Jūras ērgļi Igaunijā, 2016 (Anna un Uku)

Haliaeetus albicilla - White-tailed Eagle
roosaluristaja

Re: Jūras ērgļi Igaunijā, 2016 (Anna un Uku)

Post by roosaluristaja »

Viky wrote:Un kā ir tajās ligzdās, kuras mēs nevērojam, bet kurās tiek gredzenoti mazuļi.
Vai pēc tam tiek pārbaudīts, ka vecāki ir atgriezušies un viss ir atgriezies normālās sliedēs? Jeb tās ligzdas tiek pamesta slikteņa varā, apgredzeno mazuļus un aizmirst?! :?:

Speciāli jau neviens, protams, klāt vēlreiz neiet. Ja gadās būt nejauši ligzdas tuvumā, varbūt kādreiz arī uzmet aci. Es gan neizprotu uztraukuma iemeslu. Šajā vecumā ērgļiem nekas ļauns nenotiek, ja tie kādu laiku padzīvo vieni. Tāpat īslaicīga badošanās nekādu paliekošu negatīvu efektu neatstāj. Dzīves laikā viņiem varbūt būs jābadojas vēl ne reizi vien. Gredzenošanai ir daudz vairāk plusu nekā mīnusu. Par to ir runāts jau simtām reižu.
Viky

Post by Viky »

lianaliesma wrote:
Viky wrote:Un kā ir tajās ligzdās, kuras mēs nevērojam, bet kurās tiek gredzenoti mazuļi.
Vai pēc tam tiek pārbaudīts, ka vecāki ir atgriezušies un viss ir atgriezies normālās sliedēs? Jeb tās ligzdas tiek pamestas likteņa varā, apgredzeno mazuļus un aizmirst?! :?:
Viky, vienādi jau notiek visās ligzdās, kur notiek gredzenošana. PĒC TAM jau neko neizdarīsi, ar varu vecākus neatvilksi, un mazuļus mākslīgi audzināt nav ne loģikas, ne resursu un iespēju.
Pirms tam gan var meklēt veidus, kā visu izdarīt civilizēti, nekaitējot.
Bet droši vien vaina ir tajā, ka vairumā gadījumu cilvēks vēl nav spējīgs ieraudzīt tās sekas, ko izraisa ar savu rīcību.
Vienādi ta vienādi, bet te vismaz mēs zinam kas un kā, bet tājās ligzdās, kuras netiek novērotas ( un tās ir gandrīz visas pārējās), mēs nezinam, kas noteik pēc gredzenošanas. Kā, piemēram, var zināt vai kādā no gredzenotājām ligdzām, vecāki nav pavisam pametuši savus mazuļus, ja pēc gredzenošanas ligzdas netiek pārbaudītas.

Vienīgais mierinājums, ka mēs daudz redzam pieaugušus putnus ar gredzeniem, tas ir rādītājs, ka mazuļi tomēr izaug un viss ir kārtībā, bet vai tas ir 100% gredzenošanas gadījumos?!.....lūk kur ir jautājums.
Viky

Post by Viky »

roosaluristaja wrote:
Vai pēc tam tiek pārbaudīts, ka vecāki ir atgriezušies un viss ir atgriezies normālās sliedēs? Jeb tās ligzdas tiek pamesta slikteņa varā, apgredzeno mazuļus un aizmirst?! :?:

Speciāli jau neviens, protams, klāt vēlreiz neiet. Ja gadās būt nejauši ligzdas tuvumā, varbūt kādreiz arī uzmet aci. Es gan neizprotu uztraukuma iemeslu. Šajā vecumā ērgļiem nekas ļauns nenotiek, ja tie kādu laiku padzīvo vieni. Tāpat īslaicīga badošanās nekādu paliekošu negatīvu efektu neatstāj. Dzīves laikā viņiem varbūt būs jābadojas vēl ne reizi vien. Gredzenošanai ir daudz vairāk plusu nekā mīnusu. Par to ir runāts jau simtām reižu.
Nē, runa neiet par uztraukumu, viss ir kārtībā. Vienkārši interesanti, kā ir ar pārējām ligzdām pēc gredzenošanas.
No kurienes, piemērām, ornitologi gūst informāciju, pēc cik dienām vidēji vecāki atgriežas ligzdā pēc gredzenošanas procesa?! Vai tā informācija tiek apkopota tikai no kameras ligzdām?!
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

roosaluristaja wrote: Speciāli jau neviens, protams, klāt vēlreiz neiet. Ja gadās būt nejauši ligzdas tuvumā, varbūt kādreiz arī uzmet aci. Es gan neizprotu uztraukuma iemeslu. Šajā vecumā ērgļiem nekas ļauns nenotiek, ja tie kādu laiku padzīvo vieni. Tāpat īslaicīga badošanās nekādu paliekošu negatīvu efektu neatstāj. Dzīves laikā viņiem varbūt būs jābadojas vēl ne reizi vien. Gredzenošanai ir daudz vairāk plusu nekā mīnusu. Par to ir runāts jau simtām reižu.
roosaluristaja,
redzot to, kas notiek kameras priekšā pirms un pēc gredzenošanas, es sajūtos tā, un mani nepārliecina tas, ka kādi citi kaut simtām reižu saka, ka emocionālajai attīstībai putnu dzīvē nav nozīmes. Jo no tā nemirst.

Pilnīgi jums piekrītu, ka badošanās nekādu paliekošu negatīvu efektu neatstāj.

Piekrītu, ka gredzenošanai, raidītājam, tiešraides kamerai ir liela nozīme cilvēces sadzīvošanas ar dabu uzlabošanā.
Tāpēc es meklētu veidus, kā, darot labu, nekaitēt.
Piemēram, gredzenot nevis masveidā, bet izlases veidā projekta ietvaros, ar konkrētu mērķi. Pirms tam pieradināt ērgļus vecākus pie cilvēka klātbūtnes, vai tas ir mēģināts? Varbūt gredzenot tajās ligzdās, kas jau atrodas tuvāk apdzīvotām vietām un putni ir pieraduši pie cilvēkiem.
Esam redzējuši, ka ārzemēs situācija mēdz būt arī citāda.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Droši vien citās gredzenoto putnēnu ligzdās ir tāpat, kā tajās, ko redzam kamerās.. Un, cik man zināms, tad tā nav bijis, ka vecāki neatgriežas vispār.
Bez tam pasaulē ir miljoniem ligzdu, kurās ir miljoniem scenāriju, kā kas notiek vai nenotiek. Vecāki var neatgriezties arī tad, ja putnēni nav gredzenoti. Var atgriezties un neatrast cāļus vairs ligzdā. Ligzdas var vairs nebūt. Utt.utjp. Scenāriji ne tuvu vienmēr ir gludi. Vai stunda ar cilvēku ligzdā ir bīstamāka par jebkuru citu uztraukumu no ārpuses? Diez vai...
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

Viky wrote:
Vienādi ta vienādi, bet te vismaz mēs zinam kas un kā, bet tājās ligzdās, kuras netiek novērotas ( un tās ir gandrīz visas pārējās), mēs nezinam, kas noteik pēc gredzenošanas. Kā, piemēram, var zināt vai kādā no gredzenotājām ligdzām, vecāki nav pavisam pametuši savus mazuļus, ja pēc gredzenošanas ligzdas netiek pārbaudītas.

Vienīgais mierinājums, ka mēs daudz redzam pieaugušus putnus ar gredzeniem, tas ir rādītājs, ka mazuļi tomēr izaug un viss ir kārtībā, bet vai tas ir 100% gredzenošanas gadījumos?!.....lūk kur ir jautājums.
Nākamajā gadā tā ligzda atkal tiek pārbaudīta. Ja tur neatrod paliekas no iepriekšējā gada mazuļiem, tiek pieņemts, ka viņi tikuši izvesti. Bet es neesmu pārlieku zinošs konkrētājā jautājumā, sīkumos nemācēšu pateikt, vai tādi gadījumi gadās, kad ligzda tikusi pamesta pēc gredzenošanas.
Katrā gadījumā pētnieka uzdevums ir minimizēt ar pētījumiem saistītos riskus un izdarīt attiecīgus secinājumus, ja rodas aizdomas, ka konkrētā pētījumu metode negatīvi ietekmē putnu populāciju.
Viky

Post by Viky »

Murkjelis wrote:Droši vien citās gredzenoto putnēnu ligzdās ir tāpat, kā tajās, ko redzam kamerās.. Un, cik man zināms, tad tā nav bijis, ka vecāki neatgriežas vispār.
Bez tam pasaulē ir miljoniem ligzdu, kurās ir miljoniem scenāriju, kā kas notiek vai nenotiek. Vecāki var neatgriezties arī tad, ja putnēni nav gredzenoti. Var atgriezties un neatrast cāļus vairs ligzdā. Ligzdas var vairs nebūt. Utt.utjp. Scenāriji ne tuvu vienmēr ir gludi. Vai stunda ar cilvēku ligzdā ir bīstamāka par jebkuru citu uztraukumu no ārpuses? Diez vai...
Dabas scenāriju mēs nevaram mainīt un tas ir skaidrs, bet sekas, kas rodas vai nerodas no cilvēka iejaukšanās, tās gan meš varam ietekmēt. Te arī ir tā lielākā atšķirība.
Sandra L.

Post by Sandra L. »

10.27 Jogas vingrinājumi garlaicības mazināšanai
Image
Last edited by Sandra L. on 08 Mar 2022 21:21, edited 1 time in total.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Murkjeli, piekrītu, bet tad nevajag satraukties arī par to, ka cilvēks grib labi dzīvot un tāpēc izcērt savus mežus, nogāžot ligzdas vai iznīcinot ligzdošanas vietas. Tad vajadzētu tā arī teikt, ka gribu izpētīt, "kas tam lācītim vēderā", jo tā man, cilvēkam, gribas, tas mani interesē, es ar to nodarbojos un galu galā tas ir mans iztikas avots, nevis teikt, ka gredzenojam putnu labā.
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Viky, cilvēks dabā iejaucās jau kopš savas invāzijas uz šīs brīnišķīgās planētas. Un turpinās to darīt, kamēr vien šī suga neizmirs. Putnu gredzenošana ir tikai šīs invāzijas sekas ar mērķi kaut kā atlīdzināt par nodarīto un kaut kā mēģināt saprast, kas te ir labojams. Personīgi es tikai priecātos, ja gredzenošana nebūtu nepieciešama. Bet uz tā vispārējā fonā, ko vispār cilvēks nodara dabai - šī ir vienkārši ne pārāk pievilcīga blakne krietnam darbam.

Lianaliesma, šī diskusija atkārtojas droši vien gads no gada... es to pieredzu otro gadu. Un katru reizi mazliet iesmīkņāju tādā ziņā, ka vēl pirms brīža, kad ornitologs kāpj kokā - tas viss tiek draudzīgi dokumentēts, priecājamies par mazuļu gredzentiņiem, fiksējam un nevienu tā kā nemana pirms tam piesējušos pie koka ar plakātu kaklā "STOP!" , lai atturētu no šīs darbības. BET tikko kā cilvēks ir aizgājis, nervozējam, kad atgriezīsies vecāki un tāāāād sāāāāākas... Vai nav tā kā mazliet...liekulīgi? Ja ir idejas, kā darīt savādāk - varbūt par to runāt ātrāk, citā līmenī un ar saviem pamatotiem projektiem? Vākt parakstus. Zvanīt pie visiem zvaniem.

Piedodiet, ka sanāca skarbi.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Ja cilvēka radītais traucējums rezultējas ar vienu dienu bez vecākiem un ēdiena, tad mērķis attaisno līdzekļus. Pie tam, ja patinam atpakaļ, jau kādu nedēļu vecāki vairs nenakšņoja ligzdā un arī pa dienu pēdējās dienās bērni bija vieni.
Ja notiek tāda pataloģija, kā pērn Durbes ligzdā, tad jādomā kas nav bijis pareizi un cik sapratu, ka Jānis šo pieredzi ir sīki izanalizējis.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Sandra L.

Post by Sandra L. »

11.00 Rahu visas nokritušās zvīņas uzlasa, asaciņas aplaiza
Image
Last edited by Sandra L. on 08 Mar 2022 21:20, edited 1 time in total.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Murkjeli, paldies par viedokli.
Es gredzenošanu ar tās sekām skatos kādu 4.to gadu un ikreiz "taustu" sevi, vai manī nav radies vairāk prieka par to ieguvumu, ko šis process dodot zinātniekiem, pretstatā izjūtām putnu stresa sakarā. Jo "tik daudzi spečuki taču saka..." Nekā. Tik un tā saskatu to emocionālo zaudējumu, ar ko saskaras putnu ģimene turpmākajā dzīvē.

Par plakātiem... Apzināmies taču, ka daudzās jomās arī cilvēku dzīvē nenotiek lietas tā, kā būtu cilvēka cienīgi un kā mums gribētos. Un kurās atrodas šīs jomas speciālisti, kas apgalvo, ka tas ir tas labākais veids, kā lietām notikt. Bet tās lietas mainās ar laiku, ar informācijas apmaiņu, ar apziņas nobriešanu. Vai nemainās.

Par parakstiem... pataustoties kaut vai tikai dabas draugu vidē, te forumā, ir skaidrs rezultāts.
Drīzāk mani interesētu pašu ornitologu, kas aizrautīgi mīl savu izvēlēto nodarbošanos, kas ik dienas ir dabā un jūtās daudz darījuši tās labā, - domas, viedokļu maiņa, izjūtas.
Viky

Post by Viky »

11:10 Ir viens no vecākiem ligzdā :) (precizāk uz zara kreisajā pusē)
Bet liekas, ka pēc mirkļa uzreiz aizlidoja prom.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Tici man LL! Es diezgan labi pazīstu Jāni Ķ., un no sirds ticu, ka viņš nekad nedarītu saviem putniem ļaunu. Un nav taču alternatīvu, izņemot spārnu birkas, bet tad es arī kliegtu! Tāpat kā par gulbju kaklu gredzeniem! :P
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
La Marie

Post by La Marie »

11:10 Jā, bet kadrā vecāks neparādījās. Gaidām!!!!
11:13 Vecāks klaigā tuvumā..
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

MĀRIS wrote:Tici man LL! Es diezgan labi pazīstu Jāni Ķ., un no sirds ticu, ka viņš nekad nedarītu saviem putniem ļaunu. Un nav taču alternatīvu, izņemot spārnu birkas, bet tad es arī kliegtu! Tāpat kā par gulbju kaklu gredzeniem! :P
Māri, es tieši tāpat ticu, jau mazliet vairāk zinot par Jāni Ķ., Māri S. ... tāpēc gribētos zināt viņu izjūtas, redzot rezultātus tiešraides kamerās.
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Lianaliesma, ... es par šo "saskatu to emocionālo zaudējumu, ar ko saskaras putnu ģimene turpmākajā dzīvē" Ļoti stipri apjuku... Kā Tu to domā?

Izgājšgad bija veseli "palagi" no spečukiem šajā sakarā. Tā kā nav tā, ka viņi nerunā, nejūt un nedomā.

Bet lai nu paliek. Turu īkšķus, lai šeit viss ātrāk ieiet ierastajās sliedēs. Pārējais nav mana specialitāte galu galā. Ne es norādīšu, ko un kam kā darīt.
Viky

Post by Viky »

Taibu ik pa laikam ''rej'' :) laikam jau sāk izrādīt nepatiku.
11:25 tikmēr vecāki aizkadrā bļaustās.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Murkjelis wrote:Lianaliesma, ... es par šo "saskatu to emocionālo zaudējumu, ar ko saskaras putnu ģimene turpmākajā dzīvē" Ļoti stipri apjuku... Kā Tu to domā?
Izgājšgad bija veseli "palagi" no spečukiem šajā sakarā. Tā kā nav tā, ka viņi nerunā, nejūt un nedomā.
Bet lai nu paliek. Turu īkšķus, lai šeit viss ātrāk ieiet ierastajās sliedēs. Pārējais nav mana specialitāte galu galā. Ne es norādīšu, ko un kam kā darīt.
Murkjeli, es jau sāku justies kā baltais zvirbulis ar savu pasaules izjūtu :lol: lai nu paliek, ne velti saka, ka viss, kas notiek, notiek uz labu. :D
Locked

Return to “Jūras ērglis”