Diskusijas
Re: Diskusijas
Piezīmēšu, ka Latvijā biežāk sastopamais plēsīgais putns, ko regulāri var redzēt ceļmalās tupam uz elektrības stabiem vai tagad virs kādiem meža puduriem viegli 'V' veidā piepaceltiem spārniem riņķojot debesīs ir peļu klijāns - http://www.ornitofaunistika.com/lvp/lvp_butbut.htm
No ērgļiem savukārt - mazais ērglis, kas kopumā ar sēž līdzīgās vietās kā peļu klijāns (uz stabiem, siena ruļļiem, arī tāpat uz zemes lauka vidū), bet riņķojot lidojot tur spārnus viegli nolaistus un kopumā krāsojums ir vienmērīgi brūns, bez kādiem gaišākiem laukumiem kā peļu klijānam (nu izmērā ar savas 1,5 reizes lielāks) - http://www.ornitofaunistika.com/lvp/lvp_clapom.htm
Pie ūdeņiem ar niedrājiem (u.c. mitrās vietās) visbiežāk var redzēt niedru lijas - http://www.ornitofaunistika.com/lvp/lvp_ciraer.htm
Un vairāk vai mazāk, bet debesīs riņķot var (un to arī dara) visi plēsīgie putni (kā arī daži citi lielie putni - dzērves un stārķi, piemēram), jo tie tomēr pēc dabas ir, ja ne gluži slinki, tad maksimāli enerģiju taupoši gan - tāpēc pēc iespējas cenšas izmantot augšupejošās siltās gaisa plūsmas, kas tos vienkārši ceļ augšup pat bez īpašas spārnu vēcināšanas. Medībām gan laikam tās gaisa masas parasti neizmanto - upuri biežāk tiek noskatīti tiešām vai nu no kāda posteņa vai meklējošā lidojumā virs laukiem/pļavām/ūdeņiem/u.c.
No ērgļiem savukārt - mazais ērglis, kas kopumā ar sēž līdzīgās vietās kā peļu klijāns (uz stabiem, siena ruļļiem, arī tāpat uz zemes lauka vidū), bet riņķojot lidojot tur spārnus viegli nolaistus un kopumā krāsojums ir vienmērīgi brūns, bez kādiem gaišākiem laukumiem kā peļu klijānam (nu izmērā ar savas 1,5 reizes lielāks) - http://www.ornitofaunistika.com/lvp/lvp_clapom.htm
Pie ūdeņiem ar niedrājiem (u.c. mitrās vietās) visbiežāk var redzēt niedru lijas - http://www.ornitofaunistika.com/lvp/lvp_ciraer.htm
Un vairāk vai mazāk, bet debesīs riņķot var (un to arī dara) visi plēsīgie putni (kā arī daži citi lielie putni - dzērves un stārķi, piemēram), jo tie tomēr pēc dabas ir, ja ne gluži slinki, tad maksimāli enerģiju taupoši gan - tāpēc pēc iespējas cenšas izmantot augšupejošās siltās gaisa plūsmas, kas tos vienkārši ceļ augšup pat bez īpašas spārnu vēcināšanas. Medībām gan laikam tās gaisa masas parasti neizmanto - upuri biežāk tiek noskatīti tiešām vai nu no kāda posteņa vai meklējošā lidojumā virs laukiem/pļavām/ūdeņiem/u.c.
-
Tad mans redzētais ir mazais ērglis liekas.Pārlidoja no stigas uz stigu 20 m augstumā ,ielaidās kaut kur lielā eglē.Mēs jau braucām ar baigi klusi,gribēju gārņus redzēt,
-
9.jūnijs-vēl viena Oda Durbei.
Do-maž.,dzied un spēlē kā katrs māk.
Dila,dila mēnestiņš ,devītā vakarā
Visi putni pieklusuši Bebrainītes maliņā.
Durbe zin,ko viņa dara ar vējiņu pieguļā
Ar zivtiņu nadziņos,atkal savā ligzdiņā.
Sirds un acis satikās,abiem atkal tiekoties
Kamēr visi skatījās,viņi divi runājās.
Klusēja un skatījās,vaicājās un darījās
Ak cik mīļi kužinās,bužinās un rubinās.
Durbe,Durbe-ērgļa māt,vēja mātes vērotāja
Sirds ar sirdi satikās
Klusi blakus nogūlās.
Do-maž.,dzied un spēlē kā katrs māk.
Dila,dila mēnestiņš ,devītā vakarā
Visi putni pieklusuši Bebrainītes maliņā.
Durbe zin,ko viņa dara ar vējiņu pieguļā
Ar zivtiņu nadziņos,atkal savā ligzdiņā.
Sirds un acis satikās,abiem atkal tiekoties
Kamēr visi skatījās,viņi divi runājās.
Klusēja un skatījās,vaicājās un darījās
Ak cik mīļi kužinās,bužinās un rubinās.
Durbe,Durbe-ērgļa māt,vēja mātes vērotāja
Sirds ar sirdi satikās
Klusi blakus nogūlās.
Last edited by Ragana neparastā on 10 Jun 2015 05:55, edited 1 time in total.
Gāju mājās no darba un domāju, ka es no cilvēciskā viedokļa to raksturotu kā emocionālo inteliģencilianaliesma wrote:20.12 Durberts iečiepstas ik pa laikam un nenolaiž acis no mammītes![]()
P.S. Vai var neredzēt dziļas emocijas šajos putnos...un tā nav zivs, pēc kā tagad ilgojas mazais...

Jā, jā, nevar jau zināt, ko domāja Roberts aiz kadra, ļaudams Durbei šo brīdi būt ar Durbertu divatā, bet tas, ka šajā tikšanās vakarā vēders nebija galvenais, mani sajūsmina

-
Tieši tā Made,es tev pievienojos.Ne tā,ne tā kā mums,bet vispār jau tā kā mums.Un kad tu vari tā līdzi priecāties,fantastiski.Made wrote:Gāju mājās no darba un domāju, ka es no cilvēciskā viedokļa to raksturotu kā emocionālo inteliģencilianaliesma wrote:20.12 Durberts iečiepstas ik pa laikam un nenolaiž acis no mammītes![]()
P.S. Vai var neredzēt dziļas emocijas šajos putnos...un tā nav zivs, pēc kā tagad ilgojas mazais...lai arī Durbertu kaimiņu forumā dažs labs sauc par mežonīgu (es tā maigāk pasaku), tomēr arī viņš manuprāt, izrāda iedzimtas emocionālās inteliģences pazīmes
)
Jā, jā, nevar jau zināt, ko domāja Roberts aiz kadra, ļaudams Durbei šo brīdi būt ar Durbertu divatā, bet tas, ka šajā tikšanās vakarā vēders nebija galvenais, mani sajūsmina)
man jautājums - kad ērgļi pirmo reizi pamet savu ligzdu (pirmais lidojums), viņi atgriežas tajā kādu laiku?
Par jūras ērgļiem - pirmais lidojums parasti ir tikai uzlidošana zarā un atpakaļ. Tad pakāpeniski lido uz tālākiem zariem, blakus kokiem un tā tālāk līdz sāk lidot. Ligzdas tuvumā viņi uzturas līdz rudenim. Tā kā jaunajiem izlidojušiem putniem uzreiz nav pietiekošu medību iemaņu, vecāki turpina bērnus barot. Sākumā baro ligzdā, vēlāk arī ārpus ligzdas (ka mazajiem ticis ēdiens labi var dzirdēt pēc raksturīgās spiegšanas). Pakāpeniski bērns iemācās sevi apgādāt un vecāku piebarošana nav nepieciešama.
Kopš izlidošanas jaunie ligzdā ierodas vēl apmēram divus mēnešus.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Paldies, Vērotāja!Vērotāja wrote:Par jūras ērgļiem - pirmais lidojums parasti ir tikai uzlidošana zarā un atpakaļ. Tad pakāpeniski lido uz tālākiem zariem, blakus kokiem un tā tālāk līdz sāk lidot. Ligzdas tuvumā viņi uzturas līdz rudenim. Tā kā jaunajiem izlidojušiem putniem uzreiz nav pietiekošu medību iemaņu, vecāki turpina bērnus barot. Sākumā baro ligzdā, vēlāk arī ārpus ligzdas (ka mazajiem ticis ēdiens labi var dzirdēt pēc raksturīgās spiegšanas). Pakāpeniski bērns iemācās sevi apgādāt un vecāku piebarošana nav nepieciešama.

Priecājos par visām ligzdām un to mazuļiem, bet šorīt vērojot melno stārķēnu ligzdu , saņēmu mammas zvanu- no balto stārķu ligzdas izmests mazulis, vēl dzīvs, ar jautājumu, ko darīt? Laikam pareizāk ir neko nedarīt?
(Savā ziņā nopriecājos, ka melno stārķu ligzdā palika 2, jo nevar zināt kā būtu ar visiem 4...)
(Savā ziņā nopriecājos, ka melno stārķu ligzdā palika 2, jo nevar zināt kā būtu ar visiem 4...)
Zvanīt ornitologiem.. noteikti būs padomsilka wrote:Priecājos par visām ligzdām un to mazuļiem, bet šorīt vērojot melno stārķēnu ligzdu , saņēmu mammas zvanu- no balto stārķu ligzdas izmests mazulis, vēl dzīvs, ar jautājumu, ko darīt? Laikam pareizāk ir neko nedarīt?

Ilka - iekopēju savu citu atbildi:
"Atbildēt Re: Beleef de Lente 2014-2015
Zinu gadījumu, kad izmestu stārķēnu izbaroja cilvēki, kuru pagalmā bija ligzda.
Nav zināms, ka mazulim kaut kas kaitētu, varbūt vecākiem pietrūka barības.
To izmesto stārķīti (Beleef de Lente tēmā - mana piez. 10.06.15.) (video neskatījos), ja būtu tuvāk, būtu skrējusi meklēt...
Man zināmā cilvēku ģimene tieši izmešanu dēļ par savu stārķu pāri nejūsmoja. "
Tas stārķēns, cik man zināms, vēlāk pievienojās citiem stārķiem.
Var jau teorētiski būt variants, ka stārķi nākas pārziemināt kūtī vai šķūnī.
"Atbildēt Re: Beleef de Lente 2014-2015
Zinu gadījumu, kad izmestu stārķēnu izbaroja cilvēki, kuru pagalmā bija ligzda.
Nav zināms, ka mazulim kaut kas kaitētu, varbūt vecākiem pietrūka barības.
To izmesto stārķīti (Beleef de Lente tēmā - mana piez. 10.06.15.) (video neskatījos), ja būtu tuvāk, būtu skrējusi meklēt...
Man zināmā cilvēku ģimene tieši izmešanu dēļ par savu stārķu pāri nejūsmoja. "
Tas stārķēns, cik man zināms, vēlāk pievienojās citiem stārķiem.
Var jau teorētiski būt variants, ka stārķi nākas pārziemināt kūtī vai šķūnī.
Last edited by sanda on 10 Jun 2015 13:53, edited 2 times in total.
Stārķēnus izmet māte. Tā ir stārķiem raksturīga uzvedība. Izšķiļas daudz, bet izbarot visus nevar. Māte vārgāko izmet ārā, lai netērētu resursus.
13:29 Visās četrās ligzdās bērni bija vieni mājās 

Ļoti iesaku apmeklēt mūsu foruma ārvalstu ligzdu sadaļu un palasīt par neticamo gadījumu, kad jūras ērgļi adoptējuši klijānus. Sākot no lianasliesmas komentāra ar atzīmi "Interesanti!" un pa starpām ligzdas komentāriem. Ļoti interesants un plašs Sunshine veidots vācu sižeta pārstāsts. http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... &start=380
Es domāju, ka spēcīgākais stārķēns izmet vārgāko no ligzdas. Es tā agrāk kaut kur biju dzirdējusi. Vai māte to dara?Vērotāja wrote:Stārķēnus izmet māte. Tā ir stārķiem raksturīga uzvedība. Izšķiļas daudz, bet izbarot visus nevar. Māte vārgāko izmet ārā, lai netērētu resursus.
"Mana ideja par maģiju nav saistīta ar skatuves trikiem un ilūziju. Visa pasaule ir maģiska. Daba ir vislabākā burvju māksliniece. Tās maģija ir neizsakāmi bagāta un viss ko mums vajag darīt ir novērtēt to." - MJ "Magic"
Jā, to dara māte.magic wrote:Es domāju, ka spēcīgākais stārķēns izmet vārgāko no ligzdas. Es tā agrāk kaut kur biju dzirdējusi. Vai māte to dara?Vērotāja wrote:Stārķēnus izmet māte. Tā ir stārķiem raksturīga uzvedība. Izšķiļas daudz, bet izbarot visus nevar. Māte vārgāko izmet ārā, lai netērētu resursus.
Vērojot ligzdas esam to redzējuši daudzas reizes, ka tieši māte to izdara. Var teikt, ka tas notiek regulāri, ja stārķēnu ir vairāk kā 3-4.
Nekad neesmu redzējusi, ka stārķēni savā starpā tā īpaši kautos (atšķirībā no ērgļiem).
Video kā pierādījumu nemeklēšu, tas nav patīkams skats un šādus video man negribās vēlreiz redzēt.
Paldies Vērotāja, ļoti interesants notikumsVērotāja wrote:Ļoti iesaku apmeklēt mūsu foruma ārvalstu ligzdu sadaļu un palasīt par neticamo gadījumu, kad jūras ērgļi adoptējuši klijānus. Sākot no lianasliesmas komentāra ar atzīmi "Interesanti!" un pa starpām ligzdas komentāriem. Ļoti interesants un plašs Sunshine veidots vācu sižeta pārstāsts. http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... &start=380

Un mēs vēl te kaut kad iepriekš smējāmies par to, ka Durbertu varētu barot kāds svešs putns

Viss ir neiespējamais ir iespējams!
Nē, nē, video arī negribu redzēt. Es ticu uz vārda! Vai tas notiek arī pie citiem putniem vai tikai stārķiem?
"Mana ideja par maģiju nav saistīta ar skatuves trikiem un ilūziju. Visa pasaule ir maģiska. Daba ir vislabākā burvju māksliniece. Tās maģija ir neizsakāmi bagāta un viss ko mums vajag darīt ir novērtēt to." - MJ "Magic"
Neesmu ornitologs, tāpēc nezinu par putniem, kurus neesam skatījušies.
Stārķenes met ārā bērnus gan melnās, gan baltās. Vēl esmu redzējusi, ka zīlītes māte nes ārā no būra mirušos mazuļus.
Par citām putnu mātītēm mums jāgaida profesionāļu - roosaluristaja vai CerambyX komentārs.
Stārķenes met ārā bērnus gan melnās, gan baltās. Vēl esmu redzējusi, ka zīlītes māte nes ārā no būra mirušos mazuļus.
Par citām putnu mātītēm mums jāgaida profesionāļu - roosaluristaja vai CerambyX komentārs.
Nu bet protams, ka mani arī šis temats ieinteresēja...
Diemžēl darba laikā nesanāk īsti rakties, bet šo to atradu.
Ja protat angļu valodu, tad gaidot zinošu cilvēku skaidrojumus, var palasīt šos zinātniskos rakstus:
1. Brood Reduction and Parental Infanticide — are the White Stork Ciconia ciconia and the Black Stork C. nigra exceptional? http://www.researchgate.net/publication ... xceptional
2. A case of parental infanticide in the black stork Ciconia nigra http://www.ekologia.uni.lodz.pl/zielinski2.pdf (brīdinu! Te ir bildes no bērna izmešanas!)

Diemžēl darba laikā nesanāk īsti rakties, bet šo to atradu.
Ja protat angļu valodu, tad gaidot zinošu cilvēku skaidrojumus, var palasīt šos zinātniskos rakstus:
1. Brood Reduction and Parental Infanticide — are the White Stork Ciconia ciconia and the Black Stork C. nigra exceptional? http://www.researchgate.net/publication ... xceptional
2. A case of parental infanticide in the black stork Ciconia nigra http://www.ekologia.uni.lodz.pl/zielinski2.pdf (brīdinu! Te ir bildes no bērna izmešanas!)