Diskusijas

Locked
MĀRIS

Re: Diskusijas

Post by MĀRIS »

Vērotāja wrote:Māri, ja tev divu diplomētu ornitologu, Ornitoloģijas biedrības un Dabasdatu ekspertu (CerabyX un roosaluristaja) viedoklis liekas nepietiekams, nu tad nezinu....

Samulsu :oops:
Atvaino! Nedomāju apšaubīt kāda kompetenci, bet ne roosaluristaja, nedz arī CerambyX nesniedz man /mums/ atbildi, kāpēc gulbjiem tiek likti šie kakla gredzeni, ja mums šī populācija nav apdraudēta. Ļoti labi saprotu, kāpēc Zīļuka lido ar raidītāju, un stāvu klusu! Paskaidrojiet man, kāpēc gulbim ir jāpeld ar šo žņaugu ap kaklu, un es apklusīšu! :evil:
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Žņaugs jau nu tas nav, video var redzēt, ka kakla gredzens ir ļoti brīvs.

Māri, bet kā tev liekas, uz kāda pamata ornitologs apgalvo, ka populāciju nav apdraudēta? Ja nebūtu gredzenu, tad neviens nezinātu ir vai nav apdraudēta.

Atradu 2012.gada projekta aprakstu Ornitoloģijas biedrības mājas lapā http://www.lob.lv/lv/projekti/ziemelu_gulbis.php

Latvijā ziemeļu gulbjus kopš 2003. gada pēta ornitologs Dmitrijs Boiko. Šo gadu laikā ir konstatēta ligzdošana vairāk nekā 200 vietās un apgredzenoti 870 ziemeļu gulbji. Regulārā putnu uzskaite pārlidojumu un ligzdošanas laikā ļauj sekot populācijas pārmaiņām. Ziemeļu gulbju gredzenošana ļauj noskaidrot ne tikai šīs sugas ziemošanas vietas un migrācijas ceļus, bet arī noskaidrot jaunu putnu mirstību dažādos vecumos, vietas, kur tie sāks ligzdot utt.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Vērotāja wrote:Žņaugs jau nu tas nav, video var redzēt, ka kakla gredzens ir ļoti brīvs.

Māri, bet kā tev liekas, uz kāda pamata ornitologs apgalvo, ka populāciju nav apdraudēta? Ja nebūtu gredzenu, tad neviens nezinātu ir vai nav apdraudēta.
Piedod man, bet apšaubu, ka tajā foto kakls būtu brīvs! Un lai noteiktu, vai populācija ir apdraudēta, vai nav- gredzeni vispār nav vajadzīgi! Pietiek ar ligzdošanas uzskaiti utt. Viss, bez speciālista no manis par šito tēmu! Kā jau es rakstīju, pēc manām domām, tā ir tukša salmu kulstīšana! :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

Kā jau iepriekš rakstīju, par šo gulbju gredzenošanas projektu es neko daudz nezinu un neesmu tajā piedalījies, tā ka par dižu ekspertu nevaru sevi uzskatīt. Tomēr gredzenošanas principi un mērķi jau visām sugam ir līdzīgi. Es, protams, varētu mēģināt izskaidrot, kāpēc šie kakla gredzeni ir nepieciešami un kam tiek izmantoti dati, ko ar to palīdzību iegūst, bet pret oponenta argumentu, ka faktiski tādējādi atseviški pētnieki apmierina savu ziņkārību man daudz nav ko teikt. Jo patiesi lielu daļu "cilvēku parasto", tajā skaitā tādu, kas interesējas par dabas aizsardzību, nekādi neietekmēs šī projekta rezultātā iegūtā informācija, jo pat man, piemēram, ne pārak interesē, kur tad ir tās slavenākās gulbju spalvu mešanas vietas.
Vienu gan es varu apgalvot pilnīgi droši. Gulbja dzīvi šis kakla gredzens nekādi negatīvi neiespaido. Šo metodi nav izgudrojis Dmitrijs Boiko, to plaši lieto daudzās Eiropas valstīs gan gulbjiem, gan zosīm un, ja būtu konstatētas kādas nopietnas problēmas, gan jau dzīvnieku mīļi sadarbībā ar žurnālistiem būtu sarīkojuši iespaidīgas antikampaņas, bet nekas tāds nav dzirdēts.
Bet, ja pretinieku argumenti ir ne visai racionāli, bet vairāk balstās uz ticību, tos apgāzt ir sarežģīti, kā jau kaut kur rakstīju, tas ir tas pats, kas mēģināt FC Liverpool fanam ieskaidrot, ka FC Everton ir labākais Liverpūles futbolklubs
Seruka

Post by Seruka »

roosaluristaja wrote:Kā jau iepriekš rakstīju, par šo gulbju gredzenošanas projektu es neko daudz nezinu un neesmu tajā piedalījies, tā ka par dižu ekspertu nevaru sevi uzskatīt. Tomēr gredzenošanas principi un mērķi jau visām sugam ir līdzīgi. Es, protams, varētu mēģināt izskaidrot, kāpēc šie kakla gredzeni ir nepieciešami un kam tiek izmantoti dati, ko ar to palīdzību iegūst, bet pret oponenta argumentu, ka faktiski tādējādi atseviški pētnieki apmierina savu ziņkārību man daudz nav ko teikt. Jo patiesi lielu daļu "cilvēku parasto", tajā skaitā tādu, kas interesējas par dabas aizsardzību, nekādi neietekmēs šī projekta rezultātā iegūtā informācija, jo pat man, piemēram, ne pārak interesē, kur tad ir tās slavenākās gulbju spalvu mešanas vietas.
Vienu gan es varu apgalvot pilnīgi droši. Gulbja dzīvi šis kakla gredzens nekādi negatīvi neiespaido. Šo metodi nav izgudrojis Dmitrijs Boiko, to plaši lieto daudzās Eiropas valstīs gan gulbjiem, gan zosīm un, ja būtu konstatētas kādas nopietnas problēmas, gan jau dzīvnieku mīļi sadarbībā ar žurnālistiem būtu sarīkojuši iespaidīgas antikampaņas, bet nekas tāds nav dzirdēts.
Bet, ja pretinieku argumenti ir ne visai racionāli, bet vairāk balstās uz ticību, tos apgāzt ir sarežģīti, kā jau kaut kur rakstīju, tas ir tas pats, kas mēģināt FC Liverpool fanam ieskaidrot, ka FC Everton ir labākais Liverpūles futbolklubs
Piekrītu! Jo - jāatceras, ka arī cilvēku pasaulē zināmas "gredzenošanas" izpētes un attīstības nolūkos notiek - piemēram - mūžīgās diskusijas, vai vajag bērnus vakcinēt. Ārsti saka, ka vajag, bet ir cilvēki, kuri apgalvo, ka vakcīnas ir kaitīgas un tas ir tikai naudas pelnīšanas bizness - tāpat kā putnu gredzenošana pētnieka individuālais un egoistiskais prieks. Visām lietām ir 2 puses.
La Marie

Post by La Marie »

Es par citu paranoju... :oops:
Kopš skanēja tie šāvieni un Durberta nav pat ligzdas tuvumā, bet Durbīte jau stundu sēž ligzdā un pieskata, man ir piemetusies kārtējā panikas lēkme, ko var izārstēt tikai Durberta un arī Roberta parādīšanas kadrā :roll: Ko darīt? :roll:
Diez, kā dzīvosim, kad putni "aizies savā patstāvīgajā dzīvē" :mrgreen:
Murkjelis

Post by Murkjelis »

La Marie wrote:Es par citu paranoju... :oops:
Kopš skanēja tie šāvieni un Durberta nav pat ligzdas tuvumā, bet Durbīte jau stundu sēž ligzdā un pieskata, man ir piemetusies kārtējā panikas lēkme, ko var izārstēt tikai Durberta un arī Roberta parādīšanas kadrā :roll: Ko darīt? :roll:
Diez, kā dzīvosim, kad putni "aizies savā patstāvīgajā dzīvē" :mrgreen:
Tad, kad es sāku uztraukties par lietām, ko nespēju ietekmēt, sāku pie sevis skandēt šo:

Lācītis Pūks mierīgi vadīja dienu, kad pēkšņi pie viņa atskrien sivēntiņš un izmisis saka: „Lācīt, lācīt! Kā tev iet?"
„Brīnišķīga diena," lācītis lēnīgi atbild.
„Kā? Tu nezini, kas noticis? Nu, lidmašīna nokritusi!" satraucies aizgūtnēm saka sivēntiņš.
„Tiešām? Bet vispār brīnišķīga diena," lācītis joprojām lēnīgi atbild.
„Nu, kā? Lidmašīna taču nokritusi! " neizpratnē par Pūka reakciju ir sivēntiņš.
„Bet, vai es varu tajā visā kā līdzēt?" jautā lācītis.
„Nē, tu nevari līdzēt! Bet ir nokritusi lidmašīna! Ir notikusi traģēdija!" saka sivēntiņš.
„Nu, bet, ja es nevaru līdzēt, tad... šodien ir brīnišķīga diena," atbild lācītis.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

La Marie, kā es tevi saprotu. :)
Kad Durberts bija vēl mazs, nelidoja, neilgi pēc gredzenošanas un kameras lēcas tīrīšanas, kad Durbe neradījās ligzdā un daži jau prognozēja sliktu galu visam šim pasākumam, bija dzirdami šāvieni (diezgan ilgstoši). Es arī uzreiz iedomājos Robertu, kuru dīķu saimnieki par zivju zagšanu sodīja.
Nekas slikts ērgļiem nenotika toreiz un šāvieni ligzdas rajonā dzirdēti arī vēlāk ne vienu reizi vien.
Cerēsim, ka arī šoreiz tiek regulēts pārāk samilzušais mežacūku skaits.
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Murkjeli,
Ļoti laba grāmata ir Vinnija Pūka piedzīvojumi. :D
Te vēl derētu atcerēties, ko mums Made daudzkārt stāstīja - īsumā to var noformulēt - "domām ir spēks".
sanda

Post by sanda »

d.e. wrote:
sanda wrote:2.03. ieliku bildes ar pāris disciplinētiem Baltezera salidojuma dalībniekiem http://failiem.lv/u/ptcylfb
Sanda, varbūt ir arī kādas "nedisciplinēto" salidojuma dalībnieku bildes ? :lol: ...
P.S. Suņuki gan baigi labie... :)
Nemāku vēl apieties ar lielāku aparātu par kompaktkameru un bija uznācis slinkums :lol: - fotogrāfam vajag veiklas kājas, citu bilžu nav, bet nākamreiz labošos :).
Var manīt, ka trūkumi kadrējumā utt.
Ja neviens nebūtu fotogrāfējis, būtu pacentusies :lol: - tas attaisnojumam.
Nereti ilgojos pēc savas vecās kabatā iebāžamās kameras, tad nebija problēmu momentā izraut no kabatas, arī paskraidīt :lol: Es un kamera bijām viens vesels, pie šīs esmu pierašanas procesā.
Ieliku tikai vēl failos pāris bildītes ar suņukiem, uzraudzi (guvernanti?) un fani.
Emotion

Post by Emotion »

Sanda, kur var bildes apskatīt?
sanda

Post by sanda »

Vispusīgas bildes, jau no sākuma (es ļoti nokavējos) ielika La Marie :
http://www.failiem.lv/u/ubychmx#
Manas te :
http://failiem.lv/u/ptcylfb
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Šobrīd visur tāds miers un klusums. Nu, gandrīz visur :) Jā, jā, Ar Durberta kameru mazliet pašmaucos. Tas bija vakar vai aizvakar no rīta :D

Image

Madara_Ozola

Post by Madara_Ozola »

Ja nu kādam no vērotājiem zināmi mednieki- nododam tālāk lūgumu saudzēt pīļu mammas http://ltv.lsm.lv/lv/raksts/08.08.2015- ... dmin_zinas
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Interesanti...

Labs materiāls par putnu bioloģiju, un ne tikai...
http://www.themodernapprentice.com/feathers.htm

Image
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Lai nepiecūkotu vairs Durberta topiku, iecūkojos šeit.
Maz Ko Zinu, tas Tev :) Ōperā mūs nelaida - solists esot par skaļu, visus māksleniekus pārtaurēšot, nācās koncertēt ārpusē. Toties mums ir labākais diriģents, inteliģentākās bekvokālistes, spicākais konferansjē un grūpijas... nu kā jau grūpijas. Viss kā nākas! ;)

Image
Simba

Post by Simba »

Murķeli - eleganti, patiesi :D
Paldies par izraisīto plato smaidu :D
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Simba wrote:Murķeli - eleganti, patiesi :D
Paldies par izraisīto plato smaidu :D
Bet, lūdzu, man prieks, ja raisās smaids :) Es pati nevaru nesmaidīt, skatoties cik nopietnas un glītas sanāca bekvokālistes :D
Made

Post by Made »

Un diriģents frakā super! - kā jau vienmēr, no viņa visredzamākais ir diriģenta zizlis :D
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Murkjeli, milzīgs paldies!
Klau, grūpijas ir tie rozā strazdi, kurus mums nesen roosaluristaja prezentēja, vai nē?
P.S. Aizrāvusies ar detaļām aizmirsu izteikt savu sajūsmu par tavu veikumu. Tev ļoti labi sanāk, vienkārši - super!
Last edited by Maz-ko-zinu on 11 Aug 2015 21:50, edited 1 time in total.
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”