Mētras un Mačo ligzda 2013 (Mētra un Mačo/ Mārcis)

Clanga pomarina - Lesser Spotted Eagle
dogma7

Re: Mētras un Mačo ligzda 2013

Post by dogma7 »

Sveicieni visiem putnu draugiem! Man kaut kā šogad neveicas, apstaigājot putnu ligzdas, redzu tikai Lindu un Sulevu un melnos stārķus. Tāpēc esmu ļoti pateicīga komentētājiem un bildētājiem ( īpaši Vērotājai ), jo uzzināju, ka atgriezušies Mētra un Mačo ( par ko it sevišķi liels prieks ) un Eha ( diemžēl par Koitu ziņu nav :( ). Bet kas noticis ar Tuuli un Remo-viņi tik mīļi atvadījas pagājušo rudeni :cry: . Vai viņi tā arī neatgriezās, vai izvēlējas citu lidzdu? Vai spēja izvērtēt šīs ligzdas bīstamību?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Dogma, ar Koitu viss kārtībā, vienkārši netrāpījās uztaisīt foto. Izskatās, ka tajā ligzdā drīz būs ola :D
Tūles un Remo tiešām nav. Citā ligzdā? Iespējams, jo tā jau viņi dara, ja kaut kas notiek ar bērnu, tad nākošajā gadā būvē jaunu ligzdu. Lai gan vēl dažas dienas laika ir, gaidīsim, varbūt vēl ieradīsies vai varbūt vienkārši atrādīsies garāmlidojot uz jauno ligzdu.
Jebkurā gadījumā - citu ligzdu sadaļā bildes būs.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
friida

Post by friida »

Labvakar, Vērotāja! Šī vērtīgā hronika un informācija mums ļoti vajadzīga, tik neko neveriet ciet. Te saglabājas fakti un bildes, kuras nekur citur nevar apskatīt. LU lapā vienkāršāk komentēt- redz ekrānu un uzreiz arī var komentēt, meitenēm patīk paust savas emocijas, pārdomas, domas par dzīvi. Tiem komentāriem, šķiet, ir mazliet cits mērķis (arī esmu tur), bet pamatinformāciju vienmēr meklējam šeit. ;)
Indrāne

Post by Indrāne »

Labrīt! Pievienojos Friidai attiecībā uz šo lapu un tās saglabāšanu vai slēgšanu. LU lapā patiešām ir vienkāršāk ierakstīt savu komentāru, bet tur ir vienīgi komentāri, kamēr šeit - gan komentāri, gan foto, gan video. Domāju, ka mēs visas no LU lapas (tur esmu ar citu vārdu) "ieskrienam" šeit, lai aplūkotu jaunāko informāciju (īpašs paldies Vērotājai!).
Interesanti, ka mūsu ērgļi, "renovējot" ligzdu, tās vidū izveidojuši nevis iedobi, bet caurumu, par kuru paši šorīt apspriedās :) . Šķiet, ka abi atzina kļūdu un to, ka sēdēšana nav ērta. Mētra no rīta ilgi stāvēja ligzdā, gluži kā sardzē.
Kurš zina, kāpēc šogad tik sarežģīta piekļūšana Nīderlandes kamerām? Tā kā tur viss viņu valodā, man nekļuva skaidrs: vai šogad piekļuve kamerām ir par maksu?
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

Indrāne wrote:Labrīt! Pievienojos Friidai attiecībā uz šo lapu un tās saglabāšanu vai slēgšanu. LU lapā patiešām ir vienkāršāk ierakstīt savu komentāru, bet tur ir vienīgi komentāri, kamēr šeit - gan komentāri, gan foto, gan video. Domāju, ka mēs visas no LU lapas (tur esmu ar citu vārdu) "ieskrienam" šeit, lai aplūkotu jaunāko informāciju (īpašs paldies Vērotājai!).
Interesanti, ka mūsu ērgļi, "renovējot" ligzdu, tās vidū izveidojuši nevis iedobi, bet caurumu, par kuru paši šorīt apspriedās :) . Šķiet, ka abi atzina kļūdu un to, ka sēdēšana nav ērta. Mētra no rīta ilgi stāvēja ligzdā, gluži kā sardzē.
Kurš zina, kāpēc šogad tik sarežģīta piekļūšana Nīderlandes kamerām? Tā kā tur viss viņu valodā, man nekļuva skaidrs: vai šogad piekļuve kamerām ir par maksu?
Par maksu tur noteikti nekas nav. Man ar šīm kamerām nav nekādu problēmu. Nospiežu uz attiecīgā putna bildes un viss notiek.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Kāpēc par maksu??? Nav jāmaksā.
Vispār jau blakus sadaļā esmu salikusi katras ārvalstu kameras saiti, ja NL būtu jāmaksā, tas tēmā būtu minēts.
http://www.dabasdati.lv/forums/viewtopi ... =22&t=1145

Par video - to šogad nebūs. Un nevis tāpēc, ka es būtu diži kaprīza, bet tehniskie cilvēki šogad ir pieslēguši tādā formātā, ka ne video, ne normālus foto uztaisīt nav iespējams. Par to sestdien pieklaigāju visu LU komentāru lapu, taču vairums unisonā piebalsoja Tehnim, ka viss ir kārtībā.
Igauņu forumā, kad mēģināja atņemt normālu formātu, cilvēki apvienojās un panāca rtsp adreses. Pie mums paliku viena ar savām prasībām un kā zināms, viens nav cīnītājs, neviens mani neatbalstīja....

Bildes var uztaisīt tikai kā skrīnus, tas nav nopietni un ir sliktā kvalitātē. Manas bildes (cik nu tās vispār ir) ir Looduskalender, adrese augstak atbildē spiiganai.

Un pēdējais konkrēti par manu personisko attieksmi - Ja komentētāju butu ļoti daudz, tad tam nebūtu nozīmes, taču mēs esam tik maz. Un ja mēs visi gribētu, mēs varētu apvienoties un būt draudzīgs pulciņš, kas seko Latvijas mazo ērgļu ligdai. LU nevar likt bildes, šeit var. Šeit ir neliela neērtība, ka jāreģistrējas, taču tas jāizdara vienreiz. Rakstīt komentāru un skatīties tiešraidi nevar ne tur, ne te. Visiem ir jāizlemj kur turpināt komentārus. Ja LU, lai tā būtu.
Ja man te ar savām bildēm jāpaliek vienai- es to nevēlos, jo mani tas pazemo. Arī man ir sirds un jūtas, arī es gribu, kā rakstīja friida, paust savas emocijas par mūsu ērgļiem.
Vakar no rīta sataisīju dažas bildītes ap 8, atvēru forumu un priekšā ieraudzīju tukšumu. Atvēru LU un ieraudzīju komentārus, kuros jauki pierakstīts viss rīta cēliens. Un ziniet, sāku raudāt... un tagad rakstot raudu. Nu ja mēs nevaram apvienoties, nu tad neko... Žēl, ļoti, ļoti žēl, te ir ieguldīts ļoti daudz laika un spēka, bet viss kādreiz beidzās.........
starfish

Post by starfish »

Sveika, Vērotāj! Lūdzu, neņem tik ļoti pie sirds. Esmu pārliecināta, ka šeit viss notiks un drīz būs kā iepriekšējos gadus, ligzda tiks rūpīgi pieskatīta, mums vajag tik iešūpoties :)
Tavs darbs šeit ir nenovērtojams un Tu mums visiem atbalsts, centrs, kas visu satur kopā.

Gribu piebilst, ka šādi skatīties tiešraidi tiešām ir ĻOTI neērti, būtu lieliski, ja tehniskā atbalsta cilvēks tomēr radītu iespēju skatīties pārraidi tāpat kā iepriekšējos gados.
Tālis

Post by Tālis »

Labrīt! :D
Šodien pieslēdzos vēlāk. Daudz pastrādāts, pašlaik ligzdā tukšā stunda.

Vērotāja, tas būtu neprāts, ja šīs adreses nebūtu! :x
Vērotāja, nepārdzīvo tik ļoti! Citi jau arī paralēli "pārtiek" no šīs lapas ar Tavām neaizvietojamām bildēm. Tikai stūrgalvīgi nevar apvienoties. Būtu tikai normāli, ja šo LU lapu oficiāli pievienotu MM forumam, kas ir daudz vizuāli un profesionāli pārskatāmāka. :?:
Pagājušajā gadā mēs skatījāmies un varējām veidot gan bildes, gan video.
Vērotāja, vai šogad nebūs tāda iespēja?

P.S. Ērtības labad man vienlaicīgi atvērtas abas lapas, tad vienkāršāk pāriet no vērošanas uz komentēšanu.
Putnu dzīves iepazīšana un mīlestība uz tiem vieno cilvēkus.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Starfish, Tāli - jūs esat īsti draugi un lieliski partneri "fotomedībās" :D

Par tām adresēm - patiesībā no tā viss sākās un tā ir lielāka katastrofa nekā tas, ka daļa komentētāju ir citur.
Ko lai dara es nezinu. LU komentāros varat paskatīties sestdienu, uz maniem iebildumiem Tehnis (Cable Guy) apgalvo, ka viss ir kārtībā un citi tur viņam piebalsoja.

Uģim teicu, ka video un normālu bilžu nebūs, viņš teica, ka tas ir ļoti žēl, solīja runāt ar LU.

Tiešām nezinu kā panākt mms vai rtsp adreses (priekš VLC). Lai iet tā tiešraide kā tagad, bet lai mums paralēli iedod normālu formātu!!! Varbūt Pūku kaut kā varētu iesaistīt? Varbūt LU komentētāji kaut kā varētu palīdzēt izvirzīt prasības? Varbūt vismaz šajā jautājumā varam apvienoties?
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Es te padomāju, ka varbūt varētu kaut kādu vēstuli LU sacerēt, bet diez kam rakstīt? Varbūt kāds zin kas pieņem lēmumu par to kā iet tiešraide? Iespējams, ka Cable Guy zin, bet šķiet, ka viņam ir pretējas intereses un viņš mūs neatbalstīs.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

starfish

Post by starfish »

Ap 11:35 pieķēru Mētru lizgdā, klusiņām atlidoja, parosījās un aizlidoja.
Attachments
MM 23.04.13 11.36.JPG
MM 23.04.13 11.36.JPG (42.5 KiB) Viewed 4757 times
MM 23.04.13 11.37.JPG
MM 23.04.13 11.37.JPG (42.55 KiB) Viewed 4757 times
Tālis

Post by Tālis »

11:30
Ligzdā pašlaik saimnieko Mētra.
Vējš gan acīmredzot paliek stiprāks, un, iespējams, ka arī pie vainas ir noregulētais garfokusa objektīvs, kas liek bildei lēkāt.
11:37 Mētra dodas pēc būvmateriāliem.

Vērotāja, es arī nezinu, kas organizē abas tiešraides, un nesaprotu, kāpēc tas ir nepieciešams, un vai ir lietderīgi un ērti arī Uģim kā projekta vadītājam un realizētājam?. Vai tas neskar arī finansējumu?

Ja nebūs VLC skatījuma, nebūs arī bilžu un video, kas, manuparāt, ir galvenais, kas piesaista vērotājus un vienlaikus veic kādu daļu līdzdalības Mazā ērgļa barības izpētē. Tas ir daudz svarīgāk, nekā izteikt tikai sava acumirkļa vērojumu un mirkļa noskaņu.

To tad arī vajadzētu apsvērt un darīt zināmu šo darbu organizētājiem un veicējiem.
Putnu dzīves iepazīšana un mīlestība uz tiem vieno cilvēkus.
starfish

Post by starfish »

Piekrītu Tālim.

Vispār mani pārsteidz radusies situācija, pagāšgad Cable guy bija ļoti pretīmnākošs.
Cable Guy

Post by Cable Guy »

Sveiki!

Kā velnu piemin, velns klāt.
LU ar segvārdu TEHN.. nēsmu neko komentējis, tas mans kolēģis.

No tehniskā viedokļa FLASHs tiešām ir ērtāks, gan lietotājiem, gan pakalpojumu sniedzējiem.
Kovertāciju uz FLASH veic LU.

Mums šobrīd pašlaik nav tehniskas iespējas dot papildus datus priekš VLC. (ierobežo INTERNETA pieslēguma ātrums)

Domājam par risinājumiem.

Par forumu - LU forums būs labs līdz brīdim, kad kāds izdomās "pajokot" un pulicēt nevajadzīgas un ar tēmu nesaistītas ziņas.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Tālis wrote: Ja nebūs VLC skatījuma, nebūs arī bilžu un video, kas, manuparāt, ir galvenais, kas piesaista vērotājus un vienlaikus veic kādu daļu līdzdalības Mazā ērgļa barības izpētē. Tas ir daudz svarīgāk, nekā izteikt tikai sava acumirkļa vērojumu un mirkļa noskaņu.

To tad arī vajadzētu apsvērt un darīt zināmu šo darbu organizētājiem un veicējiem.
Tāli, kā redzi, ka bildes piesaista ne visus :(

Par organizētājiem - Uģis šajā gadalaikā visu dienas gaišo laiku ir mežā (līdz ~ 23), tāpēc viņam ir ļoti svarīgi, lai mēs kā skatītāji sekotu ligzdai un ziņotu viņam, ja notiek kaut kas neparedzēts, vai nepārtrūkst tiešraide utt utt
Tiešraides tehnisko pusi Uģim palīdz organizēt Cable Guy. No meža līdz Uģa serverim.
No Uģa servera tālāk publisko tiešraidi nodrošina Latvijas Universitāte. Iespējams, ka viņiem ir ērtāks šāds formāts, jo viņus vispār laikam maz interesē kas ar to tiešraidi notiek tālāk. Iespējams, ja LU uzstādītu striktas prasības pēc noteikta formāta, tad varbūt kaut ko panāktu, bet varbūt nē. Nezinu...

Organizatoram (Uģim) patiesībā galvenais ieguvums no publiskās tiešraides ir tas, ka būdams mežā viņš momentāli uzzin, ja kaut kas notiek. Neviens, pat visfanātiskākais mazo ērgļu mīlis, nevar sekot ligzdai visu dienu, mums katram ir sava dzīve.
Tāpēc aptvert iespējami lielu apskates laiku var tikai divos veidos -

ja ir daudz komentētāji - katrs skatās kaut nelielu brīdi, bet kopumā nosedz lielu tiešraides laiku

ja ir maz komentētāji - tiek ieslēgti ieraksti, kurus vēlāk var noskatīties paātrinājumā un piefiksēt vajadzīgās vietas. Es tā pagāšgad ļoti bieži darīju, ja gāju ar suni vai uz veikalu (tam nepieciešams formāts priekš VLC).

Pašlaik mēs esam iestrēguši situācijā kad nav ne komentāju, ne nepieciešamā tiešraides formāta.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Cable Guy, paldies, ka kaut nedaudz mūs informēji.

Es savā diletanta prātā domāju, ka otimālais varisnts ir abi formāti vienlaicīgi. LU lapā flešpleijeris der ideāli un tur nekādus VLC nevajag, pomarinā tāpat var atstāt flešu. Bet pomarinā kā paralēlo formātu ievietot VLC adresi. To izmantos tie, kam nepieciešams, nevis visi skatītāji un tādējādi noslodze nebūs tik liela.
friida

Post by friida »

Vērotāja, atbalstu Jūs "ar visām četrām" un no sirds.:P Šis forums ir vērojumu centrs, par to Jums lielais, lielais Paldies! Vēlos Jūs atbalstīt. Skaidrs, ka bildēm te jābūt un ierakstīšanas iespējai jābūt... Arī es nesaprotu, kāpēc šogad tik sarežģīti atkārtot to (VLC), kas pagājušajā gadā labi darbojās. :( Kā lai iekustina visgudrākos datorzēnus Cable Guy un Tehni pamainīt uzstādījumus? Vērotāja, ticu, ka viss nokārtosies.

Cable Guy, lūdzu, lūdzu, dodiet mums cerību, ka Vērotājas ieteikumus var realizēt! Saprotams, tam vajadzīgs laiks, bet nav taču neiespējami, ir 21.gs.! Projekta dalībnieki jau gadiem iestrādājuši un pārbaudījuši savas darba metodes. Viņi ir lieli malači. Arī šogad pētījums jāturpina, visi ir gatavi, tikai nepieciešams VLC. Nu, Lūdzu! : :roll:
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Labrīt.

Pusotru stundu vēroju kā Mētra un Mačo rosās pa ligzdu. Attēla kvalitāte caur šo flešpleijeri ir katastrofāla!!! Attiecīgi bildes tāpat. Plus vēl tas mazais ekrāniņš.

Pareizi Friida raksta, 21.gadsimts uz sētas, bet mums attēla kvalitāte sliktāka kā ASV mājsaimniecēm, kas sabāzušas kameras savu kanārijputniņu būros.

Spriediet paši, tas dažas minūtes pēc 8 (Mētras "seja" ir izplūdis plankums, spārnu spalvu zīmējums nav saskatāms, robeža starp Mačo galvu un mežu ir vairāk uzminama, nevis skaidri redzama)

Image

Vai Cable Guy var sakarīgi un pa punktiem uzrakstīt kurā vietā konkrēti ir bremze un kādi ir iespējamie risinājuma varianti. Jo šādā kvalitātē ligzdu pat skatīties ir grūti, nemaz nerunājot par fiksēšanu bildēs.
dogma7

Post by dogma7 »

Labrīt, putnu mīļi!
Es arī pilnīgi piekrītu Vērotājai par nepieciešamību bildēt un filmēt, kā arī kvalitatīvi vērot Mētras un Mačo ligzdu. Būdama galīgi netehnisks cilvēks ( šo iespēju tehnisko pusi nesaprotu ), rodas jautājums, kāpēc pagājušo gadu varēja, bet šogad nevar. Kur ir problēma?
Vērotāja, lūdzu šo tēmu ciet nevajag vērt. Kā jau rakstīju, tikai pateicoties tai uzzināju, ka Mētra un Mačo ir atgriezušies. Šorīt arī es kamerā uz īsu brīdi ieraudzīju Mačo ligzdā. Paldies, ka tomēr liec bildes, tikai nevaru saprast, kā tās var dabūt gatavas.
Man skatoties ligzdu, skaņu arī kropļo.
Post Reply

Return to “Mazais ērglis”