Zaļās vārnas Ādažu poligonā, 2017

Coracias garrulus - European Roller
andrisb07

Re: Zaļās vārnas Ādažu poligonā, 2017

Post by andrisb07 »

05.maijs

Labrīt!
07:39 ÷ 07:40 strazds ārdās būrītī. :lol:
Sarmīte

Post by Sarmīte »

07:40
Labrīt!
Ļoti runīgs strazdiņš :)
Image
Made

Post by Made »

Strazdiņš to vien dara, kā mēģina draudzeni ieaicināt :P
No rīta bija būrītī 5:19-5:37; 6:09; 6:11-6:13; 6:37-6:38 (aizkadrā kaut kāds tracis); 6:38 (tikai pie skrejas); 6:41 (divreiz); 6:44; 6:55-6:56; 7:26; 7:27 (nedzied, knosās skrejā); 7:40; 7:42 (pēc tam ārā tracis, putns aizlido); 8:20-8:21 (paknosījās salmos un kaut ko aiznesa)

5:19-5:37 šajā laikā vislabāk dziesmu paklausīties, arī pārraide neraustās :)

Bet tāpat neticas, ka visu to skaņu daudzveidību viņš dabū ārā no sevis. Vai strazdi prot labi imitēt? Man pat kaķa ņaudēšana izklausījās un zaļā vārna, un vardes, un dzeņa tirādes un vienkārši plunkšķi un plakšķi, un ņurdēšana - papildus un vienlaicīgi ar tām augstajām un smalkajām skaņām, kas ticami nāca no vaļējā knābīša (rūcējbalss laikam kāda iekšēja?)

Vispār es skaņās esmu nepraša, tās ir tikai manas asociācijas. Gribētos zināt, vai kāds saklausa apkārtnē zaļās vārnas.

Sagaidīja saulīti :P
Image

6:43 tāda lieluma putni lidinās. Viens tāds aizlidoja arī pēc andrisb07 minētās ārdīšanās 7:42
6:38 viņš māk arī tā piemesties - bez laipiņas :P
Image

Kad strazds dzied skrejā, būrītī mistiskas gaismas :)
Image
Un pāri visam dzeguze kūko :P
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Labrīt.

Made, vai domā, ka zaļvārnas jau ir atlidojušas? Pagājušā gadā pirmo zaļvārnu šajā būrī novērojām 14.maijā.
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Made

Post by Made »

Vērotāja, nezinu! Esmu jau aizmirsusi viņu krekšķus un neesmu muzikāla, bet, klausoties rīta strazdu, centos saprast - vai tiešām tas viss nāk no viņa, vai varbūt kaut kas skan arī no aizkadra. Tad, kad viņš apklusa, citu skaņu nebija, izņemot dažus skaidri atšķiramus saucienus tālumā. Un pie dažiem motīviem asociācijās nāca zaļās vārnas un es domāju - vai šajā poligonā uzaudzis strazds, ja viņš vispār ir imitētājs, prastu kaut ko no zaļo vārnu repertuāra. Un ka apkārtnē varbūt arī ir jau kādas atlidojušas, ko ornitologs varētu saklausīt.

(Un cerēju, ka varbūt kāds paspēs ierakstīt..)
Sarmīte

Post by Sarmīte »

Made wrote:Vērotāja, nezinu! Esmu jau aizmirsusi viņu krekšķus un neesmu muzikāla, bet, klausoties rīta strazdu, centos saprast - vai tiešām tas viss nāk no viņa, vai varbūt kaut kas skan arī no aizkadra. Tad, kad viņš apklusa, citu skaņu nebija, izņemot dažus skaidri atšķiramus saucienus tālumā. Un pie dažiem motīviem asociācijās nāca zaļās vārnas un es domāju - vai šajā poligonā uzaudzis strazds, ja viņš vispār ir imitētājs, prastu kaut ko no zaļo vārnu repertuāra. Un ka apkārtnē varbūt arī ir jau kādas atlidojušas, ko ornitologs varētu saklausīt.

(Un cerēju, ka varbūt kāds paspēs ierakstīt..)
Man arī vienā brīdī izklausījās pēc zaļvārniņas,bet tajā laikā būrī nebija strazds.Domāju,ka kļūdījos,gan jau tad arī atrādītos :) .
Sarmīte

Post by Sarmīte »

Vai zaļo vārniņu tiešraide darbojas?Liekas,ka man noteikti ir kāda problēma,bet varbūt tikai man :?:
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

Vērotāja wrote:Labrīt.

Made, vai domā, ka zaļvārnas jau ir atlidojušas? Pagājušā gadā pirmo zaļvārnu šajā būrī novērojām 14.maijā.
Ne DD, ne latvijasputni.lv nav neviena ziņojuma par zaļajām vārnām. Aukstais laiks, kas bija aprīļa beigās, ir nobremzējis migrāciju. Daudzi gājputni ierodas pat nedēļu vēlāk kā parasti.
roosaluristaja

Post by roosaluristaja »

Made wrote:
Bet tāpat neticas, ka visu to skaņu daudzveidību viņš dabū ārā no sevis. Vai strazdi prot labi imitēt? Man pat kaķa ņaudēšana izklausījās un zaļā vārna, un vardes, un dzeņa tirādes un vienkārši plunkšķi un plakšķi, un ņurdēšana - papildus un vienlaicīgi ar tām augstajām un smalkajām skaņām, kas ticami nāca no vaļējā knābīša (rūcējbalss laikam kāda iekšēja?)

Majas strazdi ir izcili imitatori. Vienigais putns, kas šajā ziņā Latvijā viņam var līdzināties, ir sīlis.
Made

Post by Made »

Paldies, roosaluristaja! :)

Jā, Raganiete, iet rīta gabals, varēja gan tādā gadījumā sākt no pieciem :P
Made

Post by Made »

21:36 skaists vakars :)

Image

Pēc tam, kad tiešraide atjaunojās, bija redzams "trīsputniņu" logo, vispirms apakšā, pēc tam uz augšu pacelts.
Šodien pārraide nebremzējās :)
Sarmīte

Post by Sarmīte »

6.maijs
Labrīt!
Mājiņā atkal strazds :)
05:26
Image
Image
Sarmīte

Post by Sarmīte »

No 11:52 līdz 12:00 dīvainas skaņas,it kā kāds grauztu :?:
Sarmīte

Post by Sarmīte »

Vārniņām tiešraide nav jau vairākas stundas.
Vērotāja

Post by Vērotāja »

Raganiete wrote:Vārniņām tiešraide nav jau vairākas stundas.
Apstājās 14.34

Image
Dabu vajag mīlēt ar sirdi, bet izprast to vajag ar prātu. U.Piterāns
Made

Post by Made »

7.maijs

Es arī uzķēros :P Skatos, ka tiešraide iet (ap pusdienlaiku negāja), priecīga tinu atpakaļ, diemžēl nevienu strazdu nepamanīju (pametis mūs?), uzraku smuko brīdi, kad gaisma dīvaini apsudrabo priekšējo sieniņu, un, komentāru liekot, apstulbu - vakardienas datums!!!
Izrādās, ka redzams sastiķēts gabals, kur pēc vakardienas 14:34 sākas tiešām šodienas 16:48 :P

Te tā vakardienas sieniņa 14:26
Image
Ilze Ķuze

Post by Ilze Ķuze »

8.MAIJS

Sveiki no LIFE+ projekta "Putni Ādažos"! :)

Paldies visiem, kas uzsākuši vērot norises zaļās vārnas būrī Ādažu poligonā!
Šogad mums ir cita kameras sistēma - kā jau pamanījāt, būra iekšpuse redzama krāsaina un ir labāka skaņa, arī cita barošanas sistēma. Šobrīd ar kameras uzstādītāju un "Latnet" vēl strādājam pie tā, lai nodrošinātu labāku tiešraides kvalitāti. Tādēļ atvainojamies par nelieliem pārtraukumiem tiešraides darbībā!

Ceram uz zaļo vārnu ligzdošanu šogad :) un savu kolēģu ornitologu vārdā vēlreiz apliecinu, ka Jūsu vērojumi ir ļoti svarīgi, lai labāk izprastu šo reto putnu dzīvesveidu!

Ilze Ķuze,
LIFE+ projekts "Putni Ādažos"
Made

Post by Made »

Paldies labajiem gariņiem!

20:39 re, kāds! :P pienāca pie skrejas, nevis pielidoja
Image

Bungāja ar knābi pa cauruma malu, tajā laikā bija dzirdama dīvaina ņurdēšana/ gurkstēšana, es nezinu, vai šis putniņš. Otrs arī vienā brīdī nospurdza. Gribēja viņš izmēģināt mājiņu, bet baidījās, vairākas reizes ielūkojās. Viņa kustības tik vijīgas dēļ tām gareniskajām līnijām, asociācijas ar čūskiņu nez kāpēc. :)

Image

Ap 20:42 laikam aizlidoja.
IevaM

Post by IevaM »

:) tas ir tītiņš. Dzenis, kurš ziemo Āfrikā. Zaļo vārnu būros dažkārt ir ligzdojis.
Made

Post by Made »

Paldies, IevaM!
Nez, vai tās "svaigā remonta pēdas" cauruma malās ir putnu vai cilvēku darbs? :)
Post Reply

Return to “Zaļā vārna”