Vērotāja wrote: ↑07 Jan 2025 23:14
Sveiki, Kaspar
Ļoti daudz ligzdu ļoti mazā rādiusā izklausās. Vai dati tiešām reāli un katrā no ziņojumiem minēta tieši novērota ligzda ar ligzdojošiem putniem?
Labvakar!
Apskatījos vēlreiz. Septiņos no aprakstītajiem astoņiem novērojumiem ir norāde par apdzīvotu ligzdu. Ir pievienoti arī fotoattēli ar ligzdas koku.
Visās trijās norādītajās mazā ērgļa ligzdās ir norādīts, ka novērojuma brīdī tajās atrodas mazulis. Divas no norādītajām ligzdām atrodas bērzā, bet viena eglē.
Vistu vanaga ligzdas pavasara novērojumos norādīts ka tajā redzams vistu vanags, bet vasaras vidū ievadītie dati liecina par vismaz 2 jauno vanadzēnu klātbūtni ligzdas koka tuvumā. Ligzda atrodas eglē.
Peļu klijāna triju ligzdu aprakstos norādīts sekojošs apraksts.
Pirmajā ligzdā norādīts ka tajā atrodas 3 mazuļi.
Otras ligzdas gadījumā norādīts ka tajā atrodas viena neizšķīlusies ola, bet uz zemes redzams kaļķojums no mazuļiem kuri izšķīlās.
Pie trešās ligzdas apraksta norādīts, ka ligzdas tuvumā klaigā jaunie peļu klijāni.
Ar ceturto peļu klijāna novērojuma punktu mazliet nokļūdījos - tur pie novērojuma rakstīts "Tikko šķīlušies mazuļi vai vecāki ar mazuļiem", tuvākā novērojumos norādītā ligzda no šī punkta atrodas apmēram 1,7 km attālumā.
Divas peļu klijāna ligzdas atrodas eglē, bet viena bērzā.
Par visām šīm mazo ērgļu un peļu klijāna ligzdu vietām novērojumus ievadījis viens un tas pats vērotājs. Par vistu vanaga ligzdas vietu datus ievadījuši trīs dažādi vērotāji.
No aprakstītajām 7 ligzdām mana 5x5 kvadrāta ietvaros atrodas 2 mazā ērgļa ligzdas, viena peļu klijāna ligzda un viena vistu vanaga ligzda, bet 2 peļu klijāna un viena mazā ērgļa ligzda atrodas 300-600 metru attālumā no mana 5x5 kvadrāta robežas.
Tuvāko mazā ērgļa norādīto ligzdu jau esmu redzējis. Domāju, ka šāds ligzdu daudzums šajā vietā saistīts ar to ka šo ligzdas vietu tuvumā ir tikai dažas apdzīvotas mājas - pārsvarā tikai mežs un tīrumi.