Baltgalvas ērgļu kameras Amerikas kontinentā, 2016-2017

Haliaeetus leucocephalus - Bald Eagle
Locked
MĀRIS

Re: Baltgalvas ērgļu kameras Amerikas kontinentā, 2016-2017

Post by MĀRIS »

Viky wrote:Es uzskatu, ja reiz cilvēkiem tiek dota iespēja vērot ligzdas, tad mēs arī automātiski uzņemamies sava veida atbildību par šiem putniem.
REDZĒT UN NEPALĪDZĒT, LŪK TAS IR NECILVĒCĪGI!
Cilvēki jau tā gana daudz ir nodarījuši postījumus dabai, bet kad rodas iespēja palīdzēt, taču to nedara....... :roll:
Ļoti labi atceros savu cepšanos, kad izkrita Zīļuka, ka mēs esam atbildīgi par to kā rīkojamies ar kamerām aprīkoto ligzdu sakarā, vai mēs saglabājam savu cilvēcību savās/ citu skatītāju acīs! Vērotāja toreiz mani mierināja kā mācēja. Un šeit jau vairākas reizes ir izskanējis, ka mēs tikai vērojam dabas procesus, nevis koriģējam viņus, tas ir tas, kas jāiemācās - vērot, pieņemt. :roll:
Par Floridas ligzdām nerunāšu - viņām piebrauc ar tehniku,.... , man jau paši tie putni liekas kā mājas vistas pieradināti. :roll:
Dabu nevar iemācīt. Viss notiek pēc dabas likumiem. Imis /Tālis/
Vērotāja

Post by Vērotāja »

MĀRIS wrote: man jau paši tie putni liekas kā mājas vistas pieradināti. :roll:
:lol: :lol: Harieta un M15 tiešām tādi izskatās.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

:lol: Par pieradināšanu - arī te var paraudzīties no citas puses. Mūsu senči esot sadzīvojuši ar savvaļas dabu gluži savādāk, kā tas ir tagad, kad cilvēce ir nodarījusi tai tik daudz pāri, ka ir ieprintējusies neapzināta neuzticēšanās un bailes no divkājainajiem.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Feja

Post by Feja »

MĀRIS wrote: Ļoti labi atceros savu cepšanos, kad izkrita Zīļuka, ka mēs esam atbildīgi par to kā rīkojamies ar kamerām aprīkoto ligzdu sakarā, vai mēs saglabājam savu cilvēcību savās/ citu skatītāju acīs! Vērotāja toreiz mani mierināja kā mācēja. Un šeit jau vairākas reizes ir izskanējis, ka mēs tikai vērojam dabas procesus, nevis koriģējam viņus, tas ir tas, kas jāiemācās - vērot, pieņemt. :roll:
Nu, nu Māri! Stipri šaubos, vai Tu tā varētu mierīgi noskatīties, ja šosezon ar kādu no mūsu tiešraižu mazuļiem mūsu acu priekšā kaut kas noietu greizi un mēs te visi ceptos, un ja vēl pašu mājās iespējams palīdzēt. Tā ir viegli un skaisti uzrakstīt, pafilozefēt, bet ne uz to brīdi saprast un pieņemt. Cik zinu, tad mūsu ligzdu tiešraižu vērošanas stāžs ir vienāds. Nu es vēl neesmu izaugusi līdz tam līmenim, lai tā vienaldzīgi noskatītos. Es vēl neesmu to iemācījusies. Varbūt vienīgais Tu kā vīrietis esi loģiskāks, pragmatiskāks un racionālāks, es kā sieviete emocionālāka, jūtīgāka. Var aiziet pavisam projām no šīm tiešraidēm, vai ieskatīties pāris reizes mēnesī, tad ir iespējams neiespringt, bet ja dzīvo ikdienā tām līdzi, tici man, nav tik vienkārši. ;)
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Feja wrote: Nu es vēl neesmu izaugusi līdz tam līmenim, lai tā vienaldzīgi noskatītos. Es vēl neesmu to iemācījusies.
Nedomāju, ka tie, kam rūp dabas aizsardzība, to (vienaldzību) kādreiz "iemācās". Iemācās gan ko citu. vispār - daudz ko... ;)
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Feja

Post by Feja »

lianaliesma wrote:
Feja wrote: Nu es vēl neesmu izaugusi līdz tam līmenim, lai tā vienaldzīgi noskatītos. Es vēl neesmu to iemācījusies.
Nedomāju, ka tie, kam rūp dabas aizsardzība, to (vienaldzību) kādreiz "iemācās". Iemācās gan ko citu. vispār - daudz ko... ;)
Jā, varbūt vienaldzība nebija īstais vārds. Es vēl nevaru iemācīties nerīkoties, ja to var izdarīt. Varbūt mana specialitāte pie vainas - palīdzēt citiem. Arī LF putniņus varējām nebarot, kas mums par viņiem.... Nu tā kaut kā.
Sarmīte

Post by Sarmīte »

lianaliesma wrote:
Pilnīgi piekrītu lianaliesmai,to nevar iemācīties,jo mēs šeit esam tikai tāpēc,ka neesam vienaldzīgi. ;)
Un galīgi nepiekrītu Fejai.Tev nav jāizaug ne līdz kādam līmenim,jo nav tādu līmeņu.Mēs šeit sēžam ,jo viss,kas notiek dabā mums nav vienaldzīgs.Palīdzam,ja tas ir mūsu spēkos.Piemēri nav tālu jāmeklē,tieši Tu Feja,reaģēji uz to,ka putniņi Zābakos ir bez pārtikas pamesti ;) Tad par kādu izaugšanu runājam :?:
skarleta

Post by skarleta »

Maziņais ir pagalam ??????? :|
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Raganiete, domāju, ka ar "izaugšanu" bija domāta spēja uz dabas procesu skatīties plašāk, visas dabas kopsakarībā.
Kaut kā tā (ja iztēlojamies, ka visi dzīvo vienvietus), ka vistu vanags Margo aiznes zivjērgļa Laimas mazuli, vai jūras ērglis Durberta aiznes melnā stārķa Zīles mazuli. Kurš šādās situācijās ir "labais" un kurš "sliktais"? Kuram jājūt līdz un par kuru jāpriecājās, ka ticis pie ēdiena?

Tas neattiecas uz LF, jo meža putniņu barošana no sākta gala nav dabīgs process. Kā jau mēs vairākkārt runājām, ka ja nespēj izturēt līdz pavasarim, LF nevajadzēja uzsākt barošanu. Tā ir atbildība.

Bet par pieminēto "izaugšanu".... nezinu, tā ir tik grūta un sarežģīta tēma. Godīgi teikšu, ka savās smadzenītēs neesmu vēl nonākusi līdz kaut kādam galīgam secinājumam.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

skarleta wrote:Maziņais ir pagalam ??????? :|
Laikam gan. Tā raksta Feja un arī citē čata moderatorus.
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Mīlīši. Neticu, ka šeit ir kāds vienaldzīgais, tie atnāk, palasās un aiziet. :roll:
Neliela atkāpe. Kā labi atceramies, tad es cepos par Zīļuku, par savu Buļbertiņu, kad viņa nedēļu badā bija. Turpināju sekot rudenī Austrālijas ligzdai, kur sāku jau palēnītiņām pieņemt, ka dabu izmainīt nevar, jo lai arī tur centās glābt izkritušo ērglēnu, viņu beigās nācās iemidzināt. Pagājušais gads Barona mājās. Piekrītu Jums visiem, ka ja kaut kas notiktu Durbertvillā, tad es kliegtu varbūt skaļāk par visiem, bet tagad jau izsvēris, vai no tā var būt kāds labums ligzdai vai to iemītniekiem. Jau nedēļu atpakaļ redzot lielo augumu starpību bija skaidrs mazākā ērglēna liktenis, jo pārējie divi attīstījās, bet trešais nē.
Neuzskatu sevi par vienaldzīgu, vienkārši cenšos pieņemt dabu tādu, kāda viņa ir. Cenšos.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

MĀRIS wrote:Mīlīši. Neticu, ka šeit ir kāds vienaldzīgais, tie atnāk, palasās un aiziet. :roll:
Neliela atkāpe. Kā labi atceramies, tad es cepos par Zīļuku, par savu Buļbertiņu, kad viņa nedēļu badā bija. Turpināju sekot rudenī Austrālijas ligzdai, kur sāku jau palēnītiņām pieņemt, ka dabu izmainīt nevar, jo lai arī tur centās glābt izkritušo ērglēnu, viņu beigās nācās iemidzināt. Pagājušais gads Barona mājās. Piekrītu Jums visiem, ka ja kaut kas notiktu Durbertvillā, tad es kliegtu varbūt skaļāk par visiem, bet tagad jau izsvēris, vai no tā var būt kāds labums ligzdai vai to iemītniekiem. Jau nedēļu atpakaļ redzot lielo augumu starpību bija skaidrs mazākā ērglēna liktenis, jo pārējie divi attīstījās, bet trešais nē.
Neuzskatu sevi par vienaldzīgu, vienkārši cenšos pieņemt dabu tādu, kāda viņa ir. Cenšos.
Māri, piekrītu. Liekas, ka visiem bija skaidrs, ka Dale Hollow mazulīti tāpat neizdotos glābt. Un ja viņu izņemtu, viņš visticamāk tāpat būtu jāiemidzina.

No tā, ka mazulītis aizgāja bojā, slikti bija mums, skatītājiem. Tās bija morālas ciešanas. Ligzdas iemītniekiem no mazā bojāejas nekāds sliktums neradās.
Ja kāds uzkāptu augšā un izņemtu nolemto mazulīti, vai ir garantija, ka neatkārtotos Durbītes (2015) un Romeo (2017) gadījums, kad pieaugušo bailes ir tik lielas, ka tie pārtrauc apmeklēt ligzdu. Tad būtu slikti abiem lielākajiem ērglēniem, būtu slikti visai ērgļu ģimenei.
Tāpēc teicu, ka jautājums ir ļoti sarežģīts un neviennozīmīgs.
La Marie

Post by La Marie »

Domāju, ka pirms gadiem 50, kad baltgalvas ērgļi Amerikas kontinentā bija uz izmiršanas robežas, cilvēki varbūt būtu centušies glābt knipucīti.
Šodien, kad suga vairs nav apdraudēta, viņi ļauj dabīgiem procesiem notikt tā, kā atbilstoši esošajai vides situācijai tie notiek...

p.s. Es joprojām esmu ar mieru fiziski dežūrēt zem mūsu putnu mazuļu ligdām un palīdzēt kā varu, ja vien tas ko līdzēs... :)
Ja mūsu ornitalogi sauks, skriešu! :)
MĀRIS

Post by MĀRIS »

La Marie wrote: Es joprojām esmu ar mieru fiziski dežūrēt zem mūsu putnu mazuļu ligdām un palīdzēt kā varu, ja vien tas ko līdzēs... :)
Man liekas, ka tad būtu superlielais tuss zem ligzdas, jo skrietu mēs visi! :P
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

MĀRIS wrote:
La Marie wrote: Es joprojām esmu ar mieru fiziski dežūrēt zem mūsu putnu mazuļu ligdām un palīdzēt kā varu, ja vien tas ko līdzēs... :)
... skrietu gan! skrietu mēs visi un ar savu "ļubestību" izbiedētu šos ne pa jokam! :lol:
skarleta

Post by skarleta »

lianaliesma wrote:
MĀRIS wrote:
... skrietu gan! skrietu mēs visi un ar savu "ļubestību" izbiedētu šos ne pa jokam! :lol:
:lol:
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Vērotāja wrote:Raganiete, domāju, ka ar "izaugšanu" bija domāta spēja uz dabas procesu skatīties plašāk, visas dabas kopsakarībā.
Kaut kā tā (ja iztēlojamies, ka visi dzīvo vienvietus), ka vistu vanags Margo aiznes zivjērgļa Laimas mazuli, vai jūras ērglis Durberta aiznes melnā stārķa Zīles mazuli. Kurš šādās situācijās ir "labais" un kurš "sliktais"? Kuram jājūt līdz un par kuru jāpriecājās, ka ticis pie ēdiena?

...
Bet par pieminēto "izaugšanu".... nezinu, tā ir tik grūta un sarežģīta tēma. Godīgi teikšu, ka savās smadzenītēs neesmu vēl nonākusi līdz kaut kādam galīgam secinājumam.
...Atceros, cik domās biju pateicīga mazajam, slimajam ērglēnam Norvēģijas ligzdā, kuram pateicoties, vecākajam izdevās "izvilkt" līdz labākiem laikiem...
La Marie

Post by La Marie »

Dale Hollow
13:10 LL: Lielākais treknucītis pamodās, lai nokārtotu darīšanas.
Pamodināja arī otru atlikušo brāli/māsu.
Vecāka aste arī manāma centrā aiz stumbra.
Image
MĀRIS

Post by MĀRIS »

Feja wrote: Arī LF putniņus varējām nebarot, kas mums par viņiem.... Nu tā kaut kā.
Neticu. Tad Tu nebūtu TU! Tad mūsu šeit nebūtu. :P
skarleta

Post by skarleta »

14.45
Image

Image
Locked

Return to “Baltgalvas ērglis”