Zaļās vārnas Ādažu poligonā, 2016

Coracias garrulus - European Roller
Vērotāja

Re: Zaļās vārnas Ādažu poligonā, 2016

Post by Vērotāja »

La Marie wrote: Nu neredz tos gredzenus... :( Varbūt var tomēr tiešraidi caur YouTube un ar lielāku rezolūciju translēt? Vārnuči dikti žiperīgi - kameras netiek līdzi :)
La Marie, pievienojos domai, ka jo ātrāk šo kameru pārslēgs uz Youtubi, jo labāk. Putni ir strauji un kamera kustībā peld. Gredzenus neredz. :evil:
Un arī kastē notiekošais kustībā ir izplūdis klučos.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Gan jau ka ir pieejama arī ieraksta vēsture. Galvenais piefiksēt cikos vārnuči redzami, tad jau, ja vajadzēs, varēs spečuki tīt atpakaļ. Nu, tas tā mierinājumam, ka vērojumi tāpat svarīgi, ja uz jūtūbi pārlikt tik vienkārši nevar.
IevaM

Post by IevaM »

Paldies visiem par bildēm un vērību! Skatīsimies, vai būs iespējams slēgt caur youtube, es par tehniskajām lietām neko nezinu. Arhīvs ir, bet pagaidām man nav zināms, kā tam tiek klāt.

Šobrīd izskatās, ka būri ir izvēlējušās vārna ar [KX] gredzenu un krāsaino (sarkans/balts) gredzenu īpašniece. Šodien man bija iespēja viņas pavērot būra apkārtnē. Ķer vaboles, sauļojas (kad ir saule), kārto spalvas. Vēl tāds pirmsligzdošanas mirklis, mātītei droši vien jāuzkrāj spēki, lai varētu olas sadēt.
Te vārna ar [KX] gredzenu
Te vārna ar [KX] gredzenu
Abi putni turas kopā, brīžiem sēž vienā zarā. Lai arī pie būra viņas izskatās ļoti košas, ainavā, ar kokiem fonā un blakus viņas ir apbrīnojami "neredzamas". Te viena bilde - tajā ir abas vārnas vienā kokā :)
IMG_5557m.jpg
Un te tas pats koks no cita rakursa - silueti, protams, ir viegli atpazīstami.
IMG_5562m.jpg
Izdevās redzēt arī krāsainos gredzenus - patiešām ir sarkans un balts. Tā ka šogad pagaidām vecākā vārna ir šī, nepilnus 11 gadus veca. Īsts seniors :)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

IevaM, iekavas img jāliek tikai ārējā resursā ievietotām bildēm, pielikumiem img nevajag, jo tad vietne tos nepareizi uztver un neattēlo.
Izdzēsu img un bildes tagad ir redzamas.
Moderators
IevaM

Post by IevaM »

Oj, paldies!
Vērotāja

Post by Vērotāja »

IevaM, liels paldies par bildēm :D
Vai ir versijas, kurš no viņiem ir drīzāk mātīte un kurš tēviņš?
Sandra L.

Post by Sandra L. »

22.09 Attarkšķēja seniors/e
Image
Ligzdas gariņš

Post by Ligzdas gariņš »

22.09 abas vārnas pirms guļu atrādījās :P
Image
balts,sarkans gredz.
Image
22.12 KX
Image
IevaM

Post by IevaM »

Vērotāja wrote:IevaM, liels paldies par bildēm :D
Vai ir versijas, kurš no viņiem ir drīzāk mātīte un kurš tēviņš?
:) mana versija ir, ka [KX] ir mātīte un otrs tēviņš. Gan pēc uzvedības, gan krāsas, gan balss. Šodien, kad vēroju viņas abas teleskopā, vienu brīdi sēdēja blakus zarā un vienādi pagrieza sāņus galvas - [KX] seja ir mazliet tumšāka, spalvas zaļganas. Savukārt otrai vārnai tīri gaiši zila. Bet taisnība arī ko Edmunds rakstīja, ka vecāka mātīte var būt ļoti koša un mūsu acīm izskatīties spilgtāka par jaunu tēviņu...

Ā, un vēl, [KX] vienā brīdī (ne šodien) sēdēja būrī un tā klusi "tirkšķēja", kas man šķiet, ir mātītes sauciens, citos gados esmu redzējusi, kā viena vārna tā tirkšķ, otra pielido, atnes cienastam vaboli, un kad pirmā to apēd, tad sapārojas.
Last edited by IevaM on 16 May 2016 22:17, edited 1 time in total.
d.e.

Post by d.e. »

22:12
Image
Ligzdas gariņš

Post by Ligzdas gariņš »

22.14 pa zariem ar bišku palēkā,neredz tik kura:
Image
Murkjelis

Post by Murkjelis »

Es STUNDU sēdēju pie ieslēgta VLC cerībā beidzot ieraudzīt zaļo vārnu pati (pagaidām tikai par jūsu reportāžām priecājos) un ko domājies tikko atmetu ar roku, izslēdzu un ienācu forumā, kā opā... atkal bija un atkal ne es ieraudzīju :D Tīrs cūcības likums :)
Vērotāja

Post by Vērotāja »

IevaM wrote::) mana versija ir, ka [KX] ir mātīte un otrs tēviņš. Gan pēc uzvedības, gan krāsas, gan balss. Šodien, kad vēroju viņas abas teleskopā, vienu brīdi sēdēja blakus zarā un vienādi pagrieza sāņus galvas - [KX] seja ir mazliet tumšāka, spalvas zaļganas. Savukārt otrai vārnai tīri gaiši zila. Bet taisnība arī ko Edmunds rakstīja, ka vecāka mātīte var būt ļoti koša un mūsu acīm izskatīties spilgtāka par jaunu tēviņu...

Ā, un vēl, [KX] vienā brīdī (ne šodien) sēdēja būrī un tā klusi "tirkšķēja", kas man šķiet, ir mātītes sauciens, citos gados esmu redzējusi, kā viena vārna tā tirkšķ, otra pielido, atnes cienastam vaboli, un kad pirmā to apēd, tad sapārojas.
Paldies, Ieva :D
Tikko gribēju rakstīt, ka ar nespeciālista aci, ja būtu jāliek totalizators, liktu, ka vecākais ir tēviņš. Bet arguments tam būtu dibens un aste - vecākais pielidojot pie skrejas asti ieliec kā pārojoties, KX tā nedara.
Piemēram, kā šajā Raganietes bildē

Image

Pazīme, protams, baltiem diegiem šūta ;)
Made

Post by Made »

Murkjeli, skatoties uz Tavu bildi, varu teikt, ka Tu pie nepareizās ligzdas gaidi :D
dabasSkaņas

Post by dabasSkaņas »

Forši, ka Ievai šodien izdevās teleskopā pārliecināties par vecā parauga gredzenu īpašnieci - sarkanbalto. Pāris šajā būrī izskatās nodibināts un tā pusīšu īsā vēsture ir, pirmoreiz kopā:

- "KX" (varbūt ♀), šķīlusies 2012. gadā Silakrogā, ligzdoja kameru būrī 2015. gada vasarā kopā ar citu partneri, par kuru šogad ziņu pagaidām nav;

- "sarkans/balts" (varbūt ♂), šķīlies 2005. gadā Garkalnē, septiņus gadus no 2007.-2013. gadam redzēts ligzdojam četros dažādos būros Garkalnē, par 2014. gadu novērojumu trūkst, 2015. gadā vienu reizi manīts cita Ādažu poligona būra tuvumā; pašlaik - šīs sugas LV pētījumu vēsturē vecākā zināmā zaļā vārna, pašlaik savā 11. dzīves gadā!

Lai nu stārķi viņām ir labvēlīgi... Tikmēr citu zaļo vārnu parādīšanās (ar citiem gredzeniem) pie būra ir iespējama un pat sagaidāma jebkurā brīdī visu sezonu, jo jau pirmajos krāsu gredzenu nolasīšanas gados pamanījām, ka apdzīvotus būrus ik pa laikam apmeklē zaļo vārnu sugasbrāļi vai māsas. Parasti - neligzdojoši iepriekšējā gada jaunuļi. Iespējams, vienkārši ziņkārības vadīti. Taču pagaidām par šo zaļvārnu slēpto dzīves jomu ir zināms gaužām maz, tāpēc kameras varbūt palīdzēs uzzināt vēl kaut ko jaunu.

Par arhīvu un iespējām pāriet uz Youtube gaidīsim Ādažu LIFE projekta cilvēku atbildi, to es nepārzinu.
dabasSkaņas

Post by dabasSkaņas »

Vērotāja wrote:Edmund, liels, liels paldies par plašo informāciju, tik ļoti interesanti :D

Ja ir laiks atbildēt, man ir jautājums. Wikipēdija raksta: Zaļā vārna pēc uzbūves un uzvedības ir visai primitīvs putns, kas miljoniem gadu laikā ir maz mainījies.
https://lv.wikipedia.org/wiki/Za%C4%BC%C4%81_v%C4%81rna

Īsti nesaprotu šo teikumu - kā vienas sugas putna uzbūve tā globāli atšķiras no citas sugas putna uzbūves? Un kas domāts ar primitīvo uzvedību? Vai tā ir medību tehnika?
Kāds ir aptuveni pārcēlis manu visai aptuveno domu no raksta žurnāla GEO Latvijas izdevumā 2008. gadā (atrodams tīmeklī PDF veidā):
Attachments
GEO_mio.jpg
Made

Post by Made »

Meklējot GEO pdf, atradu "Putni Dabā" 2009.gada 2.numuru. Kas nevar sagaidīt notikumus, var palūkot mazuli būrītī :)

http://www.lob.lv/download/Putni_daba_2 ... varnas.pdf
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Made, paldies par rakstu :D
Vai ievēroji, ka priekšpēdējā rindkopā ir atbilde uz tavu repliku par skrejas izmēru
Made wrote:11:05 tāda sajūta, ka bija grūti tikt ārā no būra. Arī iepriekš tāda kā minstināšanās, uzlecot caurumā un izlidojot. Paskat, cik maz vietas paliek pleciem...
Made

Post by Made »

Jā, izlasīju :)
Mācoties no 2007. gada rūgtās pieredzes, 2008. gadā sākām padarīt zaļo vārnu būrus grūtāk pieejamus un mazāk pievilcīgus iespējamiem ligzdu postītājiem. Visiem būriem piestiprinājām iespējami samazinātas skrejas, lai tās vēl derētu zaļajām vārnām (apaļas, 60 mm diametrā), savukārt apdzīvoto būru kokus un stabus ik pa laikam apbērām ar aso sarkano piparu pulveri, aptinām ar vecām drēbēm un piedevām gluži dabiskā zīdītājdzīvnieku stilā iezīmējām, kokus apslapinot.
Un tur ir bilde ar violeto gredzenu, ja?
Post Reply

Return to “Zaļā vārna”