Diskusijas

Locked
roosaluristaja

Re: Diskusijas

Post by roosaluristaja »

Box wrote:Sveiki!

Mums te Saulkrastos tīri jauks laiciņš pie jūras.

Jautājums būtu tāds - pludmalē ir savainots (slims?) putns - lielāks par kaiju (albatross?).

Sēž pie krasta līnijas un redzams, ka nekur pats netiks; ja uzskalojas vilnis, cenšas izvairīties no tā, lai ieskalotu jūrā.

Es piezvanīju glābējiem - atbrauca ar kvadraciklu. Un tālāk mēģināja kaut kam zvanīt. Teica, ka domei esot līgums ar Ulūbeli par beigtu roņu izvešanu no pludmales. Es saku - tas putns jau nav beigts.

Šādos gadījumos ir kaut kas, ko var darīt?

Te ir oficiāls valsts galvenās par dabas aizsardzību atbildīgās iestādes viedoklis par šādiem gadījumiem.
http://www.daba.gov.lv/public/lat/zinas/2166/

Te nedaudz plašāk aplūkoti gadījumi ar savainotiem stārķiem, bet principā šeit minētās lietas attiecas arī uz citiem putniem.
http://www.daba.gov.lv/public/lat/zinas/2145/

Es no sevis personīgi neko daudz vairāk nevaru piebilst. Kāda nu ir tā situācija musu valstī ar savainotiem savvaļas dzīvniekiem, tāda ir. Līdz attīstīto valstu līmenim te vēl pāris gaismas gadi.

BTW - Latvijā albatrosi, lielie vētrasputni utml.nav sastopami, tā ka atrastais putns noteikti ir kāda no lielajām kaijām. Ja apspalvojumā dominē pelēcīgie un brūnganie toņi, nevis baltā krāsa, tad tas ir šīgada jaunais putns.
Box

Post by Box »

roosaluristaja wrote:
Te ir oficiāls valsts galvenās par dabas aizsardzību atbildīgās iestādes viedoklis par šādiem gadījumiem.
http://www.daba.gov.lv/public/lat/zinas/2166/

Te nedaudz plašāk aplūkoti gadījumi ar savainotiem stārķiem, bet principā šeit minētās lietas attiecas arī uz citiem putniem.
http://www.daba.gov.lv/public/lat/zinas/2145/

Es no sevis personīgi neko daudz vairāk nevaru piebilst. Kāda nu ir tā situācija musu valstī ar savainotiem savvaļas dzīvniekiem, tāda ir. Līdz attīstīto valstu līmenim te vēl pāris gaismas gadi.

BTW - Latvijā albatrosi, lielie vētrasputni utml.nav sastopami, tā ka atrastais putns noteikti ir kāda no lielajām kaijām. Ja apspalvojumā dominē pelēcīgie un brūnganie toņi, nevis baltā krāsa, tad tas ir šīgada jaunais putns.
Liels paldies par atbildi. Tumšās spalvas nedominē - tad jau nav jauns. Kaut kas atgadījies :(
Tā jau arī izdarīju, ka sazvanīju pašvaldības iestādi.

Pavasarī mums te bija liels tracis ap jaunajiem ronēniem, kas vienkārši gozējās saulītē - visi gribēja viņus glābt - tad nu mums te gan pašvaldības policija, gan tūrisma centrs skaidroja visiem, ka - ja nekas nekaiš - ronītis tiks pats jūrā un kaut kur blakus viņam ir mamma :)
Box

Post by Box »

Sazvanīju (jau kuro reizi šodien:) Saulkrastu TIC - viņi saka, ka Saulkrastu glābšanas dienests putnu paņēma. Aizveda pie veterinārārsta. Ļoti ceru, ka arī kaut kur tālāk.....tomēr....
Box

Post by Box »

Atkal es :)

Vakardien dārzā ieraudzīju mazītiņu pelīti. Pirmais, kas mani izbrīnīja - ka viņa skatījās man tieši acīs - peles tacu tā nedara. Un viņai bija tādas smukas austiņas.
Un te pēkšņi - viņa nevis aizskrēja, bet aizleca kā varde. Un viņai bija tāda pagara aste. Mums tacu tādi dzīvnieciņi Latvijā savvaļā nedzīvo? :)
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Box wrote:Atkal es :)

Vakardien dārzā ieraudzīju mazītiņu pelīti. Pirmais, kas mani izbrīnīja - ka viņa skatījās man tieši acīs - peles tacu tā nedara. Un viņai bija tādas smukas austiņas.
Un te pēkšņi - viņa nevis aizskrēja, bet aizleca kā varde. Un viņai bija tāda pagara aste. Mums tacu tādi dzīvnieciņi Latvijā savvaļā nedzīvo? :)
Nebija šis http://www.videsvestis.lv/content.asp?ID=115&what=38
Box

Post by Box »

Murkjelis wrote:
Box wrote:Atkal es :)

Nebija šis http://www.videsvestis.lv/content.asp?ID=115&what=38
Paldies, Murkjeli. Sicista:) Nezināju, ka tādas ir. Domāju, ka izbēdzis kāds mājdzīvnieciņš. Patiešām izbrīnīja tās mazās acteles, kas tā uz mani skatījās. :)
Made

Post by Made »

Box wrote:Sazvanīju (jau kuro reizi šodien:) Saulkrastu TIC - viņi saka, ka Saulkrastu glābšanas dienests putnu paņēma. Aizveda pie veterinārārsta. Ļoti ceru, ka arī kaut kur tālāk.....tomēr....
Ja tas būtu Rīgā, varētu nest uz Beinerta klīniku Ģertrūdes 101, viņiem esot līgums ar pilsētu par palīdzību savvaļas dzīvniekiem, tiesa es biju lieciniece, kad atnesa vārnu, kuru pēc akūtās palīdzības sniegšanas laikam nevarētu atlaist savvaļā (vai nu pavisam vai kādu laiku, neatceros) un tad atnesēja teica, ka pēc ārstēšanas putnu paņems.
Emotion

Post by Emotion »

Made wrote: Ja tas būtu Rīgā, varētu nest uz Beinerta klīniku Ģertrūdes 101, viņiem esot līgums ar pilsētu par palīdzību savvaļas dzīvniekiem, tiesa es biju lieciniece, kad atnesa vārnu, kuru pēc akūtās palīdzības sniegšanas laikam nevarētu atlaist savvaļā (vai nu pavisam vai kādu laiku, neatceros) un tad atnesēja teica, ka pēc ārstēšanas putnu paņems.

Made, Beinarti nav tā labākā vieta, kur vispār nest kādu dzīvnieku!
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Emotion, taisnība, savu mīļo suni tur nevestu.
Taču Beinertam ir līgums ar Rīgas Domi par mirušu dzīvnieku savākšanu no ielām, par klaiņojošu dzīvnieku noķeršanu un nogādāšanu patvermē, par palīdzības sniegšanu savvaļas dzīvniekiem utt, t.i. ja Rīgas teritorijā kaut kas notiek saistībā ar dzīvniekiem, kuriem nav saimnieka, par situācijas atrisināšanu atbild Beinerta klīnika.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Made

Post by Made »

Emotion wrote:Made, Beinarti nav tā labākā vieta, kur vispār nest kādu dzīvnieku!
Man ir nācies izmantot viņu pakalpojumus. Negribu runāt, jo nezinu, kā būtu bijis citur.
Cik saprotu, diennakts darbalaiks ir visai spēcīgs arguments un es nezinu, kur vēl tā ir, arī man tieši tas bija svarīgi, jo akūti.
Made

Post by Made »

lianaliesma wrote:
roosaluristaja wrote:Teorētiski vēl pastāv variants, ka kāds viņu pamana dabā un nolasa gredzenu. Tāda varbūtība gan nav visai liela.
Nu re nu, ar ko beidzas visa spriedelēšana par gredzenošanas ieguldījumu zinātnē un putnu labākai dzīvei...

Un neslēpšu - arī man, tikko pavēroju kādus putnus, gribas par tiem vairāk zināt, "paturēt acīs", vērot vēlreiz, kaut vai ko dzirdēt par tiem... gredzens un raidītājs šo vēlmi labi apmierina.

Vai nebūtu skaisti, ja cilvēks savu enerģiju izvēlētos ielikt nevis putnu tvarstīšanā (kā gulbju gadījumā), bet apelējot pie sabiedrības/likumdevējiem un pieprasot likt mierā dzīvo dabu, cienīt viņu tiesības dzīvot savu dabas noteikto dzīvi, nedarīt otram to, ko negribi, lai nodara tev... tas tik tā, pafantazējot... ;)

P.S. Jā, un savam priekam - ierīkotu vairāk labu tiešraides kameru, kas apmierinātu cilvēka tieksmi izzināt, padziļinātu spēju saskatīt dziļāk, jūtīgāk, aiz acīmredzamā...
Murkjelis wrote:Arī parakstos zem šī.

Bet, diemžēl, ir tāda lieta, ka tie pie kā apelē visbiežāk izvēlas no dzīvas dabas vienu putnu - zosi...to, kas peld kā niere taukos. Un, lai savas pēcpuses paceltu no beņķiem un acis pavērstu uz augšu, viņiem ir vajadzīgi cipari, papīri, cipari, papīri un visāda citāda draza, jo savādāk viņus nepārliecināt. Es pat teiktu, ka lielai daļai ir dziļi pie kājas ij putni, ij zvēri, ij kukaiņi, ij koki utt. Nu...ir un ir. Nu nebūs - un kas no tā? Es arī gribu, lai ir kā fantāzijās. Bet realitātē...baidos, ka gredzeni utt. būs vēl vajadzīgi ilgi un dikti. Cilvēks ir tāds parazitējošs radījums. Tur nu neko. Paldies Sakārnītim, ka daļa cilvēces tomēr nav aizmirsusi just un domāt.
Atklāti sakot, man praktiski ir grūti iztēloties, kas no gredzenošanas statistikas ir tā informācija, kas saistās ar politiku. Zinu, ka lauku atbalsta politikā izmanto lauku putnu indeksu, kas pēc idejas var raksturot atklātas lauku ainavas pieejamību un tātad zemes kopšanu un neaizaudzēšanu. Tur laikam iekļauj līdz 39 putnu sugas, bet ir variācijas. Lai nu kā tur ir ar monitoringu, parauglaukumiem un mērījumu nepārtrauktību, bet uzdrošinos domāt, ka tur neskaita pēc gredzeniem. Kas vēl? Putnu sastopamība un ligzdošana vienā vai otrā teritorijā, kuras var aizsargāt kā vietējās pašvaldības vai valsts līmeņa īpaši aizsargājamās dabas teritorijas vai ES nozīmes Natura 2000 vietas. Nu, tur taču arī gredzeni neko nenosaka... Ko vēl var darīt valdība, lai aizsargātu putnus - piespiest īstenot aizsardzības pasākumus putniem bīstamās vietās (lidostās, vēja stacijās, stikla vai atstarojošiem infrastruktūras objektiem, lauksaimnieciskajā ražošanā un mežsaimniecībā, medniecībā, izgāztuvēs?).. tur arī gredzenošanu nevajag, lai pierādītu, ka vajag. Zinu, ka ir griezes monitorings un mazā ērgļa monitorings... ir dažādi monitoringa veidi, bet vai tiešām visi iekļauj gredzenošanu? No monitoringa sagaida skaitu - ligzdas, jaunie putni, veselība utt. Bet kas tieši no gredzenošanas datiem ir tas karogs, ar ko kaut ko pierāda un panāk politikā?

Iespējams, ka pie gredzenošanas labumiem pieskaita blakusefektus - putnu taču noķer, nosaka sugu (ahā, brīnums, tāds putniņš arī vēl eksistē, turklāt tik tālu uz ziemeļiem atnācis), piefiksē, ka lidojis caur Papi, 1-3% nolasa gredzenus un piefiksē, ka lidojis no Murmanskas, pieraksta, ka putns lidojis šajā datumā, viens pats tāds vai bariņš, iespējams, ka nosaka dzimumu un vecumu, svaru. Nu bet var taču nelikt to gredzenu. Tikai par 1-3% no uzliktajiem gredzeniem nāk ziņas, un nevar taču zināt, cik % no populācijas tie ir uzlikti - vai tad ir pamats secināt par visu populāciju... vai tad nav žēl to 97% - nu nav taču tā, ka netraucē nemaz. Turklāt atceroties to kaiju, kas aprija zvirbuli - ja nu būtu gredzenots.. tik vien ka gredzens iezīmē putnu, lai nākošajā ornitoloģijas stacijā viņu nepieskaitītu vēlreiz.. bet 97 no 100 tāpat aizlido garām tām visām nākamajām.

Man šķiet, ka gredzenošanas nepieciešamība ir tāds neaizskarams stereotips, ko neviens pat neiedomājas, ka varētu būt runa par pārskatīšanu. Gredzenoto putnu skaita pieaugums var liecināt tiklab par populācijas pieaugumu un putnu uzmanības un spēju pasliktināšanos kā par gredzenotāju skaita un varēšanas pieaugumu. Tik vien kā nojausmu par <1% putnu migrācijas ceļiem.

Un par to "paturēšanu acīs" - jā, gribas, arī es tagad sekoju raidītājiem... tomēr labāk būtu palikusi gribot, ja ar to varētu atgriezt brīvību un noņemt visus gredzenus un raidītājus. Mani nepārliecina pamatojums, ka citādi nevar.

Eh, nu negribas jau tā runāt.. ornitologi tāpat pietiekami cieš no uzbrukumiem un tad vēl te knābj.. nu bet tad pārlieciniet! Piemēram, ka šie raidītāju dati, tikai no mātītēm, dos pamatu izdarīt secinājumus, ka puikām tā nenotiek, un tāpēc mātīšu ir mazāk. Ja to nevar secināt, tad labāk likt puikām, viņu ir vairāk..
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

roosaluristaja wrote:Ja putnam nebūtu gredzena, varbūtība kaut ko uzzināt par viņa turpmāko dzīvi būtu nulle. Jā, gredzenošana nav diez ko ražīga metode, bet nekas labāks nav izgudrots. Raidītāji ir šausmīgi dārgi, tie nekalpo īpaši ilgi un ne visiem putniem tādus var uzlikt.
Bet disdutēt par šim tēmām var, kamēr mēle izkalst un ne vienmēr tas ir auglīgi. Ir jau arī citas lietas, par ko parunāt.

roosaluristaja, nevajag uztvert personiski, mums visiem skaidrs, ka pagaidām nav nekas labāks izgudrots, tomēr tas nemaina faktus, un pārrunājot/domājot par to, ar laiku kādam droši, ka radīsies citi risinājumi...

Viens no gredzenošanas ieguvumiem varētu būt cilvēku jaunās paaudzes uzmanības pievēršana putniem un savvaļas dabas dzīvei. Visā pasaulē ir milzīgs daudzums galvenokārt brīvprātīgo gredzenotāju, ik dienas tiek apgredzenots milzums putnu.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Emotion

Post by Emotion »

lianaliesma wrote:Visā pasaulē ir milzīgs daudzums galvenokārt brīvprātīgo gredzenotāju, ik dienas tiek apgredzenots milzums putnu.
Bet reāli mēs par to ļoti maz zinām. Patiesībā jāsaka - sabiedrība par to neko nezin. Trūkst informācijas. Ikdienas ziņās, piemēram, par putnu gredzenošanu (nu vismaz kaut par spilgtākajiem faktiem) neko nemin. bet vajadzētu. jo homosapiens taču nedzīvo viens uz šīs planētas, ir vēl blakus daudz citu dzīvju, ne tikai mūsu ikdiena. Kā tad savādāk lai pievērš sabiedrības uzmanību dzīvniekiem, putniem, to gredzenošanai, dabai, tās aizsardzībai...
Piemēram, par dabasdatiem.lv un šīm online kamerām un vispār par interesanto putnu dzīvi uzzināju absolūti nejauši. Esmu ļoti pateicīga par šo nejaušo "atradumu". Esmu tapusi "bagātāka" visādā ziņā. Ļoti daudz kas liek aizdomāties un mainīties. Un novēlu to ikkatram.
Kautkā tā :D :roll:
Made

Post by Made »

Es reizēm atrodu skaistas putnu bildes internetā, kur noķerts putniņš un tiek gredzenots un apjūsmots, ka rets, tiesa, nevaru zināt, vai autors ir diplomēts ornitologs, vai brīvprātīgais gredzenotājs (bet viņiem arī ir jāsaņem uz to atļauja un jāveic uzskaite un jāzina visas lietas, kā to pareizi darīt).
Tomēr "ik dienas tiek apgredzenots milzums putnu" mani nepriecē, jo gribas brīvību putniem, it īpaši, ja atpakaļsaite ir tik maza mazputniņiem. Labāk cilvēka zinātkārei apmierināties ar to, ka noķerts, uzskaitīts un atlaists..
Made

Post by Made »

Murkjelis ar savu superīgo kolāžu melno stārķu ligzdā man atgādināja nesen skatītu video, kas man, manam vecumam apkaunojoši, atklāja daudz nezināma. Par lietus mežu - vairāk jau zemūdens dzīve, bet beigās putniem dzīres.. bet sākums lietavām skaists, kā Murķelim bildē :P ūdens ceļoties līdz pat 15 metriem.

https://www.youtube.com/watch?v=YxEizmq ... freload=10
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Made wrote:Murkjelis ar savu superīgo kolāžu melno stārķu ligzdā man atgādināja nesen skatītu video, kas man, manam vecumam apkaunojoši, atklāja daudz nezināma. Par lietus mežu - vairāk jau zemūdens dzīve, bet beigās putniem dzīres.. bet sākums lietavām skaists, kā Murķelim bildē :P ūdens ceļoties līdz pat 15 metriem.

https://www.youtube.com/watch?v=YxEizmq ... freload=10
Mēle niez palielīties - mans vecākais tur bija. Jāsaka, ka skaisti tas ir tikai bildēs. Atrasties tur, karstumā un mitrumā (un vēl strādāt) ir nopietns pārbaudījums veselībai - dažiem kolēģiem pēc tam bija ilgu laiku jāārstē saasinājušās kaites. VFS bija dažas dokumentālas filmas uzņēmusi "treknajos" gados. Vēlāk protams ir ko atcerēties.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Man negribās neko rakstīt galā šai Murkjeļa bildei http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... start=3320 , lai paliek kā skaists punkts Zīles un Ozola tēmai. Nu ļoti skaisti un arī nedaudz skumji...
Murkjeli, paldies :P
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Maz-ko-zinu

Post by Maz-ko-zinu »

Vērotāja wrote:Man negribās neko rakstīt galā šai Murkjeļa bildei http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... start=3320 , lai paliek kā skaists punkts Zīles un Ozola tēmai. Nu ļoti skaisti un arī nedaudz skumji...
Murkjeli, paldies :P
Jā. Nerakstīsim vairs neko tur klāt. Savu sajūsmu par Murkjeļa veikumu varam izteikt šeit.
Skaisti, Murkjeli.
Iedvesmojoši un cerīgi.
Made

Post by Made »

lianaliesma wrote:
Murkjelis wrote:Es pat teiktu, ka lielai daļai ir dziļi pie kājas ij putni, ij zvēri, ij kukaiņi, ij koki utt. Nu...ir un ir. Nu nebūs - un kas no tā?
Njā, nav viegli audzināt sevī smalko jušanas spēju... :)
Murkjelis wrote: Paldies Sakārnītim, ka daļa cilvēces tomēr nav aizmirsusi just un domāt.
Kaut kā šajā sakarā jādomā par šo, par maigumu un spēku... kurā virzienā cilvēkam vajadzētu iet?... Un to izvēli jau var izdarīt tikai katrs pats... Tomēr tie, kas šo izvēli dienu no dienas izdara, ir kā lāpa citiem. Būt ar stingrām saknēm, bet ar jūtīgi redzošu dvēseli...

"When man is born, he is tender and weak; at death he is hard and stiff. When things and plants are alive, they are soft and supple; when they are dead they are brittle and dry. Therefore hardness and stiffness are the companions of death, and softness and gentleness the companions of life. When an army is headstrong, it will lose in battle. When a tree is hard, it will be cut down. The big and strong belong underneath. The gentle and weak belong at the top." - Lao Tzu
"Kad cilvēks piedzimst, viņš ir maigs un vājš, nāves brīdī viņš ir ciets un stīvs. Kad lietas un augi ir dzīvi, tie ir mīksti un elastīgi; kad tie ir miruši, tie ir trausli un sausi. Tā cietība un stīvums ir nāves kompanjoni, maigums un liegums ir dzīves kompanjoni. Kad armija ir stūrgalvīga, tā zaudē cīņā. Ja koks ir ciets, tas tiek nocirsts. Lielais un spēcīgais iederas lejā pie saknēm. Maigais un vājais iederas galotnē. "- Laodzi
Ilgi meklēju, kamēr atradu, kur tās domas sen dzirdēju. Tarkovska filmas "Stalkers" 2.sērijas pašā sākumā jau no otrās minūtes, tiesa, bez atsaucēm un nedaudz variēti :) bet spēcīgi tāpat :) https://www.youtube.com/watch?v=hUHBgqx8YP8
Salīdzinājums ar bērniem ir arī otrā sarunā 1.sērijā no 12.27 - nav nekādu lidojošo šķīvīšu un Bermudu trīsstūru, pasaule ir izskaidrojama un neticami garlaicīga, viduslaikos gan bija interesanti - katrā mājā dzīvoja mājas gars (domovoi), katrā baznīcā - Dievs, cilvēki bija jauni (no tā, ka nebija tik "viszinoši"?), bet tagad katrs ceturtais ir vecs.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Nu jau mēs vairāk pat dzejnieki neesam! Nu jau sākas dzīves jēgas meklējumi. Un tas viss sākas ar ziņu "apollo", par viena putna bērna piedzimšanu. Laikam jau, ka mēs tam putnēnam augam līdz! :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Locked

Return to “Arhivētās sadaļas”