Klinšu ērgļa un purva kameras, 2017-2018
Re: Klinšu ērgļa un purva kameras, 2017
Gaišais ir tas, kas te bija jau agrāk https://dabasdati.lv/forums/viewtopic.p ... 19#p126119
Tumšais ir nupat uzradies.
Tumšais ir nupat uzradies.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Neiet. Visas kameras iet (kam ir VLC) - šīs neiet. Ne vienā, ne otrā. LVM rīcībā ir nonākusi informācija, ka iepriekšējā dzīvē es esmu bijis cūkmens, tāpēc man uz atlikušajām dzīvēm ir piespriests "bans" - tas ir vienīgais, kā spēju to izskaidrotVērotāja wrote: Murkjeli, caur VLC vai PotPlayer jau vajadzetu iet, jo šie varianti nav atkarīgi no LVM kodējuma.

Es šo ligzdu redzu tikai caur VLC - rtmp://stream.ls.lv/mazerg1/mp4:mazerg1.streamMurkjelis wrote:Neiet. Visas kameras iet (kam ir VLC)Vērotāja wrote: Murkjeli, caur VLC vai PotPlayer jau vajadzetu iet, jo šie varianti nav atkarīgi no LVM kodējuma.
- Ligzdas gariņš
otrā zariņa atransportēšana uz ligzdu:
šīs VLC adreses iet +-:
rtmp://stream.ls.lv/mazerg1/mp4:mazerg1.stream
rtmp://stream.ls.lv/mazerg2/mp4:mazerg2.stream
rtsp://stream.ls.lv/kamera_3/mp4:kamera_3.stream
rtsp://stream.ls.lv/kamera_4/mp4:kamera_4.stream
šīs VLC adreses iet +-:
rtmp://stream.ls.lv/mazerg1/mp4:mazerg1.stream
rtmp://stream.ls.lv/mazerg2/mp4:mazerg2.stream
rtsp://stream.ls.lv/kamera_3/mp4:kamera_3.stream
rtsp://stream.ls.lv/kamera_4/mp4:kamera_4.stream
- Ligzdas gariņš
Raganiet,te ir aprakstīts kā var tikt vaļā no tās zaļās svītras:Raganiete wrote:12:03
Knābīši abiem vienādi.
https://dabasdati.lv/forums/viewtopic.p ... 92#p127692
Apskatījos Wikipēdiju, arī tur tas pats par gaišo asti jaunajiem putniem
https://lv.wikipedia.org/wiki/Klin%C5%A1u_%C4%93rglis
Jauno putnu apspalvojums ir līdzīgs pieaugušajiem putniem, bet tiem nav zeltainā spīduma. Jaunajiem putniem uz astes ir balta josla, kas pie katras spalvu maiņas paliek arvien mazāka, līdz izzūd, sasniedzot apmēram 5 gadu vecumu.

(foto no Wikipēdijas)
Jauns putns lidojumā
(foto no Wikipēdijas)

https://lv.wikipedia.org/wiki/Klin%C5%A1u_%C4%93rglis
Jauno putnu apspalvojums ir līdzīgs pieaugušajiem putniem, bet tiem nav zeltainā spīduma. Jaunajiem putniem uz astes ir balta josla, kas pie katras spalvu maiņas paliek arvien mazāka, līdz izzūd, sasniedzot apmēram 5 gadu vecumu.

(foto no Wikipēdijas)
Jauns putns lidojumā
(foto no Wikipēdijas)

- Lianaliesma
Fantastiski!Vērotāja wrote:13.17 Abi vēl tepat![]()
Uģis sms uzrakstīja - Lieldienu brīnums!

Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.

- Lianaliesma

- Lianaliesma

13.39 Tumšais aizlidoja

13.40 Gaišais ielidoja un piekārtoja zarus

Ja vēl varētu saprast kurš no šiem ir mammis un kurš tētis?

13.40 Gaišais ielidoja un piekārtoja zarus

Ja vēl varētu saprast kurš no šiem ir mammis un kurš tētis?

Uzreiz rodas jautājums, kad klinšu ērgļiem ir ierasts dēt olas? Par vēlu vēl, vai visas iespējas? 

Sveicieni pārsteiguma dienā!!
Sveicieni no Uģa!
Viņš vakarā uzrakstīs šeit, DD, visiem ziņu. Par olām. Uģis saka, ka cerību nav daudz, bet visi limiti vēl varbūt nav izsmelti. 

Sveicieni no Uģa!

- Ligzdas gariņš
cerams ka šamam pārim Lieldienu zaķis atnesīs vismaz vienu oliņuPrizhs wrote:Uzreiz rodas jautājums, kad klinšu ērgļiem ir ierasts dēt olas? Par vēlu vēl, vai visas iespējas?

- roosaluristaja
Neesmu liels speciālists par šo sugu, bet domāju, ka abi ir pieauguši putni. Gaišā josla uz astes, kas raksturīga jauniem un nepieaugušiem putniem, nevienam nav redzama. Tas, ka viens ir tumšāks manuprāt ir vienkārši individuālas apspalvojuma variācijas. Tādas ir novērojamas arī, piemēram, mazajiem ērgļiem, peļu klijāniem u.c. plēsīgajiem putniem.
Cik lieliska ziņa, nu patiešām Lieldienu brīnums! Divi retie klinšu ērgļi tiešraides kamerā!

-
Godātie Vērotāji! Apsveicu mūs visus ar fantastisko notikumu – Lieldienu priekšvakarā ieraudzīt klinšu ērgļu ligzdā abus putnus! Uz visiem jautājumiem mēs atbildes neradīsim un varēsim tikai minēt, no kurienes pēkšņi ir uzradies otrs putns? Varbūt šis putns jau ir pazīstams ar konkrēto purvu un ligzdu un varbūt bija aizlidojis tālu, citas labākas ligzdvietas meklējumos? Vai iepriekš novērotais ērglis ir tēviņš vai mātīte? Neatkarīgi no nezināmajām atbildēm, mums, purvam un iepriekš vientuļajam ērglim ir ļoti paveicies – jaunais putns, līdzīgi kā mums jau pazīstamais, ir pilnīgi pieaudzis un dzimumgatavību sasniedzis. Tas vieš cerību uz sekmīgu ligzdošanu ja ne šogad, tad turpmākos gadus. Jāuzsver, ka, atšķirībā no jūras un citām ērgļu sugām, klinšu ērglis Latvijā ir visretākais no ērgļiem, un vientuļam ērglim sastapt otru, jau pieaugušu putnu, ir patiesa veiksme. Vēl par zināmu veiksmi ir uzskatāma ērgļu drošā uzvedība un tieši šīs mākslīgās ligzdas izraudzīšanās. Pavisam purvā pēdējo gadu laikā esmu uzbūvējis trīs mākslīgās ligzdas.
Palasīju man pieejamās monogrāfijas par klinšu ērgli Eiropā. Pazīstamais Skotijas klinšu ērgļu pētnieks Jeff Watson savā monogrāfijā “The Golden Eagle” (1977) raksta, ka olas klinšu ērgļi ar Latviju salīdzināmās valstīs dēj 20.03. (Baltkrievija), 09.04. (Krievijas rietumu daļa), 25.04. (Lapzeme). Olu inkubācijas ilgums ir 41-45 dienas. Es personīgi klinšu ērgļu ligzdā olu esmu atradis 12.martā. Ir skaidrs, ka olu dēšanas izkliede ir samērā liela.
No personīgās klinšu ērgļu izpētes pieredzes Latvijā zinu, ka dažas dienas pirms Jāņiem (ap 17.-20. jūniju, kad jau 30 gadus gredzenoju klinšu ērgļus), klinšu ērgļu jaunie putni ir pilnīgi apspalvojušies. Taču, dažos gadījumos šajā laikā esmu sastapis salīdzinoši nelielus ērgļus, kas klāti tikai ar pūkām, bez izdīgušām spalvām. Līdzīgas attīstības stadijas mazie ērgļi (tuvu radniecīga suga, vēl nesen tika ieriendota vienā Aquila ģintī, tikai pēdējos gados mazais ērglis ir ierindots jaunā Clanga ģintī), šadi izskatās aptuveni 10-15 dienu vecumā. Tas nozīmē, ka šādi nelieli klinšu ērgļi ir šķīlušies aptuveni jūnija pirmajā nedēļā vai jūnija pirmajās dienās. Tā kā klinšu ērgļu olu inkubācijas periods ir 41-45 dienas, šis olas ir iedētas aprīļa beigās. Mani novērojumi liecina, ka mazie ērgļi pirmo olu izdēj 10-14 dienā pēc konstatētās kopulācijas. Ja mūsu klinšu ērgļi būtu sapārojušies jau šodien vai vakar, teorētiski ir iespējams, ka ola varētu tikt iedēta aprīļa pēdējā nedēļā.
Ar šo aprēķinu es tiešām ar izcili nelielu varbūtību pieļauju konkrētā pāra sekmīgu ligzdošanu, taču – cerības nav lielas. No otras puses – mēs vēl pirms dažām dienām necerējām, ka jau aprīlī sagaidīsim otro ērgli. Tā ka – turpinām vien cerēt.
Pēdējo dienu notikumi mazo ērgļu egles ligzdā liecina par stabilitāti un pirmās olas drīzu un nenovēršamu tuvošanos! Novēlu visiem priecīgas Lieldienas un patīkamu dabas vērošanu, paldies par foruma ziņām!
Ar sveicieniem – Uģis Bergmanis
Palasīju man pieejamās monogrāfijas par klinšu ērgli Eiropā. Pazīstamais Skotijas klinšu ērgļu pētnieks Jeff Watson savā monogrāfijā “The Golden Eagle” (1977) raksta, ka olas klinšu ērgļi ar Latviju salīdzināmās valstīs dēj 20.03. (Baltkrievija), 09.04. (Krievijas rietumu daļa), 25.04. (Lapzeme). Olu inkubācijas ilgums ir 41-45 dienas. Es personīgi klinšu ērgļu ligzdā olu esmu atradis 12.martā. Ir skaidrs, ka olu dēšanas izkliede ir samērā liela.
No personīgās klinšu ērgļu izpētes pieredzes Latvijā zinu, ka dažas dienas pirms Jāņiem (ap 17.-20. jūniju, kad jau 30 gadus gredzenoju klinšu ērgļus), klinšu ērgļu jaunie putni ir pilnīgi apspalvojušies. Taču, dažos gadījumos šajā laikā esmu sastapis salīdzinoši nelielus ērgļus, kas klāti tikai ar pūkām, bez izdīgušām spalvām. Līdzīgas attīstības stadijas mazie ērgļi (tuvu radniecīga suga, vēl nesen tika ieriendota vienā Aquila ģintī, tikai pēdējos gados mazais ērglis ir ierindots jaunā Clanga ģintī), šadi izskatās aptuveni 10-15 dienu vecumā. Tas nozīmē, ka šādi nelieli klinšu ērgļi ir šķīlušies aptuveni jūnija pirmajā nedēļā vai jūnija pirmajās dienās. Tā kā klinšu ērgļu olu inkubācijas periods ir 41-45 dienas, šis olas ir iedētas aprīļa beigās. Mani novērojumi liecina, ka mazie ērgļi pirmo olu izdēj 10-14 dienā pēc konstatētās kopulācijas. Ja mūsu klinšu ērgļi būtu sapārojušies jau šodien vai vakar, teorētiski ir iespējams, ka ola varētu tikt iedēta aprīļa pēdējā nedēļā.
Ar šo aprēķinu es tiešām ar izcili nelielu varbūtību pieļauju konkrētā pāra sekmīgu ligzdošanu, taču – cerības nav lielas. No otras puses – mēs vēl pirms dažām dienām necerējām, ka jau aprīlī sagaidīsim otro ērgli. Tā ka – turpinām vien cerēt.
Pēdējo dienu notikumi mazo ērgļu egles ligzdā liecina par stabilitāti un pirmās olas drīzu un nenovēršamu tuvošanos! Novēlu visiem priecīgas Lieldienas un patīkamu dabas vērošanu, paldies par foruma ziņām!
- Lianaliesma
.Uģis Bergmanis wrote: Ja mūsu klinšu ērgļi būtu sapārojušies jau šodien vai vakar, teorētiski ir iespējams, ka ola varētu tikt iedēta aprīļa pēdējā nedēļā.
Liels paldies par komentāru!
Tik daudz sagadīšanos taču nevarētu notikt tāpat vien, tā ka, protams, turpinām cerēt, ka sagaidīsim veiksmīgu ligzdošanu tiešraidē!