Rustūžu purvs

Discussions
Simba

Re: Rustūžu purvs

Post by Simba »

Lasu, klusībā priecājos un atbalstu ikvienu pateikto vārdu... :D Goda vārds :P

Tik man jautājums, kā savākt tās 10 štukas parakstu? Ok, Rustūžu purvam pāri 400 ir salasīts, kas jau ir par kārtu labāk kā pirmās dienas 32. Par mežistrādes aizliegumu putnu ligzdošanas laikā ir savākti 5000 paraksti. Varbūt arguments kūtrās tautas ieinteresēšanā būtu mūsu tā sauktais "kopīpašums" jeb dabas un bioloģiskās vērtības, kas paliek nākotnes paaudzēm? Es vienkārši domāju, kā pretnosatīt putnus un dabu kopumā, kā iedot to pievienoto vērtību, ka lūk, tauta! par šo ir vērts balsot. Jā, mazums, putni nav degungalā un attiecīgi neinteresantas ir tās lietas, kas personīgi neskar. Mežistrādes jau vairāk vai mazāk katram nu jau ir degungalā.

Tautas kustību varbūt organizēt? :P Ar ekstrēmiem piketiem, no sērijas - nogriežam savus garos matus, aizstāvot dabu /man te atkal mērkaķa sejiņa prasās / :lol:
Simba

Post by Simba »

Biedrība Berģinieki
Piedod, kāpa, mēs centāmies…
Man prasās ko šādu Eiropas cilvēktiesību tiesā pārsūdzēt. Nezinu pantu, nezinu burtu, neesmu pētījusi. Bet, ja man būtu miljons un es varētu atļauties juristus par 120 E/h, es to darītu... Par atņemtām manām tiesībām uz kāpu, uz dabu un uz pēdējo ķīru dzīvotni. Man un maniem bērniem.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Made wrote: 05 Apr 2019 17:43 ...
Gribēju tikai teikt, ka dabas aizsardzībai ir vesela likumdošanas dokumentu sistēma, kas jāizskata :shock: un nez kā nu būtu sataustīt vajadzīgos diedziņus, lai žalūzijas varētu darbināt.. :roll:
Ar labiem dokumentiem, ar pareiziem tekstiem, ar skaistām programmām Latvijā nav problēmu, jo saņemt dotāciju par kādas programmas izstrādi arī ir vilinoši.
Tomēr tie dokumenti sagūluši plauktos/failos un dzīvē tie skaistie saukļi vai labie nodomi izplēn.
Manuprāt cilvēkiem nav ticības, jo ir šī divdabība - skaistie vārdi/teksti/nodomi tiek apieti ar līkumu, tiek izmantoti attaisnojumi - no kaut kā tak jādzīvo... Bet no kaut kā ir jāatsakās arī, bez ierunām, bez attaisnojumu meklēšanas.

Reāli redzu to spējam iznest jauniešus savā tīrā un viedā naivumā, dabiskā taisnīguma izjūtā. Viedā vienkāršībā un maksimālismā.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Made

Post by Made »

Atliku, lai skatītos vēlāk, kad būs laiks, interesanti :P
Province LTV
Publicēšanas datums: 2016. gada 26. sept.
Latvija ir bagāta ar purviem. Dažam tie varētu šķist noslēpumaini un bīstami, tikai ne diviem jauniem zinātniekiem Kristapam Kizikam un Kristapam Lamsteram. Ar pašu izstrādātajām «slēpēm» puiši nokļūst maz pētītos purvu apvidos, un dažkārt tos izrāda arī tūristiem. No kurienes jauniešiem radusies šāda aizraušanās un kas Latvijas purvos ir unikāls? LTV ēterā 25.septembrī.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Simba, domāju, ka aicinājumā par "jumta likumu" uzsvars par to, ka Daba pieder tautai.
Tā ir vispārcilvēciska vērtība, tas ir saprotams katram.
Bet te jāparokas par ES regulām, kā viņi to traktē un kā tas sasaucas ar privātīpašuma tiesībām. \
Nevajag sasteigt.

Par to Mežistrādes iniciatīvu - domāju, ka 75% problēmas sastāda aicinājuma forma. Teksts ir par mežistrādi... iet bojā... traucējums...izpostīts... atsauce uz MK noteikumiem. Pārāk daudz negatīvu vārdu tekstā un maz pozitīvā, kas būs iniciatīvas mērķa rezultātā.

Pozitīvs un vienkāršs aicinājums, kas balstās uz vispārcilvēcisko un katram cilvēkam tuvo. Cilvēki ir labi pret dabu būtībā, nes putniņus uz zoodārzu, ziņo, ka baltie stārķi rudenī salst, baro gulbjus. Tas ir saprotami un vienkārši.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Jā, un vēl par Mežistrādes iniciatīvu - nenāk atjauninājumi. Kad ir atjauninājumi, tad iniciatīva pakāpjas augstāk un atgādina par sevi.
Lianaliesma

Post by Lianaliesma »

Daba pieder tautai. Tas ir ne tikai saprotams (kas tā neviennozīmīgi izskan, sak, to jau arī parastā tauta sapratīs), bet tas ir arī pamatu pamats. Tas ir jāciena un tam ir jābūt Satversmē ar konkrētu sankciju, ja netiek ievērots. Jābeidz lepoties visu sarežģīt un jāatgriežas pie vienkāršām, cilvēciskām patiesībām, par kurām ne tikai izsakās, bet pēc kurām dzīvo ikdienā.
Kad acis, ausis un sirds atveras, dvēsele izpeldas skaistumā. Z.Mauriņa
Saskaņu forumā veicina savlaicīga un publiska vienošanās par pieņemamāko problēmas risinājumu.
Mēs mācāmies bez nosacījuma iemīlēt ne tikai putnus, bet arī cilvēkus. :P
Made

Post by Made »

lianaliesma, es runāju par likumiem un noteikumiem, tie ir sagūluši www.likumi.lv :lol:
Protams, ka likumu izpilde ir smagāka par to rakstīšanu (ir jākontrolē, bet nav kapacitātes) :) bet programmu un vadlīniju neizpilde nenes juridiskas sekas. Direktīvas, atšķirībā no regulām, arī nav tiešā veidā obligātas, bet kā aicinājums dalībvalstīm sakārtot likumdošanu konkrētā virzienā. Skat. te atbildi par ES biotopiem https://www.daba.gov.lv/public/lat/daba ... jumi/#iadt

Un Satversmes vienkāršajiem tekstiem arī seko pamatīgi likumi, piemēram, Civillikums. Un likumiem seko uz to pamata izdotie MK noteikumi... Katrai regulai par atbalsta pasākumiem (kas tiešām nav vienkārša) tik un tā seko minētās regulas īstenošanas regula... nu nevar citādi, ja sabiedrība kopumā nav tik tikumīga, ka ir vajadzīgas tiesas un cietumi un pārvaldes iestādes ar algām..
Nu, nedzīvojam zelta laikmetā, bet "kali jugā" un arī zelta laikmetā bija likumi.

Tieši tāpēc tik svarīga sabiedrībā ir "mode" uz dabai draudzīgu dzīvošanu, labu dzimto valodu, krietnumu utt. un vislielākās cerības, kā jau teici, tiešām uz jauno paaudzi. Ar vārdu "mode" es domāju to, ka šīs vērtības skaitās nevis noniecināmas, bet godājamas :D Un to, ka jāveicina interese par ceļiem, kā var panākt vēlamo.
Made

Post by Made »

lianaliesma wrote: 05 Apr 2019 20:41 Daba pieder tautai. Tas ir ne tikai saprotams (kas tā neviennozīmīgi izskan, sak, to jau arī parastā tauta sapratīs), bet tas ir arī pamatu pamats. Tas ir jāciena un tam ir jābūt Satversmē ar konkrētu sankciju, ja netiek ievērots. Jābeidz lepoties visu sarežģīt un jāatgriežas pie vienkāršām, cilvēciskām patiesībām, par kurām ne tikai izsakās, bet pēc kurām dzīvo ikdienā.
Uzskatu, ka nevar pastāvēt arī privātīpašums uz zemi. Tā dota mums visiem lietošanā. Vismaz kopienai, kas tajā dzīvo, būtu tās lietošana jāregulē (valsts, pašvaldība, nekāda pārdošana). Manuprāt, vienkārša patiesība. Bet cik gan daudzi tam piekrīt? :roll:
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Iet sižets De Facto!

papildinu:
Tiklīdz būs LTV arhīvā, ievietosim te. Sižets bija labs, ir vērts noskatīties.
Simba

Post by Simba »

Šobrīd caur facebook var sižetu noskatīties. Ir labs :P
https://www.facebook.com/37505222600913 ... 758130009/
Malači, ļoti jaudīgi esam sacēluši vētru vietējos naudas makos :D Tiešām lepojos un no sirds neizsakāms prieks :P
Kopībā patiesi ir spēks :D
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Raksts portālā Jauns.lv, kur ar atsauci uz De Facto ir principā pārstāstīts sižeta saturs

https://jauns.lv/raksts/bizness/326149- ... kompanijai
mega2

Post by mega2 »

Jau iepriekš izrunātais sižets arī šeit :shock:
https://www.youtube.com/watch?v=NWb90kuOkrk
d.e.

Post by d.e. »

Arī šorīt tēma turpinās! ;) Latvijas Ziņu dienests FB dalās ar vēl vienu izklāstu par notiekošo.
https://www.facebook.com/ltvzinas/video ... 750938314/
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Portālā Mana Balss ir tēmas atjauninājums saistībā ar De Facto sižetu https://manabalss.lv/par-neskartu-rustu ... /show#news
aijucis

Post by aijucis »

https://manabalss.lv/i/1535#news Šī ir adrese, uz kuras uzspiežot var sociālajos tīklos pamudināt ļaudis parakstīt iniciatīvu. Es neesmu iesaistījusies sociālajos tīklos, izņemot Facebook, bet tur jau ir ievietots Tv sižeta apraksts. No savas puses, šorīt mudināju Latvijas radio1 klausītājus būt aktīviem un brīvdienās biju kopā ar vienādi domājošajiem. Uzrunāju viņus. Kas nu ir lielākos draugos ar soc-tīkliem, lūdzu uzmargojiet kādu vārdiņu.
Simba

Post by Simba »

Te vēl viens raksts - http://www.la.lv/pret-kudras-izstradi-u ... IJe9CIcfg8

Aijuci, man aizkulisēs jautā, vai Tu radio strādā :P Klāsti nu :lol:

Jā, soc.tīklos ir vērtīgi pakužināt šo iniciatīvu. Es joprojām tieku uzskatīta par robotu - mans pulveris ir izšauts. Bet tie, kam nav, lūdzu iesaistieties ;)
Made

Post by Made »

Simba wrote: 08 Apr 2019 22:37 Te vēl viens raksts - http://www.la.lv/pret-kudras-izstradi-u ... IJe9CIcfg8
Labs raksts - ne tikai par skandāliem, bet vispirms par vērtībām daudz! Vietējie malači! :)

aijuci, es tā jautātāja, gribēju radioarhīvā atrast ierakstu un nezināju, kur meklēt :P
aijucis

Post by aijucis »

Made wrote: 08 Apr 2019 23:09 aijuci, es tā jautātāja, gribēju radioarhīvā atrast ierakstu un nezināju, kur meklēt :P
Ir tāds "brīvais mikrofons". Var zvanīt, bet to ir grūti. Var rakstīt ziņu tiešraidei. Ja laicīgi uzraksta, tad nolasa.
Made

Post by Made »

Jā, nolasīja :D
Post Reply

Return to “Diskusijas”