "caurspīdīgiem" (lai var redzēt datus) pētījumiem.

Kaķis arī ir suga, un es negribētu, ka tā izzūd, sevišķi bezšķirnes kaķi, pret kuru vairošanos tāda kampaņa izvērsta, jo kaķu pamešanas radītās šausmas tiešām ietekmē apziņu un noliek šo problēmu pāri visam, it kā nevienai bezšķirnes kaķenei vairs nedrīkstētu dzimt bērni, it kā tos visus mestu uz ielas.

Man šķiet, ka kaķis ar putniņu zobos ir tāds pats kairinājums vispārināt. Kaķis peles nes mājās un putniņus nes mājās (vai ir redzēts, ka apēd?). Vai tiešām tie nomedītie putniņi krājas grēdām?

Ir arguments, ka putnu ap lauku mājām vairs nav, jo kaķi izķēruši (tāpēc vajag zvaniņu). Man trešajā stāvā daudzdzīvokļu mājā uzradās lērums peļu, kad kaķenes nomira. Zaga suņu barību, rīkoja gonkas. Es viņām pat ūdeni liku padzerties, kad redzēju, ka lien uz puķu podiem (lai nevazājas slimas un vārgas). Dzēra un skatījās, kā es pie datora sēžu. Pietika atnest mājās dēla kaķeni un pietika viņai pārīti noķert, kad tas lērums vienkārši pazuda. Suņa nebijās, bet kaķa "smaka" (klātbūtne vien) tur tās pa gabalu.

Tāpat putni varbūt vienkārši turas pa gabalu. Protams, ja kaķa apgaita izplešas līdz puskilometram no mājām, tad uz zemes ligzdojošajiem putniem tajā teritorijā nav iespēju vairoties. Bet lauki, pļavas un ganības stiepjas pietiekami lielas, lai būtu putniem citur vieta, vai tad ne?

Žurkas gan kaķis neķerot, es tā lasīju tālu zinātnieku apgalvojumus. Bet varbūt klātbūtne attur.

Pēc tā visa es vienalga nedomāju, ka kaķus tur cīņai ar pelēm, drīzāk tas ir arguments aizstāvēties pret uzbrukumiem un patiesībā pamatojums ir kaķu turēšana mīļumam un nepieciešamībai pēc dzīvas būtnes klātbūtnes. Bet es bezgala cienu un dievinu savu kaķeni par to, ka viņa atrisināja peļu problēmu bez indēm un lamatām. Un uzticos tiem mazajiem veikaliem, kuriem labi kopts kaķis guļ uz palodzes :)
Sandra L.

Post by Sandra L. »

Man bija četri kaķi (nu jau kopš pērnās ziemas viens 'labākos medību laukos') No tiem divi (māte ar savu meitu) bija 'specializējušies' uz pelēm, žurkām, divi (arī māte ar savu meitu) - uz putniņiem. Gada laikā dārzā atradu maksimums 7-10 noķertus putniņus ( :( ), varbūt pat mazāk. Peles nedēļas laikā 7-10 bija noliktas uz celiņa. Starp tām bija arī milzīgas žurkas, ko kaķi neēd. Vislabāk viņiem garšo ūdensstrupastes (ja pareizi māku atšķirt). Putniņiem gan vairs dārzā neliekam būrīšus, jo to mazuļi, kamēr mācās lidot, nokļūst abu manu kaķeņu zobos. Labi, ka viņas ir slinkas mājās gulētājas un tālu apkārt nestaigā.
La Marie

Post by La Marie »

Mūsmāju kaķi žurkas ķer. Tiesa, neēd, tikai pārgrauž rīkli.
Un to esmu novērojusi jau kopš bērnības.

Par putniņiem sportiska interese, ja tie lido acu priekšā. Bet tā kā pārtikas pietiek, putnus neķer.
VIKTORYja

Post by VIKTORYja »

Hildiņa :?: :!: Kas tad :?: Neredzēta sarakstā :shock:
mega2

Post by mega2 »

Vai man vienai bija problēmas ar forumu un DD lapu kopumā nevarēju atvērt ,uzrādījās,ka kļūda :mrgreen: Nezinu,cik ilgu laiku nestrādāja,bet kameras tiešraide bija--tik tikko pieslēdza,teica,ka pārstartējuši kaut ko tur,ap 14.10 vajadzēja sākt rādīt,ja kas :shock: :!: :!:
Made

Post by Made »

Man arī nebija. Pietrūka dažu minūšu pacietības - tikko biju pažēlojusies LK forumā, tā mūsu lapa atgriezās :))
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”